روش های اجرای سازه نگهبان

روش های اجرای سازه نگهبان

همانطور که در مقالات گذشته توضیح دادیم، سازه نگهبان یکی از انواع روش هایی است که در محل های گود برداری و خاک برداری به خصوص در مناطق شهری؛ مورد استفاده قرار می گیرد تا ایمنی افراد و اموال و ساختمان های آنجا حفظ شود. سازه نگهبان به خوبی از ریزش خاک ها و دیواره های گود به درون جلوگیری می کنند. در ادامه این مقاله آهن رسان مرجع تخصصی قیمت آهن امروز، روش های اجرای سازه نگهبان را توضیح می دهیم.

سازه نگهبان چیست؟

یک نوع سازه فلزی یا غیر فلزی است که در محل گودبرداری ساخته می شود تا تکیه گاه و نگهبانی بر دیوارهای گود در محل خاک برداری باشد و از ریزش دیوارها جلوگیری کند. سازه نگهبان می تواند موقتی و یا دائمی ساخته شود. از این سازه به منظور افزایش مقاومت دیواره گودبرداری استفاده می شود. معمولاً سازه نگهبان را قبل از تخریب سازه قدیمی و قبل از خاک برداری اجرا می کنند. آیا می دانید سازه نگهبان مهار متقابل چیست و چند نوع دارد؟همانطور که گفته شد سازه نگهبان انواع مختلفی دارد که در نوع اجرا و عملکرد با هم تفاوت هایی دارند. سازه نگهبان سپرگونه، وزنی، میل مهاری، خاک مسلح، دیوار دیافراگمی، دیوار اجرای شمع، دیوار برلنی، دوخت به پشت، مهار متقابل دیوارهای گود، سازه نگهبان خرپایی، ساخت از بالا به پایین، اجرای سپر خاکی، میخکوبی و دیوار زیرزمین از جمله این موارد به شمار می روند.در محل گودبرداری خاک ممکن است یکی از روش های بالا یا ترکیبی از چند روش برای اجرای سازه نگهبان استفاده شود.

 

  انواع عایق حرارتی

 

چرا از سازه نگهبان استفاده می شود؟

همانطور که قبل تر نیز گفته شد، سازه نگهبان در درجه اول به منظور محافظت از دیوار های گودبرداری و جلوگیری از ریزش خاک و ساختمان اجرا می شوند؛ اما اگر بخواهیم کامل و جزئی تر بگوییم؛

سازه نگهبان به منظور

  • ایجاد شرایط مناسب و ایمن جهت کار در محل
  • محافظت از اموال داخل و بیرون گود
  • محافظت از جان انسان های داخل و بیرون گود

ساخته می شود. در ادامه می خواهیم توضیح دهیم که چه چیزهایی بر انتخاب روش های اجرای سازه نگهبان تأثیر دارد.برای اینکه مهندسین و پیمانکاران ساخت یک یا چند روش را برای اجرای سازه نگهبان انتخاب نمایند باید مطالعات و بررسی هایی به منظور به دست آوردن اطلاعات ژئوتکنیکی، بررسی هایی برای مواد و مصالح مورد استفاده و بررسی هایی به منظور تعیین هزینه ها و عوامل اقتصادی انجام دهند.

۵ روش اجرای سازه نگهبان

برای اجرای سازه نگهبان روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه هر یک را معرفی کرده و توضیح می دهیم.

سازه نگهبان با روش دوخت به پشت

  • در این روش از پایدار کردن شیب و جلوگیری از لغزش دیواره خاک برداری به کمک مسلح کردن خاک استفاده می شود که به آن آنکراژ نیز گفته می شود.
  • روش دوخت به پشت از روش های قدیمی ایده گرفته شده است که به شکل مدرن انجام می شود. سازه نگهبان به روش آنکراژ با کاشت میله در خاک و تنیدن آن ها اجرا می شود.
  • عملکرد روش دوخت به پشت مثل کابل های پیش تنیده شده در بتن است. برای مهار حرکت کردن و رانش خاک در این روش، از خاک های خود دیواره گود استفاده می شود.
  • در نتیجه وقتی پیش تنیدگی در کابل و در نتیجه در خاک اعمال می شود، مقاومت خاک بیشتر شده و تغییر شکل هایی که از گودبرداری ساختمان های کناری ممکن است بوجود آید، کاهش می یابند.
  • پایداری شیب مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و سطوحی که احتمال لغزش بالایی دارند را شناسایی کرده، سپس جهت بالا بردن ضریب اطمینان پایداری گود، مهارها سطح گسیختگی را قطع می کنند.
  • در این روش انکرها در داخل خاک قرار می گیرند و از قسمت انتهایی داخل خاک به صورت قلاب شده و از قسمت خارجی کناری گود کشیده می شوند.

 

  مقاوم سازی ساختمان و ایجاد استحکام سازه

 

نکته: انتقال بار باید فقط از قسمت ناحیه انتقال بار به درون خاک انجام شود.

سازه نگهبان به روش میخ کوبی

مثل روش قبلی بر اساس پایدار کردن شیب و جلوگیری از لغزش دیواره گود برداری از مسلح کردن خاک استفاده می کند. در این روش میله هایی درون زمین قرار داده می شود که عملکردی مثل آرماتور در بتن مسلح دارند. در واقع خاک را مسلح می کنند. در روش میخ کوبی، مهارهای کششی فولادی را با فاصله های نزدیک به هم استفاده می کنند تا توده خاک مهار و دوخته شود. در این روش نیز تحلیل هایی برای بررسی پایداری شیب انجام می شود که در نهایت سطحی که بیشترین احتمال لغزش دارد را تعیین کرده و برای اطمینان از پایداری گودبرداری از میخ کوبی استفاده می شود.

سازه نگهبان با روش دوخت به پشت

برای مهار کششی نیلینگ از آرماتورهای با سایز ۲۰ تا ۴۰ میلی متر استفاده می کنند. این آرماتورهای فولادی دارای میزان حد تسلیم ۴۲۰ تا ۵۰۰ نیوتن بر میلی متر مربع هستند و در داخل یک چاله با قطر ۷۶ تا ۱۵۰ میلی متر قرار می گیرند.

 

  اصول سبک سازی ساختمان چیست؟

 

فاصله بین مهارهای کششی بین ۱ تا ۲ متر است و طول هایی در حدود ۷۰ تا ۱۰۰ درصد ارتفاع گود دارند.

مراحل میخکوبی خاک:

  • انجام حفاری با عمق یک تا دو متر
  • ایجاد سوراخ هایی با قطر ۷۶ تا ۱۵۰ میلی متر در دیواره گود
  • قرار دادن میلگردهایی درون سوراخ ها و اجرای لایه های زهکشی، تزریق دوغاب دور میلگردها و سوراخ ها
  • بتن پاشی بر روی دیواره گود

سازه نگهبان به روش دیوار دیافراگمی

برای اجرای این سازه، محل دیوار نگهبان حفر می شود که اینکار به کمک دستگاه های خاص حفاری انجام می شود. در ادامه محل حفاری شده با گل بنتونیت پر شده و این کار باعث می شود تا خاک دیواره محل حفر ریزش نکند. یک سری قفسه آرماتور بندی شده را قبلا آماده کرده و در داخل محل حفر شده قرار می دهند و بعدا بتن ریزی می شود. در این روش از بتن روان و کارایی بالا استفاده می شود. لازم به ذکر است که دیوارهای دیافراگمی هم به صورت پیش ساخته و هم پس کشیده می توان اجرا کرد.

سازه نگهبان با روش دوخت به پشت

 

  محاسبه تیرآهن ساختمان سازی چگونه است؟ برآورد حجم تیرآهن

 

سازه نگهبان به شیوه مهار متقابل

در دو طرف گود چاه های کوچکی در فاصله های معینی از هم حفر می شوند. عمق چاه های کوچک چیزی حدود عمق گود به علاوه ۲۵ تا ۳۵ درصد بیشتر. در ادامه در داخل این چاه ها پروفیل های فولادی یا بتنی قرار می دهند که ارتفاعی بالاتر از گود دارند سپس قسمت های انتهایی فوقانی پروفیل ها را با تیرها یا خرپاها به هم وصل می کنند.

با اتصال پروفیل های قائم به هم میزان پایداری آن ها افزایش می یابد. در ادامه عملیات گودبرداری کم کم اجرا می شود. در این روش اگر جنس خاک به گونه ای زیاد ریزشی باشد باید در میان اعضای قائم الوارها و چوب هایی مناسب قرار داد. دقت داشته باشید که این روش سازه نگهبان برای گودبرداری های با عرض کم مناسب است. تیرآهن کاربرد زیاد و نقش مهمی در ساختمان سازی و سازه های مختلف دارد به همین دلیل در اینجا لینک قیمت تیرآهن و همچنین قیمت ورق را قرار می دهیم.

سازه نگهبان با روش دوخت به پشت

  بازار آهن شادآباد تهران

سازه نگهبان به روش اجرای شمع

در اطراف زمینی که قرار است خاک برداری و گود برداری انجام شود، شمع گذاری هایی در فاصله های معین از هم انجام می شود. شمع ها را می توان از مصالح ساختمانی مثل بتن، فولادی و یا چوب ساخت. در این میان شمع بتنی را هم به صورت پیش ساخته و هم درجا اجرا می کنند.

سازه نگهبان با روش دوخت به پشت

در این روش شمع ها هستند که فشارهای جانبی خاک را به شکل تیرهای یک سرگیردار تحمل می کنند. توجه داشته باشید که میزان طول گیرداری که در انتهای شمع ها هست، در حدود ۳۰ درصد ارتفاع آنها می باشد. وقتی شمع گذری انجام شد، می توان خاکبرداری را اجرا کرد. لازم است بدانید که اگر لازم بود باید شمع ها را در امتداد دیواره گود مهاربندی کرد. در میان محصولات متنوعی که در بازار وجود دارد، قیمت تیرآهن اصفهان امروز فروش بیشتری دارد. شما نیز می توانید آن را در لینک درج شده مشاهده کنید.

 

  بادبند ساختمان

 

روش مهار متقابل روش اجرای شمع روش دیواره دیافراگمی روش دوخت به پشت
در گودبرداری کم سرعت بالا، هزینه کم، جاگیری کم دارد

کاربرد زیادی دارد

سرعت بالا در اجرا

هزینه پایین در حجم های بالا

سیستم اصلا دست و پا گیر نیست

قابلیت استفاده مجدد از شمع ها

در گودهای تا ۵ متر اقتصادی است

سرعت بالای اجرای کار

درجه ایمنب بالای کار

از دیوار دیافراگمی هم به عنوان سازه نگهبان و هم به عنوان دیوار حایل استفاده می شود

سازه در داخل گو جاگیر نیست

از خاک موجود برای مهار دیواره ی گود استفاده می شود

مشخصات خاک را بهبود می دهد

مزایا
اگر عرض گود بیش از ۱۰ متر باشد و عمق زیادی هم داشته باشد، مهاربندی های عرضی و غیره دست و پا گیر می شود. در ارتفاع بالای گود هزینه زیاد می شود

در پروژه های شهری نمیتوان از شمع پیش ساخته استفاده مرد

در حجم های کم هزینه بالاست

دستگاه ها نیاز به فضای کار زیاد دارند

دستگاه های خاصی نیاز دارد

تخصص بالا نیاز دارد

استفاده از بدنه خاک مجاور دیواره ی گود ضروری است. لذا در مواردی که خاک مجاور گود در زیر یک ساختمان یا در حریم همسایه یا در حریم تاسیسات و معابر شهری باشد، از این روش نمی توان استفاده کرد یا استفاده از آن با محدودیت همراه است.

به دستگاه های خاص نیاز دارد

به افراد با تخصص بالا نیاز دارد

 

معایب

برای اطلاع از قیمت میلگرد و دیگر مقاطع فولادی می توانید با کارشناسان فروش آهن رسان تماس بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *