تفاوت شمش و بیلت

شمش و بیلت چه فرقی دارند

فولاد یا پولاد از فلزات مهم و کاربردی دنیای ما است که به اشکال مختلف آن را در اطراف خود می توانیم مشاهده کنیم. فولاد یک نوع آلیاژ از فلز آهن و عناصر دیگر است در واقع یک فلز نیست! فولاد را از ترکیب آهن و فلزات دیگر می سازند و با تغییر در میزان اجزای این ترکیب شیمیایی، خصوصیات فولاد را نیز تغییر می دهند که ما آن را به عنوان استانداردها و گریدهای فولاد در صنعت فلزات و متالوژی می شناسیم. به طور کلی به آلیاژی از آهن که حداکثر ۲ درصد کربن داشته باشد، فولاد گفته می شود. فولاد انواع مختلفی دارد که در مقالات دیگر در مورد آن به طور کامل توضیح داده ایم. در اینجا می خواهیم دو محصول که از فولاد ساخته می شوند را با هم مقایسه کنیم. شمش و بیلت. این دو در ابعاد و اندازه و با استاندارد خاصی ساخته می شوند و به عنوان محصولی میانی و نیم ساخت یافته در کارخانه ها برای ساخت محصولات و مقاطع دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا می خواهیم بدانیم شمش و بیلت چه فرقی دارند با آهن رسان مرجع بروزترین قیمت آهن همراه باشید.

شمش و بیلت چه فرقی دارند

فهرست

روش های ساخت فولاد

کوره بلند چیست

روش احیا مستقیم آهن

روش کوره تونلی چیست

شمش فولادی چیست

ریخته گری فولاد و ساخت شمش

بیلت چیست

روش های ساخت فولاد

فولاد از آهن ساخته می شود بنابراین به سراغ روش تولید و فراوری آهن می رویم. سنگ آهن را از معادن استخراج می کنند و برای احیای آن و پاکسازی عناصر اضافی از ترکیب شیمیایی از روش های کوره بلند، احیا مستقیم و یا کوره تونلی استفاده می کنند. شمش و بیلت چه فرقی دارند و از نظر روش ساخت چگونه می توان آن ها را مقایسه نمود.

کوره بلند چیست

اولین و گران ترین کوره ای که تا بحال برای ذوب فلزات و احیا مورد استفاده قرار گرفته، کوره بلند نام دارد. در آن با کمک کک و آهک و سنگ آهن گندله شده، آهن خام و چدن را استخراج می کنند. آهن خام را بعداً دوباره از طریق دمیدن اکسیژن و حذف عناصر اضافی فسفر و گوگرد فراوری می کنند و محصول نهایی را با پاتیل هایی به بخش های ریخته گری منتقل می‌کنند. در قسمت ریخته گری از قالب های شمش برای ساخت شمش فولادی استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید:تولیدگنندگان شمش فولادی در ایران

  ورق استیل خشدار چیست؟

روش احیا مستقیم آهن

در این روش که در ایران نیز رایج است، از سوخت کاز استفاده می کنند. خروجی کوره ها در مرحله اول آهن اسفنجی است. آهن اسفنجی ها را به صورت بریکت استفاده می کنند. در روش احیا مستقیم با استفاده از کوره قوس الکتریکی، آهن قراضه را داخل کوره می ریزند، سپس بریکت های آهن اسفنجی را به همراه مواد سرباره از قسمت بالایی وارد کوره می کنند، مواد سرباره می تواند کک، آهک، بنتونیت و … باشد. در این کوره برای حرارت دادن از قوس های الکتریکی استفاده می شود و نسبت به کوره بلند ظرفیت و هزینه کمتری دارد.وقتی ناخالصی ها جدا و خارج شدند و مواد مذاب به استاندارد مورد نظر رسیدند، فلز مذاب را با پاتیل هایی به قسمت ریخته کری منتقل می کنند.

شمش و بیلت چه فرقی دارند

روش کوره تونلی چیست

در روش کوره تونلی به کمک عامل کربن و در حالت جامد آهن را احیا می کنند. روش جدیدتری نسبت به دو روش قبلی است و خیلی کم انجام می شود.

شمش فولادی چیست

شمش قطعه ای مکعبی مستطیلی با سطح مقطع ذوزنقه است که می تواند از جنس فولاد، طلا و یا هر فلز دیگر باشد. شمش در واقع اولین خروجی کارخانه های ذوب از فلزات است که راحت قابل حمل و جابجایی است و بعداً آن ها را برای مصارف دیگر استفاده می کنند. لبه های ذوزنقه ای شکل شمش به خاطر راحتی در جدا شدن از قالب است. ابعاد شمش ممکن است برای مصارف مختلف متفاوت باشد (معمولاً دو متری است) و استاندارد آن از نظر خواص مکانیکی و آنالیز شیمیایی قابل تغییر است. می خواهیم بدانیم شمش و بیلت چه فرقی دارند و چکونه ساخته می شوند.برای ساخت شمش ابتدا باید مواد اولیه را از طریق فراوری در کوره های ذوب، کوره بلند، کوره القایی و غیره و با روش های مختلف به دست آورند. مواد اولیه می تواند استانداردهای مختلف آهن، فولاد و فلزات دیگر باشد که عاری از ناخالصی ها و در استاندارد خاص باشد. سپس این مواد را درون قالب های مورد نظر ریخته و با روش های مختلف از جمله پاشیدن آب خنک می کنند. شمش فولاد بر اساس نوع و استانداردی که دارد ممکن است وزن خاصی نیز داشته باشد.اما شمش تنها محصول میانی نیست که توسط کارخانه های بزرگ و صنایع مادر ساخته می شود. محصولات مشابه دیگری مثل بلوم، بیلت، تختال و اسلب نیز در این دسته قرار می گیرند که بر اساس شکل، ابعاد و استاندارد با هم فرق داشته و کاربردهای مختلفی نیز دارند.

  راهنمای خرید ورق فولاد و آهن

ریخته گری فولاد و ساخت شمش

روش ریخته گری شمش فولادی مهم است چراکه منجمد شدن و شکل و ساختار و نظم داخلی ذرات قطعه که در نهایت به تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی آن منجر می شود، در این مرحله انجام می گیرد. ریخته گری فولاد به دست آمده و ساخت شمش با استفاده از قالب های آماده به دو شیوه انجام می پذیرد.

  • ریخته گری پیوسته
  • ریخته گری دستی (تکباری)

در روش پیوسته/مداوم که به آن ریخته گری فابریک CCM نیز گفته می شود، فلز مذاب را با یک سرعت مشخص به درون قالب (معمولاً مسی) هدایت می کنند که این قالب با یک سیستم آبگرد خنک می شود. در حین انتقال مواد مذاب به داخل قالب، از قسمت انتهای قالب با همان سرعت بارریزی، قالب منجمد شده بیرون کشیده می شود. سرعت انجام کار در این روش بالاست و اقتصادی تر می باشد به همین دلیل رایج تر نیز هست.در روش شمش ریزی تکباری، فلز مذاب را با پاتیل داخل قالب های آماده می ریزند و تا وقتی که به آرامی منجمد شود.

شمش و بیلت چه فرقی دارند

بیلت چیست

نوعی شمش است اما طول بلندتری دارد و سطح مقطع آن نیز مربع یا دایره است. نام دیگر بیلت شمشال است. به شمش هایی با حداکثر عرض ۱۵ سانتی متر و سطح مقطع ۲۳۰ سانتی متر مربع، بیلت گفته می شود. از بیلت ها معمولاً برای ساخت میلگرد و مفتول ها استفاده می شود. در این نوشته در مورد اینکه شمش و بیلت چه فرقی دارند با هم صحبت کردیم در مقالات دیگر وبلاگ نیز موضوعات مشابه مورد بررسی قرار گرفته اند با ما همراه باشید. برای استعلام گیری قیمت آهن امروز و انواع مقاطع آهنی و فولادی چون قیمت شمش با کارشناسان  آهن رسان تماس بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *