نقش فلزات درصنعت غذا

نقش فلزات درصنعت غذا


از آن جایی که صنعت غذا و خوراکی یکی از مهم ترین صنایع تامین کننده مایحتاج مردم می باشند و به طور مستقیم با سلامت و جان انسان ها سر کار دارد از این رو بایدن قش فلزات درصنعت غذا بسیار مورد توجه قرار گیرند و در فرآیند تولید، نگهداری و توزیع تمام عوامل بهداشتی و استرلیزه شدن حتما رعایت شود. از این رو تولید کنندگان صنعت غذا برای پیشگیری از آلودگی و فاسد نشدن مواد غذایی باید تمام این عوامل را رعایت کنند.نقش استفاده از فلزات هم باید طبق اصول و مقررات ایمنی و با رعایت کامل اصل استفاده از فلزات جهت نگهداری مواد غذایی باشد. اگر بخواهیم در مورد چگونگی استفاده از فلزات در صنعت غذا صحبت کنیم می توانیم به طور مثال به بکارگیری فلز استیل در ساخت سینی های بزرگ برای تولید مواد غذایی گرم اشاره کنیم. از جهت باید از فلزاتی در تولید مواد غذایی بهر ببریم که از خاصیت ضد زنگ زدگی برخوردار باشند به این دلیل که در هنگام تولید مواد غذایی و در اثر برخورد با عواملی نظیر گرما، رطوبت، آب و…. مقاومت داشته باشد. به طور عمده از دو نوع فولاد ضد زنگ ۳۱۶ و فولاد ضد زنگ ۳۴۰ در بکارگیری این صنایع استفاده می شود.

نقش فلزات درصنعت غذا

استیل ۳۱۶ در صنعت غذا:

فولاد ۳۱۶ ضد زنگ از ترکیب عناصر کروم و نیکل بسیار زیاد در ساختار خود برخورد است. و قادر به تحمل حرارت با درجه های بسیار بالا می باشد. به عنوان مثال از درجه حرارت بیش از ۸۰۰ درجه سانتیگراد تا ۱۴۷۲ درجه فارنهایتاین فلز فولادی به دلیل استفاده در فرآیند های تولید مواد غذایی یکی از مطلوب و مهم ترین فلزها می باشد. همان طور که گفته شد این فلزات باید درجه تحمل بسیار بالا در برابر انواع اسیدهای غذایی، نمک ها و… را داشته باشند.

استیل ۴۳۰ در صنایع غذایی:

عمده تفاوت بین استیل ۳۱۶ و استیل ۴۳۰  در نقش فلزات درصنعت غذا به ساختار ترکیبی این دو فلز برمی گردد برای توضیحات بیشتر:در فلز ۴۳۰ همانند فلز ۳۱۶ از ترکیب کروم به مقدار مساوی استفاده شده است و تنها مقدار استفاده از نیکل در ترکیب این دو فلز متفاوت است. از دیگر تفاوت فلز ۴۳۰ با فلز ۳۱۶ می توان به خاصیت آلیاژ مغناطیسی این فلز اشاره کرد که فلز را در برابر ترک و خوردگی محفوظ می دارد، و در برابر فرآیند اکسیداسیون بسیار مقاوم می باشد ولی در مقایسه با فلز ۳۱۶ در برابر اسید ها رقیق تر مقاومت چندانی ندارد.

بیشتر بدانید:   قیمت تیرآهن در بازار تهران

بیشتر بخوانید: میلگرد GFRP و کاربرد آن

در نهایت استفاده از کدام نوع استیل در صنعت غذا بهترین گزینه می باشد:

با توجه به توضیحات گفته شده بهترین نوع انتخاب فلز استیل درنقش فلزات درصنعت غذا به نوع کارکرد آن کارخانه تولیدی محصولات غذایی برمی گردد به عنوان مثال یک کارخانه قنادی در مقایسه با یک کارخانه تولید مواد غذایی که نیاز به حرارت و پخت در درجه و دما های متفاوت دارد کاملن فرق می کند. از این جهت مصرف کننده باید طبق اصول ویکسری قواعد در انتخاب محصول خود تلاش کند، اما به طور معمول و طبق توضیحات گفته شده از فلز ۳۱۶ در ساخت ظروف فلزی بیشتر استفاده می گردد و در برخورد با ترکیبات اسیدی و رطوبت مانند آب مقاومت بیشتری دارد.

۴ مورد از عمده دلایل استفاده از فولاد ضد زنگ در صنایع غذایی:

  1. قابلیت تمیزکاری: به دلیل جنس مطلوب استیل کارگران که مسئول تمیز کردن سینی ها و قابلمه های پخت غذا هستند به راحتی می توانند این فلز را تمیز کنند و احتمال تکثیر باکتری ها را به درجه صفر برسانند.
  1. دوام بالا: به دلیل جنس خوب استیل این فلز به نسبت سایر فلزات به تعمیرات کم تری نیاز دارد و با توجه به خاصیت دوام بالایی که دارد در برابر خوردگی و آسیب دیدگی مقاومت بالایی را نشان می دهد.
  1. خاصیت مقاومت در برابر مواد شیمیایی: فلز استیل با توجه خاصیت هایی مطلوبی که از آن گفته شد دارای مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی است، به طور مثال در صنعت غذا به دلیل استفاده از پاک کنننده ها اسیدی در جهت تمیز کردن مخازن این اطمینان از سالم بودن فلز میتواند مشهود و تضمین کننده باشد.
  1. سازگار بودن با حرارت بالا: به دلیل روند کاری کارخانه جات تولیدی غذا و نحوه روند کاری این گونه صنایع برای تکمیل شدن فرآیند پخت غذاها از دما و فشارها بالا جهت تکمیل پخت مواد اولیه استفاده می گردد. و به دلیل خاصیت سازگار بودن با گرمای فولاد ضد زنگ این فلز شکل اولیه خود را از دست نمی دهد.

نقش فلزات درصنعت غذا

روش های تمیز کردن فلزات در صنایع غذایی:

  1. آب و بخارآب
  2. استفاده از اسکراب های مکانیکی
  3. پودرها و مواد های شوینده
  4. راه حل‌های قلیایی
  5.  حلال‌های آلی
  6.  اسید نیتریک
نقطه ذوب

c.

وزن مخصوص

g/cm3

فلزات
۱۵۳۵ ۷.۸۶ استیل وآهن
۶۶۰ ۲.۷ آلومینیوم
۳۲۷ ۱۱.۳۵ سرب
۹۰۰ ۸.۵ برنج
۱۰۸۳ ۸.۹ مس
۱۲۵۰ ۷.۲ چدن

 از چه نوع لوله هایی در صنعت غذایی استفاده می شود:

لوله استنلس استیل:

 این لوله همان لوله فولاد ضد زنگ می باشد که همانند دو فلز ۳۱۶ و ۴۳۰ در نقش فلزات درصنعت غذا مورد استفاده قرار می گیرد، و همچنین در برابر فرآیند اکسیداسیون نسبت به خوردگی و دیگر عوامل مربوط به سایش مقاوم می باشد. این لوله ها در ساختار تولیدی آن ها از کروم استفاده شده است که سبب تشکیل خاصیت ضد زنگ بودن در لوله می شود. از لوله استیل در صنعت غذا در زمینه هایی از جمله:

  • کارخانه جات آب معدنی
  • کارخانه جات ماشعیر
  • کارخانه جات مواد غذایی
  • کارخانه جات سوسیس و کالباس

وغیره مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع لوله استنلس استیل:

  • لوله ضد زنگ ۳۰۴
  • لوله ضد زنگ ۳۱۶

از جمله ویژگی های لوله استیل می توان به:

  1. ویژگی بسیار حائز اهمیت قابلیت بازیافت و سازگاری بسیار با محیط زیست
  2. دارا بودن مقاومت در برابر خوردگی
  3. قابلیت نظافت آسان
  4. قابلیت ضد سایش
  5. وزن سبک
  6. قیمت مناسب

کاربردهای فولاد ضد زنگ در دیگر صنایع:

  • معماری
  • حمل و نقل
  • صنایع تولیدی مبلمان
  • نیروگاه های برق
  • ساخت تجهیزات شست و شو و آشپزخانه
  • صنعت کشاورزی
  • صنعت نساجی
  • صنعت بیمارستانی
  • صنعت هوا فضا
  • صنعت شیمیایی و پتروشیمی

مورد استفاده قرار می گیرد. استعلام فوری قیمت آهن آلات با شماره تلفن ۰۵۱ – ۳۱۹۱۶ ما همیشه منتظر صدای گرمتان هستیم.

نقش فلزات درصنعت غذا

« عضویت در خبرنامه آهن رسان »

    برای دریافت آخرین اخبار بازار آهن آلات شماره تماس خود را وارد کنید