لولههای فولادی یکی از مقاطع فولادی هستند که بیشترین کاربرد را در انتقال سیالات، مایعات و گاز دارند. این محصولات در برخی از موارد باتوجه به نیاز و استفاده آسانتر باید مقداری خمکاری شوند تا بتوان به شکل درست از این محصول در صنایع استفاده کرد. انواع روش های خمکاری لوله باید با اصول و قواعد خاصی انجام شوند تا لوله موردنظر بهترین کارائی را داشته باشد. معمولا در حالت کلی دو روش خمکاری سرد و خمکاری گرم برای این فرآیند در نظر گرفته میشود. امروزه با پیشرفت فنّاوری استفاده از دستگاههای خمکاری لوله فولادی به جای روشهای دستی و سنتی آمده است. در این مقاله از آهن رسان با ما همراه باشید در مورد روش خمکاری لوله فولادی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. برای اطلاع از قیمت آهن امروز میتوانید به سایت آهن رسان مراجعه کنید.
برای اینکه تجربه بهتری از خرید مقاطع فولادی داشته باشید یا حتی در صورت محدودیت در بودجه، میتوانید خرید آهن آلات با چک ، را امتحات کنید. خوشبختانه این شرایط در مجموعه آهن رسان برای خریداران فراهم شده تا بتوانند به صورت چکی یا اقساطی هر نوع مقطع فولادی موردنیاز را تهیه کنند.
روش های خمکاری لوله گالوانیزه
همانطور که در مقدمه گفته شد، لوله فولادی یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی هستند که در صنایع و هم در ساختمانسازی کاربردهای گستردهای دارند. قیمت لوله بر اساس جنس، نوع و سایز این محصول متفاوت است. یک نکته مهم در مورد خمکاری لوله فولادی، توجه به ظرفیت لوله است. مقدار ظرفیت لوله با مقدار کربن لوله رابطه عکس دارد؛ به این صورت که بالاتر رفتن مقدار کربن، میزان شکنندگی سطح مقطع نیز افزایش و در ادامه مقدار مقاومت لوله در برابر خمکاری کمتر میشود و فرآیند خمکاری اتفاق میافتد. در بسیاری از موارد این اقدام با دستگاه خم کن لوله آهنی امکانپذیر است.
اندازه لوله فولادی، مقدار شعاع خمکاری، ویژگیهای مقطع و … از جمله موارد مهمی هستند که در خمکاری لوله فولادی باید در نظر گرفته شوند. خمکاری لوله فولادی از طریق روشهای زیر انجام میشود.
- خم کردن به روش گرم
- خم کردن به روش سرد
- روش رام یا پرسی
- روش غلتکی
- روش فشاری
- روش کششی – چرخشی
- خم کردن القایی
وقتی که صحبت از خم کاری لولههای فولادی میشود، اهمیت استفاده از لوله گالوانیزه در صنایع و ساختمانسازی بیشتر میشود. این لولهها با یک لایه روی پوشانده شدهاند تا از خوردگی جلوگیری کنند و نسبت به برخی از انواع لولههای دیگر، عمر طولانیتری دارند. در نظر داشته باشید که خمکاری لوله گالوانیزه همان فرآیند تغییر شکل لولههای گالوانیزه بدون از بین رفتن یکپارچگی ساختاری این محصولات است.خم شدن لوله گالوانیزه میتواند مزایای زیر را به همراه داشته باشید:
- مقاومت در برابر خوردگی
- دوام بیشتر
- مقرون به صرفه بودن
کاربردهای لوله خم شده گالوانیزه شامل موارد زیر است:
- چارچوب و ساخت و ساز
- نرده و حفاظ
- لوله کشی و سیستمهای آب
- تجهیزات کشاورزی
- و…
با کلیک روی قیمت لوله گالوانیزه میتوانید از قیمت این محصول طلع شوید.
روش گرم خم کاری لوله فولادی
برای گرم کردن لوله روش های مختلفی نیز وجود دارد.
- گرم کردن با روش هدایت الکتریکی
- گرم کردن با روش القای مغناطیسی
- گرم کردن با روش سوخت های فسیلی
هرچند که خمکاری لوله با روش گرم راحت تر است اما این روش همیشه توصیه نمی شود. دلیل این موضوع آن است که با گرم کردن موضعی لوله، ویژگی های شیمیایی و مکانیکی در آن قسمت تغییر می کند و ممکن است در اثر گرم کردن میزان برخی خواص کاهش یابد. با آموزش روش های خمکاری لوله شما می توانید نکات مهم در این مورد را به دست آورید. با آموزش روش های خمکاری لوله به افراد ماهر می توان این کار را با استانداردهای جهانی انجام داد.
خمکاری لوله های فولادی به روش گرم تقریبا برای تمام ابعاد و ضخامت ها قابل انجام است ولی خمکاری به روش سرد تنها برای برخی ضخامت ها و ابعاد امکان دارد. از طرفی خمکاری لوله با روش گرم گاهی موجب تغییر شکل نامناسب، بیضی شکل شدن، ایجاد چروکیدگی و عیوب دیگر می شود. این روش همچنین به دلایل مختلف هزینه بالایی دارد.
امروزه روش خمکاری القایی بسیاری از عیوب خمکاری سرد و گرم را از میان برداشته است. در این روش از ایجاد یک میدان القایی به کمک جریان الکتریکی برای ایجاد گرما استفاده می شود. روش خمکاری با روش القایی مناسب برای خم کردن لوله های اسپیرال و درزجوش است. از مزیت های روش القایی می توان به سرعت بالای آن اشاره نمود. با این روش می توان لوله های با طول های مختلف را خمکاری کرد.
مزایا و معایب روش گرم خم کاری لوله فولادی به صورت زیر هستند:
- عدم محدودیت در سایز، زاویه و ضخامت
- امکان خمکاری لولههای بدون درز
- قابلیت کنترل ضخامت داخلی لوله
- شکننده بودن لولهها
معایب خمکاری لوله فولادی به روش گرم:
- مصرف انرژی زیاد
- هزینه بالا
- زمانبر بودن
- امکان ایجاد برخی عیوب در لوله مثل چینخوردگی
- نیاز به تمیزکاری بعد از عملیات
روش سرد خم کاری لوله فولادی
روش سرد خمکاری لوله فولادی انواع مختلفی دارد که در ادامه در مورد هرکدام صحبت خواهیم کرد.
روش خمکاری با رام یا پرسی از دسته روشهای سرد
این روش در اصل، کمهزینهترین و آسانترین روش برای خم کاری لوله فولادی است که بیشتر در صنایع کاربرد دارد. در این روش قطعه با استفاده از یک سنبه و وارد نمودن نیروی هیدرولیکی وارد غلتک و بلوک محوری دستگاه خمکاری شده و درنهایت خمکاری لوله فولادی انجام میشو.دخمکاری برخی پایههای مبلمان اداری یا لولههای شوفاژ بیشتر با این روش است.
از مزایا و معایب روش خمکاری سرد لوله فولادی میتوان به موارد زیراشاره داشت:
مزایای خمکاری لوله فولادی به روش سرد:
- سرعت بالا و هزینه پایین
- جلوگیری از ایجاد برخی عیوب ظاهری در لوله
- کمترین تغییر در خواص مکانیکی و شیمیایی لوله
- عدم نیاز به تمیز کردن و پوسته زدایی
معایب خمکاری لوله فولادی به روش سرد:
- محدودیت در ضخامت لولههای انتخابی
- محدودیت در زوایای خمکاری
- برگشت فنری و تنشهای پسماند بیشتر در مقایسه با خمکاری گرم
روش خمکاری غلتکی از دسته روشهای سرد
برای لولههای فولادی با سطح مقطع بزرگ و قطر زیاد از این نوع روش خمکاری لوله فولادی استفاده میشود. در این روش لولههای فولادی با عبور از بین ۳ غلتک و تنظیم زاویه و فاصله بین غلتکها، خم شده و استفاده از غلتکها بیشتر برای تولید شکلهای مارپیچ و تولید خم های بزرگ در صنایع استفاده میشود.
روش خمکاری فشاری از دسته روشهای سرد
از این روش بیشتر در تولید قطعات متقارن با خمهای یکسان در دو طرف استفاده میشود. در این شیوه با استفاده از سه قالب : فشار متحرک، قالب گیره و قالب خم ثابت خمکاری لوله فولادی اجرا میشود. نحوه اجرای خم به این صورت است قالب خم در مرکز قالب فشارثابت و لوله با استفاده از فشار مکانیکی دور قالب پیچیده شده و خم میشود. استفاده از این روش باعث مسطح شدن سطح خارجی خم میشود.
روش خمکاری کششی – چرخشی از دسته روشهای سرد
این روش بیشتر برای تولید خم های با دقت بالا به دلیل کنترل زیاد و دقیق بر شعاع داخلی و بیرونی لوله است که بهواسطه یک گیره به قالب محکم چفت میشود و همزمان با یکدیگر لوله و قالب شروع به چرخیدن میکنند و در ادامه لوله با قرار گرفتن درون قالب خم میشود. این روش بیشتر برای لولههایی با ضخامت محدود است و از مهمترین مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- کنترل راحت و آسان عیوب ظاهری
- بالا بودن سرعت اجرای این روش
- صرف هزینههای کمتر
- همچنین عدم نیاز به تمیزکاری لوله و تجهیزات پس از اجرای فرآیند
روش خم کاری القایی
برای لولههای درزدار و بدون درز و همچنین لولههای با شعاع خمکاری بزرگ و قطر بالا، این روش به عنوان یکی از بهترین روشها در نظر گرفته میشود.. در این روش لوله فولادی با قرار گرفتن در یک کویل القایی و وارد شدن جریان الکتریسیته بهصورت موضعی در مقطع موردنظر، گرم شده و بدون وارد شدن نیرو و فشار زیاد، خم میشود. سپس با استفاده از آب سرد، خم خواهد شد. در این روش، ایجاد آلودگی وجود نخواهد داشت و علاوه بر این، استفاده از این روش با مزایای زیر همراه است:
- کیفیت بالای سطح خمکاری در برابر خمکاری گرم
- صرف هزینه کمتر
- قابل اجراشدن در طول و شعاعهای مقاطع متنوع
- امکان ایجاد خم در لولههای با زاویه تند بدون تغییر شکل
- کاهش یکسان ضخامت دیوارهها
- عدم جوشکاری
- سرعت بالا با بازدهی بالا
محاسبات خمکاری لوله
قبل از اینکه فرآیند خمکاری لوله فولادی را انجام دهید باید طول قسمت خم شده لوله را محاسبه کنید.
فرمول محاسبه شعاع خم لوله
شعاع داخلی لوله:
Ri = R – ( T / 2 )
شعاع بیرونی لوله:
Ro = R + ( T / 2 )
Wall factor:
Fw = T / W
خم “D” :
Fd = R / T
درجه سختی خم شدن (هر چه مقدار بالاتر باشد، خم شدن لوله فولادی فرآیند سختتری است}
محاسبه حداقل ضخامت دیواره خم لوله طبق ASME B31.3
این متن به شرح نحوه محاسبه حداقل ضخامت دیواره خم لوله ™ بعد از خم شدن به شکل نهایی آن، طبق استاندارد ASME B31.3 میپردازد.
تغییرات ضخامت دیواره از داخل (Intrados) به خارج (Extrados) و همچنین در طول خم، برای قسمت های منحنی و مورب لوله، باید به تدریج انجام شود.
محاسبه حداقل ضخامت دیواره خم لوله
ضخامت حداقل مورد نیاز دیواره خم ™ بعد از خم شدن در شکل نهایی آن، به روش زیر تعیین می شود:
فرمول یک :
t = P · D / ( 2 [ ( S · E · W / I ) + P · Y ] )
فرمول دو (شعاع خم درونی):
IInt = [ 4 · ( R1 / D ) -1 ] / [ 4 ( R1 / D ) – ۲ ]
فرمول سه (شعاع خم بیرونی):
IExt = [ 4 · ( R1 / D ) +1 ] / [ 4 ( R1 / D ) + 2 ] فرمول کلی برای محاسبه ضخامت لوله به صورت زیر است:
t = p * D / (2 * S * f)
در این فرمول:
- t ضخامت لوله بر حسب میلی متر
- p فشار کاری سیال داخل لوله بر حسب بر (بار بر متر مربع)
- D قطر خارجی لوله بر حسب میلی متر
- S تنش مجاز کششی material لوله بر حسب بر (بار بر متر مربع)
- f ضریب ایمنی است که معمولاً بین ۱.۲ تا ۱.۶ است.
چگونه لوله مسی را خم کنیم؟
برای خم کردن لوله مسی باید در قدم اول یک فنر خم تهیه کرده و یک مورد را که با قطر لوله همخوانی دارد، داخل لوله قرار دهید. سپس با کمک دست و به آرامی لوله را خم کنید. فنر داخل لوله نباید مانع از فرمه شدن لوله شود. برای اطلاع از قیمت لوله مسی میتوانید روی لینک موردنظر کلیک کنید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد خمکاری لوله فولادی اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفته شد، خمکاری لوله فولادی در اصل با استفاده از روشهای گوناگون و در صنایع مختلف مانند هوافضا، کشتیسازی، ماشینسازی و … کاربرد بسیار دارد و انجام این کار مستلزم دقت و دانش موردنیاز است. خم کاری لوله فولادی باید با توجه به جنس، نوع و کاربرد قطعه موردنظر انجام شود تا بهترین کارائی و کیفیت را داشته باشد. برای این منظور روشهای مختلفی در نظر گرفته شده که در این مقاله در مورد آنها صحبت کردیم. اگر با وجود این موارد گفته شده، بازهم سوالی در این زمینه دارید، میتوانید سوالات خود را انتهای همین مقاله با ما در میان بگذارید تا پاسخ دهیم.
سوالات متداول
- خم کاری لوله فولادی به چه منظور انجام میشود؟
برای استفاده از این محصول در برخی از صنایع و پروژههای ساختمانی نیاز به خمکاری لوله فولادی است.
- چند روش خمکاری لوله فولادی وجود دارد؟
دو روش خمکاری سرد لوله فولادی و خم کاری گرم لوله فولادی وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.
- مزایای خمکاری لوله فولادی به روش سرد چیست؟
- سرعت بالا و هزینه پایین
- جلوگیری از ایجاد برخی عیوب ظاهری در لوله
- کمترین تغییر در خواص مکانیکی و شیمیایی لوله
- عدم نیاز به تمیز کردن و پوسته زدایی
- معایب خمکاری لوله فولادی به روش گرم چیست؟
- عدم محدودیت در سایز، زاویه و ضخامت
- امکان خمکاری لولههای بدون درز
- قابلیت کنترل ضخامت داخلی لوله
- شکننده بودن لولهها
- آیا میتوان لوله فولادی را از آهن رسان به صورت اقساطی خرید؟
بله. شما میتوانید این محصول را به صورت چکی یا قسطی از ما خریداری کنید؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه فقط کافیست با ما تماس بگیرید.