استاندارد پروفیل قوطی

ابعاد استاندارد پروفیل قوطی
حال که با انواع قوطی آهن آشنا شدیم بد نیست ابعاد این محصولات را نیز بشناسیم. در معرفی سایز پروفیل، سه رقم به شما ارائه می‌شود. این اعداد نشان دهنده سایز، ضخامت و طول پروفیل مورد نظر شما هستند. شما باید در زمان خرید پروفیل علاوه بر شکل ظاهری، ضخامت را نیز در نظر بگیرید. استفاده از ضخامت اشتباه باعث مشکل در نتیجه نهایی شده و باعث آسیب مالی خواهد شد. به طور معمول ضخامت پروفیل قوطی از 0.5 میلی‌متر به بالا است.

استاندارد پروفیل قوطی یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید آگاهی کامل نسبت به آن داشته باشید تا بتوانید به خوبی از این قطعات فلزی در صنایع مختلف استفاده کنید. در زمان استفاده از بسیاری از متریال‌های ساختمانی مانند پروفیل‌های صنعتی، ابعاد استاندارد پروفیل قوطی اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند، چرا که این مصالح چند کاره هستند، استحکام بالایی و البته ظاهری جذاب دارند که تمامی این‌ها دلایلی بر محبوبیت زیاد این مقاطع فولادی هستند.

استفاده از قوطی‌های پروفیل بیشتر در نرده‌های راه‌پله‌ها، درب و پنجرها استفاده می‌شود و به همین خاطر بد نیست که در زمان استفاده از این متریال پرکاربرد اطلاعاتی درباره جدول استاندارد پروفیل قوطی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این قوطی‌های پروفیل حتما تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

درضمن اگر قصد خرید آهن‌آلات و همچنین انواع و اقسام مقاطع فولادی را دارید، باید بدانید که اطلاع از قیمت آهن امروز می‌تواند فاکتور بسیار مهمی باشد؛ چرا که اطلاعاتی مفید درباره قیمت و مناسب‌ترین زمان ممکن جهت خرید هرآنچه که برای اجرای پروژه خود به آن‌ها نیاز دارید، برایتان فراهم می‌کند.

پروفیل قوطی چیست و چه انواعی دارد؟

پروفیل قوطی درواقع به محصولی از جنس فلز و به شکل توخالی گفته می‌شود که برای تولید آن از انواع ورق‌های فلزی مختلف استفاده می‌کنند. از آنجایی که هریک از پروفیل‌ها از ورق‌های آلیاژی گوناگون تولید می‌شوند، بنابراین می‌توان انتظار داشت که ویژگی و کاربردهای متفاوتی نیز داشته باشند؛ برای مثال پروفیل آبرو یا پروفیل درب و پنجره ظاهر و کاربردی متداول و پروفیل‌های صنعتی کاربردهای تخصصی‌تری دارند.

پروفیل‌ قوطی را از جهات مختلف در دسته‌بندی‌های متفاوتی قرار می‌دهند، اما به‌طورکلی می‌توان گفت که دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد که هردوی آن‌ها را از ورق سیاه می‌سازند و درواقع شکل ظاهری آن‌ها تعیین‌کننده کاربرد و مصرف آن‌ها خواهد بود.

آشنایی با انواع پروفیل و کاربردهای آن ها

امروزه از انواع پروفیل قوطی در صنایع مختلف استفاده می‌شود، بنابراین بسیار ضروری است که اطلاعاتی درباره این مقاطع و جدول استاندارد پروفیل قوطی داشته باشید. در سال‌های اخیر پروفیل‌های فولادی جایگاه ویژه‌ای در صنایع مختلف پیدا کرده‌اند و در ایران هم استفاده از این مقاطع بعد از دهه 40 و راه‌اندازی اولین کارخانه تولید پروفیل در کشور رونق پیدا کرد. از انواع پروفیل قوطی با توجه به کاربردهایی که دارند در مصارف گوناگون از آن‌ها استفاده می‌شود.

اگر شما هم عضوی از فعالان در حوزه صنعت و ساختمان باشید، بدون شک تمایل دارید تا با انواع پروفیل قوطی آشنایی داشته باشید؛ به همین خاطر در ادامه آن‌ها را به شما معرفی کرده‌ایم:

انواع پروفیل بر اساس ابعاد

فاکتورهای ضخامت و ابعاد پروفیل تعیین‌کننده وزن آن هستند و هرچه یک پروفیل از ضخامت، ابعاد و البته وزن بیشتری برخودار باشد، برای استفاده در پروژه‌ها و سازه‌های بزرگ مناسب‌تر است. پروفیل‌ها را بر اساس وزن به دو دسته ساختمانی و صنعتی تقسیم‌بندی می‌کنند که در ادامه بیشتر درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم:

پروفیل ساختمانی

این پروفیل‌ها را در ضخامت‌های 2 تا 4 میلی‌متر و در طول 6 متر تولید کرده و روانه بازار می‌کنند. اغلب تولیدکنندگان ایرانی این محصولات را بر اساس استاندارد اروپایی DIN تولید می‌کنند؛ البته استانداردهای دیگری نیز برای تولید این مقاطع وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان استانداردهای مطابق با آیین‌نامه‌های AISC و ASTM را نام برد که در کشورهایی مانند آمریکا کاربرد دارند.

پروفیل صنعتی

پروفیل صنعتی به عنوان پروفیل سنگین نیز شناخته می‌شود، چرا که آن را از ورق‌های سیاه با ضخامت بالا می‌سازند. شما می‌توانید این پروفیل‌ها را با ابعاد 10 * 10 تا 400 * 400 میلی‌متر و در شاخه‌هایی با طول 6 و 12 متر در بازار یافت کنید. استاندارد پروفیل قوطی صنعتی در اکثر تولیدکنندگان ایرانی بر اساس ISO EN 10219-2 بوده و از جمله کاربردهای این پروفیل‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. ساخت پل‌ها
  2. ساخت تابلوهای تبلیغاتی بسیار بزرگ
  3. ساخت سازه‌های مربوط به صنایع نظامی
  4. ساخت خودرو
  5. ساخت شاسی تریلرها و نفت‌کش‌ها
  6. ساخت پایه میز و صندلی
  7. ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی
  8. ساخت انواع قالب‌های فلزی استفاده شده در ماشین‌آلات
  9. ساخت کرکره مغازه‌ها

انواع پروفیل بر اساس شکل

پروفیل‌ها را بر اساس شکل به دو دسته باز و بسته تقسیم‌بندی می‌کنند؛ پروفیل‌های باز عبارت‌اند از پروفیل Z، پروفیل سپری، پروفیل کلاهی و پروفیل فرانسوی. پروفیل‌های بسته عبارت‌اند از پروفیل مربعی، پروفیل مستطیلی، لنگه دری، کلافی و HSS.

انواع پروفیل بر اساس جنس

پروفیل‌های قوطی بر اساس نوع آلیاژ به‌کاررفته در ساختار آن‌ها نیز دارای انواع مختلفی هستند؛ جنس این نوع محصولات می‌تواند تعیین‌کننده کاربرد و البته قیمت پروفیل در و پنجره و… باشد.

پروفیل گالوانیزه

این پروفیل پوششی از جنس فلز روی دارد و از ورق فولادی کربنی ساخته شده است؛ از این پروفیل برای ساخت درب و پنجره استفاده می‌شود و بیشتر در جاهایی کاربرد دارد که احتمال زنگ‌زدگی در آن‌ها بالا است.

پروفیل استیل

این پروفیل از استیل یا فولاد ضدزنگ ساخته شده و برای ساخت آن‌ها از تمام گریدهای فولاد ضدزنگ مانند 304، 316 و 201 استفاده می‌شود. این پروفیل‌ها مقاومت بالایی در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی از خود نشان می‌دهند و همین موضوع باعث شده تا از آن‌ها در صنایع غذایی، دارویی و همچنین شیمیایی استفاده شود.

از دیگر پروفیل‌های استیل می‌توان به پروفیل استیل دکوراتیو اشاره کرد که ضخامت کمی دارد و آن را با نام پروفیل استیل درزدار نیز می‌شناسند و از آنجایی که این پروفیل سطحی صاف و یکدست دارد، بنابراین از آن در دکوراسیون داخلی و همچنین ساخت لوازم خانه و آشپزخانه استفاده می‌شود.

پروفیل آلومینیومی

خواص زیاد آلیاژ آلومینیوم باعث شده تا پروفیل ساخته شده از آن کاربردهای متنوعی داشته باشد و از جمله مزایای پروفیل‌های آلومینیومی می‌توان به ضدزنگ بودن، انعطاف‌پذیری و همچنین تحمل فشار زیاد اشاره کرد. این پروفیل‌ها وزن کمتری نسبت به پروفیل‌های فولادی با سایز و ابعاد مشابه دارند و در ساخت درب، پنجره، نمای ساختمان و همچنین لوازم خانگی کاربرد دارند.

پروفیل کامپوزیت

از اصلی‌ترین مواد تشکیل‌دهنده این پروفیل می‌توان فلز، سرامیک و پلیمر را نام برد. پروفیل کامپوزیت ویژگی‌هایی مانند سبک وزن بودن و همچنین مقاومت بالا در برابر زمین لرزه و رطوبت را دارد و به همین خاطر از آن در مناطق مرطوب و زلزله‌خیز به وفور استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از قوطی پروفیل چیست؟

در این قسمت به 4 مزیت اصلی استفاده از پروفیل قوطی اشاره کرده‌ایم:

  1. پروفیل قوطی از وزن و قیمت کمتری برخودار بوده و به همین خاطر اگر بتوانید آن را جایگزین مقاطع فولادی کنید، تا حد زیادی در هزینه‌های پروژه خود صرفه‌جویی کرده‌اید.
  2. اگر به جای چوب در ساختمان‌سازی از پروفیل‌های قوطی استفاده کنید، دوام سازه تا حد قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.
  3. پروفیل وزن بسیار کمی دارد و به همین خاطر می‌تواند وزن مرده ساختمان را به طرز چشمگیری کاهش دهد.
  4. اگر بیشتر از پروفیل‌های قوطی به جای چوب برای افزایش استحکام سازه استفاده کنید، در کاهش آسیب به محیط زیست نیز بسیار مفید و موثر عمل کرده‌اید.

نحوه تولید انواع قوطی پروفیل

برای تولید انواع این مقاطع فولادی باید ابعاد استاندارد پروفیل قوطی رعایت شده و از ورق‌های فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده کرد. این ورق‌ها در دمای محیط و در ابعاد مختلف جهت شروع فرایند تولید برش داده می‌‌شوند و بعد از آن دستگاه‌های مخصوص پرس آن‌ها را به شکل‌های استاندارد پروفیل قوطی در می‌آورند.

این پروفیل‌ها به خاطر شکل‌دهی ورق‌های فولادی دارای درزهای جوشکاری شده هستند.

نحوه محاسبه وزن قوطی پروفیل

برای محاسبه وزن استاندارد قوطی پروفیل می‌توان مطابق با روش‌های زیر پیش رفت:

  1. جداول وزنی استاندارد: برای تولید این محصولات باید طبق استاندارد پروفیل قوطی پیش رفت که با توجه به آن ابعاد، وزن، سایزها، ضخامت و… به صورت دقیق مشخص شده‌اند و دلیل پیروی از استانداردهای جهانی این است که اگر پروفیلی برخلاف چنین فاکتورهایی تولید شود، دیگر کارایی مفیدی نخواهد داشت. هر کارخانه‌ای برای تولیدات چنین محصولاتی یکی از استانداردها را ملاک قرار داده و یک جدول وزنی مطابق با استاندارد انتخاب شده منتشر می‌کند.
  2. فرمول: اگر برای محاسبه وزن قوطی پروفیل روش فرمول را انتخاب می‌کنید، باید اول چگالی ماده سازنده پروفیل را در طول، عرض و ضخامت آن ضرب کرده و بعد عدد حاصل شده را بر عدد 1000 تقسیم کنید.
  3. جدول‌های اشتال: برای محاسبه وزن پروفیل وزن هر متر از قوطی پروفیل مد نظر خود را بر اساس نوع، ضخامت و ابعاد آن، می‌توانید از جدول‌های اشتال به‌دست آورید.

کاربرد انواع قوطی پروفیل

این محصولات از نظر کاربرد به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم می‌شوند؛ دسته اول پروفیل‌های صنعتی هستند که با خواص مکانیکی بالا تولید شده و در پروژه‌های صنعتی و سنگین کاربرد دارند و دسته دوم پروفیل‌های ساختمانی هستند که بیشتر به روش نورد سرد تولید می‌شوند و در ساخت سازه‌ها، افزایش استحکام ساختمان‌ها، ساخت در و پنجره و… کاربرد دارند.

اما از جمله کاربردهای صنعتی قوطی پروفیل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. صنعت خودروسازی
  2. ساخت نرده‌های فلزی
  3. ساخت اسکلت فلزی ساختمان‌ها
  4. ساخت پایه برای میز و صندلی
  5. جاده‌سازی
  6. تولید لوازم پزشکی، آموزشی، خانگی، لوازم ورزشی و تفریحی
  7. پوشش‌دهی و همچنین استحکام‌بخشی به سقف سوله‌ها

مشخصات فنی قوطی پروفیل

مشخصات فنی قوطی پروفیل شامل ضخامت، سایز و طول‌های متفاوت با توجه به کاربردهای آن می‌شود. لازم به ذکر است که بدانید در بین پارامترها نام برده شده ضخامت در اجرای پروژه‌ها اهمیت بسیار بیشتری دارد و کوچک‌ترین محاسبه نادرست آن می‌تواند منجر به خسارت شود و بد نیست بدانید که این محصول را در صنعت ابتدا با بیان طول، عرض و بعد ضخامتی که دارد نامگذاری می‌کنند.

  1. ضخامت: هر کارخانه‌ای ضخامت این محصول را در اندازه‌های مختلفی تولید می‌کند؛ این اندازه می‌تواند 2، 2.5، 2.8، 3 و 3.8 باشد.
  2. سایز: قوطی‌های پروفیل را در سایزهای 20*10، 20*20، 30*20، 40*20، 30*30، 40*40، 80*40، 50*50، 70*70، 90*90 و… تولید کرده و روانه بازار می‌کنند.
  3. طول شاخه: هر شاخه این محصول معمولا در ابعاد 6 یا 12 متر به بازار عرضه می‌شوند.
  4. وزن: از آنجایی که این قوطی‌ها توخالی هستند، بنابراین وزن کمی دارند؛ اما باید بدانید که وزن این محصول رابطه مستقیمی با ضخامت، سایز و ابعاد آن دارد و طبیعتا هرچه این مقادیر بالاتر باشند، وزن پروفیل نیز بیشتر خواهد بود.

راهنمای انتخاب قوطی پروفیل در ساختمان سازی

از پروفیل‌های قوطی به صورت گسترده در مصارف مختلف استفاده می‌شود و به همین خاطر بسیار اهمیت دارد که آن‌ها را با دقت و حساسیت بالا خریداری کنید؛ به همین خاطر در ادامه نکاتی مهم برای شما لیست کرده‌ایم که باید آن‌ها را قبل از انتخاب و خرید قوطی پروفیل رعایت کنید:

  1. قبل از خرید نوع پروفیل، محل استفاده و همچنین هدف کاربری قوطی را به خوبی مشخص کنید.
  2. به این موضوع توجه داشته باشید که اگر این مقاطع با دقت و کیفیت بالا و بر اساس استاندارد پروفیل قوطی مناسب ساخته شده باشند، طبیعتا قیمت بیشتری هم دارند، اما باید حواستان باشد که قیمت بالا همیشه نشان‌دهنده کیفیت محصول نخواهد بود.
  3. سعی کنید تا تعداد و ابعاد دقیق این محصولات را قبل از خرید به خوبیی محاسبه کنید.
  4. برای خرید این محصولات روی خدمات سایت‌ها و مجموعه‌های معتبر مانند آهن رسان حساب باز کنید که بدون واسطه محصولات مورد نیازتان را با کیفیت و قیمتی مناسب به شما عرضه می‌کند و درضمن می‌توانید خرید آهن آلات با چک را در این شرکت تجربه کرده و تمامی مقاطع فولادی مورد نیاز برای اجرای پروژه‌های خود را به صورت اقساطی از آن‌ها خریداری کنید.
  5. از آنجایی که این محصولات از ورق‌ها و آلیاژهای فولادی ساخته می‌شوند، بنابراین قیمت آن‌ها دائما در نوسان خواهد بود، به‌این‌ترتیب حتما قبل از ثبت سفارش نسبت به استعلام قیمت روز آن‌ها اقدامات لازم را انجام داده و در این راستا می‌توانید از آهن رسان کمک بگیرید.

آشنایی با انواع قوطی آهن

انواع پروفیل قوطی آهن و مهم‌ترین قوطی پروفیل‌های ساختمانی عبارت‌اند از:

  1. تیرآهن
  2. نبشی
  3. ناودانی
  4. سپر آهنی
  5. کلاهی
  6. کلاهی بس
  7. پروفیل قوطی
  8. کرکره‌ای
  9. لنگه دری

جدول ابعاد قوطی مربع همراه با ضخامت

قوطی مربع در بازار از 10*10 میلی‌متر تا 500*500 میلی‌متر متغیر است و لازم به ذکر است که بدانید کمترین سایز آن یک سانتی‌متر و بیشترین سایز آن هم نیم متر است؛ در ادامه شما را با جدول ابعاد و مشخصات قوطی مربع آشنا می‌کنیم:

ابعاد قوطی مربع ضخامت یک میلی‌متر ابعاد قوطی مربع ضخامت 2 میلی‌متر
ضخامت (mm) سایز (mm) وزن (kg/m) ضخامت (mm) سایز (mm) وزن (kg/m)
1 20*20 0.62 2 20*20 1.18
1 25*25 0.78 2 25*25 1.53
1 30*30 0.96 2 30*30 1.78
1 35*35 1.12 2 35*35 2.16
1 40*40 1.25 2 40*40 2.45
1.25 20*20 0.75 2 45*45 2.81
1.25 25*25 0.98 2 50*50 3.11
1.25 30*30 1.19 2 60*60 1.74
1.25 35*35 1.39 2 70*70 4.38
1.25 40*40 1.55 2 80*80 4.97
1.5 20*20 0.91 2 90*90 5.68
1.5 25*25 1.17 2.5 25*25 1.88
1.5 30*30 1.42 2.5 30*30 2.31
1.5 35*35 1.64 2.5 35*35 2.68
1.5 40*40 1.86 2.5 40*40 3.03
1.5 45*45 2.12 2.5 45*45 3.47
1.5 50*50 2.33 2.5 50*50 3.48
1.5 60*60 2.82 2.5 60*60 4.63
2.5 70*70 5.46
2.5 80*80 6.25
2.5 90*90 6.98
2.5 100*100 7.81
2.5 110*110 8.62
2.5 135*135 10.48
2.5 140*140 11.02

بررسی ابعاد و سایز قوطی آهن

در ادامه با یک جدول به بررسی ابعاد و سایز قوطی آهن پرداخته‌ایم:

انواع قوطی آهن بر اساس سایز
ابعاد (mm) ضخامت (mm) طول (m) وزن

(کیلومتر در هر متر)

10*20 1 6 0.46
20*20 1 6 0.62
10*25 1 6 0.53
10*30 1 6 0.62
20*30 1 6 0.78
20*40 1 6 0.96
30*40 1 6 1.12
10*20 1.25 6 0.56
20*20 1.25 6 0.75
10*25 1.25 6 0.66
10*30 1.25 6 0.75
20*30 1.25 6 0.98
20*40 1.25 6 1.19
30*40 1.25 6 1.39
20*20 2 6 1.18
30*20 2 6 1.53
30*20 2.5 6 1.88
30*30 2 6 1.78
40*20 2 6 1.87
40*40 2 6 2.45
40*40 2.5 6 3.03
50*30 2 6 2.45
60*40 2 6 3.11
60*30 2 6 2.81
60*30 2.5 6 3.47
60*40 2.5 6 3.84
60*60 3 6 5.54
60*60 2.5 6 4.63
70*70 3 6 6.51
80*40 2 6 3.74
80*40 2.5 6 4.63
80*40 3 6 5.54
90*90 2.5 6 6.98
90*90 3 6 8.38
100*40 2.5 6 5.46
100*40 2 6 4.38
110*110 3.5 6-12 11.95
135*135 3.5 6-12 15.29
140*140 3.5 6-12 14.65
100*100 4 6-12 12.42
140*140 4 6-12 17.48
100*100 4.5 6-12 13.89
140*140 4.5 6-12 19.59
100*100 5 6-12 15.42
140*140 5 6-12 21.72
140*140 6 6-12 25.92

جمع بندی

در این محتوا سعی کردیم تا نکاتی را در قالب استاندارد پروفیل قوطی به شما عزیزان ارائه کنیم و همان‌طور که گفتیم پروفیل‌ها به دو نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم‌ می‌شوند که هریک از آن‌ها کاربردهای مختص به خود را دارند. جدول استاندارد پروفیل قوطی اطلاعات بسیار مفید و ارزشمندی را در اختیار شما قرار می‌دهد که در زمان خرید می‌توانید به آن توجه داشته باشید.

در زمان خرید و محاسبه وزن استاندارد قوطی پروفیل باید به نکات مختلفی توجه داشته باشید که در این متن به صورت مفصل درباره آن‌ها صحبت کردیم  و امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد.

سوالات متداول 

قیمت پروفیل صنعتی به چه عواملی بستگی دارد؟

قیمت پروفیل صنعتی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کیفیت پروفیل، ابعاد آن، شرکت سازنده محصول، نوسانات نرخ ارز و قیمت پروفیل در بازار جهانی اشاره کرد.

بیشترین ضخامت پروفیل صنعتی موجود در بازار چقدر است؟

پروفیل‌های صنعتی به‌طورکلی در سایزهای بالا تولید و عرضه می‌شوند و لازم به ذکر است که بدانید بیشترین ضخامت آن‌ها مربوط به ضخامت بالای 3 میلی‌متر می‌شود.

آیا قیمت سایزهای مختلف قوطی پروفیل با یکدیگر متفاوت است؟

همان‌طور که گفتیم سایز، ابعاد و ضخامت روی قیمت نهایی این محصول تاثیرگذار هستند، با این تفاسیر هرچه سایز قوطی پروفیل بیشتر باشد، قیمت آن هم بیشتر خواهد بود.

مهم ترین ویژگی های پروفیل های صنعتی چیست؟

از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های پروفیل‌های صنعتی می‌توان به استحکام بالا، دقت ابعادی زیاد، قابلیت جوش‌پذیری زیاد، مقاومت بالا در برابر آسیب‌ها و ضربات و همچنین مقاومت بالا در برابر رطوبت اشاره کرد.

سایز قوطی پروفیل چقدر است؟

قوطی پروفیل در بحث سایز، ابعاد، وزن و… بسیار متنوع است که در این مطلب و در جدول به سایزهای آن نیز اشاره کردیم.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *