آشنایی با مهاربند و بادبند

انواع بادبند ساختمان

ساختمان ها و سازه ها به خصوص آنهایی که برای استفاده مسکونی ساخته می شوند همواره از نظر استحکام، مقاومت و دوام مورد توجه بوده اند. تاکنون راه ها و روش های زیادی برای افزایش عمر سازه ها استفاده شده است. می دانید که نیروهای مختلفی بر هر سازه وارد می شود که از جهات مختلف و در اثر بارهای مختلف می باشد. نیروهای افقی و عمودی ناشی از بارهای مرده و زنده که مقادیر مختلفی می توانند داشته باشند. معمولا برای مهار نیروهای عمودی از قاب ها استفاده می شود اما برای مهار نیروهای افقی مثل زلزله و طوفان چه راهکارهایی وجود دارد؟ در این مقاله انواع مهاربند و بادبند را معرفی می کنیم که برای افزایش استحکام سازه در مواجهه با بارهای افقی مورد استفاده قرار می گیرند. برای آشنایی با مهاربند و بادبند در ادامه مقاله با آهن رسان مرجع تخصصی قیمت آهن امروز همراه باشید.

بر اساس نوع سازه می توان بادبند را در قسمت های مختلف آن نصب کرد. البته این کار توسط مهندسین با رعایت استانداردها انجام می شود تا ضمن اینکه محل پنجره ها با مشکل روبه رو نشود، استحکام سازه نیز افزایش یابد.

بادبند را برای تقویت سازه استفاده می کنند تا از نر ساختاری محکم تر شود. مهاربند در واقع نیروها و بارهای جانبی را مهار می کند و آن را به قاب اصلی و ستون ها انتقال می دهد.

برای ساخت مهاربند معمولا از مقاطع فولادی مختلفی مثل تیرآهن، کابل، میله فولادی، نبشی و ناودانی استفاده می شود. اندازه و ابعاد مقطع مورد استفاده به نوع مهاربند و نوع سازه بستگی دارد. برای مشاهده قیمت تیرآهن به لینک درج شده مراجعه کنید.

انواع مهاربند یا بادبند

  • بادبند قائم یا عمودی شکل
  • بادبند افقی شکل

در این میان بادبند عمودی رایج تر و پرکاربردتر است. برای ساخت آن از تیرآهن و پروفیل های مختلف استفاده می شود. این مهاربند برای مقاومت در برابر نیروهای پیچشی از سه صفحه استفاده می کند که به صورت عمودی، مقاوم و محکم هستند.

آشنایی با مهاربند و بادبند

در نوع افقی کاری که بادبند انجام می دهد این است که در هر طبقه برای انتقال بارهای افقی به صفحه های عمودی مهاربند مسیرهایی را فراهم می کند.

اما مهاربند را می توان از نظر ساختاری نیز دسته بندی کرد. این موارد را بر اساس نوع سازه استفاده می شود.

  • بادبند مورب منفرد
  • بادبند متقاطع
  • بادبند k
  • بادبند v

نوع مورب منفرد را با نام بادبند خرپا یا مثلث سازی هم می شناسند. در قسمت های مستطیلی اعضای سازه ای مورب قرار داده می شود تا یک قاب ساختاری ثابت ایجاد گردد. این مهاربند در برابر کشش و فشار مقاومت بالایی باید داشته باشد.

مهاربند متقاطع که به آن مهاربند x یا ضربدری نیز گفته می شود، به صورت دو عضو مورب است که از یکدیگر عبور داده می شوند. برای ایجاد آن می توان از کابل فولادی استفاده کرد و باید فقط در برابر نیروهای کششی مقاومت داشته باشد.

مهاربند k شکل را در قسمت های میانی ارتفاع به ستون وصل می کنند. مهاربند k را می توان در دهانه های نما نیز استفاده کرد زیرا انعطاف بیشتری دارد و باعث می شود تا تیرهای کف کمتر خم شوند.

در مهاربند v شکل دو عضو را به صورت v نسبت به هم قرار می دهند به طوری که از دو گوشه بالا یک عضو افقی تا پایین امتداد پیدا کرده و در نقطه ای مرکزی بر روی عضو افقی پایین قرار می گیرد. این مهاربند را می توان به صورت وارونه هم اجرا کرد.

نکات اجرایی مهم در بادبندها

نکته: اگر در اجرای مهاربندها یک انتهای بادبند به تیر اصلی وصل شود و انتهای دیگر آن به تیر و ستون وصل نشود، به آن مهاربند واگرا گفته می شود. به مهاربند واگرا بادبند های برون محور نیز گفته می شود.

نکته: در مهاربند همگرا امتداد عضوهای مهم از جمله تیر و ستون از یک نقطعه عبور می کنند. به مهاربند همگرا بادبند هم محور نیز گفته می شود.

آشنایی با مهاربند و بادبند

در بادبندهای برون محور در فاصله بین دو قسمت و نقطه اتصال یک طول تیر پیوند قرار می دهند که باید دقیقا بر اساس نقشه باشد. برای اجرای این سیستم سازه ای باید استانداردها و نکاتی را مد نظر قرار داد تا به درستی نقش خود را ایفا نمایند و از سازه در برابر نیروهای جانبی محافظت کنند. استفاده از مقاطع و مصالح باکیفیت بسیار مهم است. برای اینکه بادبند بتواند از سازه در برابر نیروها محافظت کند باید دارای استحکام بالا باشد بنابراین نباید از تیرها و پروفیل های ضعیف یا قدیمی که مشکلاتی مثل خم شدگی دارند استفاده شود. رعایت اصول و پیاده سازی طبق نقشه بسیار مهم است. استفاده از ورق های اتصال در ابعاد و شکل مناسب نیز مهم بوده و باید توسط نیروی ماهر انجام شود اتصال ورق ها بر اساس زاویه بادبند متفاوت است.

اعضای بادبند باید از استحکام و کیفیت بالا برخوردار باشند و به هیچ وجهه دارای وصله و جوش نباشند. در برخی موارد برای اینکه بادبند در اثر نیروی برشی زیاد از هم گسیخته نشود، از سخت کننده هایی در جان آن استفاده می شود تا مقاومتش افزایش یابد. در این نوشته آشنایی با مهاربند و بادبند را ارائه دادیم برای دیدن ویدئوهای جالب در این زمینه کانال تلگرام قیمت آهن مشهد را دنبال کنید. برای اطلاع از قیمت ورق، قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی با کارشناسان ما در تماس باشید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *