یکی از نکات مهم در طراحی های داخلی مدرن، استفاده از سقف کاذب است. این ساختار در واقع یک پوشش است که سقف یا تاسیسات زیر آن را پنهان می کند و به زیبایی فضا و کاهش مصرف انرژی کمک می کند. انواع مختلفی از سقف کاذب با متریال های مختلف برای فضاهای مختلف طراحی و اجرا می شوند. در این متن، ما قصد داریم انواع آن را به طور دقیق معرفی کنیم و به بررسی ساختار ساخته شده با رابیتس و میلگرد بپردازیم که یکی از محبوب ترین سازه های مدرن است. برای کسب اطلاعات درمورد قیمت آهن امروز میتوانید به صفحه اصلی سایت آهن رسان مراجع کنید.
سقف کاذب چیست؟
سقف کاذب، یک پوشش ظاهری است که جلوه و زیبایی ویژهای به دکوراسیون داخلی محل مورد نظر میدهد. از جمله مزایای این نوع سقف میتوان به امکان اضافه کردن آن پس از پایان ساخت اشاره کرد. همچنین، این نوع سازهها آماده و آسان برای نصب در کارخانهها تولید میشوند و میتوانید آنها را با توجه به نیازات و کاربردهای خود انتخاب کنید. این سقفها با استفاده از موادی از قبیل شیشه، گچ، فایبرگلاس، میلگرد، پلاستیک و نبشی ساخته میشوند و برای نصب آنها، زیرسازی مناسبی لازم است. اتصال این سازهها به سقف اصلی با استفاده از آویز انجام میشود و جنس و ضخامت آویز بر اساس وزن محتوای سقف مشخص میشود. هزینههای این محصول بستگی به نوسانات قیمت مواد اولیه مثل قیمت میلگرد دارد.
انواع سقف کاذب
سقف کاذب از انواع مختلفی برخوردار است که بسته به کاربری و محل استفاده جنس ان متفاوت میشود. در ادامه به بررسی انواع سقف کاذب میپردازیم.
سقف چوبی
سقف چوبی، از جنس چوب بوده و به دلیل ایجاد حس گرمایی، نقش مهمی در طراحی دکوراسیون دارد. نورپردازی این سازه زیبایی آن را افزایش میدهد و از نظر جذب صدا، صرفهجویی در انرژی و مقاومت در برابر رطوبت نیز بسیار کاربردی است.
سقف آلومینیومی
سقف آلومینیومی یک نوع دیگر از سازههای سقف است که دارای سطح یکپارچه است و هزینه نهایی تولید آن به قیمت ورق گالوانیزه وابسته است. این سازه دارای مقاومت بالا در برابر تغییرات دمایی و ضربه است و برای عایقسازی از پشم شیشه استفاده میشود.
سقف شیشهای
سقف شیشهای یکی از مدلهای جدید و پرکاربرد در طراحی دکوراسیون مدرن است که معمولاً در فضاهای کم نور استفاده میشود.
سقف آکوستیک
سقف آکوستیک از بهترین سازههای عایق صدا به شمار میرود و به همین دلیل دارای طرفداران زیادی است. نصب این سازه بسیار آسان است و به راحتی نور را از خود عبور میدهد.
سقف پی وی سی
پی وی سی یک نوع سقف مشبک است که با ابعاد مختلف و به صورت شبکهای تولید میشود. تنوع زیاد این سقفها و امکانات مختلف نورپردازی آنها از مزایای آنها به شمار میآید. مقاومت بالای این نوع سازه در برابر مایعات و رطوبت، بسیار زیاد است.
در میان انواع سقفهای مختلف، سازههای ساخته شده با استفاده از رابیتس و میلگرد از محبوبترینها هستند که در بخشهای بعدی این متن به طور جزئیتر درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
اجزای مختلف سقفهای کاذب
هر سقف کاذب بر اساس نوع و کاربرد خود از اجزای مختلفی تشکیل شده است که شامل موارد زیر میشود:
– میلگردهای عمودی و افقی
– رابیتس
– ورقهای آکوستیک
– نبشی
– چوبهای تراش
– گچکاری
میلگردهای عمودی و افقی
قبل از ریختن بتن و بر اساس نوع سقف اصلی (بتنی، تیرچه بلوک یا تیر آهن)، میلگردهایی با اندازه 10 تا 12، به صورت عمودی با فواصل یک متری نصب میشوند. سر میلگردهای نصب شده در مرحله بعد خم میشوند. میلگردهای افقی نیز به دو ردیف به انتهای میلگردهای عمودی و خودشان وصل میشوند، که این عمل باعث ایجاد شبکهای از مستطیلهای با ابعاد یکسان میشود.
رابیتس
قبل از انجام گچکاری، ابتدا رابیتس نصب میشود. این سازه از شبکه فلزی توری شکلی تشکیل شده است و به میلگردهای افقی متصل میشود. حتما دقت شود که فاصله رابیتس تا سقف زیاد نباشد. همچنین باید توجه کرد که استفاده از رابیتس صرفا در صورت وجود گچکاری در بخش پایانی صورت گیرد.
ورقهای آکوستیک
این نوع ورقها برای عایقی در برابر صدا و ایزولاسیون استفاده میشوند و میتوانند از جنسهایی نظیر پلاک گچی، چوبی یا مقوایی باشند.
نبشی
استفاده از نبشی برای اتصال دیوار به سقف کاذب صورت میگیرد.
چوبهای تراش
قبل از قرار دادن ورق آکوستیک، چوبهای تراش خورده با ابعاد خاص نصب میشوند. این مراحل فقط زمانی صورت میگیرد که در بخش پایانی سازه، ورق آکوستیک استفاده شده باشد.
گچکاری
برای پایاندهی نهایی به سقف، از قالبهای گچی یا لایههای یونولیتی استفاده میشود.
سازههای سقف کاذب با استفاده از رابیتس و میلگردها، یکی از محبوبترین و پرکاربردترین انواع این سازهها هستند. در ساختار سقف کاذب با رابیتس، از میلگردهای عمودی و افقی به میزان زیادی استفاده میشود و سپس درون آن با گچ پر میشود. علت محبوبیت این نوع سازه، در دسترسی آسان به مواد اولیه آن و همچنین انعطاف پذیری آن در طراحیهای مختلف است.
مزایای استفاده از سقف کاذب
ساخت سقف کاذب با استفاده از رابیتس و میلگرد مزایای بسیاری دارد که به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:
– مصالح مورد نیاز برای این نوع سقف به راحتی در دسترس قرار دارند.
– اجرای طرحهای مختلف برای پاسخگویی به سلیقههای متنوع، بسیار آسان است.
– وجود نیروی کار ماهر و مازاد برای انجام کارهای ساخت و نصب سقف کاذب باعث سرعت و کیفیت بالای کار میشود.
– این نوع سقف مناسب برای انجام طرحها و طراحیهای ظریف و دقیق میباشد.
معایب استفاده از سقف کاذب
اگرچه ساخت سقفهای کاذب با استفاده از رابیتس و میلگرد امکانات بسیاری را به همراه دارند، اما باید به برخی از عیوب آنها هم توجه داشت:
– عدم عایق بودن در برابر صدا
– خطر ترک خوردگی و هزینههای بالا برای تعمیر
– وزن سنگین که ممکن است بر روی سیستم پشتیبانی سازهی ساختمانی تأثیر منفی داشته باشد.
مراحل ساخت سقف کاذب
مراحل ساخت سقف با استفاده از رابیتس به این صورت است:
ابتدا، میلگردهای آویز روی سقف اصلی نصب میشوند و خط تراز با استفاده از تراز لیزری یا شلنگ تراز پیادهسازی میشود. سپس میلگردهای اضافی برش داده شده و نبشیهای باربر جوش داده میشوند. با وصل کردن میلگردهای فرعی به نبشیهای باربر، شکل و طرح ساختار مشخص میشود. سپس توری رابیتس با کمک سیمهای گالوانیزه به میلگردهای فرعی وصل میشود و توریهای رابیتس با هم متصل میشوند. در ادامه، تراز بودن ساختار کنترل میشود و حفرههای توری اندود کاری میشوند. در مرحله بعد، نورهای مخفی نصب میشوند و سقف با گچکاری و اعمال طرح نهایی تکمیل میشود. استفاده از رابیتس برای ایجاد زیبایی و تزئینات داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد و برای اجرای این ساختار نیاز به مصالح و ابزار مناسب از قبیل میلگرد و رابیتس است.
سوالات متداول
سقف کاذب از چه بخش هایی ساخته شده است؟
هر سقف کاذب با توجه به نوع و کاربرد آن از قسمت های مختلفی همچون میلگردهای عمودی و افقی، رابیتس، ورق های آکوستیک، نبشی، چوب های تراش، گچ کاری و میلگردهای عمودی و افقی تشکیل شده است.
در اجرای سقف کاذب، باید به چه نکتهای دقت کرد؟
یکی از مهمترین نکاتی که در اجرای سقفهای کاذب استفاده از مصالحی است که وزن اضافهای را به سازه اعمال نکنند.
رابیتس ها بر چه اساسی طبقه بندی میشوند؟
رابیتسها بر اساس وزن و تعداد پل یا ستون در سازه دستهبندی میشوند و انواع مختلفی از آنها وجود دارد مانند رابیتس 9 ستونه سبک، نیمه سنگین و سنگین.
سقف های کاذب از چه مواد یا ترکیباتی ساخته می شوند؟
مواد ساخت سقفهای کاذب شامل ترکیباتی مانند پی وی سی، گچ، فلز، شیشه، کامپوزیت و آلومینیوم میشود.
معایب استفاده از سقف کاذب چیست؟
البته این سقف ها در کنار تمام مزایای خود، معایبی هم دارند که شامل مواردی همچون عایق نبودن در برابر صوت، امکان ترک خوردگی و هزینه زیاد و وزن سنگین میشود.