مقاطع فولادی و آهنی مهم کدامند؟

انواع مقاطع فولادی و مشخصات

مقاطع فولادی و آلیاژی از جمله تیرآهن، میلگرد، ورق و لوله جزو مهم ترین مواد و مصالح ساختمانی هستند که در اشکال و سطح کیفیت های مختلف شیمیایی و مکانیکی مشخص تولید می‌شوند. قیمت آهن امروز بر روی قیمت تمام این محصولات تاثیرگذار است.

فولادها یکی از رایج‌ترین مصالح ساختمانی هستند که در بسیاری از کاربردهای روزمره، به ویژه در زیرساخت‌ها و ساخت‌وساز استفاده می‌شوند. فولاد سازه‌ای با طیف گسترده‌ای از اشکال و ترکیبات مواد، برای کاربردهای گسترده‌ای قابل‌استفاده است. استفاده از فولاد و آهن آلات عمدتاً در صنعت ساخت و ساز است؛ جایی که از آن برای تیرها و قاب‌ها برای پل‌ها یا سازه‌های بزرگ مانند ساختمان‌ها استفاده می‌شود؛ البته به غیر از این، از فولاد و مقاطع فولادی می‌توان حتی برای بسیاری از صنایع استفاده کرد. فولادها مقرون به صرفه و قابل بازیافت هستند و امکان تولید در مقیاس و ساخت و ساز پایدار بلند مدت را فراهم می‌کنند. در این مقاله از آهن رسان قرار است به معرفی انواع مقاطع فولادی بپردازیم. اگر می‌خواهید با این محصولات آشنایی داشته باشید، تا انتهای این مقاله از آهن رسان با ما همراه باشید.

معرفی انواع مقاطع فولادی

محصولات فولادی که عمدتاً در صنعت ساختمان استفاده می‌شوند در اشکال مختلف از جمله تیرآهن، میلگرد، ورق‌های فولادی، شمش فولادی، نبشی و ناودانی و…ساخته می‌شوند. بدون‌شک این را می‌دانید که میلگردها یکی از مهم‌ترین مقاطع فولادی هستند و قیمت میلگرد باتوجه به نوع، سایز و ابعاد این محصول متفاوت است. فولاد به دلیل استحکام، تطبیق‌پذیری، پایداری، در دسترس بودن و هزینه نسبتا کم، مسلما یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی است. شکل پذیری فولاد امکان ایجاد اشکال مختلف از پیش تعیین شده و سفارشی را برای برآوردن نیازهای ساختمانی خاص فراهم می‌کند.

همان‌طور که می‌دانید ساخت فولاد مطابق با استانداردهای خاصی است که توسط نهادها و سازمان‌های دولتی مختلف در کشورهای مختلف تنظیم و تنظیم شده است. این استانداردها برای اطمینان از خواص مکانیکی، ترکیبات شیمیایی، روش‌های ساخت، مقررات کنترل کیفیت و تحمل‌های فولاد سازه‌ای تنظیم شده‌اند.

انواع مقاطع فولادی شامل موارد زیر هستند:

  • مقاطع زاویه‌دار
  • مقاطع قوطی شکل
  • مقاطع T شکل
  • مقاطع I شکل
  • میلگرد
  • مقاطع تخت
  • مقاطع صفحه‌ای

در میان تمامی محصولات فولادی، میلگرد و تیرآهن پرکاربردترین مقطع فولادی هستند و درست به همین دلیل اطلاع از قیمت تیرآهن برای افراد فعال در این حوزه اهمیت بالایی دارد. از مهم‌‌ترین کاربرد آهن و فولاد می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • صنعت ساختمان‌سازی
  • صنعت خودروسازی
  • کشاورزی
  • پزشکی
  • لوازم خانگی
  • و…

نبشی و ناودانی

دو مورد از مهم‌ترین مقاطع فولاد، نبشی و ناودانی هستند که در طول‌ها و اندازه‌های زیادی وجود دارند.  این محصولات در دو نوع فابریک و پرسی و در زوایای مختلف تولید می‌شوند.

تیرآهن

تیرآهن یکی دیگر از انواع مقاطع فولادی است که در دو نوع تیرآهن معمولی یا هاش دسته بندی می‌شود. تیرآهن هاش معمولا برای مصارف سنگین و کاربردهایی که نیاز به دوام و استحکام بالا دارند، قابل استفاده است.

میلگرد و مفتول

میلگردها محصولاتی با سطح دایره‌ای شکل و توپر هستند که در قطر و اندازه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. میلگردها نقش مهمی در سازه‌های فولادی دارند و در استانداردهای متنوعی با اشکالی ساده و آجدار با جنس فولادی، آلومینیومی و غیره ساخته می‌شوند.

لوله

لوله‌ها نیز مشابه میلگردها دارای طول مشخص و سطح مقطع دایره‌ای (اما توخالی) هستند که هم به صورت فابریک هم جوشی استفاده می‌شوند. لوله‌های فابریک به‌صورت آماده از خط تولید خارج می‌شوند که به آن‌ها لوله‌های بدون درز (مانیسمان) نیز می‌گویند، اما لوله‌هایی که از جوش دادن لبه‌های ورق فولادی به هم تولید می‌شوند را لوله درزدار می‌نامند. لوله‌ها در سایزهای متنوع طولی و قطری در صنایع مختلف (چاه‌ها، داربست، لوله‌کشی آب و فاضلاب، نفت و گاز و…) به کار برده می‌شوند.

ورق

به صفحه‌های فلزی با ضخامت و ابعاد مشخص را ورق فولادی می‌گویند. انواع ورق‌های فولادی دیگر مثل لوله، نبشی و ناودانی از (شکل دادن، خم کردن، جوشکاری و ماشین‌کاری) ورق‌های فولادی ساخته می‌شوند. ورق فولادی انواع مختلفی از نظر جنس و مواد اولیه دارد که به همان نسبت در صنایع مختلف از آن استفاده می‌شود.

قوطی پروفیل

 محصولاتی با اشکال (سطح مقطع) ساده‌ای مثل مربع، مستطیل و یا دایره هستند که از شمش یا ورق‌ فولاد ساخته می‌شوند. این محصولات از شمش و تختال استفاده می‌شوند که بعداً تحت فرایندهای مختلفی به محصولات دیگر مثل تیرآهن، میلگرد و. تبدیل می‌شوند.

مقاطع زاویه دار

مقاطع زاویه دار، نوعی مقاطع فولادی به شکل L هستند که در انواع زیر تولید می‌شوند:

  1. مقاطع زاویه دار در سایز های ۲۰*۲۰*۳ میل الی ۲۰۰*۲۰۰*۲۵
  2. در ساخت سقف و خرپا
  3. با زوایای نابرابر و پایه ها با ابعاد مختلف
  4. با زوایای برابر و پایه ها با ابعاد برابر
  5. مقاطع با زاویه نابرابر در ابعاد ۳۰*۲۰*۳ میل الی ۲۰۰*۱۵۰*۱۸

فرآورده‌های طولی

فرآورده‌های طولی همان مقاطع فولادی سبک و سنگین هستند که بیشترین کاربرد این محصولات همان تقویت سازه موردنظر است. تیرآهن، میلگرد، نبشی، ریل راه آهن و مفتول در دسته فرآورده‌های طولی قرار دارند.

فرآورده‌های تخت

مقاطع تخت فولادی در عرض‌های بین 10 تا 400 میلی‌متر و ضخامت بین 3 تا 40 میلی‌متر تولید شده و به شکل تسمه یا ورق هستند. ورق‌های فولادی عرض زیادی دارند اما از ضخامت کمی برخوردار هستند و طی نورد سرد یا گرم تولید می‌شوند. طی این نورد، شمش فولادی از غلتک‌ها عبور کرده و باعث کم شدن ضخامت ورق خواهد شد. با کلیک روی لینک جدول وزن ورق آهن می‌توانید به وزن انواع ورق دسترسی داشته باشید.

برای اطلاع از قیمت ورق روی لینک کلیک کنید.

تسمه نواری طویل است که علاوه بر ساختمان‌سازی، برای بسته‌بندی سایر محصولات نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. تسمه نظر طول و ضخامت دارای انواع مختلفی است.

نکته مهم اینجاست که قیمت مقاطع فولادی باتوجه به پارامترهای مختلفی تعیین می‌شود. به غیر از ابعاد، جنس و نوع یا حتی پارامترهای خارجی مانند: نوسانات نرخ ارز و دلار، جدول وزن میلگرد و حتی جدول وزن تیرآهن هم در این قیمت‌گذاری تاثیر دارند.

فولاد سازه‌ای چیست؟

فولاد سازه‌ای به محصولات فولادی اطلاق می‌شود که عمدتاً در صنعت ساختمان استفاده می‌شون در اشکال مختلف از جمله تیرها، صفحات و کانال‌ها ساخته می‌شود. فولاد با ترکیبات مختلف در ساخت فولاد سازه استفاده می‌شود.

فولاد سازه‌ای به دلیل استحکام، تطبیق پذیری، پایداری، در دسترس بودن و هزینه نسبتا کم، مسلماً یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی است. شکل پذیری فولاد امکان ایجاد اشکال مختلف از پیش تعیین شده و سفارشی را برای برآوردن نیازهای ساختمانی خاص فراهم می‌کند. به همین دلیل است که فولاد سازه‌ای یکی از کاربردهای کلیدی ساخت فولاد است.

فولاد مطابق با استانداردهای خاصی است که توسط نهادها و سازمان‌های دولتی مختلف در کشورهای مختلف تنظیم و تنظیم شده است.

این استانداردها برای اطمینان از خواص مکانیکی، ترکیبات شیمیایی، روش‌های ساخت، مقررات کنترل کیفیت و تحمل‌های فولاد سازه‌ای تنظیم شده‌اند. به طور خلاصه، چارچوب‌های فولادی و فولادی استرالیا برای اطمینان از ایمنی و قابلیت اطمینان پروژه‌های ساختمانی ساخته شده با فولاد سازه‌ای، نیاز به انطباق با استانداردهای طراحی، مواد و اجرا دارند.

مزایای فراوان فولاد سازه‌ای، مانند استحکام بالا و هزینه کم، دلیل استفاده از آن در صنعت ساختمان است. در حالی که برخی از معایب مانند حساسیت آن به خوردگی وجود دارد، بسیاری از مزایای آن اغلب بیشتر از آن چند معایب است.

در زیر مزایا و معایب اصلی فولاد سازه‌ای آورده شده است. مزایای فولاد سازه عبارتند از:

  • استحکام: اگرچه فولاد سازه‌ای دارای استحکام قابل توجهی است، اما می‌توان با افزودن آلیاژهای مختلف به ترکیب آن، آن را بیشتر بهبود بخشید. فرآیند ساخت، کار مکانیکی و عملیات حرارتی فولاد نیز بر استحکام آن تأثیر می‌گذارد. اما مهمترین عاملی که بر این امر تأثیر می‌گذارد، نسبت استحکام به وزن آن است، به این معنی که برای وزن بسیار کمتر به طور قابل توجهی قوی است.
  • مقرون به صرفه بودن: در دهه‌های گذشته پیشرفت‌هایی در تولید فولاد صورت گرفته است که به تدریج تولید آن را ارزان‌تر و سریع‌تر کرده است. زمان تولید یک تن فولاد امروزه به میزان قابل توجهی کمتر است که منجر به کاهش هزینه‌ها می‌شود.
  • تطبیق‌پذیری زیبایی شناختی: با توجه به تطبیق پذیری فولاد، طراحان و معماران آزادی بیان هنری بیشتری از طریق اشکال اجزای سازه‌ای فولادی بدون به خطر انداختن استحکام یا ویژگی‌های عملکردی دارند.
  • پایداری: فولاد به طور گسترده در صنعت ساخت و ساز بازیافت می‌شود. این 100٪ قابل بازیافت با حداقل تخریب به خواصی است که آن را به یک جزء ساختمانی ترجیحی تبدیل می‌کند. بیش از 90 درصد فولاد سازه‌ای بازیافت می‌شود و فولاد را به پایدارترین مصالح ساختمانی جهان تبدیل می‌کند. پردازش بسیار حداقلی برای بازیافت آن مورد نیاز است و ردپای کربن به ویژه در دهه گذشته به طور مداوم کاهش یافته است.
  • مقاومت در برابر آتش: فولاد به طور پیش فرض یک ماده غیر قابل احتراق است اما وقتی به اندازه کافی گرم شود مقدار قابل توجهی از یکپارچگی ساختاری خود را از دست می‌دهد. «دمای بحرانی» اصطلاحی است که برای نشان دادن توانایی فولاد در تحمل بار تحت دمای خاص استفاده می‌شود.
  • مقاومت در برابر عناصر: فولاد همچنین به ویژه در برابر عناصری مانند کپک یا خوردگی مقاوم است که می‌تواند بر یکپارچگی مواد دیگر تأثیر بگذارد. اگرچه خوردگی به عنوان نقطه ضعف فولاد باقی مانده است، اما اقدامات پیشگیرانه‌ای وجود دارد که می‌توان از جمله اسپری‌ها و رنگ‌های محافظ استفاده کرد که البته باید با پرداخت هزینه انجام شود.

معایب فولاد سازه‌ای عبارتند از:

  • حساسیت به خوردگی: فولاد ماده‌ای برای مقاومت در برابر خوردگی نیست زیرا حاوی آهن است که در برابر خوردگی بسیار حساس است که بیشتر به عنوان زنگ شناخته می‌شود. زنگ وقتی تشکیل می‌شود، فولاد را مصرف می‌کند و تا زمانی که فولاد کاملا مصرف شود، پوسته پوسته می‌شود تا مواد زیرین در معرض دید قرار گیرد. اگرچه ممکن است اقدامات پیشگیرانه در برابر خوردگی انجام شود، اما این اقدامات به هزینه اضافه می‌کنند.
  • کاهش استحکام در دماهای بالا: علیرغم مقاومت فولاد در برابر آتش، دمایی که به اندازه کافی بالا باشد به آرامی یکپارچگی آن را کاهش می‌دهد. به این ترتیب، فولاد با ترکیب مواد مناسب باید برای ساخت و ساز استفاده شود.
  • کمانش: هنگامی که فولاد تحت فشار قرار می‌گیرد، در معرض چیزی قرار می‌گیرد که به آن کمانش گفته می‌شود. زمانی که نیرو به یک ساختار باریک فشار می‌آورد و باعث فروپاشی آن می‌شود، این اتفاق می‌افتد. این بدان معناست که در مرحله طراحی برای اندازه‌گیری نیرویی که فولاد سازه‌ای تحت آن قرار می‌گیرد، توجه به آن ضروری است.
  • خستگی: این به چرخه‌های مکرر کرنش/تنش روی فولاد سازه‌ای اشاره دارد. این در نهایت فولاد را می‌شکند و منجر به شکستگی مواد می‌شود. خستگی فلز در فولاد سازه نیز باید در طول طراحی و مهندسی در نظر گرفته شود.

کاربردهای فولاد سازه چیست؟

رایج‌ترین کاربردهای فولاد سازه‌ای در صنعت ساختمان است، اما در حمل و نقل نیز نقش دارد. بیایید کاربردهای فولاد سازه‌ای را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم:

  • ساخت و ساز: برای ساخت کانال‌ها، صفحات و تیرآهن‌های نگهدارنده موجود در ساختمان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی مانند خانه‌ها، بیمارستان‌ها، استادیوم‌ها و پل‌ها استفاده می‌شود. همچنین از فولاد سازه‌ای برای ساخت فضاهای صنعتی مانند انبارها، پل‌ها، کارخانه‌ها و ساختمان‌ها استفاده می‌شود. اینها به فولاد سازه‌ای نیاز دارند تا قاب‌های فولادی، ستون‌ها، میله‌ها، صفحات و تیرها و غیره را تشکیل دهند.
  • معدن: در صنعت معدن، قطعات فولادی سازه‌ای برای انواع نیازهای زیرساختی سایت معدن استفاده می‌شود. این شامل عناصر ساختاری معادن، مانند صفحه‌های معدن، سازندگان بستر سیال و حتی ساختمان‌هایی مانند کارگاه‌ها و دفاتر می‌شود.
  • انرژی: صنعت انرژی از فولاد سازه‌ای در تولید انرژی باد، برق، هسته‌ای و گاز طبیعی استفاده می‌کند. برج‌های انتقال، توربین‌های بادی، خطوط لوله، چاه‌های نفت و گاز همگی از اجزای سازه‌ای فولادی استفاده می‌کنند.

به طور کلی، فولاد ساختاری یک فولاد کربنی است، به این معنی که ترکیب شیمیایی آن حاوی آهن و کربن است. فولاد سازه‌ای به هر فولادی گفته می‌شود که محتوای کربن آن به 2.1 درصد وزن آن می‌رسد. محتوای کربن فولاد با قدرت تسلیم آن نسبت مستقیم دارد. با این حال انواع مختلفی از فولاد وجود دارد که می‌توان از آنها برای ساخت فولاد سازه‌ای استفاده کرد.

فولاد کربن

تمام فولادهای ساختاری در صورت عدم وجود عناصر آلیاژی دیگر، محتوای مس فولاد از 0.4٪ تا 0.6٪، محتوای منگنز آن برابر یا کمتر از 1.6٪، و محتوای سیلیکون آن از 0.6٪ تجاوز نمی‌کند، فولاد کربنی محسوب می‌شوند..

فولاد کم آلیاژ با استحکام بالا

این نوع فولاد به منظور بهینه‌سازی خواص مکانیکی و مقاومت در برابر خوردگی آن است. این نوع فولادها دارای منگنز هستند که تا 2 درصد می‌رسد. بسته به کاربرد مورد نظر، این نوع فولاد ممکن است دارای مقادیر کمی از عناصر دیگر مانند کروم، مولیبدن، نیکل، نیتروژن، نیوبیم، وانادیم و تیتانیوم باشد تا خواص آن را تغییر دهد.

فولاد آهنگری شده

آهنگری به فرآیند شکل دادن به فلز (در این مورد، فولاد) در حالی که در حالت جامد است اشاره دارد. این فرآیند یک ساختار دانه‌ای یکنواخت برای فولاد ایجاد می‌کند و در نتیجه یکپارچگی آن را به دلیل از بین بردن حفره‌ها و حباب‌های گاز بهبود می‌بخشد. فولاد آهنگری به هر فولادی گفته می‌شود که این فرآیند را طی می‌کند.

فولاد آلیاژی تمپر شده

کوئنچ و تمپرینگ فرآیندهایی هستند که فولاد ساختاری را از طریق استفاده از گرما بهبود می‌بخشند و در عین حال آن را به طور همزمان در آب، هوای اجباری، نیتروژن یا روغن خنک می‌کنند. نتیجه یک فولاد ساختاری قوی‌تر و با استحکام بالاتر است که بسیار کمتر شکننده است.

شما می‌توانید انواع مقاطع فولادی و آهنی را از مجموعه آهن رسان، به صورت اعتباری و چکی خریداری کنید؛ به‌خصوص در مواقعی که محدودیت مالی دارید و از طرفی هم به حجم بالایی از این محصول نیاز دارید. خرید آهن آلات با چک در اصل روشی است که باعث می‌شود شما بتوانید یک خرید بی دغدغه را تجربه کنید

سخن پایانی

در این مقاله در مورد انواع مقاطع فولادی اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همان‌طور که گفته شد، مقاطع فولادی در انواع مقاطع طولی، تخت و زاویه‌دار هرکدام برای کاربردهای مختلفی قابل استفاده هستند. ویژگی‌های هرکدام از این مقاطع باعث شده که بتوان از آن‌ها برای کاربردهای صنعتی و حتی ساختمانی استفاده کرد.

سوالات متداول

  1. رایج‌ترین فولاد سازه‌ای چیست؟

فولاد کربنی رایج‌ترین فولاد سازه‌ای در بازار امروزی است که عمدتاً به دلیل خواص بسیار مفید آن مانند مقرون به صرفه بودن و استحکام بالا، برای بسیاری از کاربردهای قابل استفاده است. فولاد کربنی رایج‌تر از فولاد کم آلیاژ با استحکام بالا است که به دلیل تطبیق پذیری آن نیز اغلب استفاده می‌شود.

  1. فولاد سازه‌ای چقدر استحکام دارد؟

فولاد سازه‌ای از نظر مقاومت مشابه بتن مسلح در نظر گرفته می‌شود. استحکام کششی آن در محدوده 400 تا 500 مگا پاسکال (MPa) قرار دارد.

  1. منظور از مقاطع طویل فولادی چیست؟

مقاطع طویل فولادی همان مقاطع سبک وزن و سنگین وزن هستند.

  1. منظور از مقاطع تخت فولادی چیست؟

این نوع مقاطع، در عرض‌های بین 10 تا 400 میلی‌متر و ضخامت بین 3 تا 40 میلی‌متر تولید می‌شوند.

  1. برای خرید مقاطع فولادی چه کنیم؟

برای خرید مقاطع فولادی می‌توانید با شماره درج شده در سایت با کارشناسان ما تماس بگیرید.

نظرات کاربران
یک پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *