اورلب میلگرد چیست؟

در هنگام ساخت یک ساختمان از میلگردها برای تقویت بتن استفاده می‌شود که اصطلاحا به آن آرماتوربندی گفته می‌شود. در برخی از موارد، نیاز است که میلگردها به یکدیگر متصل شوند تا طویل ‌تر شده و در طول سازه، در کنار یکدیگر قرار گیرند. اورلب میلگرد، یکی از روش‌‌هایی است که به کمک آن می ‌توان این کار را انجام داد. در ادامه به بررسی کامل اورلب میلگرد می‌پردازیم.

میلگردها یکی از انواع مصالح ساختمانی هستند که برای ساخت استاندارد سازه‌ها از آن استفاده می‌شود. قطعاً وجود میلگرد در سازه می‌تواند تا حد زیادی استاندارد و مقاومت سازه را افزایش دهد. میلگرد‌ها عموماً در ابعاد و اندازه‌های استاندارد تولید می‌شوند که نهایت طول هر یک از انواع میلگردها ۱۲ سانتی‌متر است. امکان ساخت میلگرد با ابعاد بیشتر امکان‌پذیر نیست، چرا که می‌تواند مشکلات زیادی را برای حمل و نقل و استاندارد آن به وجود بیاورد. بنابراین برای ساخت انواع سازه‌های مرتفع و بسیار بلند مخصوصاً سازه‌هایی که بیش از ۱۲ ‌متر طول دارند از روش اورلب میلگرد استفاده می‌کنند. در واقع اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم اورلب میلگرد چیست؟ می‌توانیم به اتصال دو  یا چند میلگرد در کنار یکدیگر اشاره داشته باشیم.  یکی از مهم‌ترین عواملی که در اورلب میلگرد اهمیت زیادی دارد، محاسبه طول همپوشانی است. به همین جهت شما باید روش محاسبه اورلب میلگرد را بلد باشید. ما  در این مقاله به طور کلی قصد داریم شما را با روش اورلب میلگرد آشنا سازیم و درباره انواع اورلب، نحوه محاسبه، انواع اتصالات و دیگر موضوعات مربوط به این روش صحبت نماییم. پس اگر شما نیز به جهت کار یا از سر کنجکاوی به دنبال کسب اطلاعات در این زمینه هستید در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

انواع اورلب میلگرد چیست؟

همانطور که عرض کردیم اورلب‌ها برای افزایش دادن طول میلگردها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این صورت شما می‌توانید اورلب میلگرد ۱۲ و اورلب میلگرد ۱۶ (و حتی بیشتر) را نیز در سازه خود ایجاد کنید.

برای اینکه در آماتوربندی‌ سازه‌های مرتفع خود بتوانید این افزایش طول میلگردها را داشته باشید، لازم است از روش‌هایی که در ادامه گفته می‌شود استفاده نمایید.

در واقع کارشناسان خود در بین این روش‌ها نمونه‌ای ( روشی که برای سازه مناسب‌تر است) را انتخاب می‌کنند. این دو روش عبارت است از:

  1. اورلب میلگرد تماسی
  2. اورلب میلگرد غیر تماسی

در ادامه به معرفی هر یک از این اورلب‌ها می‌پردازیم. اما مهم‌ترین نکته‌ای که باید به خاطر بسپارید این است که هدف هر دوی این روش‌ها اتصال میلگردها به یکدیگر است ولی روش اجرای آن‌ها متفاوت می‌باشد.

 

اورلب تماسی

از رایج‌ترین انواع اورلب‌ها می‌توان به نوع تماسی اشاره داشت‌ در این روش میلگردها به واسطه سیم مفتول و جوشکاری به یکدیگر متصل می‌شوند‌

البته روش‌های مختلفی برای اتصال میلگردها در این روش وجود دارد که انتخاب این روش بسته به نوع سازه، شرایط سازه و همچنین نوع اورلب، نوع میلگرد و بودجه شما متفاوت است.

روش تماسی بیشتر برای میلگردهایی که به صورت افقی استفاده می‌شوند، کاربرد دارند. همچنین بهترین روش برای زمانی است که نیاز بوده تا قبل از بتن‌ریزی میلگردها ثابت باقی بمانند.

از آنجایی که برای اجرای این روش‌ها نیاز به تجهیزات و ابزار خاصی وجود دارد، لازم است که حتماً افراد حرفه‌ای و متخصص در این زمینه این عمل را انجام دهند.

البته لازم است بدانید که اجرای نادرست و اشتباه اورلب تماسی می‌تواند باعث ایجاد خسارت‌های مالی و حتی جانی شود.

همانطور که خدمت شما عرض شد روش‌های مختلفی برای اجرای و اتصال اورلب تماسی وجود دارد که در ادامه مهمترین این روش‌ها را برای شما بازگو خواهیم کرد.

 

اورلب غیر تماسی

در اورلب غیر تماسی میلگردها هیچ نوع اتصالی به یکدیگر ندارند و نباید هیچ نوع تماسی بین میلگردها ایجاد شود‌

در این نوع روش فضای موجود بین میلگردها با بتن‌ریزی پر خواهد شد.

نکته مهم در اورلب غیر تماسی این است که شما لازم است فاصله بین میلگردها را بر اساس اصول استاندارد ایجاد کنید.

توجه داشته باشید که فاصله میلگردها نباید به قدری باشد که باعث ایجاد ترک‌های زیگزاگی شود. پس فاصله میلگردها باید کاملاً بر اساس اصول و استاندارد انجام شود.

استفاده از این روش برای افزایش طول میلگردها باعث خواهد شد تا زمان و هزینه اضافی برای سیم پیچی و سیم مفتول کاهش پیدا کند. همچنین در این روش طول میلگرد بر اساس محل قرارگیری و همچنین نوع میلگرد می‌تواند متفاوت باشد.

 

انواع اتصال اورلب میلگرد

همانطور که اشاره کردیم نوع اتصال اورلب نیز نسبت به یکدیگر متفاوت است. در هنگام استفاده بر اساس اهمیت سازه و نوع سازه از روش خاصی برای اتصال استفاده می‌شود. از انواع اتصال اورلب می‌توان به موارد زیر اشاره داشت.

·        استفاده از انواع سیم و مفتول

یکی از متداول‌ترین انواع روش‌هایی که برای نوع تماسی مورد استفاده قرار می‌گیرد،  استفاده از انواع سیم و مفتول است.

این روش هزینه کمتری نسبت به سایر روش‌ها دارد. همچنین این امکان را به وجود می‌آورد تا پیش از بتن‌ریزی (اگر نیاز به جداسازی و تغییر اتصالات بود) بتوانند با کمترین هزینه این اتصالات را تغییر دهند.

·        اتصال به واسطه جوشکاری

در بسیاری از انواع سازه‌ها احتمال جابه‌جایی میلگردها وجود دارد و این عمل می‌تواند استاندارد سازه را به خطر بیندازد.

در بسیاری از موارد از جمله ساخت پل‌ها، دیواره‌های حائز اهمیت، ستون‌ها و… احتمال این جابه‌جایی  بیشتر می‌شود. در نتیجه نمی‌توان به اتصال با سیم و مفتول بسنده کرد.

در این نوع از فضاهایی که احتمال جابه‌جایی میلگرد بسیار زیاد است، بهتر بوده که از وسیله جوشکاری استفاده شود‌

استفاده از وسیله جوشکاری باعث خواهد شد تا شما اتصالات محکم‌تری داشته باشید. پس می‌توان گفت برای اتصالات محکم‌تر باید به سراغ اورلب میلگردها با جوش رفت.

·        جوش دادن انتهای میلگرد

در زمانی که سازه شما نیاز به مقاوم سازی و تراکم بیشتر دارد اما در عین حال اقتصادی بودن آن نیز برای شما اهمیت دارد، می‌توانید به سراغ روش جوش دادن انتهای میلگرد بروید.

این روش در زمانی اجرا می‌شود که نیاز باشد برای محافظه سازی بیشتر سازه فاصله میان میلگردها کاهش پیدا کند.

برای اجرا ساختن این روش نیز نمی‌توان از روش‌های جوشکاری سنتی استفاده کرد و ابزارهای خاصی برای این کار وجود دارد که باید حتماً از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

در این روش دو سر انتهای میلگردها با دستگاه‌های خاص ذوب شده و این ذوب شدن باعث اتصال انتهای میلگردها خواهد شد. در نتیجه شما میلگرد یک تکه‌ای خواهید داشت که استحکام و مقاومت آن بسیار بالا است.

·        اتصال به صورت مکانیکی

روش دیگری نیز برای اتصال میلگردها در اورلب وجود دارد که این روش به روش اتصال مکانیکی شناخته می‌شود.

این روش بیش از ۱۵ سال است که در سازه‌های بتنی کاربرد داشته و مهندسین از آن استفاده می‌کنند.

برخی از میلگردها قطری ۲۰ میلی‌متری دارند به همین جهت برای اتصال و اورلب میلگرد ۲۰ میلی‌متری از روش مکانیکی استفاده می‌کنند.

برای فضاهایی مثل ستون، دیوار، تیر و فونداسیون که این نوع از میلگردها کاربرد دارند بهتر است که از روش اتصال مکانیکی استفاده شود. البته در ادامه شما رو بیشتر با اورلب این فضاها آشنا خواهیم ساخت.

برای اتصال به روش مکانیکی نیز نوع اتصالات مختلفی وجود دارد. اتصال مکانیکی فقط به صورت کششی، فقط فشاری و نوع کششی-فشاری از جمله این اتصالات مکانیکی به شمار می‌روند.

اورلب میلگرد فونداسیون

فونداسیون یکی از بخش‌های مهم سازه است که جز پایین‌ترین سطح ساختمان محسوب می‌شود.

فونداسیون دقیقاً با خاک در تماس بوده و وزن کل سازه را گرفته و به زمین انتقال می‌دهد. همین مورد نشان دهنده پر اهمیت و مهم بودن این بخش از ساختمان را نشان می‌دهد که باید تا حد امکان مستحکم و مقاوم ساخته شود.

به همین خاطر در هنگام قرار دادن میلگرد در بخش فونداسیون میلگرد افقی قرار می‌دهد. این عمل نیز در ساختمان سازی باعث خواهد شد تا آماتوربندی بتواند (قبل از ریختن بتن) وزن قابل توجه ساختمان را تحمل کند.

در بسیاری از ساختمان‌هایی که مرتفع و بزرگ هستند نیاز است فونداسیون‌ها نیز بسیار بزرگ باشند، در این صورت از اورلب میلگرد فونداسیون استفاده می‌شود.

از آنجایی که فونداسیون ساختمان‌های بزرگ بسیار وسیع است لازم بوده چند نمونه از میلگردها به یکدیگر متصل شوند. قابل توجه است بدانید که بر اساس قانون اورلب میلگرد در مقررات ملی ساختمان، برای اورلب میلگرد در فونداسیون شما تنها مجاز هستید تا میلگردهایی که قطر کمتر از ۳۶ میلی‌متر را استفاده کنید.

زمانی که شما می‌خواهید طول اورلب میلگرد در فونداسیون را محاسبه کنید باید به نحوه اجرای آن نیز دقت داشته باشید. نحوه اجرای اورلب میلگرد فونداسیون به دو شکل زیر صورت می‌گیرد.

  • در شبکه‌های بالا لازم است که اول لبه میلگرد در یک سوم دهانه باشد.
  • اورلب میلگرد آن هم در شبکه‌های پایین باید در یک دوم دهانه قرار بگیرد.

اورلب میلگرد ستون

در بسیاری از مواقع برای ساخت انواع ستون‌ها نیز از اورلب میلگرد استفاده می‌شود‌. شاید یکی از مهم‌ترین موارد استفاده از روش تماسی، برای بررسی طول اورلب میلگرد ستون است.

برای اجرای این روش در ستون‌ها یک میلگرد انتظار خارج از ستون قرار گرفته و با روش اورلب به سایر میلگردها متصل می‌شود.

مقدار اورلب میلگرد ستون نیز بر اساس مقررات ملی ساختمان محاسبه می‌شود. از آن جایی که در ساخت سازه، ستون‌ها اهمیت بسیار زیادی دارند؛ بنابراین طول اورلب میلگرد ۲۰ یا دیگر سایز‌ها توسط مهندس یا طراح ساختمان محاسبه می‌شود‌.

به طور کلی برای به دست آوردن طول میلگرد برای ستون از فرمول ۴۰  تا ۵۰  برابر قطر میلگرد استفاده می‌شود. در هنگام اجرای سایز میلگرد برای ستون باید به موارد زیر توجه داشته باشید.

  • احتمال اتصال میلگردها در بخش ستون آن هم با روش‌های پوششی تنها به صورت طولی امکان‌پذیر است. شما نمی‌توانید به صورت افقی این عمل را انجام دهید.
  • امکان اورلب میلگرد تنها در بخش میانی ستون مجاز است.
  • قبل از اجرا نیز این نکته را فراموش نکنید که طول پوشش وصله‌ها باید بر اساس میلگردهای کششی محاسبه شود.
  • در داخل هسته ستون‌ها در هر نوار ستونی زیر دال باید حداقل دو میلگرد به صورت سراسری عبور داده شود.
  • در محل ستون‌ها یا محل وصله‌ها امکان اینکه میلگردها را مهار کنید برای شما وجود دارد.
  • در اورلب میلگرد ستون این موضوع را فراموش نکنید که اگر محل وصله خارج از هسته باشد شما باید طول اورلب میلگرد را دو برابر محاسبه کنید.

 

جدول همپوشانی اورلب میلگرد ستون

مانند تمامی بخش‌های سازه از جمله دیوار، تیرها و فونداسیون‌ها   برای محاسبه طول همپوشانی ستون نیز باید بر اساس قوانین مندرج در آیین نامه بتن ایران عمل کنید و این استانداردها را در سازه خود اجرا نمایید.

تمامی فرمول‌ها و روش‌های محاسبه دقیق طول در این آیین نامه برای شما توضیح داده شده تا شما بتوانید با استانداردترین سازه را تولید کنید.

در واقع ما در اینجا جدول همپوشانی اورلب میلگرد ستون را برای شما به وجود آورده‌ایم تا شما بتوانید با وجود این جدول به راحتی اورلب ستون را محاسبه کنید.

جدول همپوشانی میلگرد ستون

نوع میلگردطول همپوشانی
میلگرد آج دار۴۸  Db
میلگرد ساده۷۲  Db
میلگرد آج دار اندود شده۷۲  Db
میلگرد ساده و آج دار باقلاب استاندارد انتهایی۴۸  Db

 

اورلب میلگرد تیر

در اکثر پروژه‌های بزرگ، بخش فونداسیون و بخش ستون بزرگ است. در نتیجه می‌توان گفت که طول میلگردها نیز باید در آن افزایش پیدا کند.

با وجود چنین شرایطی لازم است که همپوشانی در آماتوربندی میلگردهای بخش تیر نیز انجام شود تا سازه مقاومت و استحکام خوبی داشته باشد.

از بهترین بخش‌هایی که برای اورلب میلگرد تیر وجود دارند، می‌توان به موارد زیر داشت:

  • در میلگردهایی که در  قسمت بالایی وجود دارند باید یک سوم میانی دهانه در نظر گرفته شود.
  • در میان میلگردهایی که در قسمت پایینی سازه ایجاد شده‌اند، باید یک دوم میانه دهانه در نظر گرفته شود.

لازم است بدانید که در قوانین بتن ایران تمامی فرمول‌ها و قوانینی که مربوط به اورلب میلگرد تیر بوده، بیان شده است. شما می‌توانید از این قوانین پیروی نمایید.

اورلب میلگرد چگونه محاسبه می شود؟

از آن جایی که طول اورلب میلگرد اهمیت زیادی دارد شما باید حتماً روند صحیح اندازه‌گیری و محاسبه اورلب میلگرد را بدانید.

برای اینکه بتوانید طول اورلب میلگرد را به دست بیاورید لازم است که فرمول طول، برش و سطح میلگرد را بلد باشید.

به طور کلی دو روش مختلف و اساسی برای به دست آوردن و محاسبه اورلب میلگرد وجود دارد که یکی از این روش‌ها روش تجربی و روش دیگر روش آیین نامه‌ای است.

روش تجربی: همانطور که از نام این روش مشخص است متخصصان در این زمینه بر اساس تجربه خود طول همپوشانی را مشخص می‌کنند‌. که مهم‌ترین ملاک در این روش سایز میلگرد است. طول همپوشانی در این روش ۵۰ تا ۸۰ درصد بیشتر از سایز میلگرد محاسبه می‌شود.

روش آیین نامه‌ای: در مبحث نهم آیین نامه تمامی روش‌های محاسبه طول همپوشانی از طریق مباحث مختلف ارائه شده است. شما با استفاده از فرمول‌های موجود در این آیین نامه می‌توانید به راحتی طول همپوشانی را به دست بیاورید.

 

نکات مهم در هنگام محاسبه اورلب

در اندازه‌گیری طول اورلب به نکاتی که در ادامه گفته می‌شود، توجه داشته باشید و آن‌ها را رعایت کنید.

  • طول پوشش مورد نظر در دو میلگرد در قسمت‌های مختلف آن متفاوت است.
  • فاصله بین دو میلگرد در زمان‌هایی که از روش‌های اتصال استفاده می‌شود نباید بیشتر از یک پنجم طول پوشش باشد. این فاصله دارای محدودیت است.
  • Ld: این علامت نشان دهنده طول میله گرد در زمان کشش است که بر اساس میلی‌متر محاسبه می‌شود.
  • AB: اگر به دنبال سطح مقطع هستید باید بدانید این حروف نشان دهنده سطح مقطع بر حسب میلی‌متر است.
  • FY: نشان دهنده مقاومت میلگرد می‌باشد.

 

خرید انواع میلگرد برای اورلب

بسیاری از سازه‌ها و ساختمان‌ها نیاز به اورلب میلگرد دارند‌ برای اجرای این روش شما نیاز به انواع میلگردها دارید.

اگر شما نیز به فکر خرید آهن‌آلات با چک هستید، می‌توانید پس از بررسی قیمت میلگرد و شناخت انواع برندها و سایز‌های مختلف، محصول مورد نظر خود را انتخاب کرده و حتی به صورت آنلاین و تلفنی آن را خریداری کنید.

وب سایت رسمی آهن‌رسان یکی از بزرگترین مراکز فروش انواع میلگرد با قیمت‌ها و وزن‌های متنوع می‌باشد. ویژگی متمایز کننده این مرکز این است که شما می‌توانید از این مرکز با چک نیز میلگرد مورد نیاز خود را خریداری کنید.

حتی اگر قصد خرید از این مرکز را ندارید و تنها می‌خواهید از قیمت آهن امروز مطلع شوید نیز می‌توانید به وب سایت این مرکز مراجعه کنید.

وب سایت رسمی آهن‌رسان تمام تلاش خود را کرده  تا علاوه بر اینکه اطلاعات شما را در مورد انواع مصالح ساختمانی و مقاطع فولادی افزایش دهد، باکیفیت‌ترین مصالح را نیز با قیمت مناسب برایتان موجود سازد.

شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کیفیت، انواع مصالح ساختمانی، قیمت و… می‌توانید با مشاوران این مرکز نیز تماس بگیرید.

 

نتیجه‌گیری

در سازه‌های بتنی یکی از مهم‌ترین اجزایی که وجود دارد ستون‌ها هستند‌. نصب صحیح ستون‌ها می‌تواند باعث افزایش مقاومت و استحکام سازه شود.

ستون‌ها وزن کل سازه را گرفته و به زمین انتقال می‌دهند، به همین جهت امروزه برای ساخت انواع ستون‌ها در سازه از میلگردها استفاده می‌کنند.

در واقع برای اینکه سازه‌های مختلف با ستون‌های مقاوم ساخته شوند مهندسین از اورلب میلگرد استفاده می‌کنند. اورلب میلگرد همان اتصال چند میلگرد بر روی یک‌دیگر است که می‌تواند بار وارده را تا حد امکان کاهش دهد.

در حال حاضر میلگردها در ابعاد، اندازه‌ و وزن‌های مختلفی تولید می‌شوند که ابعاد، اندازه، نوع و وزن میلگرد بر روی قیمت آن تاثیر بسیار زیادی دارد.

در این مقاله به طور کلی شما را با انواع مختلف اورلب، روش‌های اجرا و همچنین کاربردهای آن‌ها آشنا ساختیم. امیدواریم مطالب این مقاله برایتان کاربردی باشد.

 

سوالات متداول

در چه زمان‌هایی از اورلب میلگرد استفاده می‌شود؟

در زمان‌هایی که نیاز است سازه طول بیشتری داشته باشد از اورلب استفاده می‌کنند، تا چند میلگرد را به یکدیگر متصل کرده و فضای بیشتری را برای سازه ایجاد کنند.

چرا در سازه‌های وسیع باید از اورلب میلگرد استفاده کرد؟

از آنجایی که نیاز است سازه مقاومت و استحکام بالایی داشته باشد، لازم بوده که در سازه‌هایی که مرتفع و بلند هستند از اورلب میلگرد استفاده شود.

انواع اورلب میلگرد کدام‌اند؟

به طور کلی دو نمونه اورلب‌ تماسی و غیر تماسی وجود دارد.

انواع اتصال اورلب میلگرد چیست؟

از انواع اتصال اورلب نیز می‌توان به استفاده از انواع سیم و مفتول، اتصال به واسطه جوشکاری، جوش دادن انتهای میلگرد و اتصال به صورت مکانیکی اشاره داشت.

در کدام قسمت‌های سازه بیشتر از اورلب میلگرد استفاده می‌شود؟

در بخش‌های مختلف سازه از این روش استفاده می‌کنند اما در بخش تیر، ستون و فونداسیون کاربرد بیشتری دارد.

 

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *