تفاوت میلگرد سبک و سنگین چیست؟

مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوت بین میلگرد سبک و سنگین تفاوت در وزن این دو میلگرد است. وزن به عنوان یکی از تفاوت‌های مهم بین میلگرد سبک و سنگین کاربرد و نحوه اجرای آن‌ها را تغییر می‌دهد. همچنین یکی از پارامترهایی که قیمت میلگرد را مشخص می‌کند وزن میلگرد است که با توجه به این پارامتر، این دو میلگرد قیمت متفاوتی نسبت به یکدیگر داشته باشند.

میلگرد نقش بسیار مهم و حیاتی در تامین استحکام و مقاومت بسیاری از سازه‌ها ایفا می‌کند و در صنعت ساختمان‌سازی اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین خاطر علاوه بر قیمت میلگرد باید به فاکتورهای مهم دیگری در رابطه با این متریال ارزشمند مانند نوع آن نیز توجه کافی داشته باشید. میلگردها از نظر وزن به دو گروه سبک و سنگین دسته‌بندی می‌شوند و هر کدام دارای یک سری مشخصه‌ها و ویژگی‌ها هستند که باعث می‌شود با یکدیگر تفاوت داشته باشند، به‌این‌ترتیب اگر می‌خواهید با تفاوت های میلگرد سبک و سنگین پی ببرید، حتما تا انتهای این متن همراه ما باشید.

مهم‌ترین تفاوت میلگرد سبک و سنگین

در این قسمت مهم‌ترین تفاوت های میلگرد سبک و سنگین را در چند مورد برای شما خلاصه کرده‌ایم:

  1. اولین و مهم‌ترین تفاوت آن‌ها در قیمت است؛ اگر بخواهیم قیمت آن‌ها را به صورت کیلویی در نظر بگیریم، قیمت میلگرد سبک بیشتر بوده و اگر بخواهیم قیمت آن‌ها را به صورت شاخه‌ای در نظر بگیریم، قیمت میلگرد سنگین به خاطر سنگین بودن هر شاخه‌ی آن بیشتر است.
  2. دیگر تفاوت مهم میلگردهای سبک و سنگین در سایز آن‌ها است؛ میلگردهای سنگین در سایز ۱۴ تا ۳۲ تولید می‌شوند و این در حالی است که میلگردها سبک تنها در سایزهای ۸، ۱۰ و ۱۲ موجود هستند.
  3. تفاوت دیگر میلگرد سبک با میلگرد سنگین در میزان استحکام و دوام آن‌ها است؛ از آنجایی که میلگردهای سنگین وزن و ضخامت بیشتری دارند، بنابراین استحکام و مقاومت بیشتری را فراهم می‌کنند.
  4. از دیگر تفاوت‌های میلگرد سبک و سنگین که نباید آن را نادیده گرفت می‌توان به فرایند تولید آن‌ها اشاره کرد؛ فرایند تولید میلگرد سبک به‌طورکلی سخت‌تر از تولید میلگرد سنگین است و دلیل آن هم به پیچیده بودن شکل‌دهی و قالب‌بندی میلگرد سبک مربوط می‌شود.
  5. این میلگردها از نظر گرید نیز با یکدیگر تفاوت دارند و گریدهای A1 و A2 میلگردهای سبک محسوب می‌شوند که به‌ترتیب ساده و آجدار هستند و گریدهای A3 و A4 میلگردهای سنگین به‌حساب می‌آیند.

میلگرد سبک بهتر است یا سنگین؟

قطعا به‌طور دقیق نمی‌توان گفت که میلگرد سبک بهتر است یا سنگین، اما اینکه کدام میلگرد کارایی و عملکردی بهتری را به همراه دارد، تا حد زیادی به سایز و نیاز پروژه مربوط می‌شود؛ یعنی طراح یا معمار با توجه به معیارهایی مانند وزن، خمش و… در سازه تصمیم بگیرد که از میلگرد سبک استفاده کند یا سنگین.

به‌این‌ترتیب حتما قبل از خرید میلگرد ابتدا نیاز پروژه خود را مشخص کنید تا بتوانید بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید و درضمن برای اینکه بتوانید راحت‌تر میلگرد مناسب پروژه خود را تهیه کنید، می‌توانید روی کمک و راهنمایی همکاران ما در مجموعه آهن رسان حساب باز کنید.

از دیگر مواردی که هنگام خرید باید به آن توجه داشته باشید می‌توان به استعلام قیمت آهن امروز اشاره کرد، چرا که اینکار امکان خرید مقرون‌به‌صرفه در بهترین زمان ممکن را برای شما فراهم می‌کند.

میلگرد سبک چیست؟

برای تولید میلگردهای استاندارد جدولی جهانی و معتبر به نام جدول اشتال وجود دارد که با توجه به آن محدوده وزنی برای میلگردهای مطابق با استاندارد جهانی تعریف شده است و دقت داشته باشید که اگر وزن میلگرد مد نظر شما به کمترین وزن‌های موجود در جدول اشتال نزدیک باشد، یعنی آن میلگرد جزو میلگردهای سبک دسته‌بندی می‌شود.

لازم به ذکر است که بدانید میلگردهای آجدار کلاف با سایز ۵.۵ تا ۱۲ میلی‌متر تولید می‌شوند که آن‌ها را به عنوان میلگردهای سبک می‌شناسند و البته این نکته را به یاد داشته باشید که به‌طورکلی به تمام میلگردهای کلاف، میلگرد سبک نیز می‌گویند.

مهم ترین کاربردهای میلگرد سبک

شاید شما هم مانند بسیاری از کارشناسان در زمینه ساخت‌وساز فکر کنید که میلگرد سبک به خاطر وزن کمی که دارد، کارایی مناسبی نداشته و مقاومت قابل قبولی را فراهم نمی‌کند، اما به این نکته توجه داشته باشید که اگر میلگرد سبک مد نظر شما بر اساس استانداردهای جهانی تولید شده باشد، برعکس کارایی بسیار خوبی داشته و برای تقویت سازه و همچنین ساخت حفاظ می‌توان از آن استفاده کرد.

از طرف دیگر میلگردها سبک کربن کمتری دارند و به همین خاطر در بخش‌هایی از سازه که به خم‌کاری نیاز داشته باشد، می‌توان به سراغ انتخاب میلگردهای سبک رفت. در هنگام خرید میلگرد باید به فاکتورها و پارامترها مختلفی توجه کرد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها وزن میلگرد است، این فاکتور می‌تواند تاثیر زیادی روی قیمت نهایی محصول شما داشته باشد، به‌این‌ترتیب برای اطلاع از وزن میلگرد مورد نظر خود می‌توانید از سایت آهن رسان کمک بگیرید.

 

تشخیص میلگرد سبک چگونه ممکن است؟

در استاندارد ملی ISIRI 3132 یک تلرانس مثبت و منفی برای میلگرد وجود دارد که بر اساس آن می‌توان سبک بودن میلگرد را تشخیص داد. از طرف دیگر با توجه به قطر میلگرد نیز می‌توان سبک یا سنگین بودن آن را تشخیص داد؛ در استاندارد میلگردسازی میلگردها با قطری بین ۳ تا ۳۲ میلی‌متر تولید می‌شوند و میلگردهای سبک نیز قطری برابر با ۸، ۱۰ یا ۱۲ میلی‌متر دارند.

درضمن با توجه به یک استاندارد روسی به نام استاندارد GOST میلگردها دارای چهار گرید A1 تا A4 هستند که از بین آن‌ها گرید A1 به میلگردهای سبک ساده و گرید A2 به میلگردهای سبک آجدار اشاره دارد.

 

میلگرد سنگین چیست و چه کاربردی دارد؟

برای رسیدن به پاسخ سوال میلگرد سنگین چیست؟ باید دوباره به جدول اشتال رجوع کنیم و مطابق با این جدول اگر وزن میلگرد به بالاترین وزن موجود در جدول اشتال نزدیک باشد، یعنی آن میلگرد جزو میلگردهای سنگین دسته‌بندی می‌شود. میلگردهای سنگین دامنه کاربرد بسیار وسیعی دارند و فرایند تولید آن‌ها نسبت به میلگردهای سبک بسیار راحت‌تر است.

این میلگردها در سایزهای ۱۴ تا ۳۲ میلی‌متر تولید می‌شوند و با توجه به استاندارد روسی GOST گرید‌های A3 و A4 به میلگردهای سنگین شناخته می‌‌شوند.

·   کاربردهای میلگرد سنگین

توجه داشته باشید که میلگردهای سنگین آجدار تقریبا در تمامی ساخت‌وسازها کاربرد دارند و نقشی حیاتی در اجرای بسیاری از پروژه‌ها در زمینه ساختمان‌سازی ایفا می‌کنند. از مهم‌ترین کاربردهای میلگرد سنگین می‌توان به تامین مقاومت کل سازه، افزایش مقاومت کششی سازه اشاره کرد.

در بخش‌هایی از سازه که نیاز باشد بار زیادی را تحمل کند، می‌توان از میلگردهای سنگین استفاده کرد چرا که آن‌ها تحمل بار بسیار زیادی دارند. اگر قصد خرید انواع مقاطع فولادی مانند میلگرد را دارید اما به خاطر ناکافی بودن میزان نقدینگی خود دست نگه داشته‌اید، دیگر نگران نباشید چرا که مجموعه آهن رسان با فراهم کردن امکان خرید آهن آلات با چک برای همیشه به دغدغه‌های مالی شما پایان داده و با خیالی آسوده می‌توانید مصالح مورد نیاز خود را در حجم دلخواه به صورت چکی و اقساطی از آن خریداری کنید.

کدام کارخانه‌ها میلگرد سبک و میلگرد سنگین تولید می کنند؟

همان‌طور که گفتیم فرایند تولید میلگرد سبک با پیچیدگی و سخت‌هایی همراه است و به همین خاطر هر کارخانه‌ای حاضر نیست که آن را تولید کند، اما از جمله کارخانه‌هایی که میلگردهای ساده را تولید می‌کنند می‌توان به ظفربناب، سیرجان حدید جنوب، کارخانه نورد در گیلان و شهر حسن‌رود، آناهیتا گیلان و همچنین راد همدان اشاره کرد.

اما در مقابل میلگردهای سبک میلگردهای سنگین قرار دارند که فرایند تولید آن‌ها بسیار ساده بوده و به همین خاطر بسیاری از کارخانه‌های فولادی موجود در سراسر کشور آن‌ها را تولید می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان کارخانه ذوب آهن اصفهان، فولاد میانه، سیادین ابهر و… را نام برد.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم اطلاعات مفید و سودمندی را در رابطه با تفاوت میلگرد سبک و سنگین به شما عزیزان ارائه کنیم، چرا که پی بردن به تفاوت‌های آن‌ها می‌تواند تاثیر بسیار چشمگیری روی قیمت میلگردی داشته باشد که می‌خواهید آن را خریداری کنید و از طرف دیگر به شما کمک می‌کند تا انتخاب مناسب‌تری نسبت به نیاز پروژه خود داشته باشید.

همان‌طور که گفتیم فرایند تولید میلگرد سبک به خاطر شکل‌دهی و قالب‌بندی آن‌ها سخت‌تر از فرایند تولید میلگرد سنگین است و اگر از نظر قیمت بخواهیم آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم باید بگوییم که میلگرد سبک در صورت خرید کیلویی گران‌تر و میلگرد سنگین در صورت خرید شاخه‌ای به خاطر وزن بیشتری که دارد گران‌تر است.

امیدواریم که با خواندن این میلگرد به تفاوت های میلگرد سنگین و میلگرد سبک پی برده باشید و بعد از این بدانید که به چه میلگردی سبک و به چه میلگردی سنگین گفته می‌شود.

سوالات متداول 

میلگرد سبک و سنگین از نظر قیمت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

از آنجایی که میلگرد سبک وزن کمی دارد، بنابراین اگر آن را به صورت کیلویی خریداری کنید باید مبلغ بیشتری بپردازید و برعکس اگر به صورت شاخه‌ای خریداری کنید، ارزان‌تر خواهد بود و در رابطه با میلگردهای سنگین باید بدانید که این میلگردها اگر به صورت شاخه‌ای خریداری شوند قیمت بیشتری دارند چرا که هر شاخه آن‌ها وزن بیشتری دارد.

بر اساس استاندارد روسی GOST گرید A3 و A4 به چه میلگردهایی گفته می شود؟

بر اساس استاندارد روسی GOST گرید A3 و A4 به میلگردهای سنگین اشاره دارد و گرید A1 به میلگردهای سبک ساده و گرید A2 به میلگردهای سبک آجدار مربوط می‌شود.

میلگرد سبک و سنگین به ترتیب در چه سایزهایی تولید می شوند؟

میلگردهای سبک در سایزهای ۸، ۱۰ و ۱۲ میلی‌متر و میلگردهای سنگین در سایزهای ۱۴ تا ۳۲ میلی‌متر تولید می‌شوند.

چه کارخانه هایی میلگرد سبک تولید می کنند؟

از جمله کارخانه‌هایی که میلگرد سبک تولید می‌کنند می‌توان به ظفربناب، آناهیتا گیلان، راد همدان، سیرجان حدید جنوب و همچنین کارخانه نورد در گیلان و شهر حسن‌رود اشاره کرد.

میلگرد سبک چه کاربردهایی دارد؟

از میلگرد سبک برای تامین مقاومت سازه و همچنین ساخت حفاظ استفاده می‌‌شود و از آنجایی مقدار کربن موجود در آن کم است، به‌این‌ترتیب در قسمت‌هایی از پروژه که نیاز به خمکاری داشته باشد، از میلگرد سبک استفاده می‌کنند.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *