تیر ورق از سه ورق فلزی (دو ورق برای بال (web plate) و یک ورق برای جان (flange plate) ساخته میشود. یکی دیگر از مهمترین اجزای تیر ورق، سخت کننده یا استیفنر (stiffener) است که برای بهبود استحکام و پایداری ورق مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعات با ظاهری شبیه به تیرآهن یعنی شکلهای l و H تولید میشوند. بال تیر ورق برای افزایش مقاومت آن در مقابل نیروی کششی و فشاری مورد استفاده قرار میگیرد. جان نیز وظیفه مقاومت در برابر نیروهای برشی را بر عهده دارد. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره قیمت انواع قطعات آهنی به دست آورید، بهتر است به صفحه قیمت ورق آهن مراجعه کنید. همچنین با بازدید از صفحه قیمت ورق مشهد میتوانید از جدیدترین قیمت قطعات و محصولات آهنی در مشهد مطلع شوید. علاوهبراین از طریق تماس با کارشناسان فروش ما میتوانید علاوهبر استعلام قیمت تمامی این قطعات فولادی از قیمت آهن امروز نیز مطلع شوید.
اجزای تیر ورق
این قطعات دارای سه بخش اصلی هستند که در ادامه هر کدام از بخشها و وظایف آنها برای شما توضیح داده خواهد شد. تیر l شامل فولاد زنگ نزن و فلنجهای افقی است. این تیرها با استفاده از فرایند جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند و یک شبکه عمودی را میسازند.
در مرحله بعد، فلنجهای افقی از طریق جوشکاری به تیرهای ساخته شده متصل میشوند. مونتاژ درست تیرچه اهمیت بسیار زیادی دارد و روی مقاومت کششی و خمشی آن موثر است. مهمترین بخشهای تیر ورق شامل موارد زیر هستند:
- جان تیر یا تیغه (Web plate)
- بال تیر یا فلنج ها (Flange)
- سخت کننده یا استفینر تیر ورق (Stiffeners)
- اتصالات جان تیر و بال آن
- اتصال نهایی
تیغه یا جان تیر
همانطور که گفته شد، یکی از مهمترین اجزای تیر ورق شامل تیغه یا جان تیر است. تیر ورق دارای برخی ورقهای عمودی است که با نام وب پلیت به بازار عرضه میشوند. این ورقهای عمودی یا تیغهها با توجه به نیاز مشتری دارای ضخامت و ارتفاع متفاوتی هستند. تمامی فشارهای کششی و خمشی روی وب پلیت اعمال میشود. در مقابل، فلنج برای افزایش استحکام تیر در برابر نیروهای برشی عمل میکند. با توجه به اینکه وزن ورق به صورت مستقیم روی قیمت فروش آن تاثیرگذار است پیشنهاد میکنیم برای پیش بینی دقیق وزن تیر ورق به صفحه محاسبه گر وزن ورق مراجعه کنید.
فلنج یا بال تیر
فلنج یا بار تیر یکی دیگر از مهمترین اجزای تیر ورق است که در بخش بالایی و پایینی تیر قرار دارد. بالهای تیر به وسیله جان تیر از یکدیگر جدا میشوند و در دو سر آن قرار میگیرند. این اجزا نقش مهمی در تحمل نیروهای خمشی دارند و فشار کمتری را به تیر ورق اعمال میکنند.
فلنج بالایی برای افزایش استحکام تیر در مقابل نیروهای فشاری و فلنج پایینی برای افزایش مقاومت تیر ورق در مقابل نیروهای کششی مورد استفاده قرار میگیرد. ضخامت و طول و عرض بال تیر نیز متفاوت است و باید با توجه به نیاز پروژه مشخص شود. اگر تمایل محصولات فولادی را به صورت اقساطی خریداری کنید پیشنهاد میکنیم از صفحه خرید آهن آلات با چک بازدید کنید.
استیفنرها یا سخت کنندهها یا بلبرینگ طولی و میانی
سخت کنندهها قطعاتی هستند که برای جلوگیری از خراب شدن تیر ورق و بهبود مقاومت آن مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده از این اجزا، بارهای اعمال شده به تیر در بخشهای مختلف آن پخش میشوند و از اعمال نیروهای شدید به یک نقطه جلوگیری میشود. انواع سخت کنندههایی که در تیر ورق مورد استفاده قرار میگیرند، شامل سخت کننده افقی و سخت کننده عمودی هستند.
سخت کننده عمودی
سخت کنندههای عمودی با اسامی دیگری مانند سخت کننده عرضی نیز شناخته میشوند و در سمت راست بالای تیر قرار میگیرند. این سخت کنندهها معمولاً در تیرهای فولادی که تحت فشار نیروهای سنگین قرار دارد، مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی، سخت کنندههای عمودی یا عرضی در دو دسته سخت کننده انتهایی و میانی قرار میگیرند.
سخت کننده انتهایی
همانطور که از نام این سخت کننده مشخص است، در دو بخش انتهایی تیر ورق نصب میشود. وظیفه اصلی این قطعه دریافت بار خروجی از تیر ورق و منتقل کردن آن به تکیهگاه است. گاهی اوقات ممکن است بخشهای انتهایی جان تیر در اثر اعمال نیروی زیاد تخریب شوند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، از سخت کنندههای انتهایی استفاده میشود.
سخت کننده میانی
این سخت کنندهها زمانی مورد استفاده قرار میگیرند که نیروهای اعمالی صرفاً روی یک ناحیه از ورق یا روی بخش میانی ورق وارد شوند. همچنین زمانی که ضخامت جان تیر کمتر از ۲۰ میلیمتر باشد، احتمال خم شدگی آن وجود دارد. بنابراین با استفاده از سخت کننده میانی میتوان باعث افزایش نیروی کمانش در جان تیر شده و از خم شدن آن جلوگیری کرد.
سخت کننده افقی
سخت کننده افقی به صورت موازی با بال تیر نصب میشود. این سخت کنندهها با اسامی دیگری مانند سخت کننده توری نیز شناخته میشوند و برای افزایش نیروی کمانش در بخشهای مختلف تیر از جمله جان تیر مورد استفاده قرار میگیرند. انواع سخت کنندههای افقی شامل سخت کننده پیوسته و ناپیوسته هستند. این قطعات به صورتی طراحی شدهاند که تمامی سخت کنندههای عمودی را قطع میکنند و از اعمال فشار زیاد بر بال و جان تیر جلوگیری میکنند. سخت کنندههای افقی ناپیوسته صرفاً برای تحمل بار نیروهای خمشی که به جان و بال تیر وارد میشود، مورد استفاده قرار میگیرند.
دلیل استفاده از سخت کنندهها در تیر ورق
دلایل مختلفی برای استفاده از سخت کنندهها در تیر ورق وجود دارد. با توجه به اینکه تیر ورق در معرض فشار و نیروهای سنگین قرار دارد، استفاده از سخت کننده به حفظ استحکام و پایداری آن کمک میکند.
این قطعات برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از کمانش استفاده میشوند. هنگامی که یک نیرو یا فشار ناگهانی به تیر ورق وارد میشود، سخت کننده میتواند از پخش شدن این نیرو روی بخشهای مختلف تیر جلوگیری کند.
کاربردهای تیر ورق
تیر ورق انواع مختلفی دارد و در ضخامتهای گوناگونی تولید میشود. هر کدام از تیرهای ورق با توجه به ضخامت و اندازه خود در حوزههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. مهمترین کاربردهای تیر ورق شامل موارد زیر هستند:
- این قطعات به عنوان تیر اصلی برای سالنهای صنعتی با دهانه بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند.
- برای ساخت انواع پل جادهای پل بزرگراه و مواردی مانند این مناسب هستند.
- برای صنایع کشتیسازی و سکوهای نفت و گاز مورد استفاده قرار میگیرند.
- از این قطعات در روگذرهای مختلف و برجها استفاده میشود.
- از دیگر کاربردهای تیر ورق شامل ساخت سازههای بالابر است.
سخن آخر
تیرهای ورق شامل سه بخش اصلی جان، بال و سخت کننده هستند. دو روش کلی شامل روش مکانیکی با روش جوشکاری برای ساخت تیرهای ورق وجود دارد. این قطعات کاربردهای گوناگونی در صنعت دارند و برای ساخت پل یا سازههای بالابر مورد استفاده قرار میگیرند.
سوالات متداول
- تیر ورق چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟
تیر ورق نوعی قطعه فولادی است که شامل سه بخش اصلی جان، بال و سخت کننده میباشد.
- وظیفه بال (فلنج) در تیر ورق چیست؟
بال تیر برای افزایش مقاومت آن در برابر نیروهای کششی و فشاری مورد استفاده قرار میگیرد.
- سختکنندهها (استیفنرها) در تیر ورق چه نقشی دارند؟
سخت کنندهها از آسیب دیدن تیر ورق در اثر اعمال نیروهای سنگین و زیاد جلوگیری میکنند.
- چه زمانی از سختکننده میانی در تیر ورق استفاده میشود؟
زمانی از سخت کننده میانی استفاده میشود که نیروها صرفاً روی یک ناحیه متمرکز شوند.
- تیر ورق در کدام صنایع کاربرد دارد؟
تیر ورق در صنایع مختلف مانند راهسازی، کشتیسازی، سکوهای نفتی و گازی و ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند.