جک سقفی ساختمانی چیست؟

جک سقفی در ساختمان
جک‌های سقفی ابزارهایی هستند که برای بالا بردن و نگهداری سقف ساختمان استفاده می‌شوند. این جک‌ها قابلیت تنظیم ارتفاع سقف را دارند و در پروژه‌های ساختمانی مختلف استفاده می‌شوند. با استفاده از جک سقفی، می‌توان به راحتی سطح سقف را تنظیم کرد و به صورت دقیق و ایمن سقف ساختمان را نگهداری کرد. در ادامه به بررسی و معرفی کاربرد جک سقفی ساختمانی می‌پردازیم.

برای میزان تحمل باری که سقف به سازه وارد می‌کند، از جک‌هایی استفاده می‌شود که اصطلاحا به آن «جک سقفی ساختمان» می‌گویند. جک سقفی یک ابزار ضروری برای هر پروژه سقفی است. چه در حال تعمیر نشتی یا نصب سقف جدید باشید، جک‌های سقفی سطحی پایدار و مطمئن برای کار روی سقف‌های شیب‌دار فراهم می‌کنند. نصب و برداشتن این جک‌ها آسان است و این محصولات را برای انواع مختلف کارهای سقفی ایده‌آل می‌کند.

جک‌های سقفی در اندازه‌ها و متریال‌های مختلفی تولید می‌شوند که به شما این امکان را می‌دهد تا گزینه مناسبی را برای نیازهای خاص خود انتخاب کنید. آن‌ها را می‌توان با لوله‌ها و دریچه‌های مختلف استفاده کرد و آنها را برای هر کار سقفی همه کاره و کاربردی می‌کند.  جک سقفی ساختمانی برای سقف‌هایی مانند: طاق ضربی، تیرچه بلوک، یونولیت، وافل و … قابل استفاده است. جک سقفی ساختمان دارای انواع مختلفی است که هرکدام باتوجه به ویژگی‌هایی که دارند، برای مصارف مختلفی قابل استفاده هستند. در ادامه این مقاله از بلاگ آهن رسان باما همراه باشید تا در این باره صحبت کنیم.

برای اطلاع از قیمت آهن امروز می‌توانید روی لینک مربوطه کلیک کنید.

معرفی جک سقفی ساختمان

امروزه باتوجه به صنعت ساختمان‌سازی می‌توان از سقف‌های مختلفی استفاده کرد که هرکدام برای پروژه‌های متفاوتی کاربرد دارند. جک سقفی یا همان جک ساختمان وسیله‌ای است که قسمت‌هایی از سقف را در برابر بارش و سایر آسیب‌های ناشی از آب و هوا محافظت می‌کند. به طور معمول، جک‌های سقفی در بالای لوله‌های تهویه، کانال‌های هوا، خطوط تلفن و کابل‌های تلویزیون قرار می‌گیرند. این ابزار به ایجاد یک سوراخ دایره‌ای دقیق کمک می‌کند و از مواد در برابر باد، باران، برف و گرد و غبار محافظت می‌کند. جک‌های سقفی در اندازه‌ها و مواد مختلف برای قرار دادن چندین سقف و خطوط لوله موجود هستند.

نوع جک سقفی بر اساس اندازه لوله‌هایی که برای آنها طراحی شده‌اند و موادی که از آنها ساخته شده‌اند متفاوت است. مواد متداول مورد استفاده شامل فلز و پلاستیک به دلیل مقاومت در برابر آب و هوا و دوام آنها می‌باشد. آنها معمولاً با ایجاد یک مهر و موم در اطراف بالای لوله یا دریچه کار می‌کنند و در نتیجه از نفوذ آب یا زباله به سقف شما جلوگیری می‌کنند. این جک‌ها نه تنها از نشتی جلوگیری می‌کنند، بلکه با کاهش ایجاد گرما در طول تابستان به بهره وری انرژی نیز کمک می‌کنند.

برای اطلاع از قیمت تیرآهن یا قیمت میلگرد، می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

اجزای جک ساختمانی

به صورت کلی جک ساختمانی از اجزای ساده‌ای همچون رزوه، مادگی و نری است که بر روی قسمت نری لوله جک سقفی سوراخ‌هایی برای تنظیم ارتفاع تعبیه شده که در فواصل منظم (۱۰ سانتی‌متری) از هم قرار گرفته و توسط پیچ و مهره به مادگی متصل می‌شوند. بخش نری جک متناسب با طرح سازه و نوع جک ساخته شده و بخش پایین جک از جنس لوله بوده و قطر آن حدوداً ۶ سانتی‌متر است و ضخامت لوله‌ها نیز حدوداً ۲ میلیمتر است.

بخش بالایی جک‌ها دارای قطر ۵ سانتی‌متری و ضخامت ۲.۵ میلی‌متری هستند که این اندازه‌ها بر اساس نوع جک برای جک‌های رایجی مانند جک صلیب دار، جک یو شکل عراقی و جک تی شکل رعایت می‌شوند. جک‌های ساختمانی حتی این قابلیت را دارند که بتوانند تا ۱.۵ تن وزن را تحمل کنند.

انواع جک سقفی

جک سقفی در انواع مختلفی در بازار موجود است:

  • جک‌های سقفی صلیب دار
  • جک سقفی بدون صلیب
  • جک سقفی U شکل عراقی
  • جک های شمعی
  • جک فلزی
  • جک تلسکوپی
  • و …

کاربرد جک سقفی

بیشترین کاربرد جک‌های سقفی در پروژه‌های عمرانی است. فرقی نمی‌کند شما یک خانه دو طبقه می‌سازید یا یک مجتمع تجاری چند طبقه یا برج های بزرگ و بلند مرتبه ، در هررصورت به جک سقفی نیاز خواهید داشت.

از دیگر کاربردهای این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • کفراژبندی سقف‌ها
  • نگه داشتن بار سقف تا پایان ساخت آن
  • نگه داری سقف به صورت موقت
  • و…

اندازه جک سقفی

همان‌طور که در قسمت بالا گفته شد، قسمت پایین جک از جنس لوله است که قطر آن در حدود ۶ سانتی متر می باشد و ضخامت این لوله ها در حدود ۲ میلی متر است اما قسمت بالایی جک از جنس لوله و با قطر ۵ سانتی متر و ضخامت ۲.۵ میلی متر است که این اندازه‌ها برای جک‌های صلیب دار ، U شکل عراقی ، T شکل است. سایز استاندارد این محصول با ارتفاع ۳.۲۰ متر و وزن جک سقفی ۱۴ کیلوگرم در بازار موجود است؛ البته در نظر داشته باشید که این محصولات را می‌توان با وزنی بین ۱۲.۵ تا ۲۱ کیلوگرم و سر جک‌ها دارای وزن ۴ ، ۵ ، ۶ کیلوگرم خریداری کرد.  نکته مهم اینجاست که برای ساخت جک سقفی لوله درزدار اصلا گزینه مناسبی نیست.  اندازه جک سقفی معمولا در سایزهای زیر است:

  • جک ۳.۵ متری سر جدا
  • جک ۳.۵ متری سر ثابت
  • جک ۴ متری سر ثابت
  • جک ۴ متری سر جدا
  • جک ۵ متری

تفاوت جک‌های سقفی نو و دست دوم

جک های سقفی به خاطر نوع ساختار و توان مقاومت بالایی که دارند عمر طولانی می‌توانند داشته باشند؛ همین موضوع باعث شده که بسیاری از افراد به دلیل کاهش هزینه‌های خود، به فکر خرید جک‌های سقفی دست دوم باشند.  یک موضوعی که باید مدنظر داشته باشید این است که توان و مقاومت این محصول به صورت دست دوم همچنان بالاست. پیشنهاد ما به شما این است که اگر پروژه موردنظر، وزن بالایی دارد، بهتر است از جک سقفی نو استفاده کنید.

اجزای تشکیل دهنده جک ساختمانی چیست؟

جک سقفی ساختمان از ۳ قسمت اصلی تشکلی شده است:

  • قسمت نری
  • مادگی
  • رزوه

قبل از هرچیزی این را بگوییم که جک‌های سقفی در دو نوع تولید می‌شوند؛ جک سبک و جک سنگین. توان و وزن این محصول باتوجه به کاربرد موردنظر برای مشتری باید تعیین شود؛ جک‌های سقفی سبک برای سازه‌های سبک‌تر کاربرد دارند. نگهدارنده اصلی در جک سقفی با این سه بخش به مهار قالب مدولار و سازه کمک می کند. قسمت پایین جک از لوله ساخته شده که قطر های متفاوتی دارد اما رایج ترین آن با قطر ۶ سانتی متر و ضخامت ۲ میلی متر است که جک به قسمت پایین متصل می شود.

روی لوله نری سوراخ هایی برای تنظیم ارتفاع است که با پیچ و مهره های موجود روی مادگی و با استفاده از انواع رزوه محکم بهم وصل می شوند. نری جک‌ها را می‌توان متحرک طراحی کرد و بهتر است بدانید که در جک‌های سقفی که به صورت شاقول ساخته می‌شوند شمع هایی به عنوان ضریب اطمینان بالای سازه و تحمل فشارهای جانبی استفاده می شوند. این شمع ها به صورت لوله ، قوطی یا سولجر ساخته می شوند و به صورت دو بازوی کوچک و بزرگ هستند که شکل یک گونیا به خود می گیرند. تراز بودن این شمع‌ها، مهم‌ترین ویژگی آن‌هاست و می‌تواند نقش مهمی در تراز کردن کف سازه داشته باشد.

متداول ترین انواع جک سقفی کدام است؟

این محصول همان‌طور که گفتیم انواع مختلفی دارد و هرکدام باتوجه به ویژگی و شکل ظاهری، برای پروژه‌های مختلفی قابل استفاده هستند؛ بااین‌حال می‌توا متداول‌ترین انواع جک سقفی در بازار را شناخت. باتوجه به انواع جک سقفی موجود در بازار می‌توان گفت که پرمصرف‌ترین و ساده‌ترین نوع جک ساختمانی در ساخت و ساز، جک سقفی صلیبی که قسمت صلیب آن ثابت است و به‌وسیله یک رزوه که در قسمت میانی آن است، می‌توان ارتفاع آن را تنظیم کرد.

مزایا و معایب جک سقفی

جک‌های سقفی نقشی حیاتی در محافظت از فضای داخلی خانه شما در برابر نفوذ آب و زباله ایفا می‌کنند. در حالی که هزینه اولیه ممکن است قابل توجه باشد، مزایایی که ارائه می‌دهند ارزش سرمایه گذاری را دارد.

جلوگیری از نشت و نفوذ

یک جک سقفی که به درستی نصب شده باشد به عنوان یک دفاع مطمئن در برابر نشت‌های مزاحم ناشی از نفوذ آب و زباله عمل می‌کند. این دریچه‌ها با عمل به عنوان یک مانع محافظ، سقف شما را ضد آب نگه می‌دارند و از خانه شما در برابر آسیب‌های احتمالی در طول زمان محافظت می‌کنند. بدون آنها، آب می‌تواند به راحتی به خانه شما نفوذ کند، که منجر به تعمیرات پرهزینه و به خطر افتادن یکپارچگی ساختاری ملک شما می‌شود.

تطبیق پذیری و سازگاری

دریچه‌های جک سقفی در انواع و اندازه‌های مختلف وجود دارند که تطبیق پذیری آنها را در قرار دادن لوله‌ها و دریچه‌های مختلف نشان می‌دهد. این ویژگی تضمین می‌کند که صرف نظر از نیازهای خاص شما یا معماری ساختمان، احتمالاً یک جک سقفی طراحی شده است که کاملاً مطابق با نیازهای شما باشد. علاوه بر این، این پوشش‌ها از طیف متنوعی از مواد ساخته شده‌اند که سازگاری با انواع سقف‌ها را تضمین می‌کنند و گزینه‌هایی را بر اساس محدودیت‌های بودجه و ترجیحات شخصی ارائه می‌دهند.

سهولت نصب و کارایی موثر

نصب دریچه‌های جک سقفی برای اکثر سقف داران حرفه‌ای نسبتا آسان است. فرآیند نصب ساده آنها دردسر و زمان را کاهش می‌دهد و تضمین می‌کند که آنها به طور موثر در محافظت از خانه شما در برابر نشت احتمالی عمل می‌کنند. با این حال، نصب مناسب برای تضمین اثربخشی آنها در خدمت به هدف خود بسیار مهم است.

در حالی که ممکن است این محصول مزایای زیادی داشته باشد، همچنین مهم است که برخی از معایب احتمالی این جزء مهم سقف را نیز در نظر بگیرید.

سرمایه گذاری اولیه برای خرید این محصول می‌تواند پرهزینه باشد

دریچه‌های جک سقفی در ابتدا می‌توانند گران باشند، به خصوص برای نصب‌های بزرگتر یا پیچیده‌تر. این را هم در نظر داشته باشید که اگر سقف شما شیب تند داشته باشد، این هزینه می‌تواند به میزان قابل توجهی افزایش یابد. ملاحظات هزینه همیشه باید در فرآیند تصمیم‌گیری شما در هنگام بررسی روش‌های تهویه جایگزین نقش داشته باشد.

می تواند در برابر شرایط آب و هوایی آسیب‌پذیر باشد

علاوه بر این، در حالی که به دلیل ساخت آنها از مواد مقاوم در برابر آب و هوا مانند فولاد گالوانیزه یا مس، عموماً قوی و بادوام هستند، این دستگاه‌ها می‌توانند در طول زمان به نقطه ضعفی در ساختار سقف شما تبدیل شوند. قرار گرفتن در معرض شرایط آب و هوایی سخت مانند بادهای شدید ممکن است باعث آسیب یا وخامت بیشتر شود.

در نکته دیگر، اشتباهات رایج نصب مانند اندازه نامناسب یا قرارگیری نادرست می‌تواند به شدت عملکرد و دوام جک‌های سقفی شما را تضعیف کند، از این رو با وجود هزینه‌های اضافی، بهتر است از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد این موضوع که جک سقفی چیست و چه انواعی دارد، صحبت کردیم. باتوجه به مطالب گفته شده می‌توان به این نتیجه رسید که هدف از جک سقفی جلوگیری از ریختن آب و هوای بد به لوله‌های دریچه لوله‌کشی سازه شما است. این شامل باران، برف، برف و تگرگ و همچنین زباله‌هایی است که می‌توانند در اطراف و بالای سقف منفجر شوند. جک سقفی با درپوش هواکش کار می‌کند تا اطمینان حاصل شود که لوله‌ها خشک می‌مانند و از زباله پاک می‌شوند.

باوجود این موارد گفته شده اگربازهم سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید سوالات خودتان را از ما بپرسید. برای اطلاع از وزن تیرآهن و وزن میلگرد، می‌توانید روی لینک‌های موردنظر کلیک کنید.

سوالات متداول

  1. جک سقفی ساختمان چیست؟

همان‌طور که گفته شد؛ جک سقفی یکی از محصولاتی است که باعث می‌شود بتوان برای محکم نگه داشتن سقف‌ها در ساختمان از آن استفاده کرد.

  1. جک سقفی چندنوع دارد؟
  • جک‌های سقفی صلیب دار
  • جک سقفی بدون صلیب
  • جک سقفی U شکل عراقی
  • جک های شمعی
  • جک فلزی
  • جک تلسکوپی
  1. مزایا جک سقفی چیست؟

جلوگیری از نشت، سهولت نصب و تطبیق‌‌پذیری از مهم‌ترین ویژگی‌های این محصول است.

  1. متوسط طول عمر جک سقفی چقدر است؟

به طور معمول، طول عمر جک سقفی حدود ۱۵-۳۰ سال است. عوامل موثر بر دوام آن عبارتند از تاثیر آب و هوا و تخریب مواد. افزایش طول عمر آن به تعمیر و نگهداری منظم و جایگزینی به موقع برای تقویت یکپارچگی کلی سیستم سقف بستگی دارد.

  1. آیا می‌توان جک سقفی را روی هر نوع سقفی نصب کرد؟

بله. از آنجایی که قرار دادن دریچه اگزوز بر روی سبک‌های مختلف سقف امکان‌پذیر است، نصب جک سقفی برای پوشش آن نیز امکان‌پذیر است. با این حال، سازگاری مواد و فرآیند نصب می‌تواند متفاوت باشد. عواملی مانند اثربخشی تهویه، تأثیر آب و هوا و نیازهای تعمیر و نگهداری باید برای عملکرد مطلوب در نظر گرفته شوند.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *