براده آهن یا خاک آهن چیست؟

خاک‌آهن چیست
به قسمت های پودری و کوچک جدا شده از قطعه فولادی و یا آهنی که در برخی از عملیات‌ها همچون تراشکاری، سمباده زنی از قطعه جدا شده و به اطراف پراکنده می شود. خاک‌آهن می گویند. با وجود این‌که خاک آهن جز ضایعات آهنی به شمار می‌آید اما می‌توان با استفاده از آن در صنایع مختلف میزان ضایعات قطعات فولادی و آهنی را به حداقل رساند.

آهن یکی از عناصر موجود در زمین است که امروزه با فرآوری و انجام عملیات مختلف از آن در صنعت‌های مختلف استفاده می‌کنند. از فولاد و آهن استفاده‌های فراوانی می‌شود. طی عملیات و برش‌هایی که بر روی فولاد و آهن انجام می‌شود پودری به جا خواهد ماند که به این پودر خاک آهن می‌گویند. به زبان ساده خاک آهن همان براده آهن است که در مراحل برشکاری رب روی آهن و فولاد به جای می‌ماند. با اینکه بسیاری از افراد براده آهن را بی‌ارزش می‌دانند اما لازم است بدانید که این پودر نیز دارای کاربردها و مزیت‌های بی‌شماری است. قیمت براده آهن مناسب‌تر از آهن می‌باشد. در نتیجه استفاده از آن نیز می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های احتمالی شود‌ برای اینکه از قیمت آهن امروز مطلع شوید کافی است بر روی این لینک کلیک کنید. در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با خاک آهن، ویژگی‌ها، مزیت‌ها و کاربردهای آن آشنا سازیم. برای آشنایی بیشتر با خاک آهن تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

به چه ماده ای خاک آهن گفته می شود؟

در صنعت‌های مختلف برای اینکه بتوانند از آهن و فولاد استفاده کنند عملیات‌های مختلفی بر روی این آلیاژ‌ها انجام می‌دهند. از جمله این عملیات‌ها می‌توان به برشکاری، مته زنی، سوهان کشی، سنباده کشی و … اشاره کرد. هر یک از این عملیات‌ها می‌توانند موجب جمع شدن خاکی شوند که به این خاک، براده آهن گفته می‌شود. در واقع سابیده شدن سطح آهن باعث ایجاد این خاک آهن می‌شود. مقدار خاک آهنی که از این عملیات‌ها به دست می‌آید به وزن آلیاژی که از آن استفاده می‌شود، وابسته است. برای مثال در مقایسه جدول محاسبه وزن تیرآهن نسبت به محاسبه وزن میلگرد، تیرآهن وزن بیشتری دارد، در نتیجه براده آهنی که به دست می‌آید کمتر خواهد بود. اگر بخواهیم دقیق‌تر به خاک آهن توجه کنیم به ضایعاتی گفته می‌شود که از طریق عملیات مختلف بر روی آهن، جمع آوری خواهد شد. که امروزه در صنعت‌های مختلفی از این ضایعات استفاده می‌کنند. استفاده از این ضایعات می‌تواند تا حد امکان دور ریزها را کاهش دهد. خاک آهن به دو روش احیا شده و احیا نشده دسته بندی شده و در صنعت‌های مختلف استفاده می‌شود‌‌. برخی از این خاک‌ها به رنگ خاکستری روشن و برخی‌ها به رنگ سیاه هستند که نوع رنگ این خاک وابسته به نوع آهن است.

عوامل موثر بر قیمت براده آهن در بازار

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در هنگام خرید براده آهن اهمیت زیادی دارد، قیمت براده آهن است. در واقع از آنجایی که این ماده یک نوع ماده بازیافتی محسوب می‌شود، قیمت آن نسبت به سایر انواع آلیاژ‌ها و عناصر مناسب‌تر و به صرفه‌تر است. البته فاکتورهای اصلی در این زمینه وجود دارند که می‌توانند بر روی قیمت این محصول تاثیر بگذارند. که از جمله این موارد می‌توان به میزان آهن و نوع آهنی که برای تولید این براده کاربرد دارد اشاره داشت. هرچه نوع آهن استفاده شده برای براده آهن با کیفیت‌تر باشد قیمت این براده نیز افزایش پیدا می‌کند و این امر به صورت بالعکس نیز وجود دارد. در اکثر مواقع برای تولید این براده از میلگرد و تیرآهن استفاده می‌شود. شما می‌توانید برای برآورد کردن قیمت این فرآورده به وب سایت رسمی آهن رسان مراجعه نمایید و قیمت میلگرد امروز را بررسی کنید.

کاربردهای خاک آهن

عنصر آهن خود به تنهایی خاصیت‌‌های بی‌نظیری دارد در این صورت براده آهن نیز ویژگی‌ها و خواص فوق‌العاده‌ای خواهد داشت.  در صنعت‌های مختلف می‌توان از این نوع خاک به صورت مستقیم یا غیر مستقیم استفاده نمود. شاید با گفتن کاربردهای خاک آهن بسیار متعجب شوید، اما لازم دانسته‌ایم که در این بخش از مقاله به طور کلی شما را با کاربرد خاک آهن آشنا سازیم. بنابراین در ادامه به چند نمونه از این کاربردها اشاره خواهیم داشت.

·        تصفیه آب 

شاید برای شما غیر قابل باور باشد که بدانید از خاک آهن برای ساخت انواع نمک‌های فریک استفاده می‌شود که این نمک‌ها در تصفیه آب کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای تهیه این نوع نمک‌ها از موادی‌ چون اسیدهای آهن، کلرید فریک و کلرید آهن استفاده می‌کنند که تمامی این مواد از فرآورده‌های خاک آهن به شمار می‌روند.

·        جوشکاری و لحیم کاری

از دیگر کاربردهای این نوع خاک می‌توان به صنعت جوشکاری و لحیم کاری اشاره کرد.

برای لحیم کاری بین قطعات از این خاک استفاده می‌کنند. از آنجایی که این خاک خاصیت حرارتی بالایی دارد در هنگام لحیم کاری به صورت مایع ذوب می‌شود، در نتیجه برای پوشش درزهای بین قطعات از آن استفاده می‌کنند.

در جوشکاری نیز شاهد استفاده از این خاک آهن هستید. در زمانی که قصد جوش دادن مواد پوششی به الکترون‌ها را دارند در بخشی از این مواد از خاک آهن استفاده می‌کنند تا سیم‌های هسته‌دار مقاومت بیشتری داشته باشند.

·        بسته بندی مواد غذایی

در بسته‌بندی مواد غذایی نیز از خاک آهن استفاده می‌شود، چرا که خاک آهن می‌تواند موجب جذب بهتر اکسیژن شود‌

البته برای استفاده در بسته‌بندی مواد غذایی باید از خاک‌هایی که درصد خلوص بسیار بالایی دارند و فوق العاده ریز هستند استفاده شود.

لازم است بدانید که برای غنی ‌سازی مواد غذایی و در صنایع داروسازی نیز استفاده فراوانی از براده آهن می‌شود.

·        کاربرد خاک آهن در صنعت چاپ

در دستگاه‌های چاپ مانند دستگاه‌های کپی، چاپگرهای سیاه و سفید، چاپگرهای رنگی و… نیز از این نوع خاک استفاده می‌شود‌

در این نوع دستگاه‌ها از کارتیج تونر استفاده می‌کنند که هسته‌های حامل آن باید دارای این براده آهن باشند. این نوع خاک‌ها بیشتر برای حمل و نقل تونر و شارژ کردن آن استفاده می‌شود.

اگر در این دستگاه خاک آهن وجود نداشته باشد به طور کلی کاربرد خود را از دست خواهد داد.

·        تصفیه سوخت‌های گازی

در بسیاری از سوخت‌های گازی، گوگردی وجود دارد که این گوگرد می‌تواند بسیار خطرناک باشد. به همین جهت برای تصفیه و از بین بردن ناخالصی‌های گوگرد این روزها از براده آهن استفاده می‌شود. گوگرد موجود در این سوخت‌ها به راحتی با وجود خاک آهن اکسید شده و از بین خواهد رفت.

·        تولید لنت ترمز

از دیگر کاربرد خاک آهن می‌توان به تولید لنت ترمز اشاره داشت. با بازگرداندن خاک آهن به چرخه تولید از آن برای تولید لنت استفاده می‌کنند. لنت‌هایی که به واسطه پودر آهن تولید می‌شوند کیفیت بسیار بالایی دارند.

البته لازم است بدانید که برای تولید لنت از آهن اسفنجی نیز استفاده می‌شود که کیفیت لنت ترمز با خاک آهن بسیار بیشتر است.

·        کاربرد براده آهن در خاک در تولید فولاد

یکی از کاربردهای جالب این نوع خاک این است که دوباره می‌توان برای تولید فولاد از آن استفاده کرد. از این براده برای تولید انواع بریکت، گندله و آگلومره که از محصولات میانی فولاد به شمار می‌روند استفاده می‌کنند‌ به این صورت براده آهن مجدداً به چرخه تولید فولاد باز می‌گردد.

·        افزایش وزن مواد پلیمری

همانطور که گفته شد مواد خاک آهن کاربردهای بی‌شماری دارد. یکی از کاربردهایی که این نوع از مواد دارد برای پر کردن یکنواخت لوازمی مانند قالب پلاستیکی یا پرایمری است. این نوع از قالب‌ها بیشتر برای کارهای مهندسی کاربرد دارند.

·        کاربرد براده آهن در کشاورزی

یکی دیگر از کاربردهای اصلی این خاک استفاده آن در کشاورزی است. در کشاورزی بیشتر از براده آهن به عنوان کود استفاده می‌کنند‌

با این کار آهن درختان تأمین شده   گیاهان و درختان کمبود آهن نخواهند داشت. همچنین گیاهان به هیچ عنوان زرد نشده و با آفت روبه‌رو نمی‌شوند. در واقع با کود طبیعی براده آهن گیاهان رشد بهتری خواهند داشت.

·        کاربرد در صنعت رنگ سازی

در ساخت رنگ از انواع براده آهن استفاده می‌شود که نوع براده‌ای که باید برای رنگسازی استفاده شود به شکل پودری بوده که درون رنگ‌ها از آن استفاده می‌کنند.

البته برخی از رنگ‌ها به عنوان رنگ‌های مغناطیسی شناخته می‌شوند که برای تولید این نوع رنگ‌ها حتماً باید از براده آهن استفاده شود.

رنگ‌هایی که به واسطه خاک آهن تولید می‌شوند کیفیت بالایی دارند و زمانی که شما از آن استفاده می‌کنید، می‌تواند باعث مقاومت بیشتر محصول رنگ شده شود.

در حال حاضر از خاک آهن برای تولید رنگ‌های آهنی استفاده می‌کنند که از این رنگ‌ها بیشتر بر روی چوب‌ها استفاده می‌شود. این رنگ‌ها به داخل چوب‌ها نفوذ می‌کنند و باعث بالا رفتن کیفیت آن خواهند شد.

نکته قابل توجه درباره استفاده خاک آهن در صنعت رنگ این است که لازم بوده قبل از استفاده آزمایشاتی روی آن انجام شود.

·        استفاده در آزمایشگاه‌ها

در آزمایشگاه‌ها نیز بر اساس نوع کاربرد می‌توان از خاک‌های آهن استفاده نمود. در آزمایشگاه‌های بزرگی که با میدانی مغناطیسی سر و کار دارند از پودر آهن استفاده می‌شود.

مزایای استفاده مجدد از خاک آهن

یکی از فواید، ویژگی‌ها و مزیت‌هایی که باعث شده است پودر آهن مورد توجه بسیاری از صنعت‌ها قرار بگیرد، استفاده مجدد از آن است. یعنی در برخی از موارد براده آهن به اصل خود بازگشته و کاربرد اصلی خود را به دست می‌آورد‌ مواردی که در ادامه گفته می‌شوند از مزایای استفاده مجدد از خاک آهن به شمار می‌روند.

  1. تولید مجدد فولاد: خاک آهنی که از فولاد تولید می‌شود قابل بازیافت است. می‌توان دوباره همان کیفیت اولیه مواد خام فولاد را تولید و از آن استفاده نمود. این مزیت‌ استفاده مجدد خاک آهن به صورت نسبی باعث می‌شود تا درصد بالایی از فولاد بازیافت شود. همچنین از استفاده مواد مصرفی مختلفی از جمله سنگ آهن، زغال سنگ و سنگ آهک صرفه جویی خواهد شد.
  2. کود طبیعی

این فرآورده آهن به عنوان یک کود طبیعی عمل کرده و می‌تواند فواید و خواص فوق العاده‌ای را برای درختان داشته باشد. از آن جایی که این ماده یک ماده طبیعی است، توانسته به خوبی جای کودهای شیمیایی را بگیرد‌‌. کودهای طبیعی دارای تاریخ انقضا هستند، همین مورد باعث محدودیت استفاده آن‌ها شده است‌. در خاک آهن این مورد مشاهده نمی‌شود و شما در هر زمانی که بخواهید می‌توانید از آن استفاده کنید. استفاده از خاک آهن به عنوان کود باعث می‌شود تا این فرآورده آهن به چرخه خاک بازگردد. همچنین استفاده این ماده به ای کودهای شیمیایی باعث خواهد شد تا از فروخته شدن خاک آهن به کشورهای خارجی جلوگیری شود.

 

خواص فیزیکی و شیمیایی خاک آهن

برای بسیاری از افراد شناخت خواص فیزیکی و شیمیایی براده آهن اهمیت زیادی دارد‌ در این بخش تصمیم گرفته‌ایم درباره خواص فیزیکی و شیمیایی آهن صحبت کنیم. خاک آهن یک ماده مغناطیسی جامد است که درخشش خاصی داشته و مانند آهن براق و سفید است. نقطه ذوب آن ۱۵۳۵  و نقطه جوش آن ۳۰۰۰ درجه می‌باشد؛ بنابراین اگر بیش از این نقطه در مجاورت دمای بالا قرار بگیرد احتمال آتش گرفتن آن بسیار زیاد است.

از جهتی پودر آهن نسبت به اکسیداسیون حساسیت زیادی از خود نشان می‌دهد، به همین جهت نباید در مجاورت با آب و هوای مختلف قرار بگیرد. لازم است بدانید که خاک آهن یک محلول در حلال‌های آلی بوده که اسیدیته ندارد. ذرات خاک آهن به میدان مغناطیسی آهنربا حساس بوده و یکدیگر را جذب می‌کنند. همین خاصیت آن‌ها باعث شده است که امروزه الگوهای مختلفی از ذرات آهن ایجاد شود. از آن‌جایی که خود آهن جز فلزاتی است که خاصیت‌های بی‌نظیری دارد پایه اساس آن از فولاد است‌. به همین طریق خاک حاصل از آن نیز کاربردهای فراوانی داشته و در صنعت‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مراحل تولید خاک آهن

برای اینکه شما  خاک آهن داشته باشید در ابتدا لازم است عملیات خرد کردن قطعات آهن را انجام دهید، چرا که خاک آهن بر اساس سابیده شدن یا خرد شدن آهن به دست می‌آید. شما برای اینکه قطعه‌های آهن را خرد کنید روش‌های مختلفی پیش روی شما وجود دارد. به طور کلی آهن‌ها به دو صورت لوله ای و ورقه‌های فولادی تولید می‌شود. برای خرد کردن قطعه آهن لوله‌ای باید از دستگاه برش فرز استفاده کنید و برای آهن‌های ورقه‌ای لازم است تا از سنباده کمک بگیرید تا بتوانید خاک آهن را تولید نمایید.  پس از اینکه شما خاک آهن را به وجود آورده‌اید باید به سراغ مرحله بعدی که به عنوان مرحله غربالگری شناخته می‌شود، بروید. در این مرحله قطعات ریز و درشت خاک از یکدیگر جدا خواهند شد. پس از جداسازی قطعات ریزه و درشت آهن، حالا دیگر به مرحله آخر یعنی شست‌وشوی براده‌های آهن رسیده‌اید. برای شست‌وشوی این براده‌ها باید از روغن معدنی یا گلیسیرین استفاده شود. انجام این مرحله سخت نبوده و کافی است خاک را داخل روغن بریزید‌ این عمل باعث می‌شود تا از اکسید شدن و زنگ زدن خاک جلوگیری شود و خاک شما کیفیت بالایی داشته باشد. در نهایت مراحل تولید خاک آهن به پایان رسیده و شما در حال حاضر یک خاک آهن باکیفیت دارید.

مزایای استفاده از خاک آهن و براده آهن

مزایا و فواید براده آهن را فراموش نکنید. باید گفت که براده آهن از مواد بازیافتی یا اضافه فولاد به دست می‌آید.  زمانی که به صورت مجدد از آن در صنعت‌های مختلف استفاده می‌شود، باعث خواهد شد تا ضرر و هدر رفت این مواد تولیدی کاهش چشمگیری پیدا کند. از طرف دیگر استفاده مجدد از این خاک می‌تواند باعث ایجاد شغل‌های دوباره و تولید سرمایه شود. از آن جایی که خاک آهن  کاربردهای متنوعی در صنعت‌های مختلف دارد امکان صادرات آن به کشورهای دیگر نیز وجود دارد.

نتیجه‌گیری

آهن یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین فلزات طبیعت به شمار می‌رود که ویژگی‌ها و خاصیت‌های بی‌شماری دارد.

در طی عملیات مختلف ذراتی از آهن جدا می‌شوند که این ذرات به شکل پودری می‌باشند که به این پودرها براده آهن گفته می‌شود. این براده آهن خود به صورت مجزا کاربردها و مزیت‌های مختلفی دارد.

در این مقاله تلاش کرده‌ایم تا شما را با کاربردها و مزیت‌های براده آهن آشنا سازیم. از براده آهن در صنعت‌های مختلفی از جمله صنعت کشاورزی، صنعت رنگ، تولید کودهای شیمیایی و … استفاده می‌شود.

قیمت این محصول مانند قیمت آهن وابسته به فاکتورهایی از جمله وزن آهن مورد نظر، نوع آهن، نوسانات بازار، نرخ ارز و… است.

بنابراین لازم است برای اطلاع از قیمت‌ها به مراکز آنلاین معتبر مراجعه فرمایید و استعلام قیمت بگیرید. در پایان نیز امیدواریم از این مقاله نهایت بهره را برده باشید.

 

سوالات متداول

براده آهن در خاک چیست؟

براده آهن همان پودرها و ذراتی هستند که از آهن در عملیات‌های مختلفی چون چکش کاری، مته زنی و سوراخ کاری به دست می‌آید.

براده آهن چه کاربردهایی دارد؟

در صنعت‌های مختلفی از جمله صنعت کشاورزی، تولید لنت ترمز، صنعت رنگ، تصفیه آب، تولید کودهای طبیعی و … از این براده استفاده می‌کنند.

قیمت براده آهن چقدر است؟

قیمت این فرآورده نسبت به آهن ارزان‌تر می‌باشد. اما قیمت آن وابسته به فاکتورهایی مانند نرخ ارز، نوسانات بازار، درجه کیفیت و … است.

مزیت خاک آهن چیست؟

از مزیت‌های این خاک می‌توان به استفاده دوباره، امکان بازیافت ، تولید سرمایه، تولید کار دوباره و… اشاره داشت.

چگونه می‌توان به صورت مجدد از خاک آهن استفاده نمود؟

 به دو به صورت مجزا می‌توان از این خاک استفاده کرد. یکی از این روش‌ها تولید کودهای طبیعی و روش دیگر استفاده در بخش فولاد است. می‌توان این خاک را بازیافت کرد و دوباره به صورت فولاد خام از آن استفاده نمود.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *