نحوه اجرای سازه نگهبان

روش های اجرای سازه نگهبان
به سازه‌ای که جهت پایدارسازی دیواره‌های مکان گودبرداری استفاده می‌شود تا از پیامدهایی همچون ریزش بنا جلوگیری کند، سازه نگهبان گفته می‌شود که انواع و روش‌های طراحی و اجرای مختلفی دارد. در ادامه به بررسی روش‌های اجرای سازه نگهبان می‌پردازیم.

در قسمت‌هایی از سازه که گودبرداری عمیق است، پشتیبانی گودبرداری یا همان اجرای سازه نگهبان زمین ضروری است. در اصل سازه نگهبان انواع و روش‌های مختلفی برای اجرا دارد و در سال‌های اخیر به‌عنوان یک روش کاربردی برای ایمن کردن گود با مهار دیوارهای مجاور بنا است. در این مقاله از آهن رسان با ما همراه باشید در مورد روش‌های اجرای سازه نگهبان صحبت کنیم. برای اطلاع از قیمت آهن امروز می‌توانید با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ در تماس باشید.

سازه نگهبان چیست؟

به طور کلی برای ساخت سازه چه در بالای زمین و چه در زیر زمین، حفاری خاک در زمین ضروری است. حفاری ممکن است بر اساس نیاز ما کم عمق یا عمیق باشد. اما هنگامی که برش‌های عمیق در خاک ایجاد می‌شود، خاک از کناره‌های منطقه حفاری ممکن است به دلیل پایداری کم فرو بریزد. برای جلوگیری از این امر و برای اینکه برش عمودی دقیق شود، به سازه‌های نگهبان نیاز است؛ حتی در بسیاری از موارد برای کاشت میلگرد در فونداسیون هم می‌توان از چنین سازه‌ای استفاده کرد. تکیه‌گاه‌های حفاری یا سازه‌های نگهدارنده به مقاومت فشاری نامحدود بستگی دارد. برای اطلاع از قیمت تیرآهن  و همچنین قیمت میلگرد می‌توانید به با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ در تماس باشید.

هدف استفاده از سازه نگهبان چیست؟

به‌طورکلی می‌توان گفت که سازه نگهبان، یکی از عناصر کلیدی در بسیاری از پروژه‌ های عمرانی و ساختمانی است که به منظور حفاظت و ایمنی در برابر تهدیدها و خطرات مختلف طراحی و اجرا می‌ شود.هدف از اجرای سازه نگهبان، ایجاد یک پوشش فیزیکی قوی و مقاوم برای محافظت از ساختمان  در برابر حوادث غیرمنتظره است. سازه نگهبان را می‌توان از جنس ‌های مختلفی مانند فلزات، سیمان، چوب و شیشه در ابعاد و شکل‌های مختلف ساخت.

گودبرداری چیست؟

 گودبرداری (Excavation)در اصل همان فرآیند حفرکردن، برداشت و ایجاد گودال درون زمین است. در اصل این عملیات برای ساختن پی زمین، تکیه‌گاه پل و… انجام می‌شود. ماشین‌آلاتی که قرار است برای این پروسه استفاده شود، با توجه به نوع خاک آن محل تعیین می‌شوند (ماشین‌های سبک، سنگین، حفاری، مواد منفجره).

اهمیت و کاربرد سازه نگهبان

به غیر از این موارد گفته شده در بالا، به کمک سازه نگهبان، خطرات کمتری برای افراد حاضر در پروژه پیش می‌آید. از مهم‌ترین کاربردهای سازه نگهبان می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • پیش‌گیری از امکان ریزش یا نشست خاک
  • جلوگیری از آسیب دیدن افراد داخل و خارج گود
  • جلوگیری از تخریب ساختمان‌های اطراف بنا
  • پیشگیری از آسیب دیدن لوله‌کشی‌ها
  • جلوگیری از هزینه‌های بعدی
  • جلوگیری از رانش جاده به سطح‌های پایین‌تر

انواع روش‌های اجرای سازه نگهبان

در ادامه در مورد انواع سازه نگهبان اطلاعاتی را در اختیار شما می‌گذاریم. هرکدام از این روش‌های اجرای سازه نگهبان مزایا و معایب و همچنین کاربردهای خاص خود را دارند.

  1. سازه نگهبان به روش نیلینگ

در این روش همان‌طور که از اسم آن مشخص است، از نیلینگ‌ها برای اجرای چنین سازه‌ای استفاده می‌شود. نیلینگ‌ها، در اصل ستون یا پرچین‌هایی هستند که به صورت عمودی بر روی سازه قرار می‌گیرند. اگرچه این روش در ساخت و ساز سریع است، اما به افراد ماهری نیاز دارد که دانش فنی و حرفه‌ای جغرافیایی داشته باشند. روش حفاری نیلینگ بیشتر برای خاکریزهای راه آهن یا جاده، حفاری تونل، سازه‌های نگهدارنده برای ساختمان‌های مرتفع و غیره استفاده می‌شود. سازه‌های نیلینگ خاک مقاومت خوبی در برابر فعالیت‌های لرزه‌ای ایجاد می‌کنند.

۲. سازه نگهبان به روش انکراژ

در روش انکراژ، از انکرهایی مانند: تیرهای فولادی یا گوه‌ های بتنی که در داخل سازه قرار می ‌گیرند، به عنوان سازه نگهبان استفاده می‌شود. در این روش، چنین ابزارهایی به وسیله بسته شدن به سازه، نیروها را از قسمت ‌هایی که در معرض خطر هستند، به سایر قسمت ‌های سازه منتقل می ‌کنند. مقاومت و استحکام بالای سازه در این روش تضمین شده است.

۳. سازه نگهبان به روش خرپایی

در روش خرپایی همان‌طور که از اسم آن مشخص است، از خرپاها به عنوان روش سازه نگهبان استفاده می ‌شود. از خرچاها که می‌توانند فولادی یا بتنی باشند؛ برای توزیع نیرو و فشار ایجاد شده در سازه‌ها استفاده می‌شود. این روش از قدرت مقاومتی خرپاها در برابر فشار و کشش استفاده می‌ کند تا استحکام و ایمنی سازه را بهبود بخشد. این روش در اصل یکی از روش‌های پرکاربرد اجرای سازه نگهبان است.

نحوه اجرای سازه نگهبان به روش خرپایی به این صورت است که خرپا نباید با خاک فاصله داشته باشد؛ زیرا در صورت وقوع چنین اتفاقی، تاثیری در پایدارسازی گود ندارد.  مراحل اجرای سازه نگهبان به روش خرپایی به صورت زیر است:

  1. در مرحله اول، باید چاهک‌هایی را در لبه‌های کناری بنا، حفر کرد.
  2. سبد از قبل آرماتور بندی شده‌ای را در انتهای چاهک‌ها می‌گذارند.
  3. عضو عمودی خرپا که جنس آن بیشتر اوقات از پروفیل دوبل IPE است، را در چاهک قرار می‌دهند. چند ردیف برش‌گیر (از جنس نبشی یا ناودانی) را در انتهای آن جوش می‌دهند؛ برای اینکه ثابت‌تر باشد و محکم سرجای خود بماند.
  4. در مرحله بعد، باید دیواره چاهک‌ها را با پلاستیک بپوشانید تا خاک با بتن تماس پیدا نکند.
  5. این مرحله، مرحله بتن ریزی با استفاده از لوله ترمی است.
  6. بعد از اینکه به تراز موردنظررسید، برای متصل کردن عضو مایل، فونداسیون جداگانه‌ای را حفر، آرماتوربندی و بتن‌ریزی می‌کنند.
  7. از گیرش بتن فونداسیون، عضو مایل را به صفحه ستون و همچنین به عضو عمودی جوش می‌دهند.

۴. سازه نگهبان به روش دیافراگمی

در این روش از دیافراگم ها به عنوان سازه نگهبان استفاده می ‌شود. دیافراگم ‌ها سطوحی هستند که از جنس بتن یا فولاد ساخته شده و در سازه قرار می ‌گیرند تا نیروها و انرژی ‌های وارد بر سازه را توزیع کنند. استفاده از این روش از خطراتی مانند زلزله پیش‌گیری خواهد کرد.

۵. سازه نگهبان به روش مهارسازی

عناصر مهاری که به سازه اضافه شده تا به جذب نیروهای وارد به سازه کمک کند؛ به‌عنوان مهارها شناخته می‌شوند. در این روش از مهارها استفاده می‌شود که باعث افزایش استحکام و ایمنی سازه می‌شود. مهارهای انتخاب شده می‌توانند از جنس فولاد یا بتن باشن و. این روش در مقابله با نیروهای عمودی و افقی، باعث انعطاف‌پذیری و پایداری سازه خواهد شد.

۶. سازه نگهبان به روش مهار متقابل

در این روش، از ترکیب مهارها و دیگر عناصر سازه نگهبان استفاده می‌شود. این روش به منظور توزیع نیروها و لرزه ‌ها در سازه، از ترکیب مهارهای عمودی و افقی استفاده می ‌کند. مهارهای عمودی نیروهای عمودی را جذب می‌کند و مهارهای افقی هم نیروهای افقی وارد شده به سازه را جذب خواهد کرد. از این روش برای پایداری بیشتر سازه و کاهش اثرات زلزله استفاده می‌شود.

جدا کردن سازه نگهبان

شاید سوال شما این باشد که چه زمانی می‌توان سازه نگهبان را از سازه اصلی جدا کرد؟یک نکته مهم اینجاست که اگر قصد چنین منظوری را دارید، باید در زمان طراحی سازه این موضوع را در نظر بگیرید. وقتی که بخشی از بنای در دست ساخت (مثلا دیوار حائل یا بخشی از قاب ساختمان)، در اجرای سازه کامل شده باشد، می‌توان آن را از بخشی از سازه جدا کرد.

پیامدهای اجرای غیراصولی سازه نگهبان چیست؟

پیامدهای اجرای غیراصولی سازه نگهبان عبارت‌اند از:

  • کاهش استحکام و پایداری ساختمان: اجرای چنین سازه‌ای به صورت غیراصولی باعث کاهش استحکام و پایداری ساختمان می‌شود. در چنین شرایطی سازه در مقابل زلزله، بادهای شدید و بارهای دیگر آسیب ‌پذیر است.
  • خطر نقص در ساختمان: نصب نادرست قطعات، اتصالات ضعیف و استفاده از مواد ناکارآمد است از جمله خطرات نقص در سازه نگهبان هستند که در نهایت باعث می‌شوند اجرای سازه موردنظر ضعیف باشد.
  • افت کیفیت ظاهری ساختمان:. اجرای غیراصولی سازه نگهبان می ‌تواند منجر به ایجاد عیوب و نقص‌ های ظاهری در ساختمان شود. مثلا اگر چنین سازه‌ای در ابعاد درست ساخته نشود؛ ‌تواند منجر به ترک ‌ها، شکستگی‌ها و ناهمواری ‌های ظاهری در ساختمان شود. چنین موضوعی به صورت کلی می‌تواند روی ظاهر ساختمان تاثیر داشته باشد.
  • هزینه ‌های اضافی: اجرای سازه نگهبان به صورت غیراصولی ممکن است باعث ایجاد هزینه‌های اضافی شود؛ بنابراین مهم است که از همان ابتدا چنین سازه‌ای به صورت اصولی و با رعایت موارد خاص انجام شود.
  • خطر ایمنی: عدم رعایت اصول اجرایی سازه نگهبان می‌تواند برای ساکنان سازه خطر ایمنی داشته باشد. در صورت وقوع زلزله یا حوادث دیگر، ضعیف بودن سازه نگهبان خساراتی را برای خود ساختمان و افراد ساکن در آنجا فراهم می‌کند.
  • اثرات زیست محیطی: اجرای سازه نگهبان به صورت غیراصولی باید تخریب منابع و محیط زیست می‌شود؛ در چنین مواقعی برای تعمیرات و بازسازی‌های مکرر سازه نگهبان، نیاز به استفاده از منابع طبیعی بیشتری است و همین موضوع می‌تواند منجر به چنین پیامدی شود.

قیمت اجرای سازه نگهبان چقدر است؟

یکی از مهم‌ترین عاملی که در تعیین هزینه‌های ساخت و ساز موثر است، برآورد قیمت اجرای سازه نگهبان است. در اصل کیفیت مواد اولیه استفاده شده برای این منظور، یکی از مهم‌ترین عواملی است که در قیمت اجرای سازه نگهبان تاثیرگذار است. استفاده از مواد با کیفیت و مطابق با استانداردهای لازم، هزینه بیشتری را در بر خواهد داشت.

 به‌غیراز این مورد، دستمزد اجرای سازه نگهبان نیز به عنوان یکی از عوامل مهم در تعیین قیمت در نظر گرفته می‌شود. مهارت و تخصص کارگران هم نقش مهمی در این زمینه دارد. اگر بخواهید از کارگران ماهر و باتجربه استفاده کنید، بدون‌شک باید هزینه بیشتری برای این منظور در نظر بگیرید. به غیر از این موارد گفته شده، هزینه یا قیمت اجرای سازه نگهبان، به عوامل زیر هم مرتبط می‌شود:

  • پیچیدگی و انواع سازه نگهبان
  • شرایط جغرافیایی و محیطی سازه نگهبان
  • نیاز به تجهیزات خاص
  • ضرورت انجام آزمون‌ و تست ‌های کیفیت

برای اطلاع از قیمت سازه نگهبان می‌توانید با کارشناسان تیم آهن رسان در تماس باشید. در نظر داشته باشید که شما می‌توانید این محصول و سایر مقاطع فولادی دیگر را به صورت چکی یا اقساطی از مجموعه آهن رسان خریداری کنید.  آنچه که مجموعه آهن رسان را از سایر رقبا متمایز کرده است، فروش مقاطع فولادی به صورت اقساطی و چکی است. اگر محدودیت مالی دارید، می‌توانید حجم بالایی از این محصول را به صورت چکی یا اقساطی بخرید و دغدغه‌ای در این زمینه نداشته باشید.

خرید آهن آلات با چک برای بسیاری از پیمانکاران، مهندسان، سازندگان و… فرصت خوبی است تا بتوانند هرآنچه که نیاز دارند را از مجموعه ما سفارش داده و بعدها به صورت چک یا اقساطی پرداخت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید اعتباری میلگرد می‌توانید با کارشناسان آهن رسان در تماس باشید تا راهنمایی‌های لازم را در این زمینه کسب کنید.  

برای اطلاع از جدول وزنی میلگرد و جدول وزن تیرآهن می‌توانید روی لینک‌های موردنظر کلیک کنید. با کلیک روی لینک‌ها زیر می‌توانید وزن مقاطع فولادی موردنیاز را محاسبه کنید و این موضوع در زمان خرید با توجه به نوع سازه موردنظر، به شما کمک فراوانی خواهد کرد.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد سازه نگهبان و اهمیت استفاده از این سازه، اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همان‌طور که گفته شد، چنین سازه‌هایی با جلوگیری از ریزش دیواره‌های اطراف گود استفاده می‌شوند و در اصل یک پوشش فیزیکی و قوی برای سازه ایجاد می‌کنند. در این مقاله حتی در مورد انواع سازه نگهبان هم باشما صحبت کردیم. با وجود این موارد گفته شده، اگربازهم سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید سوالات خودتان را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

  1. سازه نگهبان چیست؟

سازه‌ای که با جلوگیری از ریزش دیواره‌های اطراف گود استفاده می‌شود، به عنوان سازه نگهبان شناخته می‌شود.

  1. هدف استفاده از سازه نگهبان چیست؟

به‌طورکلی می‌توان گفت که هدف استفاده از چنین سازه‌هایی، ایجاد یک پوشش فیزیکی قوی و مقاوم برای محافظت از ساختمان  در برابر حوادث غیرمنتظره است.

  1. چند نوع سازه نگهبان وجود دارد؟

نیلینگ، خرپایی، روش مهارسازی و… از متداول‌ترین انواع سازه نگهبان هستند.

  1. قیمت سازه نگهبان چقدر است؟

یکی از عواملی که باید در برآورد قیمت سازه نگهبان در نظر گرفت، محاسبه هزینه مواداولیه است، هرچقدر که از موادباکیفیت‌تر برای این منظور استفاده شود، سازه نگهبان موردنظر دوام و استحکام بیشتری دارد.

  1. برای خرید آهن آلات از آهن رسان چه کنیم؟

بهترین روش برای خرید آهن آلات این است که بتوانید مقاطع فولادی موردنیاز خود را از ما به صورت تلفنی خریداری کنید.

  1. در روش اجرای سازه نگهبان به روش خرپایی، عمق چاهک‌ها به چه صورت تعیین می‌شود؟

در این روش عمق چاهک‌ها به نوع خاک، عمق گودبرداری و میزان سربار وارد شده بستگی دارد.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *