زانویی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

زانویی چیست و چه کاربردهایی دارد

زانویی درواقع جهت جریان آب را در لوله‌کشی‌های ساختمان تعیین می‌کند یا آن را به سمت و سویی دیگر هدایت می‌کند، به‌این‌ترتیب می‌توان زانویی‌ها را اجزای بسیار مهم و کاربردی در مسیر ساختمان‌سازی به‌حساب آورد. برای طی کردن مراحل ساخت‌وساز هر سازه‌ای باید ابتدا مسیر مورد نظر برای لوله‌کشی آب و فاضلاب را در سازه مد نظر مشخص کرد و سپس با استفاده از انواع زانویی به آب موجود درون لوله‌ها جریان داد.

زانویی‌ها در انواع مختلفی روانه بازار می‌شوند و می‌توان از آن‌ها در مصارف مختلفی استفاده کرد؛ در برخی موارد حتی از زانویی‌ها برای انتقال جریان آب در کارخانه‌های تولید مواد شیمیایی نیز استفاده می‌شود چرا که این قطعات مقاومت بسیار زیادی در برابر دمای بسیار بالا و پایین یا حتی فشار زیاد دارند. در ضمن شما می‌توانید با اطلاع از قیمت آهن امروز تمامی مقاطع مورد نیاز خود را در مسیر ساختمان‌سازی و بسیاری از صنایع با قیمتی فوق‌العاده استثنایی و در بهترین زمان ممکن مهیا کنید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا اطلاعات مفید بیشتری درباره این اتصالات مانند کاربرد و انواع آن‌ها به شما مخاطبان عزیز ارائه کنیم.

زانویی چیست؟

زانویی در حقیقت به یکی از انواع اتصالات لوله آب در لوله‌کشی‌ها گفته می‌شود و از آنجایی که شکل ظاهری آن شبیه به زانوی انسان است، به نام زانویی آن را می‌شناسند.

این زانوها شکلی خمیده به خود دارند و از آن‌ها برای تغییر جهت آب و همچنین تغییر مسیر لوله‌ها در بین دو لوله استفاده می‌شود و برای این اتصال از بات فیوژن یا جوش حرارتی کمک گرفته می‌شود.

انواع زانویی

لازم به ذکر است که بدانید زانوها بر اساس المان‌های متفاوت دارای انواع مختلفی هستند که از جمله این المان‌ها می‌توان به شعاع زانویی، زاویه و نوع اتصال اشاره کرد. در ادامه شما را با انواع دسته‌بندی‌های این اتصالات آشنا می‌کنیم:

 

·        آشنایی با انواع زانویی بر اساس زاویه تغییر جهت

زانویی بر اساس زاویه تغییر جهت در انواع زیر خلاصه می‌شود:

زانویی ۹۰ درجه: این زانویی ۹۰ درجه است و  به خاطر این مقدار به زانویی عمودی نیز شناخته می‌شود و موجبات حرکات سیال را فراهم می‌کند؛ این زانویی‌ها به دو شکل شعاع کوتاه و شعاع بلند تولید می‌شوند و هر یک کاربردهای مختلفی را ارائه می‌کنند.

زانویی ۴۵ درجه: از زانویی‌های ۴۵ درجه برای تغییر مسیر دادن لوله‌ها به اندازه ۴۵ درجه استفاده می‌شود و نسبت به زانویی ۹۰ درجه اصطکاک و فشار کمتری را به وجود می‌آورد و این موضوع باعث می‌شود تا لوله کمتر دچار گرفتگی شود و به همین خاطر اکثر لوله‌کش‌ها سعی بر این دارند تا برای جلوگیری از گرفتگی لوله‌ها از زانویی ۴۵ درجه استفاده کنند.

زانویی ۱۸۰ درجه: این زانویی‌ها نیز در شعاع بلند و کوتاه قابل دسترس هستند و برای ایجاد تغییر مسیر ۱۸۰ درجه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند و از جمله کاربردهای آن‌ها می‌توان به استفاده در سیم‌پیچی‌های حرارتی، مبدل‌های حرارتی، دریچه تانک و… اشاره کرد.

·        آشنایی با انواع زانویی بر اساس طول و شعاع

زانویی را بر اساس شعاع نیز به دو دسته کلی تقسیم‌ می‌کنند و شعاع در حقیقت به میانگین شعاع خمیدگی زانویی اشاره دارد. در ادامه شما را با دو نوع زانویی بر اساس شعاع آشنا می‌کنیم:

زانویی شعاع بلند: شعاع مرکزی در این زانویی‌ها برابر است با ۱.۵ برابر اندازه اسمی لوله یا همان ۱.۵ برابر قطر لوله. از آنجایی که افت فشار در زانویی شعاع بلند کمتر از شعاع کوتاه است، بنابراین بیشتر از زانویی‌های شعاع بلند برای لوله‌کشی‌ها استفاده می‌شود. از طرف دیگر زانویی شعاع بلند نسبت به زانویی با شعاع کوتاه مقاومت اصکاک کمتری نسبت به مایع از خود نشان می‌دهد.

زانویی شعاع کوتاه: شعاع مرکزی در این نوع زانویی‌ها برابر است با اندازه اسمی لوله یا همان یک برابر طول لوله. در فضاهایی محدود می‌توان از زانویی‌های با شعاع کوتاه استفاده کرد و لازم به ذکر است که بدانید به خاطر تغییر جهت ناگهانی جریان در این زانویی‌ها افت فشار بسیار زیاد است. زانویی شعاع کوتاه نسبت به زانویی با شعاع بلند قیمت کمتری داشته و همچنین چرخش تیزتری به لوله می‌دهد.

برای خرید لوله بی‌شک به اطلاع از قیمت لوله نیاز خواهید داشت که به همین منظور می‌توانید روی خدمات سایت آهن رسان حساب باز کرده و با مراجعه به سایت این مجموعه از قیمت لحظه‌ای انواع محصولات آن مطلع شوید و در آخر تجربه خریدی خوش قیمت و با کیفیت را برای خود رقم بزنید.

·        آشنایی با انواع زانویی بر اساس شیوه اتصال

انواع زانویی را می‌توان از لحاظ شیوه اتصال نیز به سه دسته مختلف تقسیم‌بندی کرد:

زانویی جوش سوکتی: قطر واقعی انتهایی در این زانویی بیشتر از قطر زانویی است و دلیل آن هم این است که انتهای زانو جوشی ناحیه‌ای ذوزنقه‌ای شکل دارد که برای انجام عملیات جوشکاری انتهای لوله را در این ناحیه قرار می‌دهند و به‌این‌ترتیب حتما باید توجه داشت که قطر زانویی با قطر بیرونی لوله همخوانی داشته باشد.

زانویی رزوه‌ای: زانویی رزوه‌ای از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه با زانویی سوکتی است و تنها تفاوت آن‌ها با یکدیگر این است که سطح داخلی ناحیه ذوزنقه شکل رزوه‌ای با کمک ماشین‌کاری به رزوه تبدیل شده و به همین خاطر باز کردن و نصب آن بسیار آسان‌تر شده است و به‌این‌ترتیب می‌توان این زانویی را برای نگهداری و تعمیر خطوط لوله بسیار ایده‌آل و کارآمد در نظر گرفت.

زانویی لب به لب: برای تولید این زانویی از پرس گرم کمک گرفته می‌شود و معمولا می‌توان آن را با جنس فولاد در بازار تهیه کرد. این زانویی به صورت مستقیم با لوله فولادی جوش می‌خورد و معمولا از آن به عنوان زانو جوشی با فشار و دمای بالاتر نسبت به دیگر اتصالات استفاده می‌شود.

کاربرد زانویی ها

کاربردهای زانویی بیشتر در تاسیسات ساختمانی به چشم می‌خورد اما کارکردهای دیگری نیز می‌توان برای آن در نظر گرفت که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. زانویی در خطوط جریان گاز، مایعات فرایندهای صنعتی، دارویی و ساختمانی کاربرد دارد.
  2. زانویی‌ها از مصالح سنگین تولید می‌شوند و از آن‌ها برای مقاومت در برابر دمای بسیار بالا و پایین استفاده می‌شود.
  3. از زانویی‌ها برای استفاده در سیستم‌های کنترل و فرایند، ابزارها و همچنین تجهیزات به کاررفته در کارخانه‌های شیمیایی، نفتی، انرژی سیال، الکترونیکی و پالپ، کاغذ و… بهره گرفته می‌شود.

 

زانویی کاهنده چیست؟

شاید در بسیاری از فروشگاه‌ها و سایت‌های فروش این نوه اتصالات زانویی کاهنده کمتر به چشمتان بخورد اما باید بدانید که این مدل زانویی در مقایسه با دیگر زانویی‌های موجود در بازار کاربرد بیشتری داشته و حتی جریان راحت‌تر و سریع‌تری را می‌توان از آن نسبت به دیگر زانویی‌ها انتظار داشت.

بسیاری از انواع زانویی‌ها در برابر اثرات طبیعی توانایی ارائه عملکرد مناسب را ندارند اما در مقابل زانویی کاهنده به خوبی این اثرات را کاهش داده و از زیاد شدن فشار درون لوله‌ها جلوگیری می‌کند.

اگر می‌خواهید لوله‌هایی با قیمت و شرایطی فوق‌العاده خریداری کنید، علاوه بر استعلام قیمت به محاسبه وزن لوله هم نیاز خواهید داشت که برای اینکار همکاران آهن رسان آماده کمک و خدمت‌رسانی به شما مشتریان محترم هستند.

زانویی فولادی چیست؟

این زانویی‌ها از جنس فولاد هستند و در دو نوع درزدار و بدون درز روانه بازار می‌شوند.

زانویی فولادی درزدار: از این نوع زانویی‌ها بیشتر در تاسیسات آب و گاز خانگی یا در صنایعی استفاده می‌شود که فشار و دمای زیادی را تحمل نمی‌کنند. برای اتصال این زانویی‌ها به یکدیگر از جوشکاری به قطعه کاری استفاده می‌شود.

زانویی فولادی بدون درز: زانویی فولادی بدون درز و یکپارچه برای تحمل فشار و دمای بالا بسیار ایده‌آل است و بیشترین کاربرد آن در صنایع بخار نفت و گاز پتروشیمی به چشم می‌خورد.

جمع بندی

همان‌طور که گفتیم در جریان بسیاری از صنایع و ساختمان‌سازی‌ها مهندسان برای به جریان انداختن آب و سیالات مختلف دیگر درون لوله‌ها از انواع زانویی استفاده می‌کنند تا مایع در درون لوله به راحتی جریان داشته باشد یا در مکان‌هایی تغییر جهت داشته باشند.

به‌این‌ترتیب در زمان خرید زانویی باید نسبت به انواع آن‌ها شناخت کامل داشته باشید تا بتوانید دقیقا یک زانویی مطابق با نیاز و خواسته خود از مرجعی معتبر فراهم کنید.

 

سوالات متداول

زانویی چیست؟

زانویی درواقع یکی از پرکاربردترین اتصالات در صنعت لوله‌کشی به‌حساب می‌آید و از آن برای تغییر جهت و تغییر مسیر حرکت مایعات مختلف درون لوله‌ها استفاده می‌شود

انواع زانویی کدامند؟

انواع زانویی به‌طورکلی عبارت‌اند از زانویی فولادی، زانویی استنلس استیل، زانویی گالوانیزه و زانویی پلی اتیلن.

از زانویی در چه صنایعی استفاده می شود؟

از زانویی در صنایع مختلفی استفاده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

صنایع لوله‌کشی و سیستم‌های آبیاری

صنایع نفت و گاز

صنایع پتروشیمی

ساخت‌وساز

صنایع دریایی

صنایع خودروسازی

قیمت زانویی لوله چقدر است؟

از جمله موارد تعیین کننده در قیمت نهایی زانویی می‌توان به جنس و سایز آن اشاره کرد؛ برای مثال زانویی جنس استیل گران‌تر از زانویی جنس فولادی است.

انواع زانویی بر اساس متریال کدامند؟

انواع زانویی بر اساس متریال عبارت‌اند از استنلس استیل، کربن استیل، پلیمری و غیر آهنی.

 

 

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *