استیل در ردیف یکی از پرمصرفترین فولادهای زنگ نزن دنیا، قرار دارند. ورقهای استیل، بالغ بر 100 نمونه آلیاژ را شامل می شود و وجه اشتراک حائز اهمیت میان آنها، میزان زیاد نیکل و کروم در تمام گریدها است. وجود این ویژگی، خواصی نظیر مقاومت به خوردگی را به آلیاژهای استیل بخشیده است.
کاربرد مصرفی این نوع آلیاژ ها را با توجه به ویژگیها و مشخصات هر یک از آنها در قسمتهای متنوع صنعت می توان مشاهده نمود. به فولاد آهنربایی که خاصیت زنگ نزنی داشته باشد؛ استیل بگیر و به فولاد زنگ نزنی که فاقد خاصیت جذب آهن، استیل نگیر می گویند. در دنباله این مقاله، ابتدا انواع مختلف استیل بگیر و پس از آن، انواع مختلف استیل نگیر را معرفی می نماییم. قیمت انواع آلیاژهای استیل را از طریق نمودار قیمت آهن امروز می توانید به دست آورید. مرغوبترین ورقههای استیل را می توانید از طریق سفارش تلفنی با شماره (05131916 ☎)، در سریعترین زمان ممکن دریافت نمایید.
انواع استیل بگیر
انواع استیل بگیر، در واقع، نوع فریتی ورقهای فولادی ضد زنگ هستند. از آنجا که این ورقها دارای عنصر آهن با ساختار BCC، به همراه کروم و فلز کربن هستند؛ ورقهای بگیر، خاصیت جذب آهنربا دارند. به دلیل همین خاصیت مغناطیسی به آنها استیل بگیر گفته می شود. از میان مهمترین گریدهای استیل بگیر، ورق های زیر را می توان نام برد:
- 430
- 420
- 410
همواره نرخ دقیق و بروز از قیمت ورق استیل بگیر، دریافت نمایید.
استیل بگیر به علت مقاومت قابل قبولی که در برابر زنگ آهن، خوردگی و … از خود نشان می دهد؛ در صنعت رواج زیادی پیدا کرده است. این نوع استیل را به دو مدل 200 و 300 طبقه بندی می کنند. سری 300 این محصول دارای حداقل 8% نیکل است. در صورتی که در سری 200، نیکل با آلیاژهای کمبها تری نظیر منگنز و نیتروژن، جایگزین گشته است.
نوع استیل با اضافه نمودن کروم به ترکیب شیمیایی آلیاژ، شکل گرفته است. همچنین سختی کربن ازطریق افزدون عنصر اصلی آلیاژی؛ یعنی کربن، به وجود می آید.
ضمن آنکه افزودن کربن به فولاد فریتی سبب تغییر ساختار فولاد و تشکیل ساختار مارتنزیتی می شود. این فولاد عمدتا در صنایع کارد و چنگال، کاربرد فراوانی دارد.
فولاد ضد زنگ فریتی (فولاد بگیر) انواع و اقسام متنوعی دارد که هر کدام در سری 400 قرار میگیرند. هریک از این فولادهای فریتی ضد زنگ، ترکیب شیمیایی و خواص مختص به خود را دارد. از این میان به برخی از انواع متداول این نوع استیل اشاره می کنیم:
- استیل 409
انواع آلیاژهای استیل 409، حاوی 10.5% الی 11.75% کروم بوده و از آن غالبا در صنایع اگزوزسازی خودروها و نیز هنر معماری استفاده استفاده می کنند.
- استیل 430
این استیل، شامل 16% الی 18% کروم بوده و معمولاً در صنایع زیر کاربرد دارد:
- لوازم خانگی
- تزئینات خودرو
- تجهیزات غذایی
- استیل 446
این استیل، برخوردار از میزان کروم قابل ملاحظهای در حدود 23% الی 30% است و اندکی مولیبدن نیز دارد. این نوع استیل بگیر، در صنعتهایی کاربرد دارد که محصول آنها از طریق دمای بالا تولید می شود. صنایعی نظیر کورهپزی و تجهیزات پردازش شیمیایی از این استیل، بهره میبرند.
انواع استیل نگیر
خاصیت غیر مغناطیسی انواع استیل ضد زنگ آستنیتی، آن را به استیل نگیر، معروف کرده است. این استیل، محتوی مقادیر زیادی نیکل و کروم در کنار سایر عناصر آلیاژی از قبیل؛ نیتروژن و منگنز است. مقاومت این نوع فولاد ضدزنگ در مقابل زنگ زدگی، ستودنی است و از شکلپذیری منعطف و جوشپذیری خوبی برخوردار است.
کاربرد استیل نگیر به وفور در صنایع مختلفی نظیر تجهیزات آشپزخانه، ظروف شیمیایی، فراوری مواد غذایی و سازههای معماری یافت میشود. همچنین استیل نگیر بهدلیل ارائه مقاومت بالا در مقابل شدت دما، خاصیت عدم پوستهپوستهشدن و نیز فرایند اکسیداسیون در دماهای بالا، اهمیت دارد.
آلیاژهای استیل سری 200 و 300 را در ردیف خانوادۀ استیل نگیر به میان می آورند. در بین استیلهای نگیر، بیشترین کاربرد صنعتی را گریدهای 304، 316 و 303 دارند.
مدلهای متنوعی از استیل ضدزنگ آستنیتی در حال تولید است که در این میان، هر کدام، دارای ترکیب و مشخصات مربوط به خود هستند. برخی از انواع رایج استیل نگیر به شکل زیر قابل دسته بندی هستند:
- استیل 304
استیلی حاوی 18-20٪ کروم و 8-10.5٪ نیکل با کاربردی گسترده در لوازم آشپزخانه، ظروف شیمیایی و فرآوری مواد غذایی است.
- استیل 316
این نمونه از استیل نگیر، 16-18٪ کروم، 2-3٪ مولیبدن و 10-14٪ نیکل را در ترکیبات خود، جای داده است. کاربرد آن را صنایع دریایی، ابزار جراحی و تجهیزات می توان یافت.
- استیل 321
فولاد ضد زنگ 321، نوعی از استیل است که حاوی درصدی تیتانیوم به همراه 17-19٪ کروم و 9-12٪ نیکل است. کاربرد این استیل نگیر در حرارت بالا است.
انواع استیل نسوز
به آن دسته از انواع استیل که از جنس فولاد بوده و مقاومت قابل قبولی در برابر حرارت و دمای شدید، ارائه می دهند؛ استیل نسوز می گویند. 150 گرید متنوع از استیل نسوز وجود دارد که هر کدام از آنها دارای ترکیب شیمیایی و نیز خواص فیزیکی متمایزی هستند.
پرمصرفترین ورقهای نسوز استیل در زیر آمدهاند:
- استیل نسوز 310 یا 4841/1
- ورق استیل نسوز 309 یا 4828/1
- ورق استیل نسوز 321 یا 4541/1
- ورق استیل 310S یا 4845/1
- استیل نسوز 309S یا 4833/1
مطابق با ریزساختار، استیل نسوز را در دسته بندیهای زیر، قرار دادهاند:
- فریتی
- مارتنزیتی-آستنیتی
- فریتی-مارتنزیتی
قیمت میلگرد استیل نگیر را می توانید به نرخ روز تهیه نمایید.
انواع آلیاژهای استیل
فولاد ضد زنگ در میان آلیاژهای استیل بر طبق ریزساختار متالورژیکی خود قابل طبقه بندی است. این ریزساختار امکان دارد از فازهای پایدار آستنیت یا فریت و یا مدل ترکیبی این دو تشکیل شده باشد.همچنین انواع استیل داپلکس، ساختار رسوب سخت شونده و نیز مارتنزیت آن نیز موجود است.
مطابق با این 5 دسته اصلی به دسته بندی انواع آلیاژهای استنلس استیل به صورت زیر می پردازند:
- فولاد ضد زنگ آستنیتی
فولاد ضد زنگ آستنیتی از 16% کروم و 4% نیکل تشکیل یافته است. از همن رو از سری 300 آن تحت عنوان استیل کروم نیکل یاد می شود و به سری 200، کروم منگنز می گویند. قیمت پروفیل استیل ضد زنگ آستنیتی را همواره دنبال نمایید.
فولادهای ضد زنگ آستنیتی به طور کلی غیر مغناطیسی یا نگیر هستند و آنها را نمیتوان با عملیات حرارتی سخت کرد. فولاد زنگ نزن آستنیتی با کار سرد، قابل سخت شدن است. قیمت برای خرید لوله استیل در حال بروز شدن است.
- استنلس استیل فریتی
کروم به عنوان عنصر اصلی در در فولادهای ضد زنگ فریتی، نقش ایفا میکند که گریدهایی نظیر 430 را شامل می شود. مقدار کروم موجود در این مدل از فولادهای زنگ نزن، در حدود 10.5 الی 18% است.
- دسته فولادهای ضد زنگ مارتنزیتی
کربن بالا و کروم کمتر، این نوع فولاد ضد زنگ را از بقیه متمایز نموده است. از انواع این نمونه آلیاژ استیل یا فولادهای ضد زنگ مارتنزیتی می توان به گریدهای زیر اشاره کرد:
- 410
- 420
- 416
- استنلس استیل رسوب سخت شونده
چنانچه از نام این مدل آلیاژ پیداست؛ رسوبات فاز ثانویه بکار رفته در ریزساختار این دسته، منجر به افزایش سختی و استحکام آنها شده است. استیل 17-4PH معروفترین گرید این نمونه از فولادهای ضد زنگ است.
- استنلس استیل داپلکس
این دسته از آلیاژهای استیل از 2 فاز زیر برخوردار هستند:
- آستنیت
- فریت
انواع استیل از نظر شکل ظاهری
انواع استیل از لحاظ شکل ظاهری به 3 نوع ضخیم، ضد سایش و ضد خش، قابل طبقه بندی هستند. به استیلهایی با ضخامت بالغ بر 20 میلی متر استیل ضخیم می گویند. این نمونه از استیلهای ضخیم، ضمن مقاومت در برابر حرارت و سایش دارای عناصر زیر هستند:
- آهن
- نیکل
- کروم
سختی استیل ضد سایش را می توان ناشی از وجود عنصر مولیبدن و منگنز دانست که آن را قادر به مقاومت در مقابل ساییدگی و کاهش ضخامت ساخته است. استیل ضد سایش، عمدتا در صنعت و مخزنسازی، کاربردی بالقوه دارد.
سختی استیل ضد خش را نیز می توان به علت بکار رفتن تیتانیوم، کروم، منگنز و مولیبدن موجود در ساختار آن ارتباط داد. البته استیل ضد خش را مقاوم در مقابل زنگ زدگی، خط و خش، و ضربه خواهید یافت. این نوع استیل عمدتا در سد سازی و صنعت، قابل استفاده است.
ویژگیهای استیل
مهمترین ویژگی ورق استیل، به خرج دادن مقاومت قابل ملاحظه در مقابل فرسودگی ناشی از خوردگی است. این خصوصیت، ناشی از قرار گرفتن لایهای از اکسید کروم روی سطح استیل است.
ورق استیل را در مقابل حرارت نیز تا دمای 1000 درجه سلسیوس، مقاوم ساختهاند. به طوری که دچار تغییر شکل یا ذوب شدن در این شرایط نخواهد گشت.
ورق استیل با تکیه نمودن بر ویژگی برخورداری از استحکام و انعطاف پذیری بالا در صنعت، توسعه قابل ملاحظهای داشته است. به همین دلیل قادر هستیم که انواع آلیاژ استیل را برش، خمش و یا جوش دهیم.
کاربرد بهداشتی ورق استیل را نمیتوان به دلیل سطح صاف و تخلخل ناپذیر آن از نظر دور داشت. چرا که ورقههای استیل به راحتی، قابل تمیزکاری هستند و محیطی بهداشتی را رقم می زنند. از همین رو استفاده از استیل در صنایع غذایی، بیمارستانی و دارویی، اجتناب ناپذیر می نماید.
زیبایی تمامرخ ورق استیل با ظاهر براقی که دارد؛ مثالنزدنی است. از همین رو، استیل این ورق، مورد توجه دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان، قرار گرفته است.
ضمن آنکه ورق استیل، قابلیت بازیافت کامل دارد و این ماده صنعتی، دوستدار محیط زیست است.
ورق استیل در گریدهای متنوعی تولید و به بازار فلز، عرضه می شود. وجود این تنوع، دست خریداران را برای انتخاب نوع استیل، باز گذاشته است.
راز ماندگاری ورق استیل در بالا بودن طول عمر مفید و مقاومت بی نظیر آن در برابر پارگی و ساییده شدن است. از همین رو این ورق، توجه سرمایه گذاران بخش اقتصادی را به خود جلب نموده است.
خواص انواع استیل
استیل مقاومتهای خاصی از خود در مقابل بعضی از عوامل نشان میدهد و از همین رو اهمیت زیادی در بین صنایع آهن آلات پیدا کرده است.
از مهمترین خواص استنلس استیـل میتوان به موارد زیر اشاره داشت :
- مقاومت اثربخش آلیاژهای استیل در برابر خوردگی
- مقاومت قابل قبول این فلز در مقابل حرارت
- ماندگاری بالا و برخورداری عمر مفید طولانی
- جلوه ظاهری قشنگ
کاربردهای آلیاژ استیل
امروزه نقش استیل در بهبود کیفیت زندگی بشر در حال گسترش است. از همین رو، تولید انواع آلیاژ استیل با توجه به تداوم نیاز و تقاضای بازار، همواره توقف ناپذیر بوده است.
در هر کجا که قدم می گذارید؛ با گوشههایی از صنعت عمده استیل، مواجه هستید. از این میان، کاربردهای ارزنده ورق استیـل در صنعت را می توان شامل موارد زیر دانست:
- بدنه و بالهای موجود در هواپیما
- ساخت مخازن مربوط به انتقال مواد غذایی و دارویی
- صنایع خودروسازی
- در تجهیزات پزشکی و داروسازی
- در انواع تزئینات و ساختههای مربوط به هنر معماری
- سقفهای بکار رفته در ساختمانها
- مصارف تزئینی استیل در دکوراسیون منازل و دفاتر
- در تولید لوازم آشپزخانه
کلام پایانی
در این مقاله به تفصیل به معرفی مشخصات و ویژگیهای ورق استیل پرداختیم. چنانچه اشاره شد، ورق استیل محصولی پرکاربرد و زنگ نزن استکو به دو نوع استیل بگیر و استیل نگیر تقسیمبندی میشود که هر کدام انواع مختلفی دارند. اگر برای خرید ورق استیل به دنبال یک مجموعه معتبر هستید، میتوانید با مراجعه به وبسایت آهن رسان ورق استیل موردنظر خود را در ابعاد و اندازه های دلخواه سفارش دهید.
سؤالات متداول
- آیا قیمت ورق استیل، مرتبا بروزرسانی می شود؟
بله، قیمت این نوع ورق باید مطابق با وضعیت روز بازار نرخبندی شود.
- چند روز طول می کشد؛ تا محموله بار خریداری شده استیل به دست ما برسد؟
با تلاش واحد پشتیبانی سایت آهن رسان در کمتر از 1هفته محموله بار استیل شما ارسال می شود.
- هزینه نگهداری در انبار محصولات استیل بر عهده کیست؟
این هزینه برعهده شرکت بوده و شما بابت نگهداری استیل سفارش شده، نیاز نیست مبلغی را پرداخت نمایید.
- ورق استیل، دما را تا چند درجه تحمل می کند؟
این ورق، قابلیت تحمل دما تا 1000 درجه سلسیوس را دارد.
- استیل نگیر، خاصیت جذب مناطیسی آهن ربا را دارد؟
خیر، چون ورق نگیر استیل، مطابق نامش، آهنربا را به خود نمی گیرد.