فولاد VCN یکی از انواع فولادهای موجود در بازار بهحساب میآید که مقاومت حرارتی بسیار زیادی دارد و به همین خاطر آن را جزو فولادهای عملیات حرارتیپذیر دستهبندی میکنند. این فولاد با توجه به درصد ترکیبات و کاربرد در سه نوع مختلف عرضه میشود و به همین خاطر در زمان خرید باید به تناسب آن با نیاز خود دقت داشته باشید.
فولادهای VCN در ساخت قطعات بسیار محکم خودرو، صنایع قطعهسازی، قالبهای تزریق پلاستیک، موتورهای الکتریکی، ابزارآلات تراشکاری، شاسی، دیسک صفحه و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارند.
اگر میخواهید بدانید که فولاد VCN چیست؟ حتماً تا انتهای این متن همراه ما باشید تا اطلاعاتی مفید و سودمند در این زمینه به شما همراهان عزیز ارائه کنیم. در ضمن اگر میخواهید تجربه خریدی مقرونبهصرفه و باکیفیت را در بهترین زمان ممکن داشته باشید، از استعلام قیمت آهن امروز از طریق سایتهای مطمئن و فعال غافل نشوید.
فولاد VCN چیست؟
قبل از اینکه پاسخگوی سوال شما در رابطه با اینکه فولاد VCN چیست باشیم، ابتدا میخواهیم کمی شما را با نحوه تولید آن آشنا کنیم. لازم به ذکر است که بدانید فولادهای آلیاژی و غیرآلیاژی از نظر عملیات حرارتی به دو دسته حرارتی پذیر و حرارتی ناپذیر تقسیم میشوند و فولادهای حرارتی پذیر به خاطر کربن بیشتری که دارند، بسیار سخت و محکم هستند و فولاد VCN نیز جزو فولادهای حرارتیپذیری فوقالعاده مستحکم محسوب میشود.
به زبان سادهتر یعنی این فولاد امکان اجرای عملیات حرارتیپذیر را داشته و به این ترتیب سختی و دوام آن تا چندین برابر افزایش پیدا میکند. فولاد وی سی ان در برابر حرارتهای بسیار زیاد به شکل چشمگیری مقاوم بوده و بر اساس استاندارد آلمان Din 1.6582 تولید میشود.
انواع فولاد VCN چیست؟
در این قسمت میخواهیم انواع فولاد vcn را به شما معرفی کنیم، اما ابتدا باید بدانید که معنی اعداد قرار گرفته روبروی آنها چیست؟ این اعداد میانگین درصد عناصر کروم و نیکل تقسیم بر صد هستند و شما میتوانید هریک از آنها را که میخواهید از بازار یا از سایتهای معتبری مانند آهن رسان خریداری کنید. در ضمن علاوه بر این فولاد شما میتوانید برای خرید دیگر مقاطع فولادی مانند تیرآهن نیز روی خدمات این سایت حساب باز کرده و برای استعلام قیمت تیرآهن به آن مراجعه کنید.
۱. فولاد VCN100: انرژی ضربهای این فولاد چیزی در حدو ۳۵ ژول بوده و آن را با نامهای ۱.۶۵۱۱، V165، MONIX10 و BOZ-1 نیز میشناسند. استحکام تسلیم این فولاد بین ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ مگاپاسکال و سختی آن هم بین ۵۱ تا ۵۹ راکول سی است.
۲. فولاد VCN150: انرژی ضربهای این فولاد چیزی در حدود ۳۵ ژول بوده و آن را با نامهای ۱.۶۵۸۲، MONIX15 و V155 نیز میشناسند. استحکام تسلیم این فولاد ۱۰۰۰ مگاپاسکال بوده و سختی آن هم بین ۵۰ تا ۵۸ راکول سی است.
۳. فولاد VCN200: این فولاد را با نام ۱.۶۵۸۰ نیز میشناسند و استحکام تسلیم آن در حدود ۱۰۵۰ مگاپاسکال و سختی آن نیز بین ۵۰ تا ۵۸ راکول سی است.
شباهت فولادهای VCN با یکدیگر
فولادهای VCN علی رغم تفاوتهایشان شباهتهایی نیز با یکدیگر دارند که در ادامه آنها را برای شما بیان کردهایم:
۱. محیط خنکسازی فلز بعد از عملیات حرارتی (محیط کوئنچ) هر سه فولاد vcn آب یا روغن است.
۲. سختی بعد از آنیل نرم یا حداکثر میزان برینل هر سه فولاد ۲۴۸ درجه است.
۳. درجه سختکاری دو فولاد VCN150 و فولاد VCN200 چیزی بین ۸۳۰ تا ۸۶۰ درجه است.
کاربردهای فولاد VCN چیست؟
هر یک از انواع فولادهای VCN کاربردهای مختص به خود را دارند و دلیل آن هم عناصر و ترکیبات متفاوت آنها است و توجه داشته باشید که درصد عناصر هریک از آنها به شکل اعداد در کنار VCN آمده است. اما فولاد vcn بهطورکلی کاربردهایی دارد که از جمله آنها میتوان به تولید میلگرد، تیرآهن، پروفیل نبشی، انواع ورق و ناودانی اشاره کرد.
کاربرد فولاد VCN100
ترکیبات موجود در فولاد VCN100 آن را به گزینهای مطلوب برای تولید قطعات خودرو، هواپیما، میلگرد، ارابه فرودگاه، میل لنگ، سوپاپ، قطعات دندانهدار، شاسی خودرو و بهطورکلی ساخت قطعات مکانیکی تبدیل کرده است. برای خرید هر نوع فولادی مانند میلگرد به استعلام قیمت میلگرد نیاز خواهید داشت، چرا که قیمت مقاطع فولادی تحت تاثیر شرایط مختلفی در بازار دائماً در حال نوسان است و این موضوع استعلام قیمت قبل از خرید را به امری واجب تبدیل میکند.
کاربرد فولاد VCN150
فولاد VCN150 از آنجایی که قیمتی ارزان دارد و بسیار پرکاربرد است، بهعنوان محبوبترین و در عین حال پرفروشترین محصول آلیاژی در بازار شناخته میشود و ترکیبات موجود در آن باعث شده تا سختی فولاد VCN150 برای تولید قطعات و چرخدندههای هواپیما، قطعات مهندسی مانند پیچ و مهره، اتصالات میله و لوله تفنگ گزینهای ایدهآل باشد.
کاربرد فولاد VCN200
این فولاد نسبت به دو فولاد قبلی تحمل گرما و حرارت بیشتری دارد و به همین خاطر سختی فولاد VCN200 بسیار بیشتر از دو مورد قبلی بوده و به این ترتیب از آن برای تولید قطعات بسیار مقاوم مانند میل لنگ، شاسی خودرو، شافتهای سیمانکشی و دیسک صفحه استفاده میشود.
عملیات حرارتی فولاد VCN چیست؟
عملیات حرارتی به مجموعه فرآیندی گفته میشود که درواقع طی آن سختی، توانایی ماشینکاری، مقاومت و استحکام فولاد افزایش پیدا میکند. برای افزایش دوام فولاد VCN ابتدا آن را گرم کرده و سپس عملیات سرمایش را روی آن اجرا میکنند. از جمله مهمترین مراحل این فرآیند میتوان به آنیل و تمپرینگ اشاره کرد.
فولاد vcn به فولاد ۶۵۸۰ نیز شهرت دارد و تقریباً تمامی کسانی که در حوزه ساختمانسازی فعالیت دارند، باید با مفاهیم و معنای این فولاد آشنایی کامل داشته باشند. دلیل نامگذاری این فولاد این است که قابلیت عملیات حرارتی بسیار خوبی دارد و این موضوع برای اولین بار توسط کارخانه بزرگ و قدیمی بوهلر کشف شد. همانطور که گفتیم این فولاد در سه نوع ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ وجود دارد که این اعداد درصد عناصر پایه آنها را نشان میدهند و باعث کارایی متفاوت آنها شدهاند.
لازم به ذکر است که بدانید استحکام کششی این فولادها تحت عملیات حرارتی مثل سختکاری به طرز شگفتانگیزی افزایش پیدا میکند و خواص آن در طی مراحل مختلفی مانند سرمایش، آنیل و تمپرینگ بهبود پیدا میکند. نیکل، مولیبدن، کروم، کربن و فسفر جزو عناصر اصلی سازنده این فولادها محسوب میشوند که درصد هریک از آنها در فولادهای مختلف متفاوت و ازدیاد طول آنها نیز بهترتیب ۹، ۱۰ و ۱۱ نامگذاری شده است.
ترکیب شیمیایی فولاد vcn150 (برحسب درصد وزنی)
ترکیبات شیمیایی فولاد vcn150 برحسب درصد وزن در موارد زیر خلاصه میشود:
💠 سیلیکون: حداکثر ۰.۴ درصد
💠 منگنز: ۰.۶۵ درصد
💠 کروم: ۱.۵ درصد
💠 مولیبدن: ۰.۲۳ درصد
💠 نیکل: ۱.۵ درصد
اگر قصد خرید آهن آلات مورد نیاز برای اجرای پروژههای خود را دارید اما نداشتن نقدینگی کافی شما را دل نگران کرده، برای شما مژده داریم؛ مجموعه آهن رسان تمامی محصولات خود را به صورت چکی و اقساطی به شما مشتریان عزیز عرضه میکند و با امکان خرید آهن آلات با چک دیگر نیازی به نقدینگی زیاد با پیش پرداخت نداشته و میتوانید حجم دلخواه خرید خود را از این مجموعه باسابقه و خوشنام انجام دهید.
خواص مکانیکی و فیزیکی فولاد vcn150
خواص مکانیکی و فیزیکی فولاد vcn150 در دمای محیط، در جدول زیر ذکر شده است:
۲۲۱۰ × ۱۰۳ x N/mm | مدول الاستیسیته |
۳۷.۸۴g/cm۳ | چگالی فولاد vcn150 |
۳۷.۷W/m. K | هدایت حرارتی |
۰.۴۶J/g.K | ظرفیت گرمایی ویژه |
۸۲۰C -850C | دمای سخت شدن |
روغن | شرایط سردسازی (کوئنچ) |
۲۲۰-۲۵۰BHN | سختی فولاد vcn150 |
۲۰mm – ۳۰۰mm | اندازههای موجود |
مقاومت فولاد VCN150
فولاد VCN150 در محیطهای مختلف از خود مقاومت نشان میدهد که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت میکنیم:
💠 اشتعالپذیری: مقاومت بسیار خوب
💠 آب شیرین: مقاومت خوب
💠 حلال آلی: مقاومت بسیار خوب
💠 اکسیداسیون در ۵۰۰ درجه سانتیگراد: مقاومت خوب
💠 آب دریا: مقاومت متوسط
💠 اسید قوی: مقاومت ضعیف
💠 قلیاهای قوی: مقاومت ضعیف
💠 پوشش ضعیف: مقاومت خیلی خوب
💠 اسید ضعیف: مقاومت متوسط
💠 قلیای ضعیف: مقاومت خوب
💠 حداقل دمای مورد نیاز: ۴۳.۲ تا ۷۳.۲ درجه سانتیگراد
💠 حداکثر دمای مورد نیاز: ۶۱۳ تا ۶۵۳ درجه سانتیگراد
جمع بندی
فولاد VCN جزو فولادهای آلیاژی مهم محسوب میشود که با توجه به ترکیبات شیمیاییای که دارد در انواع مختلف vcn100، vcn150 و vcn200 یافت میشود و شما میتوانید با توجه به نیاز پروژه خود یکی از آنها را جهت خرید انتخاب کنید. از بارزترین و در عین حال مهمترین ویژگی این فولاد میتوان به قابلیت عملیات حرارتی پذیر بودن آن اشاره کرد که باعث میشود تا مقاومت و سختی آن چندین برابر بیشتر شود.
همانطور که در این مقاله اشاره کردیم هریک از انواع فولادهای وی سی ان کاربردهای متفاوتی ارائه میکنند اما بهطورکلی مهمترین کاربرد تمامی آنها را میتوان در صنعت ساختمانسازی در نظر گرفت.
سوالات متداول
۱. سختکاری فولاد VCN200 چگونه انجام می شود؟
برای سختکاری فولاد VCN200 ابتدا آن را تا دمای ۸۳۰ تا ۸۶۰ درجه سانتیگراد گرم میکنند و سپس عملیان خنککاری را بر روی آن انجام میدهند.
۲. محیط کوئنچ مناسب برای فولاد vcn چیست؟
روغن یا آب مناسبترین محیط کوئنچ برای فولادهای VCN 100، ۱۵۰ و ۲۰۰ هستند.
۳. نام های تجاری فولاد VCN100 چیست و در بازار آن را با چه نامی می شناسند؟
این فولاد را با نامهای تجاری دیگری همچون BOZ-1، V165 یا MONIX10 در بازار میشناسند.
۴. فولاد VCN200 چه کاربردهایی دارد؟
از فولاد VCN200 به خاطر مقاومت زیادی که دارد برای تولید قطعاتی محکم و سخت مانند میل لنگ، شاسی خودرو، شافتهای سیمانکشی و دیسک صفحه استفاده میشود.
۵. مهم ترین ویژگی فولاد VCN چیست؟
از مهمتری ویژگیهای فولاد VCN میتوان به قابلیت عملیات حرارتی پذیر بودن آن اشاره کرد باعث افزایش استحکام آن میشود.