آهن قراضه چیست؟

آهن قراضه

تا به‌حال به صنعت بازیافت و اهمیت حیاتی آن برای ادامه زندگی فکر کرده‌اید؟ این صنعت تاثیر بسیار زیادی در کاهش آلودگی، صرفه‌جویی در منابع طبیعی و همچنین اشتغال‌زایی دارد و به همین خاطر امروزه سعی می‌شود تا جای ممکن پسماند وسیله‌ها و محصولات مختلف را بازیافت کرد.

از جمله مهم‌ترین پسماندهایی که اگر به درستی بازیافت شوند می‌توانند مجدد به چرخه تولید بازگردند، می‌توان به آهن قراضه یا ضایعات آهن اشاره کرد که البته ارزش اقتصادی بسیار زیادی نیز دارد.

با این تفاسیر این پسماندهای فلزی نباید در محیط زیست رها باشند، چرا که علاوه بر آسیب به محیط زیست باید هزینه‌های بسیاری زیادی نیز برای تولید آن‌ها صرف کرد اما با بازیافت آن‌ها تا حد زیادی می‌توان در کاهش هزینه‌ها در جهت خالص‌سازی سنگ آهن صرفه‌جویی کرد. برای اطلاع از قیمت آهن امروز می‌توانید به سایت آهن رسان مراجعه کنید چرا که قیمت تمامی محصولات و مقاطع فولادی در این مجموعه به صورت روزانه آپدیت می‌شوند و برای شما این امکان فراهم می‌شود تا در مناسب‌ترین زمان ممکن به‌صرفه‌ترین خرید عمرتان را تجربه کنید.

 ضایعات آهن یا قراضه آهن چیست؟

آهن قراضه را به عنوان ضایعات آهن می‌شناسند و یکی از مهم‌ترین پسماندهای فلزی به‌حساب می‌آید که ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارد و به همین خاطر است که موضوع بازیافت اصولی آن اهمیت پیدا می‌کند.

امروزه در بازار آهن و فولاد بسیاری از افراد متوجه ارزش بالایی این پسماندها شده‌اند و با پر و بال دادن به آن‌ها باعث شده‌اند تا این پسماندهای پول‌ساز جایگاهی ویژه در بازار جهانی داشته باشد. اگر توجه کرده باشید انواع آهن‌آلات دامنه کاربرد بسیار وسیعی در مصارف و صنایع گوناگون دارند و به این فکر کنید که اگر پسماند تمامی آن‌ها را جمع‌آوری کنید چه حجم عظیمی قراضه آهن در بر خواهید داشت.

تولید آهن قراضه و ضایعات آهن

در حین تولید محصولات آهنی و فولادی یا با به پایان رسیدن عمر آن‌ها ضایعات زیادی به جا می‌ماند که به آن‌ها ضایعات آهن گفته می‌شود. درواقع این ضایعات به اضافات غیر قابل استفاده‌ای گفته می‌شود که ممکن است از طریق صنایع ساختمانی، صنعت خودروسازی، کارخانه، صنعت ساخت‌وساز و امثال این‌ها حاصل شوند که امکان بازیافت شدن را دارند.

شاید برایتان جالب باشید که بدانید آهن قراضه سهم قابل توجهی از نیاز منابع مختلف به فلزات را تامین می‌کند و از این جهت بسیار حائز اهمیت است؛ زمانی که این اضافات جمع‌آوری شوند مجدد به کارخانه ذوب آهن فرستاده می‌شوند تا در کوره آب شده و به مقاطع و شمش‌های آهنی تبدیل شوند. در ضمن یادتان باشد که اطلاع از قیمت تیرآهن در زمان خرید جزو اقدامات مهم محسوب می‌شود.

اما همان‌طور که گفتیم این قراضه‌ها ممکن است از منابع مختلفی تامین شده باشند و به‌ همین خاطر ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی مختلفی دارند. عمر آهن قراضه‌ها از یک روز تا ۱۰۰ سال متغیر است و می‌توانند تاثیر بسیار زیادی بر فرایند و کیفیت تولید فولاد داشته باشند. در ارتباط با خاصیت این ضایعات باید بدانید که این موضوع تا حد زیادی به زمان تولید آن‌ها و اینکه این ضایعات از کجا آمده باشند، وابسته است.

انواع ضایعات آهن و درجه بندی آن ها

آهن قراضه بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند وزن، قیمت، کیفیت، نوع عناصر به کاررفته در ترکیب آن‌ها و همچنین کاربرد به انواع مختلفی تقسیم می‌شود و دارای درجه‌بندی‌های مختلفی است که در ادامه درباره هر یک از آن‌ها بیشتر برای شما صحبت خواهیم کرد:

·  ضایعات آهنی درجه یک

قراضه‌های درجه یک از عناصر مختلف و با درجه‌بندی متفاوتی نشکیل شده‌اند از جمله این عناصر می‌توان به آهن با ۹۷ درصد، فسفر، گوگرد، مس، کروم، نیکل، مولیبدن، سرب، روی و قلع اشاره کرد. لازم به ذکر است که بدانید این قراضه‌ها به خاطر مقدار آهن زیادی که دارند از قیمت بیشتری هم نسبت دیگر درجه‌بندی قراضه‌ها برخوردار هستند.

از جمله ضایعات درجه یک می‌توان به ریل قطار، شاسی خودروها، آهن‌آلات شرکت‌های برقی، لوله‌های سیاه صنعتی، قوطی‌ها، پروفیل‌های زنگ‌زده، لوازم موتوری سبک و سنگین، ورق‌های روغنی سیاه و رنگ شده، سر و ته آبگرمکن‌ها و شوفاژها که رسوب نداشته باشند و همچنین انواع چرخ‌ دنده‌ها اشاره کرد.

 

· ضایعات آهنی درجه دو

آهن موجود در ضایعات درجه دو به میزان ۳ درصد کمتر از درجه یک است که از جمله آن‌ها می‌توان به انواع ضایعات درب و پنجره، میلگرد کلاف شده، ورق‌های گالوانیزه، اتصالات گالوانیزه بدنه دوچرخه و موتور سیکلت، لوله بار گالوانیزه، لوله بار سبک، انواع توری، سیم جوش، تسمه‌های کلاف شده اشاره کرد.

 

·  ضایعات آهنی درجه سه

آهن موجود در ضایعات آهنی درجه سه برابر است با ۹۲ درصد که این مقدار نسبت به قراضه‌های درجه یک و دو کمتر است و باید بدانید که ۸ درصد مابقی را عناصری دیگر مانند فسفر، مس، نیکل، سرب، روی و… تشکیل می‌دهند.

از جمله ضایعات درجه سه می‌توان انواع ورق‌های گالوانیزه استفاده شده و رنگ خورده، حلب‌ها، اگزوزها و شیلنگ‌های فشار قوی سوخته شده را نام برد که درواقع میزان آهن موجود در آن‌ها کیفیت کمی دارد.

 

· ضایعات آهنی ویژه

محصولاتی که در ساخت‌وساز کاربرد دارند و ابعاد و سایز آن‌ها نیز بسیار بزرگ است، تشکیل‌دهنده ضایعات آهنی ویژه هستند. این ضایعات شامل ورق سیاه روغنی زنگ نزده، انواع پروفیل‌ها مانند تکه نبشی، سر تیرآهن، انواع میلگرد و چهار پهلوی کوتاه قد، تکه ناودانی، لوله سیاه ضخیم و… می‌شود.

 

·  ضایعات آهنی سوپر ویژه

این آهن قراضه‌ها معمولا ارزش بسیار زیادی دارند و از محصولاتی مانند ورق روغنی رنگ خورده با ضخامت بیش از یک میلی‌متر، خرده میلگرد، نبشی و ناودانی تشکیل شده‌اند و عمدتا به خط تولید یا خط مواد اولیه برمی‌گردند.

 

·ضایعات گالوانیزه

این نوع ضایعات متشکل از تجهیزات و تولیدات آبرسانی و همچنین لوله‌کشی هستند و از جمله خصوصیات و ویژگی‌های آن‌ها می‌توان به روکش گالوانیزه بودن و مقاوم در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی اشاره کرد. برای اطلاع از قیمت ورق آهن روی این لینک کلیک کنید.

 

·  ضایعات آهن آلیاژی

آهن آلیاژی به ضایعاتی گفته می‌شود که دارای عناصری مانند نیکل، منگنز، کروم و مولیبدن باشد و به خاطر ترکیباتی که دارند از محدودیت استفاده در صنایع مختلف برخوردار هستند. قراضه‌های آهن آلیاژی از تجهیزات شکسته یا برش خورده و مشکل‌دار تشکیل می‌شوند و شامل میل لنگ، چرخ دنده‌ها، کمک فنر، سیم بکسل و… هستند.

 

· ضایعات روغنی آهن

ضایعات روغنی آهن به ورق‌هایی گفته می‌شود که ضخامت کمتر از یک میلی‌متر دارند و عمدتا در روند تولید با مشکل و نقص روبرو هستند.

 

·  ضایعات ممنوعه

ضایعات ممنوعه از حساسیت بیشتری نسبت به دیگر ضایعات آهن برخوردار هستند و به همین خاطر خرید و فروش آن‌ها باید تحت نظر مراجع قانونی انجام شود و لازم است بدانید که این قراضه‌ها هرگز به بازار فرستاده نمی‌شوند و اگر هم عرضه شوند غیر قانونی هستند که از جمله آن‌ها نیز می‌توان به ادوات و تجهیزات جنگیو قلم جوش اشاره کرد.

 

· قراضه های برگشتی واحدهای صنعتی (قراضه نو)

این قراضه‌ها نو بوده و هیچگونه زنگ‌زدگی در آن‌ها دیده نمی‌شود و در فرایند تولید فولاد خام یا مقاطع فولادی مختلف در کارخانه‌ها حاصل می‌شوند.

 

·قراضه آهن کهنه

قرضه آهن کهنه به محصولات آهنی استفاده شده در گذشت زمان گفته می‌شود.

 

· قراضه های مخلوط

زمانی که شما ترکیبی از قراضه‌های مختلف را جمع‌آوری کنید، قراضه‌های مخلوط را در اختیار خواهید داشت.

 

·قراضه های بسته

برای اینکه حجم بار آهن قراضه کمتر شود و حمل گروهی از قراضه‌های سنگین با وزن بالا و جابجایی آن‌ها آسان شود، آن‌ها را بسته‌بندی می‌کنند و به همین خاطر به این دسته ضایعات قراضه‌های بسته گفته می‌شود.

 

·  قراضه های سبک بار

اگر وزن قراضه‌هایتان بین ۰.۵ تا ۰.۸ متغیر باشد، به آن‌ها قراضه‌های سبک بار می‌گویند.

 

· قراضه های متوسط بار

اگر وزن قراضه‌هایی که در اختیار دارید بین ۰.۸ تا ۱ تن متغیر باشد، به آن‌ها قراضه‌های متوسط بار می‌گویند.

 

· قراضه های سنگین بار

اگر قراضه‌هایتان بیشتر از ۱ تن وزن داشته باشد، می‌توان آن‌ها را جزو قراضه‌های سنگین بار دسته‌بندی کرد.

 

· قراضه آهن فله

قراضه آهن فله معمولا قیمت ارزان‌تری نسبت به دیگر انواع قراضه‌های خرده شده دارند، چرا که در حجم بالا، بدون جداسازی و انجام عملیات خاصی بر روی آن‌ها به فروش می‌رسند.

 

·  آهن قراضه کیلویی

آهن قراضه کیلویی را برای مصرف مجدد وارد فرایند بازیافت می‌کنند که کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند و همچنین از آن‌ها برای تولید قطعات و کالاهای مختلف استفاده می‌شود.

کاربرد ضایعات آهن

کاربرد و مورد استفاده از آهن قراضه با توجه به انواع آن‌ها و بر اساس دسته‌بندی‌های مختلفی که دارند متفاوت است که در ادامه قصد داریم به مهم‌ترین کاربردهای ضایعات آهن اشاره کنیم:

  1. از آهن قراضه‌های نام برده شده در صنعت فولادسازی استفاده می‌شود که این مورد را می‌توان جزو اولین و در عین حال مهم‌ترین کاربردهای آن‌ها در نظر گرفت و از آن‌ها در این صنعت برای تولید فولاد مقاوم در برابر خط‌ و خش و ساییدگی استفاده می‌شود و استحکام بسیار بالایی را نیز به آن می‌بخشد.
  2. از دیگر کاربردهای ضایعات آهن می‌توان به استفاده از آن‌ها در ساخت انواع تندیس‌ها و مجسمه‌ها به همان شکل یا به شکل آب شده اشاره کرد، اگر چه این مورد تنها در برخی از کشورها انجام می‌شود و بسیار محدود است، اما باز هم با این وجود سهمی از قراضه های آهن را به خود اختصاص می‌دهد.
  3. از انواع قراضه آهن با توجه به شرایط خاص، اولویت‌بندی، درجه‌بندی، ترکیبات و آلیاژهایی که درون آن‌ها وجود دارد، در صنایع مختلفی مانند صنعت خودروسازی، جاده‌سازی، احداث پل‌ها و همچنین تولید هواپیما استفاده می‌شود. اگر قصد خرید و اطلاع از قیمت میلگرد و دیگر انواع مقاطع فولادی را دارید، می‌توانید روی خدمات سایت آهن رسان حساب باز کنید.
  4. در ساخت میز، صندلی، تخت و بسیاری از وسایل و لوازم خانه استفاده از قراضه آهن بسیار رایج است، اما باید به نوع و آلیاژ آن‌ها توجه کافی را داشت و لازم به ذکر است که بدانید معمولا این وسایل که از ضایعات آهن ساخته می‌شوند قیمت کمتری نیز نسبت به دیگر تولیدات موجود در بازار دارند.

بازیافت ضایعات آهن

شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخی از کسب‌وکارها آهن قراضه را از صنایع مختلف و افرادی که آن‌ها را جمع‌آوری می‌کنند می‌خرند و سپس با کمک ماشین‌آلات جداسازی انواع ضایعات قراضه‌های خریداری شده را از یکدیگر تفکیک کرده و آن‌ها در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌دهند و از طرف دیگر آن‌ها را با توجه به مقدار آهن موجود در آن‌ها، چگالی و همچنین ابعاد درجه‌بندی می‌کنند و بعد از این مرحله قراضه‌های درجه‌بندی شده را به کارخانه‌های ذوب و بازیافت تحویل می‌دهند. برای اطلاع از قیمت ورق سیاه ما به شما پیشنهاد می‌کنیم تا حتما سری به سایت آهن رسان بزنید.

این کارخانه‌ها ضایعاتی که دریافت کرده‌اند را با توجه به جنس و متریال‌های موجود در آن‌ها وارد کوره‌های ذوب می‌کنند تا در دمای بسیار بالا ذوب شوند؛ قابل ذکر است که بدانید این مرحله از بازیافت ضایعات آهن جزو سخت‌ترین و طاقت‌فرساترین مراحل آن به‌حساب می‌آید و به همین خاطر افرادی که در این قسمت مشغول به کار هستند درآمدهای بسیار زیادی دارند.

بعد از اینکه مرحله ذوب قراضه آهن به پایان رسید، برای اینکه از پاک شدن تمام آلودگی‌ها و به دست آمدن محصولی پاک و خالص مطمئن شوند، شروع به تصفیه آن‌ها می‌کنند و بعد از طی کردن این مرحله ضایعات را منجمد کرده و آن‌ها برای مرحله بعد آماده می‌کنند؛ سپس فلزات فرآوری شده به کارخانه‌های تولید ارسال می‌شوند تا برای تولید محصولات مختلف از آن‌ها استفاده شود و این کار قطعا تاثیر بسیار شگرفی در پیشرفت اقتصاد کشور و همچنین حفظ منایع طبیعی یا معادن سنگ فلزات دارد.

جمع بندی

آهن قراضه یا قراضه آهن نقش بسیار پررنگی در اکوسیستم بازیافت جهانی دارد و همچنین جزو مهم‌ترین و پرسودترین پسماندهای فلزی محسوب می‌شود. همان‌طور که در این مقاله گفتیم ضایعات آهن با توجه به فاکتورهای مختلفی دارای انواع گوناگون است می‌توان به بازیافت کردن آن‌ها گامی مثبت در جهت بهبود اقتصاد کشور، اشتغال‌زایی، کمک به حفظ محیط زیست، حفظ منابع طبیعی و… برداشت.

سوالات متداول 

ضایعات آهن چیست؟

ضایعات آهن به به هر نوع فلزی گفته می‌شود که کامل فرسوده شده و دیگر قابلیت استفاده شدن ندارد؛ این ضایعات از منابع و صنایع مختلفی حاصل می‌شوند که می‌توان آن‌ها را بازیافت کرد.

ضایعات آهن به چند دسته تقسیم می شود؟

ضایعات آهن به‌طورکلی به چهار گروه تقسیم‌بندی می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به ضایعات صنعتی، ضایعات الکترونیکی، الکتریکی و غیر الکترونیکی و همچنین ضایعات خانگی اشاره کرد.

آیا بازیافت آهن قراضه برای محیط زیست مفید است؟

بله. بازیافت آهن قراضه به حفظ و بقای محیط زیست، حفظ منابع طبیعی و همچنین حفظ معادن سنگ طبیعی کمک شایانی می‌کند.

انواع آهن قراضه کدامند؟

از جمله انواع آهن قراضه می‌توان به ضایعات درجه یک، درجه دو، درجه سه، گالوانیزه، روغنی، ویژه، سوپر ویژه، آلیاژی و بارهای ممنوعه اشاره کرد.

فرایند بازیافت آهن قراضه شامل چه مراحلی می شود؟

برای بازیافت آهن قراضه باید مراحل مختلفی مانند جمع‌آوری، مرتب‌سازی، پردازش، ذوب، تصفیه و انجماد طی شود.

معایب استفاده از آهن قراضه چیست؟

اگر ضایعات آهن به شکلی صحیح بازیافت نشوند، برخی از عناصر مانند کادمیوم، جیوه یا بریلیوم آزاد می‌شوند که بسیار خطرناک هستند و سلامت انسان را به خطر می‌اندازند.

قیمت آهن قراضه چقدر است؟

قیمت آهن قراضه به فاکتورهای مختلفی مانند نوع متریال مصرفی و همچنین درصد خلوص آلیاژهای مختلف در آن بستگی دارد.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *