آلیاژ ورشو چیست؟
آلیاژ ورشو یکی از قدیمیترین آلیاژهایی است که به دست انسان ساخته شده است و رنگ و شکل ظاهری آن باعث شده تا آن را با عنوان نقره نیکلی نیز بشناسند. همانطور که میدانید آلیاژهای زیادی در دنیای فلزات وجود دارند که با توجه به خواص و ویژگیهایشان میتوان کاربردهای مختلفی را برای آنها در نظر گرفت.
آلیاژ ورشو فلزات در مقایسه با خیلی از آلیاژها کاربرد بسیار زیادی دارد و درواقع جزو یکی از آلیاژهای مهم دستهبندی میشود و به خاطر کاربردهای مختلف و وضعیت بازار فولاد میتوان قیمت ورق آلیاژی متفاوتی را برای آن در نظر گرفت که میتوانید آن را از طریق سایت آهن رسان استعلام بگیرید.
از جمله اجزای تشکیلدهنده آلیاژ ورشو میتوان به 65 درصد مس، 18 درصد نیکل و 17 درصد روی و همچنین مقادیر کمی در حدود 1 تا 2 درصد از سرب، قلع و منگنز اشاره کرد. آلیاژ ورشو کاربرد بسیار زیادی در بین متریالهای نقرهای موجود در بازار دارد و برای اولینبار توسط چینیها در آسیا ساخته شد. لازم به ذکر است که بدانید قیمت ورق آهن، نرخ جهانی فولاد، میزان عرضه و تقاضا و قیمت آهن امروز از جمله عواملی هستند که میتوانند روی قیمت آلیاژ مس ورشو تاثیر بگذارند.
آلیاژ ورشو آلیاژی بر پایه مس است و در ترکیب آلیاژ ورشو از عناصری مانند مس، نیکل، روی، سرب، قلع و منگنز استفاده شده تا خواص بهتری را ارائه دهد. همانطور که گفتیم این آلیاژ را با نام نیکل نقرهای نیز میشناسند اما لازم به ذکر است که بدانید هیچ نقرهای در ساختار آن وجود ندارد و تنها به علت جلای نقرهای حاصل از آن این نام را به آن نسبت میدهند.
چینیها برای اولینبار در حدود 2000 سال پیش با ذوب کردن سنگ معدن مس – نیکل این آلیاژ را ساختند و در آن زمان نام پکتونگ را برای آن انتخاب کردند که به معنای مس سفید بود. در اواخر دهه 1600 میلادی به خاطر رنگ نسبتا قرمز سنگ معدن به آن مس کاذب میگفتند که انعطافپذیری مس خالص را نداشت.
بعد از مدتی با اضافه کردن روی به ترکیبات این آلیاژ خواص آن را بهبود بخشیدند و آن را به وسیله هندیها به اروپا وارد کردند و از آن به عنوان نقره آلمانی در کارخانه تاسیس شده بیرمنگام انگلیس به عنوان پایهای برای آبکاری نقره استفاده کردند.
راه تشخیص فلز ورشو
از جمله راههای تشخیص فلز ورشو میتوان به عنصر مس به کار رفته در ساخت آن با مقادیر بالا اشاره کرد که نسبت به اسیدهای کروم و نیتریک از حساسیت بسیار بالاتری نیز برخوردار است و راه دیگر تشخیص آن وجود روی موجود در ترکیبات آن است که باعث حساسیت این آلیاژ نسبت به آلایندههای اسیدی و گوگردی میشود و آنها را لکهدار میکند.
در ارتباط با قیمت آلیاژ ورشو باید بدانید که عوامل مختلفی بسیاری وجود دارند که میتوانند روی آن تاثیرگذار باشند و از جمله آنها میتوان به قیمت آهن امروز، نوسانات نرخ دلار، نوسانات نرخ ارز و… اشاره کرد.
ورشو بهتر است یا برنج؟
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که ورشو بهتر است یا برنج؟ در جواب باید بگوییم که برنج به علت مقاومت بسیار زیاد در برابر کدر شدن و همچنین لکهدار شدن بهتر از ورشو عمل میکند و مدت زمان بیشتری طول میکشد که اکسایش پیدا کند.
خواص آلیاژ ورشو
آلیاژ ورشو به میزان نیکل موجود در آن تغییر رنگ میدهد و از نظر خواص شباهتهای بسیار زیادی با برنج و برنز دارد؛ یعنی هر چقدر میزان نیکل موجود در آن کمتر باشد رنگ آن به زرد و آلیاژ برنج شباهت بیشتری پیدا میکند و هر چقدر میزان نیکل موجود در آن بیشتر باشد رنگ آن به سفید نقرهای نزدیکتر میشود.
بهاینترتیب هر چه میزان نیکل موجود در آلیاژ ورشو بیشتر باشد شباهت آن به نقره نیز بیشتر خواهد بود و هر چه مقدار مس موجود در آن بیشتر باشد، خاصیت شکلپذیری و مقاومت آن در برابر خوردگی نیز بیشتر خواهد شد.
همانطور که گفتیم در ترکیبات و ساختار آلیاژ ورشو روی نیز وجود دارد که نقش آن در قبال ورشو مقاومت در برابر خوردگی و همچنین کاهش نقطه ذوب است، اما وجود مقادیر بالای آن میتواند میزان انعطافپذیری و شکلپذیری آلیاژ ورشو را کاهش دهد.
این آلیاژ از طریق فرایندهای مختلفی مانند ریختهگری، نورد، کشش، اکسترود و ماشینکاری تولید میشود و اگر در معرض اکسیژن قرار بگیرد یک لایه اکسید محافظ بر روی آن ایجاد میشود. این نوع آلیاژ یک فلز سخت بهحساب میآید و با اینکه غیر مغناطیسی است اما بسیار سخت بوده و مقاومت بالایی در برابر سایش از خود نشان میدهد.
از دیگر خواص آلیاژ ورشو میتوان به هدایت گرمایی و الکتریکی مناسب، مقاومت در برابر خوردگی محیط و همچنین خاصیت شکلپذیری نسبت به میزان سرب موجود در آن برای لحیمکاری و جوشکاری اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با آلیاژ ورشو یا تفاوت فولاد و آهن میتوانید به سایت آهن رسان مراجعه کنید.
کاربردهای آلیاژ ورشو
از آنجایی که این آلیاژ جلایی نقرهای رنگ دارد و خاصیت شکلپذیری آن بسیار مناسب است، بنابراین در زمانهای گذشته اغلب از آن در صنایع دکور و کاربردهای زینتی استفاده میکردند که از جمله کاربردهای آلیاژ ورشو در این زمینه میتوان به جواهرات بدلی، کارد و چنگال آشپزخانه، چاقوهای جیبی و… اشاره کرد.
بعد از مدتها از این آلیاژ برای ساخت زیپ استفاده شد چرا که مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی دارد. اما کاربرد این آلیاژ تنها به موارد نام برده شده ختم نمیشود و در ادامه شما را با دیگر کاربردهای آلیاژ ورشو آشنا خواهیم کرد:
1. ساخت ادوات موسیقی
برای ساخت ادوات موسیقی مانند سازهای بادی از جمله فلوت، شیپور فرانسوی و کلارینت از آلیاژ ورشو استفاده میشود چرا که مقاومت بالای این آلیاژ در برابر خوردگی باعث میشود تا بخار دهان مانع از زنگزدگی ساز در هنگام استفاده شود.
2. ضرب سکه
در زمانهای گذشته برای ضرب سکه در آلمان شرقی و پرتغال از ورشو استفاده میکردند. از دیگر کاربردهای این آلیاژ محبوب میتوان به استفاده در صنایع و کاربردهای جدیتر مانند اتصالات و بستهای لولهکشی در صنایع دریایی اشاره کرد. لازم به ذکر است که بدانید از ورشو اکسید شده در برخی بخشهای صنایع الکترونیک استفاده میشود.
3. ساختمان سازی
از آلیاژ ورشو برای ساختمانسازی و مصارف داخل ساختمان مانند ساخت دستگیره در، پنجره، نرده، وسایل مربوط به لولهکشی، نوارهای تزئینی و… نیز استفاده میشود چرا که رنگ نقرهای آن جلای خاصی به این اشیاء نام برده میبخشد و زیبایی فضای داخل خانه را دوچندان میکند.
علاوه بر سرویسهای قاشق و چنگال از این آلیاژ میتوان در مصارف تزئینی و دکوریهای داخل ساختمان نیز استفاده کرد.
ویژگی فلز ورشو
همانطور که گفتیم رنگ نقرهای آلیاژ ورشو به خاطر وجود نیکل و بالا بودن الکترونگاتیویتی آن است و از جمله ویژگی های آلیاژ ورشو میتوان به مقاومت در برابر خوردگی، استحکام کششی خوب، چکشخواری بالا، انبساط حرارتی مناسب برای مبدلهای حرارتی و کندانسورها، سطح ضد میکروب و همچنین شکلپذیری بسیار عالی اشاره کرد.
البته این نکته قابل ذکر است که بدانید ویژگیهای این فلز تا حد زیادی به میزان عناصر به کار رفته در آن بستگی دارد و در همین راستا هر چه میزان مس به کار رفته در ورشو بیشتر باشد، میزان هدایت الکتریکی آن بیشتر و در عوض استحکام تسلیم و کشش آن کمتر خواهد شد.
برای خرید آهن آلات با چک و خرید این آلیاژ پرکاربرد میتوانید از طریق مجموعه آهن رسان اقدام کنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا آلیاژ ورشو را به طور کامل به شما معرفی کنیم؛ این فلز بر پایه مس بوده و در ساختار آلیاژ ورشو عناصر مانند مس، نیکل، قلع، سرب و منگنز وجود دارد. از جمله مهمترین ویژگیهای ورشو میتوان به خاصیت شکلپذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، استحکام کششی مناسب، انعطافپذیری بالا، انبساط حرارتی مناسب و شباهت ظاهری زیاد به نقره به خاطر جلایی که دارد اشاره کرد.
به خاطر خواص منحربهفردی که این آلیاژ دارد از آن در مصارف گوناگونی مانند صنایع الکتریکی، ساختمانسازی، صنایع غذایی، ساخت ادوات موسیقی، صنایع پزشکی، ضرب سکه و… استفاده میشود.
سوالات متداول
آلیاژ ورشو چیست؟
در پاسخ به سوال ورشو چیست باید بگوییم که این آلیاژ بر پایه مس بوده از عناصر مختلفی مانند مس، نیکل، سرب، قلع و منگنز با درصدهای مختلفی تشکیل شده است که میتوان از آن در مصارف گوناگی مانند ضرب سکه در کشورها و حکومتهای مختلف، ساخت اشیاء زینتی و تزئینی، آبکاری، ساختمانسازی و… استفاده کرد.
معایب آلیاژ ورشو چیست؟
از جمله معایب آلیاژ ورشو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دچار خراشیدگی و فرو رفتگی میشود.
- مقاومت کششی پایینی دارد و به همین خاطر احتمال ترک خوردگی آن در شرایط مختلف بالا است.
- وجود مقدار بالای مس در این آلیاژ باعث شده تا نسبت به اسیدهای کروم و نیتریک حساسیت داشته باشد و در برابر آلایندههای اسیدی و گوگردی لکهدار میشود.
- زمانی که در برابر اکسیژن برای مدت طولانی قرار میگیرد دچار لکههای سبز و قهوهای رنگ میشود و به همین خاطر بهتر است که زیورآلات ساخته شده از ورشو به همراه کاغذ کدر درون کیسه زیپدار بدون هوا قرار بگیرند و در تماس با آب نباشند.
- مقاومت پایینی در برابر اسیدهایی مانند کروم و نیتریک دارد.
ورشو چه نوع فلزی است؟
فلز ورشو از ترکیب مس، نیکل، روی، قلع و منگنز به وجود میآید و البته بیشتر آن را مس تشکیل داده است.
مزایای آلیاژ ورشو چیست؟
از جمله مزایای آلیاژ ورشو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شکل ظاهری زیبا و درخشان
- جایگزینی ارزانتر به جای نقره
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- مقاومت بالا در شرایط محیطی مختلف
- خواص مکانیکی بالا
- امکان هدایت حرارت و جریان الکتریکی
- مناسب برای کاربردهای حساس مانند هوا فضا، پزشکی، آزمایشگاهی و…
- امکان چکشخواری
- قابلیت ماشین کاری