یکی از جدیدترین و استانداردترین شیوههایی که مهندسان برای جلوگیری از خطرات خرابی و غیر استاندارد بودن اتصالات برق از آن استفاده میکنند، میلگرد همبندی است. همبندی نوعی آماتوربندی فولادی محسوب میشود که برای تاسیسات فلزی و بتنی ساختمانها از آن استفاده میکنند. هدف اصلی از همبندی تضمین اتصالات پایه و جلوگیری از بروز اختلاف پتانسیل در تاسیسات الکتریکی، بدنی یا ساختمان است. که میتواند از خطرات احتمالی چون آسیب دیدن وسایل الکتریکی، آتش سوزی، برق گرفتگی و… جلوگیری کند.
در این مقاله به طور کلی درباره میلگرد همبندی، سایز میلگرد همبندی، نحوه اجرای میلگرد همبندی، نحوه اتصال، طول جوش، مزایا، معایب و کاربردهای این نوع میلگرد صحبت خواهیم کرد. اگر در این زمینه کنجکاو هستید، میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت میلگرد و دیگر اطلاعات مربوط به میلگرد به وب سایت رسمی آهنرسان مراجعه فرمایید.
انواع میلگرد همبندی
از میلگردهای همبندی در بخشهای مختلف ساختمان استفاده میکنند. با توجه به اینکه این همبندیها در کجا اجرا میشوند میتوان آنها را به دو دسته کلی تقسیم کرد. که وزن میلگرد در هریک از آنها متفاوت است.
در ادامه شما را با انواع میلگرد همبندی آشنا خواهیم ساخت.
میلگرد همبندی اصلی (Main Equipotential Bonding)
یکی از انواع میلگردهای همبندی، میلگرد همبندی اصلی است. از این نوع شبکه همبندی بیشتر در میان سازه، زمین اتصال و تجهیزات استفاده میشود. تا تمامی این موارد هم پتانسیل یکدیگر شوند.
در این همبندی دو تیکه از فلز با روشهایی چون جوشکاری یا گرما به یکدیگر متصل میشوند.
این روش مزایای زیادی را با خود به همراه دارد. یکی از مهمترین این مزایا اتصال قوی است. البته مزایایی چون هزینه کم، استحکام و مقاومت بالا را نمیتوان نادیده گرفت
با توجه به مزیتهای این نوع میلگرد همبندی، بیشتر در ساخت صنایع خودروسازی، کشتی و پل کاربرد دارد. با وجود این میلگرد میتوان اتصالات قدرتمند و پایداری داشت. البته تا فراموش نکردهایم این مورد را ذکر کنیم که میلگرد همبندی ستون نیز از نوع میلگردهای اصلی است.
همبندی تکمیلی یا اضافی (Supplementary Equipotential Bonding)
روش دیگری از همبندی با نام همبندی تکمیلی یا اضافی شناخته میشود.
علاوه بر بخش تاسیسات در بخشهای دیگری از ساختمان نیز برای ایمنسازی و جلوگیری از خسارت نیاز است که شبکه همبندی متصل شود.
در بسیاری از اوقات در محیطهای مرطوبی چون آشپزخانه، سرویس بهداشتی، حمام و … احتمال برق گرفتگی افزایش پیدا خواهد کرد. در این مواقع لازم است دستگاههای الکتریکی ثابت به یکدیگر متصل شوند. در این مواقع از روش همبندی اضافی یا تکمیلی استفاده میشود.
از جمله کاربردهای این همبندی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- تجهیزات فلزی که در اتاق عملهای بیمارستان به کار رفتهاند
- تمامی پریزهایی که در ساختمان موجود هستند.
- تجهیزاتی که در سرویسهای بهداشتی وجود دارند.
- وسایل فلزی رسانایی که در آشپزخانه وجود دارند. از جمله کابینتهای فلزی، سینک ظرفشویی، اجاق گاز و …
- وسایل آشپزخانه از جمله ظرفشویی، ماشین لباسشویی، یخچال و …
سایزهای میلگرد همبندی
میلگردهای همبندی نمونهای از انواع میلگردها هستند. در واقع شکل ظاهری و همچنین خواص آنها شبیه میلگردهای فولادی موجود در بازار میباشد.
تنها تفاوت این نوع از میلگردها که باعث ایجاد عملکرد آنها شده، در سایز میلگرد همبندی است.
نحوه اجرای میلگرد همبندی و نحوه اتصال میلگرد همبندی میتواند بر روی سایز این نوع میلگردها موثر باشد.
طبق نظر کارشناسان و مهندسان سازه حداقل قطر مناسبی که برای این نوع میلگردها وجود دارد ۸ میلیمتر است. اما در صورتی که مقطع هادی اصلی ساختمان حدود ۹۵ میلیمتر یا بیشتر باشد این سایز مناسب نبوده و سایز میلگرد همبندی باید افزایش پیدا کند و از سایز ۱۰ استفاده شود.
پس در بازار فروش میلگرد همبندی سایزهای متنوعی وجود دارد. که شما عزیزان برای اجرای میلگرد همبندی باید به نوع سازه خود دقت داشته باشید و سایز میلگرد همبندی مناسب را خریداری کنید.
توجه داشته باشید اگر قصد خرید میلگرد همبندی را دارید اما از نظر مالی دچار مشکل شدهاید امکان خرید آهنآلات با چک در وبسایت رسمی آهنرسان وجود دارد.
نکات مهم درباره آرماتورهای همبند
در هنگام استفاده از میلگرد همبندی فونداسیون، ستون و ارت نکاتی وجود دارد که لازم است این نکات را درباره میلگرد همبندی بدانید.
- برای اجرای میلگرد همبندی این میلگرد میتواند به دو صورت میلگرد ساده و میلگرد آجدار باشد. شما باید به نیاز خود توجه داشته باشید.
- قطر این آماتورها به هیچ عنوان نباید کمتر از ۸ میلیمتر باشد. اگر این نوع آماتورها با سایز کمتر از ۸ میلیمتر استفاده شوند دیگر به عنوان میلگرد همبند شناخته نمیشوند و امکان به کارگیری آنها در سازه وجود ندارد.
- زمانی که قطعات میلگرد همبندی به هم متصل میشوند اتصال آنها باید به گونهای باشد که مقاومت الکتریکی محیط را به حداقل برساند.
- بهترین نحوه اتصال میلگرد همبندی آرت، ستون و فونداسیون استفاده از تجهیزات جوشکاری است.
- زمانی که برای همبندیها از جوشکاری استفاده میکنید باید حداقل ۱۰ سانتیمتر انتهایی همبندها را روی یکدیگر قرار دهید. این کار باعث اتصال محکم و همچنین انتقال جریان الکتریکی بین میلگردها خواهد شد.
- کیفیت و دوام میلگردهای همبند را فراموش نکنید. این میلگردها باید کیفیت بالایی داشته باشند و دوام آنها دقیقاً به اندازه طول عمر ساختمان باشد. اگر اینگونه نباشد به جهت خوردگی یا زنگ زدگی میلگرد همبند از بین رفته و شبکه همبندی به صورت کامل کارایی اولیه خود را از دست خواهد داد.
ویژگیهای آرماتورهای همبند
آماتوربندی همبند یا میلگردهای همبندی دارای ویژگیهایی نیز میباشند که از این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- افزایش استحکام سازه
میلگردهای همبندی میتوانند به راحتی باعث تقویت سازههای بتنی شوند. در نتیجه از ترک خوردگی بتن در هنگام فشار جلوگیری نموده و استحکام سازه را افزایش میدهند.
- مقاومت در برابر نیروهای جانبی
نیروهای جانبی میتوانند سازه را به خطر بیندازند. در نتیجه استفاده از میلگردهای همبند میتواند به حفظ پایداری سازهها کمک کند و از فروپاشی و خرابی جلوگیری نمایند.
- جلوگیری از خوردگی
استفاده درست و استاندارد از میلگرد همبندی باعث میشود تا از خوردگی میلگرد در رطوبت و آب جلوگیری شود. همچنین خوردگی میلگرد به حداقل برسد.
- توزیع یکنواخت بار
استفاده از میلگردهای همبندی باعث خواهد شد تا باری که ر سازه وجود دارد به صورت یکنواخت در بین دالهای بتنی و ستونها توزیع شود.
کاربرد میلگرد همبندی
از کاربردهای میلگرد همبند نمیتوان چشم پوشی کرد. از مهمترین کاربردهایی که میلگردهای همبندی دارند این است که در تاسیسات روکار و توکار ساختمانی از آن استفاده میکنند.
استفاده در تاسیسات ساختمانی از دیگر کاربردهای میلگرد همبندی به شمار میرود. برای مثال، در وسایل فلزی، لولههای آب، لباسشویی، یخچال، حمام، گاز و … از میلگرد همبندی استفاده میشود.
نحوه اجرای همبندی قبل و بعد از بتنریزی
نحوه اجرای همبندی به دو روش قبل و بعد از بتنریزی تقسیم میشود. که هر یک از این روشها مراحلی خاص داشته و طی فرآیندی انجام میشوند.
در ادامه شما را بیشتر با نحوه اجرای همبندی (در بخشهای مختلف ساختمان) قبل و بعد از بتن ریزی آشنا خواهیم ساخت.
اجرای میلگرد همبندی قبل از بتنریزی
یکی از روشهای همبندی روش همبندی قبل از بتنریزی است که در هر بخش از ساختمان، اجرای آن متفاوت است. در ادامه انواع اجراها را در بخشهای مختلف ساختمان مورد بررسی قرار خواهیم داد.
اجرا میلگرد همبندی فونداسیون
در مرحله اول لازم است که تمامی ستونهای ساختمان به یکدیگر متصل شوند که به این اتصال، همبندی فونداسیون گفته میشود.
اجرای میلگرد همبندی ستون
در مراحل اجرای ستونها لازم است که تمامی انواع ستونهای ساختمان از جمله ستونهای گوشه، ستونهای راهپله، خرپشته، ستونهای موتور خانه و… به یکدیگر متصل شوند.
شبکه میلگردهای همبندی در این روش باید فاصله ۲۰ متری از طول و عرض ساختمان را داشته باشند. در این صورت همبندی ستون استاندارد است.
اجرا همبندی در سقف
میلگرد همبندی قبل از بتنریزی در سقف سازهها و ساختمانها نیز اجرا میشود. دقیقاً در قسمت سقف ساختمان، دور تا دور آسانسور، ستونهای فلزی، اطراف سقف، ستونهای سرویس بهداشتی، ستون حمام، آشپزخانه، آبدارخانه و… نیز نیاز است که این همبندی اجرا شود.
برای اجرای همبندی در سقفها نیز نیاز است که میلگردهای همبندی در فاصله ۲۰ متری از یکدیگر اجرا شوند. این فاصله، استاندارد بین میلگردهای همبندی محسوب میشود.
اجرای همبندی در بام
در بام نیز از میلگردهای همبندی استفاده میشود. در تمامی ستونها و تیرهای فلزی که در پشت بام وجود دارد باید میلگردهای همبندی وجود داشته باشند.
اجرای میلگرد همبندی بعد از بتنریزی
همبندی پس از بتنریزی نیز اجرا خواهد شد. که میلگرد همبندی ستون و میلگرد همبندی فونداسیون از مهمترین انواع میلگردها بعد از بتنریزی هستند.
اجرا همبندی در سقفها و فونداسیون
در بسیاری از مواقع پیش میآید که مهندسان سازه و پیمانکاران قبل از اجرای بتنریزی از میلگرد همبندی استفاده نکرده باشند. در این صورت لازم است که با استفاده از یک سیم مسی که بدون روکش است، بر روی یک سطح مقطع مناسب عمل همبندی انجام شود. در این سازهها بهتر است که همبندی بر روی فونداسیون و سقفها اجرا شود و نزدیک به شبکه همبند باشد.
اجرا همبندی در ستونها
اجرا در ستون یکی دیگر از روشهایی همبندی است. این روش زمانی استفاده میشود که همبندی در بخشهایی چون موتورخانه، آسانسور، خرپشته، طبقات سازه و … قبل از بتنریزی انجام نشده باشد. در این صورت ارتباط بین شبکههایی که همبند هستند در طبقات بالاتر و پایینتر به یکدیگر متصل میشوند. به این نوع اجرا همبندی در ستون گفته میشود.
طول جوش میلگرد همبندی
طول جوش میلگرد همبندی، طول میلگردی است که آن قسمت (از میلگرد) باید جوش داده شود تا نیروهای مورد نیاز سازه به درستی منتقل گردد.
طول این نوع از میلگردهای همبندی باید به اندازه کافی باشد تا میلگرد بتواند به بتنهایی که در اطراف وجود دارد، بچسبد و با آنها همراه شود تا سازه مقاومت خود را داشته باشد.
توجه داشته باشید که اگر طول جوش میلگرد همبندی کوتاه باشد، نیروهای کششی نمیتوانند به درستی منتقل شوند و این موضوع باعث سستی و ضعف سازه خواهد شد.
اگرچه طول جوش میلگرد همبندی بیش از حد باشد امکان اینکه باعث اتلاف منابع و زمان مهندسان شود بسیار زیاد است.
توجه داشته باشید که نوع بتن، کیفیت بتن، خواص مکانیکی میلگرد و قطر میلگرد از جمله عواملی هستند که میتوانند طول جوش میلگرد همبندی را مشخص سازند.
به طور کلی این طول جوش بر اساس استانداردها و مقرراتی که مهندس ساختمان مشخص میکند، ایجاد شده و میتواند باعث افزایش ایمنی سازه شود.
همبندی فونداسیون با میلگرد
یکی از رایجترین انواع همبندیهایی که در ساختمان اجرا میشود میلگرد همبندی فونداسیون است. این همبندی به عنوان آماتورهای فونداسیون نیز شناخته میشود. در این همبندی با استفاده از یک میلگرد فولادی اتصالی به شبکه ایجاد خواهد شد.
همبندی فونداسیون با میلگرد نسبت به سایر روشها از جمله روشهای هادی کلاسیک مقرون بهصرفهتر است. همچنین مقاومت خوبی از خود نشان داده و در برابر پوسیدگی عملکرد بهتری دارد. از این جهت امروزه مهندسان زیادی از این روش برای همبندی استفاده میکنند.
برای بسیاری از افراد در حین ساخت بنا، محاسبه مقدار میلگرد فونداسیون اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین جهت این افراد باید قبل از خرید از قیمت این مقطع فولادی مطلع شوند تا بتوانند با محاسبه قیمتها بهصرفهترین روش را انتخاب کنند.
اگر شما نیز به دنبال روشی هستید که بتوانید از قیمت میلگرد مطلع شوید، میتوانید به راحتی به وبسایت آهنرسان مراجعه کنید.
تفاوت همبندی در اسکلت بتنی و اسکلت فلزی
همبندیها در اسکلت بتنی و اسکلت فلزی تفاوتهای زیادی با هم دارند. به همین جهت تصمیم گرفتهایم در این بخش به تفاوت بین همبندی اسکلت بتنی و اسکلت فلزی بپردازیم.
از مهمترین و اصلیترین تفاوتهای همبندی در این دو اسکلت این است که اسکلتهای فلزی در تمامی طبقات نیاز به همبندی ندارند، تنها کافی است در اسکلتهای فلزی سطح رویه پی ساختمان یا پایینترین طبقهای که در ساختمان وجود دارد همبندی انجام شود.
اما لازم است که در تمامی طبقات اسکلتهای بتنی از همبندی استفاده شود. اسکلتهای بتنی از حساسیت بالایی برخوردار هستند و احتمال اینکه دچار مشکلاتی شوند در آنها بسیار زیاد است.
به همین جهت لازم است که در تمامی بخشهای ساختمان از جمله ستونها، تیرها، تاسیسات ارت، فونداسیون، طبقات و … از شبکههای همبندی استفاده شود. در این صورت است که سازه بتنی استحکام و مقاومت بالایی پیدا خواهد کرد.
مزایا و معایب همبندی با میلگرد چیست؟
همبندی با میلگرد مزایا و معایبی دارد. که مزایای این همبندی باعث شده است مهندسان بیشتری از این روش در سازههای ساختمانی خود استفاده کنند.
معایب این روش نیز باعث شده است تا مهندسان و کارشناسان این حوزه جانب احتیاط را رعایت کنند. همچنین در کنار میلگرد همبندی از روشهایی استفاده نمایند تا بتوانند این معایب را به حداقل برسانند.
در این بخش از مقاله به شرح مزایا و معایب میلگرد همبندی میپردازیم.
مزایای میلگرد همبندی به شرح زیر است:
- یکی از مهمترین مزایای میلگرد همبندی ستون ارت و فونداسیون این است که در هنگام اتصال سرعت کار بالا رفته و استفاده از این روش بسیار آسان است.
- با وجود میلگرد همبندی علاوه بر اینکه استحکام و مقاومت سازه افزایش پیدا خواهد کرد، این روش یک روشی است که میتوان در آن به صرفهجویی در زمان و هزینه پرداخت.
- با وجود میلگرد همبندی فونداسیون میتوان بار سازه را به صورت یکنواخت انتقال داد.
- در بسیار از اوقات در سازههای ساختمانی تنشهای کششی و رفتاری زیادی ایجاد میشود که وجود میلگرد همبندی باعث مقاومت بالای سازه در برابر این تنشها خواهد شد.
- میلگردهای همبندی در برابر الکتریسیته صاعقه مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
- هدایت حرارتی مطلوب از دیگر مزیتهای میلگرد همبندی شناخته میشود.
معایب میلگرد همبندی به شرح زیر است:
- یکی از معایب میلگردهای همبندی به هزینه اجرای آن باز میگردد. هزینه این روش نسبت به سایر روشهای موجود بالاتر است.
- از آنجایی که میلگردهای همبندی در سازه استفاده میشوند، احتمال خوردگی این میلگردها وجود دارد.
- برای اینکه در روش همبندی اتصالات ایجاد شود نیاز به ماشینآلات و تجهیزات خاصی وجود دارد که مسئله میتواند بسیار پر هزینه باشد.
- از دیگر معایبی که برای اجرای میلگردهای همبندی وجود دارد، طول محدود این میلگردها است.
نکات مهم و کاربردی نصب میلگرد همبندی
انجام مراحل همبندی سازه آن هم با روشهای صحیح میتواند از ایجاد خطراتی چون آتش سوزی، برق گرفتگی، خطرات مالی، اتصال الکتریکی و … جلوگیری نماید.
برای اجرای میلگرد همبندی در بخشهای مختلف سازه از جمله ستون، فونداسیون، ارت و … لازم است نکات مهمی رعایت شوند.
از جمله نکات مهم و حائز اهمیت در این راستا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساختار ساختمانی که از آن استفاده میکنید، نباید به ساختار فنی ساختمان آسیب برساند.
- در بخشهایی چون آسانسور، خرپشته و سقف ساختمان نیاز است تیرهایی دور تا دور سقف قرار بگیرند و به شبکه همبندی متصل شوند. اینگونه استحکام سازه حفظ خواهد شد.
- در بخشهایی که کف آن آبریزی دارد (از جمله سرویسهای بهداشتی، آشپزخانه، حمام و …) لازم است حتما در یکی از تیرهای فلزی آن همبندی ایجاد شود.
- حداقل فاصلهای که در همبندی تیرهای فلزی باید وجود داشته باشد ۲۰ متر است.
- تمامی شناژهای ارتباطی که در شالوده ساختمان وجود دارند باید همبند شوند.
سخن پایانی
همانطور که خدمت شما گفته شد میلگردهای همبندی در صنعت ساختمان سازی برای کاهش خسارتها و آسیبهای ناشی از برق گرفتگی مورد استفاده قرار میگیرد.
البته استفاده از این میلگردهای همبندی میتواند استحکام و مقاومت سازه را نیز افزایش دهد
مهندسان و پیمانکاران برای اینکه بتوانند سازه خود را در برابر عوامل مختلف مقاوم سازند باید از میلگردهای همبندی استفاده کنند.
برای تهیه و سفارش میلگردهای همبندی بهتر است از مراکز معتبر در این حوزه اقدام نمایند. شما برای خرید و اطلاع از قیمت میلگرد همبندی میتوانید به سایت آهنرسان مراجعه کنید.
کارشناسان و مشاوران این مرکز در اختیار شما هستند تا به تمامی سوالات و ابهامات شما در زمینه میلگرد همبندی پاسخ دهند.
تمامی مشاورههایی که از کارشناسان ما دریافت میکنید به صورت رایگان در اختیار شما قرار خواهند گرفت. پس نگران این موضوع نباشید و هر سوال و ابهامی را که دارید، مطرح سازید.
با وجود آهنرسان میتوانید خریدی به صرفه، اقتصادی و باکیفیت بالا را تجربه کنید.
سوالات متداول
از چه نوع میلگردهایی برای همبندی سازه استفاده میشود؟
برای میلگردهای همبندی از دو نمونه میلگردهای ساده و آجدار استفاده میشود. انتخاب هر یک از این میلگردها بر اساس نوع سازه و نیاز سازه انجام خواهد شد.
مهمترین کاربردهای میلگرد همبندی چیست؟
از مهمترین کاربردهای میلگردهای همبندی میتوان به بخش فونداسیون، ارت، سقف سازه و همچنین ستونها اشاره داشت.
میلگرد همبندی چه مزیتهایی دارد؟
میلگردهای همبندی مزیتهای زیادی را برای سازه ایجاد میکنند. از جمله این مزیتها میتوان به توزیع یکنواخت بارهای خمشی، برشی، فشاری و کششی اشاره داشت. همچنین وجود میلگردهای همبندی باعث میشود که سازه استحکام، مقاومت و پایداری بیشتری داشته باشد.
قیمت میلگرد همبندی چقدر است؟
قیمت میلگردهای همبندی بر اساس میلگرد، برند، ابعاد، قطر، ضخامت و وزن میلگرد متفاوت میباشد. برای اطلاع از قیمت میلگردهای همبندی میتوانید از طریق مراکز معتبر استعلام قیمت بگیرید یا از طریق صفحات آنلاین سایتهای معتبری چون آهنرسان اقدام نمایید.
از کجا میلگرد همبندی را خریداری کنیم؟
در حال حاضر مراکز مختلفی برای خرید میلگرد همبندی وجود دارند. همانطور که در این مقاله گفتیم آهنرسان یکی از بزرگترین مراکزی است که میتواند خرید به صرفه را برای شما رقم بزند.