میلگردهای مختلفی در ساختمانسازی قابل استفاده هستند که در میان آنها، میلگرد وال پست، برای تقویت و افزایش مقاومت دیوار در برابر نیروهای خارجی استفاده میشود. در این مقاله از بلاگ آهن رسان قرار است در مورد وال پست و ویژگیهای آن توضیحاتی را به شما ارائه دهیم. اگر دوست دارید در این باره بدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. برای اطلاع از قیمت آهن امروز میتوانید به سایت آهن رسان مراجعه یا اینکه با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ در تماس باشید.
وال پست به چه چیزی گفته میشود؟
وال پست یک سازه اصلی عمودی یا افقی شبیه به ستون یا تیر اما با عملکرد متفاوت است. برای اتصال دیوارها به ستونها و تیرها و دالها و ایمنسازی آنها از میلگرد وال پست استفاده میشود. وال پست عمودی زمانی استفاده میشود که دهانه دیوار بزرگ باشد و روی تیر از کف / دال به تیر سقف / دال ثابت شود. بر اساس چهارمین بررسی کد ملی ساختمان ۲۸۰۰ صفحه ۱۰۳، حداکثر طول دیوارهای غیر باربر ۴۰ برابر ضخامت دیوار/پارتیشن یا ۶ متر هر کدام کمتر و حداکثر ارتفاع مجاز دیوار دیوار غیر باربر یا پارتیشن ۳.۵ متر است.
اگر دیوار در این پارامترها قرار گیرد، نصب وال پست مورد نیاز نیست. انتهای پارتیشنها نباید آزاد باشند. انتهای آزاد پارتیشنها باید به پارتیشن یا دیوار دیگر یا عناصر سازهای یا وال پست متصل شود. اگر طول پارتیشن کمتر از ۱.۵ متر باشد، یک انتهای آن میتواند آزاد باشد. حداقل نسبت ضخامت به دیوار غیر باربر نباید کمتر از ۱/۳۰ باشد.
وال پستها میتوانند فولادی از بتن مسلح باشند. دیوار پست فولادی معمولاً از پروفیلهای زاویهدار، پروفیلهای U یا پروفیلهای جعبهای هستند. هر دو انتهای این وال پستها باید به درستی روی کف و سقف محکم شوند. هدف وال پست در ساختمان، انتقال باد و بار لرزهای به قابهای سازه و ایمنسازی دیوار از ریزش میباشد.
ویژگیهای وال پست
همانطور که میدانید بسیاری از حوادث و فشارهای خارجی مانند: زلزله و… میتوانند باعث تخریب قسمتهای خارجی و دیوار سازه شوند؛ در چنین مواقعی به دلیل مقاومت بالاتر باید از وال پست استفاده شود. ویژگیهای وال پست عبارتاند از:
- از این نوع میلگرد میتوان برای ساخت قابهای سازهای و غیر سازهای استفاده کرد.
- در دیوارهایی با ارتفاع ۳۰ برابر ضخامت دیوار لازم است که حتما از وال پست استفاده شود.
- اجرا و نصب وال پست عمودی در دهانههای بزرگ بهوسیله جوشکاری از روی تیر طبقه پایین تا زیر طبقه بالا انجام میشود.
انواع وال پست کدام است؟
وال پستها معمولا در دو دسته وال پست عمودی و وال پست افقی هستند. هرکدام از این انواع وال پست، از عناصر غیر سازهای یک ساختمان هستند که برای تحمل بارهای ساختمانی تعبیه میشوند؛ اما به صورتهای متفاوتی در سازه موردنظر تعبیه میشوند.
وال پست عمودی
وال پست عمودی در جهت عمودی ساختمان و به موازات ستونها قرار میگیرد و نقشی مهم در تحمل بارهای عمودی دارد.
وال پست افقی
وال پست افقی همانطور که از اسم آن مشخص است، به صورت افقی نصب شده اما در جهت افقی و عمود بر ستونها اجرا شده و برای تحمل بارهای افقی ساختمان به کار میرود. در بسیاری از مناطقی که در معرض باد یا زلزله است، بهتر است از وال پستهای ترکیبی عمودی و افقی استفاده شود. در این روش، دو وال پست قائم و وال پست افقی در کنار هم قرار میگیرند تا سازه موردنظر ایمنی بالاتری داشته باشد. در نظر داشته باشید که وال پستهای قدیمی با وال پستهای جدید تفاوت دارند. این تفاوت معمولا از نظر، طول بال و گیرش است که قدیمیها کمتری نسبت به وال پستهای نسل جدید دارد. افزونبراین، استفاده از وال پستهای سنتی موجب بالارفتن وزن سازه و افزایش وزن مرده برای ساختمان میشود.
وال پستهای جدید را ساده و راحتتر میتوان در سازه نصب کرد. سازهای پرکاربرد در طراحی دیوارها هستند.
کاربرد وال پست چیست؟
وال پست ممکن است فلزی یا بتن مسلح باشد که هر دو در ساخت و ساز رایج هستند. نمونه وال پستهای فلزی معمولا به صورت پروفیل، قوطی و ناودانی است. از وال پستها در فواصل و طولهای خاص استفاده میکنند تا دیوار به طور یکپارچه کار کند. در ساخت قابهای سازهای و غیرسازهای مقاوم به زلزله از چنین محصولی استفاده میشود. در اصل وال پستها به عنوان تیر یا ستون عمل میکنند و محل قرارگیری آنها در انتهای قاب با دهانه بالایی و محل پوشیده شدن با دیوار است. از دیگر کاربردهای وال پست میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- نمای بیرونی
- عایق تاسیسات
- نگهداری از در و پنجره
- و…
کجا از وال پست استفاده میشود؟
در مناطق زلزلهخیز که نیاز به دوام و استحکام بالایی دارند، میتوان از وال پست استفاده کرد. وقتی که طول دهانه دیوار بزرگ باشد، وال پست به تیر کف/دال یا تیر سقف/دال متصل میشود. بر اساس چهارمین ویرایش آییننامه ۲۸۰۰ ساختمان، صفحه ۱۰۳، باید در زمان نصب وال پست موارد زیر در نظر گرفته شود:
- حداکثر طول دیوارهای غیر سازهای بین دو کلاف قائم، بین ۶ متر تا ۴۰ برابر ضخامت آن دیوار بوده؛ حداقل نسبت ضخامت به ارتفاع دیوار غیرسازهای نباید از ۱/۳۰ کمتر باشد.
- حداکثر ارتفاع دیوار غیر سازهای از تراز کف نیز باید ۳.۵ متر باشد.
- در صورتی که بیشتر از این مقدار شود، باید دیوار غیر سازهای با استفاده از وال پست افقی و عمودی، مقید و محدود شود.
مصالح تشکیل دهنده وال پست
نوع مصالح تشکیل شده وال پست یکی از مهمترین نکاتی است که در زمان اجرای وال پست باید به آن دقت داشت. این مصالح معمولا از مصالح فلزی یا بتنی هستند.
انواع وال پست در سازه های مختلف
وال پستها را میتوان در سازههای بتنی و فلزی نصب کرد که در ادامه در مورد هرکدام به صورت کامل صحبت خواهیم کرد.
اجرای وال پست در سازههای بتنی
اجرای وال پست در ساختمانیهای بتنی با ورق فولادی است. این ورقها کار اتصال وال به سازه را ساده ترکرده و در نظر داشته باشید که فاصله میان ورق و دیوار یا کف از اهمیت بالایی برخوردار است که باید صفر باشد. بعد از از بین بردن این فاصله، پس از به حداقل چهار میلگرد که از کف و سقف به ورق ها متصل اند نیاز دارید تا بتوان عملیات بتن ریزی را شروع کرد. پس از بتن ریزی، زمانی که قالب ها را باز می کنید؛ وال پستها به صورت کاملا محکم به بتن چسبیدهاند.
اجرای وال پست در ساختمان اسکلت فلزی
وال پست در ساختمانهای فلزی باید روی تیرچه و به محکمترین شکل ممکن باشد اما نکته مهم نوع جوش است که کیفیت اجرای وال پست در اسکلت فلزی را نشان می دهد. باید در اجرای وال پست، قرار گیری و ترتیبی مصالح ساختمانی اهمیت داشته باشد، از این رو توصیه می شود پیش از نصب مستقیم این محصول، محل استقرار آن را روی نقشه مشخص کنید. این کار باعث میشود محاسبات کار شما آسان تر شود.
نحوه اجرای وال پست فلزی در بلوک های سبک
نصب وال پست در بلوکهای سبک کار سخت و زمانبری است و باید با دقت بیشتری انجام شود؛ همین مسئله باعث شده که نحوه احرای وال پست فلزی در بلوکهای سبک با محدودیت روبرو شود؛ اما یک نکته مهم اینجاست که تنها یک سمت از این وال پستها، بلوک قرار داد. به غیر از این موارد گفته شد، سایر روشهای نصب وال پست در سازه به صورت زیر هستند:
- نصب با انکر بولت و نبشی کشی
- اجرای تسمه دور ستون
- اتصال ستون به دیوار با میلگرد
- عبور میلگرد از شیارها به منظور مهار دیوار
- و…
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله گفته شد، وال پستها دارای صفحات پایه با سوراخهایی برای اتصال به دالهای کف و سوراخهای کشویی برای انتهای بالای دیوار پست هستند که به دال سقف ثابت میشوند و از بار عمودی سقف / تیر بر روی پایههای دیوار جلوگیری میکنند.استفاده از وال پستها باعث افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله، پایداری ساختمان و حتی بهبود عملکرد ساختمان خواهند شد. افزایش هزینه ساختوساز، کاهش فضای داخل ساختمان و نیاز به مهاربندی مناسب وال پست از معابی است که میتوان برای وال پستها در نظر گرفت. در نظر داشته باشید که اجرای صحیح و درست وال پستها میتواند کاهش خسارتهای ناشی از زلزله شود.
سوالات متداول
- منظور از وال پست در سازه چیست؟
همانطور که در این مقاله گفته شد، وال پست یک تکیه گاه اصلی عمودی یا افقی در سازه است که استفاده از آن مقاومت بالایی به سازه در برابر فشارهای خارجی میدهد. نحوه اجرای وال پست عمودی و افقی با هم متفاوت است که در این مقاله در مورد این موضوع اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم.
- وال پست چند نوع دارد؟
وال پستها معمولا در دو نوع عمودی و افقی هستند اما در بسیاری از موارد میتوان از وال پست ترکیبی استفاده کرد.
- ویژگی وال پست چیست؟
در دیوارهایی با ارتفاع ۳۰ برابر ضخامت دیوار و قابهای سازهای و غیرسازهای میتوان از وال پست استفاده کرد.
- از وال پست چه استفادههایی میتوان داشت؟
علاوه بر دیوارهای خارجی سازه از این محصول در مناطق زلزلهخیز هم میتوان استفاده داشت.
- مصالح تشکیل دهنده وال پست چیست؟
مصالح تشکیل دهنده وال پست فلزی یا بتنی است.