آهن اسفنجی که آهن احیا شده مستقیم (DRI) نیز نامیده میشود، از تغییر مستقیم سنگ آهن (به هر شکلی) به آهن توسط گاز یا کربن کاهش یافته که از گاز طبیعی یا زغال سنگ تولید میشود، ساخته خواهد شد. این درحالی است که گندله آهن یا (pellets iron ore) همان مواد اولیه مورد استفاده در تولید مقاطع فولادی است. در این مقاله قرار است به این سوال پاسخ دهیم که آهن اسفنجی چیست؟ تفاوت آهن اسفنجی با گندله در چیست؟ اگر مایل هستید در این باره اطلاعاتی به دست آورید یا به هردلیلی نیاز به شناخت این محصول دارید، تا انتهای این مقاله از آهن رسان با ما همراه باشید.
برای اطلاع از قیمت آهن امروز میتوانید به سایت آهن رسان مراجعه یا با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ در تماس باشید. قبل از خرید و ثبت سفارش، کارشناسان ما اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار میدهند.
گندله به چه چیزی گفته میشود؟
بسیاری از ما نمیدانیم که سنگ آهن جزء جدایی ناپذیر تشکیل فولاد است. ۹۸ درصد از سنگ آهن تولید شده در سطح جهان به عنوان ماده اولیه در ساخت فولاد استفاده میشود. چه نوع سنگ آهن در تولید فولاد استفاده میشود؟ سنگ آهن خام به ندرت در تولید فولاد استفاده میشود، بلکه سنگ آهن تصفیه شده و به محصولات فرعی مختلف تقسیم میشود. یکی از این محصولات گندله است.
گندله همانطور که گفته شد، ماده اولیه تولید مقاطع فولادی است که طی فرآیند و استخراج سنگ آهن خرد شده و از طریق پودر به دست میآید. برای دستیابی به سنگآهن کنسانتره، ناخالصیها را از بین برده و نکته مهم اینجاست که اندازه ذذرات ذرات باید حداکثر ۴۵ میکرون باشد. سنگآهن کنسانتره با مواد دیگری مانند آهک، سیمان، شیر آهک، مواد آلی، بنتونیت و آب ترکیب شده و بهصورت توپهای ریز درمیآید که به آن در اصطلاح گندله میگویند. به همین دلیل علاوه بر قیمت میلگرد و همچنین قیمت تیرآهن، عوامل متعدد دیگری روی قیمت محصول نهایی در بازار تاثیر دارد.
فرایند تولید گندله و انواع روش
فرآیند گندلهسازی آهن اغلب با سنگ آهن کم عیار به دنبال طیف وسیعی از تکنیکهای آزادسازی برای آمادهسازی و مناسبسازی برای کوره بلند همراه است.
به طور خلاصه، گندلهسازی با ترکیب سنگ آهن با آب و یک ماده چسبنده خاص به دست میآید که سپس در درام پیچیده میشود تا گلولههای نسبتاً یکنواختی تولید شود که سپس میتواند به راحتی در فرآیندهای پایین دست جابجا شود.
عمدهترین ماده اولیه در صنعت آهن و فولاد، سنگ آهن است که از نظر میزان آهن به دو دسته پر عیار و کم عیار طبقه بندی میشود. سنگهای آهن با عیار بالا که میتوانند مستقیماً در کوره بلند مورد استفاده قرار گیرند، در پوسته زمین برای تامین نیاز صنعت آهن و فولاد فراوان نیستند. سنگ آهن کم عیار حاوی مقادیر قابل توجهی ناخالصی از جمله ترکیبات سیلیس، آلومینا، کلسیم و منیزیم است.
از این رو فرآیند تغلیظ بر اساس خرد کردن، آسیاب کردن برای آزادسازی کافی قبل از اجرای تکنیکهای جداسازی مورد نیاز است. آزادسازی را میتوان در اندازه ذرات ریز قابل توجهی به دست آورد.
در فرآیند تولید گندله، مواد مختلفی به آن اضافه میکنند تا محصول نهایی ایجاد شود. افزودنیهای گندلهسازی، کنسانتره است؛ دراصل این محصول با بنتونیت، پودر ذغال سنگ، آب و برخی مواد دیگر مخلوط شده و سپس به مرحله گندله خام میرود؛ در این مرحله گندله خام به گندلهای تبدیل میشود که قابلیت استفاده در کوره احیا را داشته باشد.
در روش تولید گندله آهن، باید ۳ مرحله متمایز درنظر گرفته شود. سه مرحله عبارتانداز:
- آمادهسازی
- تشکیل گندله خام
- پخت
درمرحله اول که مرحله آماده سازی است، باید اقدام خاصی انجام شود و حتی آنالیز خواص گندله هم باید در این مرحله بررسی شود. درمرحله بعدی، گندلهها را در کوره روی هم قرار داده و با عبور هوا از درون آن، دمش، مکش، پیش گرمایش و پخت را انجام میدهند. بعد از آن، در نهایت مرحله خنک شدن انجام میشود
مشخصات و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی گندله
در ادامه در مورد مشخصات فیزیکی و شیمیایی گندله صحبت خواهیم کرد:
• افزایش تخلخل گندله
تخلخل این محصول بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است. اجزای بهکاررفته در تولید گندله باعث افزایش درجه تخلخل، سطح تماس و تماس جامد و در نتیجه احیاپذیری آهن را افزایش میدهد.
• کاهش چگالی گندله آهن
یکی از ویژگیهای فیزیکی این محصول کاهش چگالی آن است؛ زیرا همواره میان تخلخل و چگالی رابطه معکوس برقرار است؛ بنابراین، با افزایش تخلخل، چگالی گندله کاهش مییابد.
• ایجاد سرباره
یکی از محصولات فرایند گندلهسازی، سرباره است که ترکیبی از سیلیکات و اکسیدهای فلزی پیچیده است. از سرباره میتوان در کاربردهای مختلف بهعنوان مصالح زیرسازی جاده، مواد نسوز، بالاست راهآهن، مصالح سنگی آسفالت و بتن و… استفاده کرد.
• تسهیل فرایند گندلهسازی
مواد افزودنی بهکاررفته در ساخت گندله باعث تسهیل فرآیند گندلهسازی خواهد شد.
• افزایش استحکام گندله
ترکیباتی مانند بنتونیت باعث میشوند که اجزای به کاررفته در گندله به هم بچسبند و مقاومت بالایی از خود نشان دهند. گندله حتی در برابر تنشهای گرمایی در محیطهای احیاکننده نیز استحکام بالایی از خود نشان میدهند.
انواع گندله
گندله را میتوان به ۴ دسته تقسیم کرد:
- گندله بزرگ: این محصولات در قطرهای متنوع بین ۲۰ تا ۳۰ میلیمتر تولید میشوند و یکی از پرکاربردترین انواع گندله هستند.
- گندله عادی: این محصولات دارای قطر ۱۰ الی ۱۵ میلیمتر هستند که بیشترین کاربرد را در واحدهای احیای مستقیم کورههای بلند دارند.
- گندله ریز: این گندلهها با قطرهای ۳ تا ۸ میلیمتر، در ساخت کلوخه استفاده میشود.
- گندله اسفنجی: این محصول در ساختار کروی شکل و در سایزهای مختلفی تولید میشود و بیشترین کاربرد آن برای صنایع مبتنی بر فلزات قراضه و همچنین ریختهگری است.
نرمه گندله چیست؟
نرمه گندله بهصورت دانههای حداکثر ۶ سانتیمتری و معمولاً دایرهای و قهوهای رنگ به بازار عرضه میشود و برای تولید بسیاری از محصولات قابل استفاده است. رنگهای مشکی و کرمی این محصول هم در بازار وجود دارند که کیفیت آنها در حد نرمههای قهوهای نیست. برای ساخت مقاطع فولادی میتوان از نرمه گندله استفاده کرد.
تفاوت کلوخه و گندله
کلوخه و گندله از نظر روش و فرآیند تولید باهم متفاوت هستند. آنچه که این دو محصول را از هم متمایز کرده است، این است که در ساخت کلوخه آهن از نرمه آهن، کمکذوبها و مواد بازیافتی کارخانههای فولاد استفاده میشود. در فرایند تولید کلوخه، این ترکیب را میسوزانند. درحالی که در ساخت گندلهها از مواد بازیافتی کارخانهها استفاده نمیشود و کنسانتره آهن، بنتونیت و… ازجمله مواد اولیه تولید آن هستند. کلوخهها نسبت به گندلهها کوچکتر هستند و حتی قابلیت بازیافت دارند. توپهای گندله ۱۶ میلیمتر و این حداکثر اندازهای است که میتوان برای این محصولات در نظر گرفت.
تفاوت گندله و آهن اسفنجی
گندله آهن جزء جدایی ناپذیر تولید فولاد هستند. هر چیزی که در اطراف خود میبینیم از آسمانخراشها، پلها، خانهها و تقریباً هر سازهای عمدتاً با استفاده از فولاد ساخته شده است. در واقع میتوان گفت که تفاوت این دومحصول این است که آهن اسفنجی محصولی است که در تولید آن از گندله استفاده شده است. عیار آهن موضوع مهمی است که باعث تفاوت این دو محصول خواهد شد. عیار آهن در گندله ۶۷ درصد و در آهن اسفنجی ۸۴ درصد است و همین باعث شده که جابهجایی و نگهداری از گندلهها راحتتر باشد.
کاربرد گندله
باتوجه به خواص شیمیایی مطلوب و برخی خواص فیزیکی مانند تخلخل و استحکام بالا، از این محصول میتوان در بسیاری از صنایع استفاده کرد؛ مانند:
- صنعت پلسازی، خودروسازی
- ساخت هواپیما
- تولید انواع لوازمخانگی
- ساخت دوچرخه
- و…
استفاده از گندله باعث کاهش ۱۴ درصدی انتشار دیاکسید کربن و گازهای گلخانهای خواهد شد. در نظر داشته باشید که برای خرید مقاطع فولادی میتوانید مجموعه آهن رسان را انتخاب کنید. در این مجموعه، شرایط خرید اعتباری برای خریداران فراهم شده است. یعنی آنچه که مجموعه آهن رسان را از سایر مراکز فروش مقاطع فولادی دیگر متمایز کرده است، خرید آهن آلات با چک است. در این مجموعه میتوانید هرآنچه که نیاز دارید را به صورت اعتباری و چکی خریداری کنید.
سخن پایانی
در این مقاله اطلاعاتی در مورد گندله و آهن اسفنجی در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفته شد، آهن اسفنجی محصولی است که طی فرآیند تولید آن از گندله استفاده شده است. تفاوت گندله و آهن اسفنجی در عیار هرکدام است و عیار خالص آهن اسفنجی بیشتر است. همچنین در مورد کاربردهای این محصول هم توضیحاتی را ارائه دادیم. در صورت داشتن نظر یا سوال در این زمینه، میتوانید انتهای همین مقاله سوالات و نظرات خودتان را با مخاطبان ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
- گندله چیست؟
گندله در اصل ماده اولیه تولید مقاطع فولادی است که به صورت پودر تولید میشود.
- آهن اسفنجی چیست؟
آهن اسفنجی که آهن احیا شده مستقیم (DRI) نیز نامیده میشود، از تغییر مستقیم سنگ آهن (به هر شکلی) به آهن توسط گاز یا کربن کاهش یافته که از گاز طبیعی یا زغال سنگ تولید میشود، ساخته خواهد شد
- تفاوت گندله و آهن اسفنجی چیست؟
تفاوت این دو محصول در عیار هرکدام است.
- از گندله در چه کاربردهایی میتوان استفاده کرد؟
در بسیاری از صنایع مانند: صنعت پلسازی، خودروسازی، ساخت هواپیما، تولید انواع لوازمخانگی، ساخت دوچرخه میتوان از این محصول استفاده کرد.
- نرمه گندله چیست؟
محصولی به صورت دانههای ۶ سانتیمتری، گرد و قهوهای رنگ است.