فولاد آلیاژی چیست؟

تفاوت انواع فولاد آلیاژی
فولاد آلیاژی به انگلیسی Alloy Steel است که کاربرد ارزنده‌ای در صنعت دارد. فولاد یکی از مهم‌ترین محصولات در دسته آهن‌آلات است که در سراسر جهان استفاده می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فولاد آلیاژی تنها کافی است که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

فولاد آلیاژی به انگلیسی Alloy Steel است که کاربرد ارزنده‌ای در صنعت دارد. فولاد یکی از مهم‌ترین محصولات در دسته آهن‌آلات است که در سراسر جهان استفاده می‌شود. این فلز با داشتن صرفه اقتصادی و استحکام منحصربه‌فرد به عنوان یکی از گزینه‌های در دسترس در صنایع مختلف به حساب می‌آید و از آن می‌توان در ساخت‌و‌ساز، خودروسازی، هواپیما‌سازی، پتروشیمی و کشتی‌سازی استفاده کرد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با تمامی نکات مربوط به فولاد آلیاژی آشنا کنیم تا در صورت نیاز به خرید با دید بهتری محصول مورد نظر را خریداری کنید. در صورت نیاز به اطلاع از قیمت آهن امروز می‌توانید به بخش مربوطه در وب‌سایت مراجعه کنید.
در ساعات کاری می‌توانید با متخصصان فروش آهن رسان به شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس بگیرید تا در مسیر خرید آهن آلات و محصولات فولادی شما را راهنمایی کنند.

فولاد کم آلیاژ و پر آلیاژ چیست؟

برای شناخت بهتر نسبت به فولاد آلیاژی، بهتر است در مورد فولادهای کم آلیاژ و پر آلیاژ نیز صحبت کنیم. این دو محصول بر اساس کاربردهای مختلف در صنایع تولید می‌شوند و از آن‌ها می‌توان مقاومت متنوعی را به دست آورد.
فولاد کم آلیاژ دارای ساختار فریتی است و با افزودن عناصری مانند کروم، مولیبدن و نیکل به فولاد می‌توان چنین محصولی را تولید کرد. این مدل عناصر دارای غلظت‌های بسیار کم هستند و حداکثر ۵ درصد از عناصر یاد شده لازم است تا بتوان یک فولاد کم آلیاژ را در صنعت فولاد تولید کرد.
با استفاده از عناصری مانند وانادیوم، کلمبیم و تیتانیوم می‌توان فولادهای آلیاژی این چنینی را تولید کرد که دارای استحکام منحصربه‌فردی نیز هستند. همچنین، از جمله مزایای استفاده از این عناصر برای تولید محصول می‌توان به ظرافت نهایی مناسب اشاره کرد.
برای اطلاع از آخرین قیمت تیرآهن می‌توانید از خدمات آنلاین آهن‌رسان استفاده کنید. در صورتی که سوالات تخصصی در این مورد داشتید، با شماره تلفن مجموعه (۰۵۱۳۱۹۱۶) تماس حاصل فرمایید.

تفاوت فولاد آلیاژی و فولاد غیر آلیاژی

تفاوت فولاد آلیاژی و غیرآلیاژی چیست؟ تفاوت فولاد آلیاژی و غیر آلیاژی در میزان استفاده از کربن در ترکیبات فولاد است. در فولادهای آلیاژی از مقدار زیاد کربن استفاده خواهد شد تا در نهایت به خواص آن اضافه شود. البته، حین تولید چنین محصولاتی عناصر دیگری نیز به فرمولاسیون محصول افزوده می‌شوند تا بتوان استحکام محصول را تا حدود زیادی افزایش داد. این فولاد برای استفاده از پروژه‌هایی که استحکام و دوام طولانی مدت در آن مطرح است، کاربردهای زیادی خواهد داشت.
فولاد غیرآلیاژی مقدار کربن پایینی دارد و در مراحل تولید نیز نیازی به اضافه کردن عناصر مختلف احساس نمی‌شود. به این دلیل است که به فولاد غیرآلیاژی، محصولات خالص نیز گفته می‌شود که در مورد دوام و استحکام، خواص کمتری نسبت به مدل آلیاژی خواهد داشت.
میلگردهای آلیاژی نیز از جمله محصولات متمایز تولیدی در این دسته هستند. قیمت میلگرد آلیاژی مطمئناً در مقایسه با سایر محصولات بالاتر خواهد بود اما ویژگی‌های بسیار زیادی را می‌توان از آن انتظار داشت.

کاربرد فولاد آلیاژی

خواص فولاد آلیاژی باعث می‌شود تا بتوان کاربردهای مهم و ارزنده‌ای را از این مدل محصولات در اختیار داشت. در حالت کلی، وقتی که نیاز است سازه یا اسکلت ساخته شده در مقابل نیروهای مختلف مقاومت بالایی داشته باشد، زمان استفاده از فولاد ابزار آلیاژی فرا رسیده است. بهتر است اشاره کنیم امکان تغییر در فرمولاسیون محصولات این چنینی وجود دارد و این به دلیل تجهیزاتی است که در اختیار کارخانه‌های تولیدی قرار گرفته است تا سختکاری فولادهای آلیاژی یا سایر مراحل تولید را به راحتی انجام دهند.
با انجام تست‌های مختلف، امکان طراحی و تولید محصولات متنوع در این دسته فراهم است و همین امر باعث شده است تا در صنایعی مانند کشتی‌سازی، هواپیما‌سازی، خودرو‌سازی، پتروشیمی و … بتوان از این محصولات استفاده کرد. قیمت ورق و سایر محصولات آلیاژی نیز وابسته به این تست‌ها و استانداردها است.

کاربرد فولاد آلیاژی در صنایع

در صنایع مختلف کاربرد فولاد آلیاژ چیست؟ رسیدن به جواب این سوال اصلاً کار دشواری نیست چرا که با کمی تحقیق و بررسی می‌توان لیست صنایع مهم را که نیاز به این محصولات دارند پیدا کرد. در این بخش با مهم‌ترین صنایع آشنا می‌شویم:
پتروشیمی: در صنایع پتروشیمی از فولادهای آلیاژی در کاربردهای متعدد و مهمی استفاده خواهد شد. از جمله این کاربردها می‌توان به تولید قطعات و ساخت بخش‌های مختلف سازه‌ها اشاره کرد.
خودروسازی: تولید قطعات مطمئن که دوام بسیار بالایی نیز دارند، از جمله کاربردهای فولاد آلیاژی در صنایع خودروسازی به حساب می‌آید.
هواپیماسازی: در صنایع هواپیماسازی، نبود محصولات فولاد آلیاژی یک مشکل بزرگ به وجود خواهد آورد. این جایی است که از فولادهای این چنینی برای ساخت اجزای مختلف هواپیما استفاده می‌شود.
کشتی‌سازی: در صنایع کشتی‌سازی لازم است تا قطعات و بخش‌های اسکلت سازه مقاومت بالایی داشته باشند. همچنین، رسیدن به سازه‌ و قطعاتی که در برابر فشارهای مختلف، زنگ‌زدگی یا خوردگی مقاومت مناسبی دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.

انواع فولاد آلیاژی

بر اساس فرمولاسیون محصول، تنوع بالایی در مورد فولادهای کم آلیاژ یا پر آلیاژ وجود دارد. اگر به دنبال جواب سوال انواع فولاد آلیاژی چیست هستید، بهتر است بخش‌های بعد را به دقت مطالعه کنید:
فولاد کروم مولیبدن: این آلیاژ دارای کربن ۰.۲ تا ۰.۵ درصد است و در مقابل فشار و خوردگی بسیار سخت است.
فولاد کروم نیکل: این محصول از جمله فولادهای ضدزنگ است که دارای ۱۸ تا ۲۰ درصد کروم به همراه ۸ تا ۱۲ درصد نیکل خواهد بود.
فولاد کروم وانادیوم: این مدل فولاد دارای کروم ۰.۷ تا ۰.۹ درصد به همراه وانادیوم ۱۰ تا ۱۵ درصد است. این محصول بسیار چکش خوار بوده و می‌توان به راحتی روی آن ابزار کاری کرد.
خرید آهن آلات با چک از جمله خدمات آهن رسان است. در صورتی که سوال یا مشکلی در این زمینه دارید، با روش‌های ارتباطی می‌توانید با متخصصان فروش آهن رسان تماس بگیرید.

کارخانه های تولید فولاد آلیاژی

فولادهای آلیاژی توسط کارخانه‌های مختلفی در کشور تولید می‌شوند که از آن جمله می‌توان به فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان اشاره کرد. اگر دقیق نگاه کنیم، این نوع محصولات در بیشتر کارخانه‌های ایران تولید شده و به بازار عرضه می‌شوند اما شاید در تنوع محصولات یک کارخانه تفاوت‌هایی با دیگر کارخانه‌ها وجود داشته باشد. این تفاوت در قیمت نبشی، تیرآهن، ورق و سایر محصولات کارخانه‌ها نیز مشهود است.

عناصر اساسی تولید فولاد آلیاژی

اگر با دقت به تعریف فولاد آلیاژی توجه کنیم، در می‌یابیم که چند عنصر باید در کنار هم جمع شوند تا بتوان فولادهای آلیاژی را تولید کرد. این عناصر شامل مواردی مانند کروم، نیکل، مولیبدن و منگنز هستند و شاید هم عناصری مانند وانادیوم و تیتانیوم در ترکیب محصول به کار رفته باشد.
در کل، همه چیز وابسته به نیاز ما از فولاد تولید شده است و شاید در یک کاربرد خاص به درصد بالاتری از کربن یا حتی نیکل نیاز باشد تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کنیم.

نحوه ساخت فولاد آلیاژی 

فرآیند ساخت و تولید انواع فولاد آلیاژی وابسته به فرمولاسیونی است که در زمان طراحی محصول در نظر گرفته شده است. با این حال، یک فرآیند کلی برای این کار وجود دارد که در آن نیاز به استفاده از کوره‌هایی است تا دمای محصول را تا بیش از ۱۶۰۰ درجه سانتی گراد افزایش دهند. این افزایش دمایی شاید تا بیش از ۸ ساعت نیز به طول انجامد تا در نهایت بتوان به محصول مورد نیاز دست پیدا کرد.
در مرحله بعدی، لازم است تا دما تا ۵۰۰ درجه پایین بیاید تا طی یک فرآیند خاص، ویژگی‌های محصول تثبیت شده و ناخالصی‌های آن کاهش پیدا کنند. به صورت کلی، فرآیند تولید فولاد پر آلیاژ با دو روش امکان پذیر است که شامل کوره قوس الکتریکی و کوره بلند است. انتخاب بین این دو روش وابسته به نیازها و محصول نهایی است که تولید خواهد شد.

میزان کربن در فولاد آلیاژی چقدر است؟

کربن از جمله عناصر آلیاژی در فولاد است که با استفاده از این ترکیب می‌توان خواص اضافی را به محصول نهایی داد. با این حال، اصلا از درصدهای بالای کربن در فولادهای آلیاژی استفاده نخواهد شد چرا که درصدهای بالا نتیجه منفی به دنبال دارد. با آنالیز انواع فولادهای آلیاژی می‌توان دریافت کربن در فرمولاسیون نهایتاً ۵ درصد است. در بسیاری از موارد از درصدهای کمتر از یک در ترکیب استفاده خواهد شد و تنظیم این میزان از کربن بر عهده دستگاه‌ها و تجهیزات مدرن و خودکار است.
همان‌طور که از نام آن پیدا است، فولادهای کم آلیاژ دارای محدوده بسیار پایینی از عناصر اضافی مانند کربن هستند. محصولات در این دسته بر اساس کاربرد مورد نظر فرموله می‌شوند و شاید در یک کاربرد خاص نیاز به کربن با درصد ۱.۵ یا ۲ احساس شود. شاید هم برای رسیدن به یک ویژگی اختصاصی، اصلا نیازی به استفاده از کربن در ترکیب فولاد آلیاژی احساس نشود.

فولادهای ساختمانی آلیاژی

کاربرد فولادهای آلیاژی چیست؟ در این بخش قصد داریم تا در مورد کاربردهای اساسی این محصولات در بخش ساخت‌و‌ساز صحبت کنیم. از جمله مهم‌ترین کاربردهای فولاد استفاده برای ساخت اسکلت یا بخش‌های داخلی یک سازه است. مخصوصا محصولات آلیاژی که دارای مقاومت و استحکام بیشتری هستند، دارای مزایای عالی برای این صنعت خواهند بود. اگر کنجکاو هستید که بدانید کاربرد فولاد زنگ‌نزن الیاژی در چیست، بهتر است در صنعت ساخت‌و‌ساز به دنبال جواب این سوال بگردید.
فولادهای آلیاژی استفاده شده در صنعت ساخت‌و‌ساز معمولاً سه درصد کربن دارند یا در دسته HSLA قرار می‌گیرند. این محصولات دارای آلیاژ کمی هستند اما به صورتی ساخته می‌شوند تا بتوانند خواص چقرمگی و ضدخوردگی را در اختیار سازه قرار دهند.
به دلیل کیفیت بالای این مدل محصولات و استحکام آن، در بازارهای بین‌المللی نیز تقاضای بالایی برای آن وجود دارد. استانداردهای مطمئنی در فولاد پرآلیاژ و کم آلیاژ ایرانی استفاده شده است تا بتوان با خیال راحت در پروژه‌های بزرگ و کوچک از آن‌ها استفاده کرد. یکی از مهم‌ترین موارد استفاده ی فولاد آلیاژی در اسکلت سازه‌هایی است که قرار است استحکام و مقاومت منحصر‌به‌فردی داشته باشند.

جمع بندی

در این مطلب سعی کردیم تا به سوال فولاد آلیاژی چیست پاسخ دهیم تا دید بهتری در مورد این محصول منحصر‌به‌فرد فولادی به دست آورید. با گذشت سال‌ها و پیشرفت فناوری، امروزه تجهیزات و قابلیت‌های زیادی برای تولید فولادها وجود دارد و همین امر باعث شده است تا بتوان مدل‌های جدیدی از فولاد آلیاژی را تولید کرده و به بازار معرفی کرد. امروزه، به راحتی می‌توان درصد کربن یا سایر عناصر موجود در ترکیب را تنظیم کرد تا بتوان با قابلیت اتکای بیشتری فولاد مورد نیاز صنایع را تولید کرده و در اختیار بازار قرار داد.

سوالات متداول

۱. علت نیاز به فولاد آلیاژی چیست؟
فولاد آلیاژی دارای مقاومت و استحکام بالاتری است و در طولانی مدت نیز می‌توان خواص ضدزنگ بیشتری را از آن انتظار داشت. به همین دلیل است که امروزه از این مدل فولاد در صنایع مختلف مانند ساخت‌و‌ساز، خودروسازی و هواپیماسازی استفاده می‌شود.

۲. فولاد میکرو آلیاژی چیست؟
فولاد میکرو آلیاژی مدل جدید از این محصول است که در آن از ترکیبات نوبیوم، وانادیوم و تیتانیوم استفاده می‌شود تا بتوان اندازه ریز ساختارها و کیفیت نهایی را تا حد بالایی بهبود بخشید.

۳. فولاد مارایجینگ چه نوع فولادی است؟
فولاد مارایجینگ یکی از انواع فولاد است که کربن در تولید آن به کار نمی‌رود و به جای آن از فلز نیکل در فرمولاسیون این نوع فولاد استفاده خواهد شد. وجود استحکام بی‌نظیر در مقابل چقرمگی از جمله مزایای این نوع فولاد است.

۴. آیا آهن‌رسان محصولات فولاد آلیاژی را به فروش می‌رساند؟
بله. مجموعه آهن‌رسان انواع محصولات فولاد آلیاژی و غیر آلیاژی را فراهم کرده است. بنابراین، با مراجعه به صفحه محصول می‌توانید گزینه مورد نظر را انتخاب کرده و سفارش خرید را به ثبت برسانید.

۵. آیا امکان خرید غیرنقدی محصولات از آهن رسان فراهم است؟
بله. شما می‌توانید محصول مورد نیاز را انتخاب کرده و برای طی کردن مراحل دیگر با شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس بگیرید و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *