دستگاه خم و برش میلگرد و نکات مربوط به آن

نکات دستگاه خم و برش میلگرد

خم کردن میلگرد برای انجام دادن بسیار از عملیات فنی امری حیاتی به‌حساب می‌آید و اینن پروسه به شکل دستی یا با استفاده از دستگاه‌های مختلف طی می‌شود. لازم به ذکر است که بدانید برای خم کردن این متریال در زمان‌های گذشته از روش‌های مختلفی استفاده می‌کردند که نیروی انسانی بسیار زیادی را می‌طلبید اما امروزه با وجود دستگاه خم کن میلگرد این امر بسیار راحت‌تر شده است.

با استفاده از این دستگاه می‌توانید به راحتی هر چه تمام‌تر میلگردها را خم کرده یا آن‌ها را برش دهید و در این صورت به عملیات آرماتوربندی خود سرعت بسیار زیادی ببخشید. قیمت دستگاه خم و برش میلگرد با توجه به جنس، کیفیت، دستی، نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک بودن متغیر است.

شما می‌توانید دستگاه میلگرد خم کن مد نظرتان را با توجه با کرکردی که در نظر دارید انتخاب کنید و از قدرت و توان آن برای خم کردن و برش دادن میلگرد در سایزهای مختلف استفاده کنید. در ضمن اطلاع از قیمت آهن امروز این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا مقاطع فولادی و تجهیزات مورد نیازتان در این عرصه را با بهترین قیمت ممکن خریداری کنید.

دستگاه خم میلگرد

از آنجایی که میلگردها مصارف و کاربرد بسیار گسترده‌ای در روند ساختمان‌سازی و همچنین جاسازی شدن در بتن دارند، بنابراین به برش و خم کردن آن‌ها با سایزها مختلف و در زوایای گوناگون نیاز است. برای خم کردن یا برش زدن این متریال راه و روش‌های زیادی پیش روی شما قرار گرفته‌اند که در ادامه آن‌ها را برایتان مورد بررسی قرار می‌دهیم.

·  میز کار خم و برش میلگرد

هر چه میزان استحکام میلگرد بیشتر باشد طبیعتا خم کردن آن هم فشار بیشتری را به اپراتور وارد می‌کند که برای کمتر کردن میزان فشار می‌توان از میز کار برای خم کردن میلگرد استفاده کرد. صفحه خم کن میلگرد روی صفحه این میز قرار می‌گیرد و در زمان استفاده از آن باید بدانید که ارتفاعی برابر با 80 سانتی‌متر، عرض 100 سانتی‌متر و طولی متناسب طول میلگردها یعنی چیزی در حدود 2 تا 4 متر دارد.

در زمان استفاده از این میز برای تامین امنیت لازم باید به مقاومت میز و ثبات آن توجه کافی را داشته باشید تا در هنگام انجام عملیات میز شکسته یا جابجا نشود.

·صفحه خم کن میلگرد

این صفحه که روز میز کار قرار می‌گیرد به شکل مربع یا مستطیل بوده و زائده‌هایی از جنس فولاد دارد؛ خارهایی که روی این صفحه تعبیه شده‌اند اجازه حرکت و تکان خوردن میلگرد در حین خم کردن یا برش دادن را به آن نمی‌دهند. لازم به ذکر است که بدانید فاصله بین زائده‌های این صفحه با توجه به استاندارد و همچنین بر اساس ضخامت میلگردها تعیین می‌شود. اگر قصد خرید میلگرد را دارید باید به نکات مختلفی توجه کنید که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به قیمت میلگرد اشاره کرد.

· آچار خم کن میلگرد

یکی از ساده‌ترین روش‌ها و ابزارها برای خم کردن میلگردهایی با قطر کم، استفاده از آچار خم کن میلگرد است. این آچار به شکل F انگلیسی طراحی شده و برای سر آن از جنس فولاد استفاده شده تا بتواند فشار ناشی از خم کردن مقاطع را تحمل کند. برای اینکه خم کردن میلگرد به بهترین شکل ممکن انجام شود باید اندازه دهانه آچار درست متناسب با قطر میلگرد باشد.

·پتک

در برخی از کارگاه‌ها برای صاف کردن میلگردها دستگاهی به نام کشش میلگرد وجود دارد اما اگر این دستگاه را نداشتید در عوض می‌توانید از پتک استفاده کنید؛ البته باید بدانید که عوامل مختلفی مانند قطر محصول، وزن پتک و ضربات وارده بر محصول می‌توانند روی میزان صاف شدن میلگرد تاثیرگذار باشند.

· خم کردن میلگرد به شکل دستی

شما می‌توانید وسیله خم کن میلگرد به شکل دستی را از بازار یا سایت‌های معتبر تهیه کنید؛ برای خم کردن میلگرد از این طرق تنها کافی است تا بر اهرم آن فشار وارد کنید. برای اینکه میزان دقت در خم کردن میلگرد به این روش افزایش پیدا کند، درجه‌بندی‌هایی روی برخی از آن‌ها قرار گرفته است.

·دستگاه خم کن برقی میلگرد

از طریق دستگاه‌ میلگرد خم کن برقی به راحتی می‌توانید میلگردها را با قطرهای مختلف خم کرده و به شکل دلخواه در آورید. اگر می‌خواهید این پروسه را با دقت و سرعت بالاتری طی کنید، حتما از دستگاه‌های برقی در این زمینه استفاده کنید. این دستگاه دارای یک صفحه چرخشی است که با کمک یک پدال کنترل می‌شود؛ زمانی که میلگرد از میان صفحه رد می‌شود، اعمال فشار نیز شروع می‌شود.

·دستگاه خاموت زن

برای استفاده از میلگرد به صورت طولی و عرضی در امر ساخت‌وساز و همچنین استفاده از آن‌ها در بتن لازم است که از یک دستگاه خم کن میلگرد بهره بگیرید تا این مقاطع را به اشکال دلخواه و مناسب درآورید. خاموت درواقع به یک نوع آرماتور عرضی گفته می‌شود که وظیفه آن افزایش مقاومت سازه در برابر نیروهای برشی و پیچشی است.

نحوه کار با دستگاه خم آرماتور خاموت زن خیلی پیچیده نیست و شما می‌توان از نوع نیمه اتوماتیک یا اتوماتیک آن برای تبدیل کردن میلگرد به شکل مربع یا گرد و همچنین برش دادن آن استفاده کنید.

در ارتباط با دستگاه‌های نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک باید بدانید که از اجزای مختلفی مانند نوار، سیم و میله تشکیل شده‌اند و می‌توانند میلگردهایی تا سایز 32 را هم برش داده و آن‌ها به تغییر شکل دهند.

استاندارد قطر خم میلگرد

برای شروع به خم کردن میلگرد ابتدا باید به صورت کامل با اصول آن اشنایی داشته باشید؛ به همین خاطر در ادامه جدولی از استاندارد قطر خم میلگرد برای سایزها و جنس‌های مختلف را برای شما آماده کرده‌ایم.

نوع میلگرد حداقل قطر خم d
قطر میلگرد (mm) فولاد نرمه s220 فولاد نیمه سخت s400 فولاد سخت 400 تا s500
کمتر از 28 5db 5db 6db
28 تا 34 5db 6db 8db
36 تا 55 7db 10db 10db

انواع خم میلگرد

برای اینکه بتوان میلگردهای سایز مختلف را در سازه جایگذاری کرد نیاز است که به شکل‌های مختلف درآید یا برش خورده شود بدون اینکه دچار شکستگی شود. میلگردها بعد از طی فرایند خم و برش در انواع زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  1. میلگرد راستا
  2. میلگرد خاموت
  3. میلگرد ادکا
  4. میلگرد سنجاقک
  5. میلگرد رکابی
  6. میلگرد خرک

هدف از تغییر شکل دادن میلگردها به انواع نام برده شده در بالا این است که برای مصارف و کاربردهای مختلف کارایی بسیار ایده‌آلی داشته باشند. در زمان خرید میلگردها باید به فاکتورهای مختلفی توجه داشته باشید که از جمله آن‌ها می‌توان به قیمت، برند، استانداردهای به کاررفته در تولید محصول، کارخانه تولیدکننده، نوسانات نرخ ارز، نوسانات دلار، وزن میلگرد و… اشاره کرد.

برای خرید و اطلاع از مشخصات انواع میلگرد تمامی کارخانه‌های فعال در کشور می‌توانید به سایت آهن رسان مراجعه کنید.

نکات ایمنی هنگام خمکاری میلگرد

در هنگام خم کردن میلگرد باید حتما به یک سری نکات ایمنی نیز توجه داشته باشید تا کوچک‌ترین ضرر مالی یا جانی متوجه شما نباشد. در ادامه این نکات را به صورت موردی برای شما شرح داده‌ایم:

  1. در زمان خم کردن میلگرد باید به اصول و استانداردهای ایمنی پایبند باشید، چرا که با رعایت کردن آن‌ها می‌توانید سلامت افراد را در حین کار تضمین کنید.
  2. در صورت استفاده از روش سرد و دستی برای خم کردن میلگردها شاهد کاهش مقاومت محصول خواهید بود.
  3. در صورتی که قصد ایجاد انحنای ثابت در میلگرد را دارید می‌توانید از روش‌های دستی و مکانیکی برای خم کردن میلگرد استفاده کنید.
  4. از آنجایی که کار با دستگاه میلگرد خم کن دشواری زیادی دارد، به‌این‌ترتیب برای افزایش ایمنی باید حتما باید تمام دقت و حواس خود را به کار بگیرید.
  5. در هنگام جابجایی و حمل‌ونقل میلگردها و دستگاه‌ها حتما حواستان به محیط و آدم‌های اطرافتان باشد.
  6. برای حفظ ایمنی افراد حاضر در صحنه بهتر است که میلگردها را به صورت عمودی حمل کنید.
  7. لازم به ذکر است که بدانید دو فاکتور دما و نوع فولاد تاثیر بسیار زیادی روی سرعت خم کردن میلگرد دارند.
  8. در حین کار استفاده از وسایل و تجهیزات ایمنی فراموش نشود.
  9. یادتان باشد که هرگز میلگردها را در دمای کمتر از 5 درجه سانتی‌گراد خم نکنید.
  • توصیه می‌شود که از خم کردن مجدد میلگردها و همچنین میلگردهایی که درون بتن قرار دارند پرهیز کنید.
  • برای خم کردن میلگردهایی با قطر زیاد در زوایای مختلف می‌توانید از ماشین‌آلات و دستگاه‌های مخصوص برای اینکار استفاده کنید.

وسایل ایمنی که حین خمکاری میلگرد باید استفاده کنید

در هنگام استفاده از دستگاه خم کن میلگرد حتما از وسایل ایمنی و پوشش‌های ذکر شده در زیر برای افزایش ایمنی در حین کار استفاده کنید.

لباس کار: لباسی که می‌پوشید باید کاملا مرتبط و متناسب با کارتان باشد. قد لباس یا روپوشتان نباید خیلی بلند یا خیلی کوتاه باشد. سعی کنید لباس‌هایی از جنس نخ برای خود تهیه کنید و حتما حواستان باشد که آستین‌های گشاد مانع از انجام درست و اصولی کار می‌شود و دردسرهای زیادی را برایتان به همراه دارد.

کفش کار: کفشی برای محیط کار و خمکاری میلگرد انتخاب می‌کند باید از استحکام کافی در برابر نفوذ اجسام تیز برخوردار باشد چرا که در حین کار احتمال سقوط اجسام بر روی پاهای شما وجود دارد. از طرف دیگر کف کفش‌هایی که می‌پوشید بهتر است که آجدار باشند تا از سر خوردن شما پیشگیری کنند.

دستکش کار: به دست داشتن دستکش‌های مخصوص هنگام استفاده از دستگاه میلگرد خم کن باعث تامین امنیت دست‌ها و انگشتان شما می‌شوند و حتما دقت داشته باشید که دستکش‌هایی از جنس الیاف طبیعی، چرم یا پارچه انتخاب کنید تا علاوه بر محافظت از شما در فصل سرما نیز افزایش بازدهی کارتان را به همراه داشته باشند.

کلاه‌های ایمنی: اینکه احتمال سقوط اشیاء تیز و خطرناک در کارگاه‌ها بسیار زیاد است بر کسی پوشیده نیست، به‌این‌ترتیب استفاده از کلاه‌های ایمنی در این فضاها شما را از خطر اصابت با اجسام سنگین و تیز در امان نگه می‌دارد.

جمع بندی

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله به این نتیجه می‌رسیم که استفاده از دستگاه خم کن میلگرد در بسیاری از صنایع، ساختمان‌سازی و همچنین انجام پروژه‌های عمرانی کاربرد بسیار مهمی دارد، چرا که در این صورت می‌توان میلگردها را در سایزهای مختلف برای جایگذاری در بتن و افزایش اسحکام و مقاومت آماده کرد.

امیدواریم با خواندن این مطالب به شما در انتخاب روش درست خم کردن میلگرد کمک کرده باشیم. یادتان باشد که در حین کار از رعایت و در نظر گرفتن نکات ایمنی ذکر شده در این متن غافل نشوید تا خدایی نکرده ضرری جانی یا مالی متوجه شما یا اطرافیانتان نباشد.

سوالات متداول

چه روش هایی برای خمکاری میلگرد وجود دارد؟

برای خمکاری میلگرد از دو روش سرد و گرم و دستگاه‌های مختلف به صورت دستی یا برقی استفاده می‌شود. به این نکته توجه داشته باشید که قطر میلگرد نقش بسیار مهم و تعیین کننده‌ای در انتخاب روش خمکاری دارد.

نحوه کارکرد خم کن برقی میلگرد چگونه است؟

با استفاده از دستگاه خم کن میلگرد برقی می‌توان میلگردها را در سایزها و قطرهای مختلف به راحتی خم کردن و شکل آن‌ها را تغییر داد. این دستگاه یک صفحه چرخشی دارد که توسط یک پدال کنترل می‌شود و لازم به ذکر است که بدانید سرعت و دقت آن بسیار بالاتر از روش دستی برش یا خمکاری میلگرد است.

قیمت دستگاه خم کن میلگرد به چه عواملی بستگی دارد؟

از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت دستگاه میلگرد خم کن می‌توان به سایز دستگاه، نوع، برند، سازنده دستگاه، ظرفیت خم کن دستگاه، ملیت و منطقه اشاره کرد.

خمکاری میلگرد به روش گرم درست است یا به روش سرد؟

با توجه به آیین نامه ACI و همچنین مقررات ملی ساختمان، تمامی میلگردها باید به روش سرد خم شوند، مگر اینکه به تشخیص و با مجوز مهندس ناظر روش دیگری برای خم کردن میلگردها انتخاب شود.

خمکاری میلگرد به صورت دستی چگونه است؟

برای خمکاری به صورت دستی می‌توانید از میز خمکاری، صفحه و آچار خمکاری استفاده کنید.

با چه دستگاه هایی می توان خمکاری میلگردها را انجام داد؟

برای خمکاری میلگردها می‌توان از انواع دستگاه‌ها استفاده کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به خمکاری با دستگاه برقی، خمکاری با دستگاه هیدرولیکی و خمکاری با استفاده از دستگاه‌های اتوماتیک اشاره کرد.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *