در کارخانههای بزرگ، معمولاً این ورق را به صورت مکانیزه و در حالت کلاف رنگ میکنند. این ورقها طی فرآیندی کلی با نام فرآیند نورد تهیه میشوند، بدین شکل که یک تکه از فلز به صورت بیشکل، یک ورق رنگی را میسازد.
طی این فرآیند جهت تولید ورق رنگی، به شمش فلزی نیاز هست و ماشینآلاتی که قادر به نازککردن آن باشند و بتوانند به ورق فرم دهند. عملیات نورد به ۲ صورت سرد و گرم انجام میشود. در نورد سرد جهت تغییر شکل شمشها از غلتک سنگین و استوانهای شکل کمک میگیرند و با روشن کردن این دستگاهها بر حول یک محور، غلتک شروع به چرخیدن میکند. با کمک نیروی حاصله از چرخش غلتک و وزن زیادش، فشار زیادی به فلز بین آنها وارد شده و فلز به ضخامت دلخواه، تغییر شکل داده و ورق رنگی تولید میشود.
با درنظرگرفتن استاندارد این ورقها، کلاف ورودی به خط رنگی را از خط گالوانیزه عبور میدهند و به علت چسبندگی که روی ورق روی میدهد، بهتر آن است که فرآیند نورد پوستهای صورت گرفته باشد. اگر ضخامت ورق گالوانیزه پس از تولید کم باشد، ممکن است این ورقها در کوره آنیل خط ورق روغنی، پاره شوند. در سایت آهنرسان شیوه تولید ورق رنگی دقیقا اشاره شده است. برای مشاهده قیمت این کالا هم میتوانید به صفحه قیمت آهن امروز مراجعه کنید.
مراحل تولید انواع ورق رنگی
تولید انواع ورق رنگی دارای مراحل چربیزدایی (به شکل الکتریکی/سرد و شستشوی گرم با مواد قلیایی) و شستشو و کروماته کردن است. در آغاز، ورق گالوانیزه را چربیزدایی میکنند و بعد آن را شستشو میدهند. چربیزدایی در دو مرحله انجام میشود:
۱: چربیزدایی به شکل الکتریکی/سرد
در این شیوه معمولا سطح ورق کیفیت مطلوبی نداشته و کمتر این روش را جهت تولید مورد استفاده قرار میدهند. مصرف الکترولیتها و سرمایهگذاری نسبتاً زیاد، این روش را عملا شیوهای غیراقتصادی کرده است.
۲: شستشوی گرم با مواد قلیایی
در این شیوه که عمدتاً در قطعهسازی و صنایع فلزی از آن استفاده میکنند، از دو روش پاششی و غوطهوری کمک گرفته میشود. هزینه این روش مناسب بوده و دارای توجیه اقتصادی است. بعد از این مرحله ورقها را با غلتکهای خاصی برسکاری میکنند تا در اتمام این مرحله از رنگآمیزی یکنواختی برخوردار باشد.
در مرحله کروماته کردن و شستشو بعد از آن که این ورق را چربیزدایی کردند، آن را با آب گرم میشویند و با باد گرم آن را خشک میکنند. این مرحله در واقع جهت خشک کردن ورق صورت میگیرد. بعد سطح ورق فلزی را کروماته کرده و جهت افزایش مقاومت آن در مقابل خوردگی و چسبیدن رنگ به سطوح آن و پیشگیری از پوستهشدنش، مرحله فرمدهی انجام میشود. رنگ اولیه این ورق از جنس اپوکسی/پلی استر بوده و بعد آن را از کوره عبور میدهند تا سرد شود.
پوشش زیرین این ورق آستر زیر رنگ است و در آخرین بخش از این مرحله یک لایه رنگ پلیمری به شکل آستر روی سطح ورق فلزی میزنند که ضخامت آن مابین ۷ الی ۱۵ میکرون است. فرایند کروماته (هوادهی) به منظور تثبیت پوشش روی و همچنین یکنواختشدن رنگآمیزی صورت میگیرد. به منظور آنکه از احتمال جداشدن رنگ از سطح ورق جلوگیری کنند، روی پوشش اصلی یک لایه PET یا PVC قرار میدهند. قیمت ورق رنگی در مشهد به وضعیت بورس، ارز، میزان عرضه و تقاضا، تورم و رنگ مورد استفاده در ورق رنگی بستگی دارد.
نکات مربوط به تولید ورق رنگی
در زمینه تولید ورقهای رنگی باید به نکات مختلفی توجه داشت. در این زمینه باید اشاره کنیم که تولید این ورقها ادامه تولید ورقهای روغنی و گالوانیزه محسوب میشود. بر روی ورقهای فولادی رنگ به شیوههای مختلفی زده میشود.
این فرایند رنگزدن روی ورقهای در دو حالت فابریک و رول صورت میگیرد. بر روی ورقهای رنگی عملیاتی مداوم و مکانیکی صورت میگیرد، سپس این ورقها به لحاظ شکل ظاهری بررسی شده و برای مرحله آمادهسازی سطح مهیا می شوند و رنگکاری آنها در مرحله آخر صورت میگیرد. برای آگاهی از قیمت روز آهن و ورق رنگی میتوانید به کانال قیمت آهن مشهد مراجعه کنید.
در زمان تولید بهینه این محصول باید به برخی نکات دقت نظر داشت. در مرحله رنگپاشی به ویژه از شیوههای نوین رنگپاشی استفاده میشود. استفاده از این شیوههای نوین سبب کاهش ضایعات رنگ شده و عملیات رنگآمیزی به خوبی تحقق میپذیرد. آمادهسازی سطوح این ورقها جهت رنگآمیزی فارغ از هرگونه مشکلات زیستمحیطی با کمک شیوههای نوین انجام میشود. جهت تولید بهینه این محصول باید حتما به مواردی مانند هزینه نهایی ورقها، هزینه تجهیزات، کیفیت مواد اولیه ورقهای رنگی، کیفیت رنگ سط اوراق گالوانیزه، سرعت تولید و رنگ این سطوح باید دقتنظر داشت. جهت آگاهی از قیمت ورق گالوانیزه رنگی میتوانید به سایت آهنسازان مراجعه کنید.
ویژگیهای ورق رنگی
از جمله ویژگیهای ورق رنگی به ضخامت و طول آنها میتوان اشاره کرد. ضخامت این ورقها معمولاً مابین ۰.۸ الی ۶ میلیمتر بوده و ضخامت رنگ آن مابین ۲۰ الی ۲۵ میکرون است. این ورقها از مقاومت زیادی در برابر سایش و خوردگی برخوردارند و هر ورق بسته به میزان ضخامتی که دارند جهت ساخت و ساز لوازم ساختمانی و تولید لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. قیمت ورق آهن در آهنرسان با توجه به قیمت دلار و نوسانات ارز و مواداولیه بکار رفته در ساخت آنها متغیر است.
طول این ورق بین ۸۰۰ الی ۱۵۰۰ متر و هر یک از رولهای ورق رنگی معمولا ۶ تن وزن دارد. معمولا از ورق رنگی باعرض ۱۲۵ سانت و طول دو و نیم متر تحت عنوان ورق بلند و ورق رنگی ۲ متری با عرض ۱۰۰ سانت را تحت عنوان ورق کوتاه از یک رول برش زده و آن را برای فروش عرضه میکنند. قیمت ورق رنگی در آهنرسان به قیمت کف بازار و بسیار منصفانه لحاظ شده است. جهت خرید این ورق میتوانید به سایت آهنرسان مراجعه کرده یا با شماره تلفن آهنرسان ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس حاصل نمایید.
مشخصات ورق رنگی
ورق رنگی از رنگبندی بسیار متنوعی برخوردار بوده و در برابر زنگزدگی و خوردگی بسیار مقاوم و مستحکم است. به همین علت در سالهای اخیر از این محصول زیاد در حوزه صنعت استفاده شده است. از جمله خواص این محصول، شکلپذیری بالای آن است و در تولید آن از پوششها و قطعات مختلفی استفاده میشود. ضخامت لایه رنگ بکار رفته بر روی این کالا که بر روی فلز پایه ورق رنگی جای داده میشود، عمدتاQ 35 میکرون بوده و قیمت آن در مقایسه با ورق گالوانیزه قدری بیشتر است. حساسیت این اوراق در برابر نوسانات کشش به ویژه منطقه نورد پوستهای زیاد بوده و جهت رنگ کردن سطح اوراق فولادی و به دست آوردن ضخامت ۰.۳ میلیمتر در بخش محصول نهایی، ضخامت ورق ورودی به خط گالوانیزه حدود ۰.۲۶ میلیمتر باید باشد.
از آنجا که ورقهای رنگی همان ورقهای گالوانیزهاند، طی مراحل تولید رنگآمیزی میشوند و دارای خصوصیات و مشخصات فلزاتاند که از جمله آنها میتوان به مواردی همچون تنوع رنگی، مقاومت در برابر زنگزدگی، خوردگی، آب و رطوبت اشاره کرد. این محصول دارای انعطافپذیری بالایی بوده و از خاصیت جوشپذیری هم برخوردار است.
ذکر این نکته ضروری است که با افزایش ضخامت این ورقها شاهد تناسب بیشتر آنها برای کاربرد در حوزههای مختلف نیستیم، چرا که انعطافپذیری این محصول با افزایش ضخامت آن، کاهش مییابد. عمدتاً ضخامت این ورق مابین ۲ تا ۷ دهم میلیمتر است.
کارخانههای تولیدکننده ورق رنگی
از ورقهای رنگی در سراسر دنیا در حوزههای مختلفی استفاده میشود. کارخانههای داخلی که انواع این اوراق را تولید و به فروشندگان عرضه میکنند، متعددند. از جمله این کارخانجات، کارخانه شرکا امیرکبیر کاشان، نورد سمنان، ورق خودرو شهرکرد را میتوان نام برد. در ایران همچنین کارخانههای مختلفی مانند فولاد مبارکه اصفهان، هفت الماس قزوین و فولاد امیرکبیر کاشان به تولید این ورقها میپردازند. در کنار این کارخانجات کارگاهها و شرکتهای مختلفی هم تولید این ورقها را بر عهده دارند و نیمی از نیاز بازار ایران را در این زمینه تامین میکنند. همچنین این محصول به شکل وارداتی از کشورهایی همچون امارات، چین، قزاقستان و هند و کره به ایران وارد میشود.
سخن آخر
ورق رنگی همچون ورقهای فلزی احتمال خوردگی دارد و در انواع مختلف همچون ورق رنگی کرکرهای (سینوسی)، ورق رنگی شادولاین، ذوزنقه و سفال در بازار برای خرید موجود است. این در حالی است که با توسعه فناوریها در این حوزه، تلاش شده تا این ورقها در برابر خوردگی و زنگزدگی بسیار مقاوم باشند. هر ورق رنگی طی سه مرحله بررسی وضعیت ظاهری ورق، آمادهسازی سطوح آن و رنگآمیزی تولید میشود تا در حوزههای مختلف ساختمانی و یا تولید لوازم خانگی مورد استفاده قرار گیرد. بیش از نیمی از نیاز بازار ایران به این محصول توسط کارخانه فولاد مبارکه اصفهان تولید میشود و گاهی نیز این محصول از چین به ایران وارد میشود.
سوالات متداول
۱. پوشش رنگی ورق گالوانیزه چیست؟
رنگ کورهای الکترواستاتیک میباشد که سال ۱۹۵۰ اولین بار وارد بازار شده و متشکل از خشک رزین و ذرات ریز است.
۲. به منظور رنگآمیزی کلافهای فلزی از چه شیوههایی استفاده میشود؟
شیوه پودری (الکترواستاتیک)، شیوه اسپری، اکستروژن، غلتکی و لامینیتینگ.
۳. درجهبندی ورقهای رنگی چگونه انجام میشود؟
برحسب اینکه محصولات درجه ۱ یا ۲ هستند، انجام میشود. نوع محصول درجه ۱ برای موارد پرکاربرد به لحاظ استحکام پوشش، رنگپذیری و مقاومت انجام میشود و محصولات درجه ۲ برای موارد دارای جنبه تزئینی مورد استفاده است.
۴. تولید محصولات گالوانیزه به چه شکل انجام میشود؟
به صورت الکترولیت و غوطهوری. البته در کشورمان ایران عمدتاً از شیوه غوطهوری استفاده میشود.
۵. کاربردهای ورقهای رنگی در کجاست؟
از این ورقها در ساخت بدنه لوازم برقی مانند اجاق گاز، ماشین لباسشویی و یخچال فریزر، ساخت کابینت، نمای سازهها، ساخت سوله، لوازم دکوراسیون، ساخت کانتینر، بدنه رایانهها و فرنیچر استفاده میشود.