فرآیند آلومینایزینگ چیست؟

آلومینایزینگ فولاد

فرآیند آلومینایزینگ مشابه فرآیند گالوانیزاسیون می باشد، با این تفاوت که در آلومینایزینگ از آلومینیوم به عنوان روکش و پوشش استفاده می شود. آلومینایزینگ چیست؟ فرآیندی که در آن، آلومینیوم به عنوان روکش و پوشش انواع قطعات فلزی و غیر فلزی کاربرد دارد. آلومینایزینگ فقط و فقط بر روی قطعات فلزی و غیر فلزی قابل اجرا نمی باشد، بلکه بر روی فولاد و پلیمر هم قابل استفاده است. یکی دیگر از تفاوت های فرآیند گالوانیزاسیون با آلومینایزینگ، هدف از انجام این فرآیندها می باشد. فرآیند گالوانیزاسیون با هدف افزایش مقاومت ورق فلزی و انواع آن، کیفیت، دوام و طول عمر ورق انجام می شود، درحالیکه آلومینایزینگ با هدف مقاوم سازی فلز، نافلز یا پلیمر قطعات پایه، صورت می گیرد. فرآیند و کاربرد آلومینایزینگ دارای ویژگی های مهم و اساسی می باشد. در این مقاله با آهن رسان بعنوان مرجع استعلام قیمت آهن امروز در ارتباط باشید.

ویژگی های فرایند آلومینایزینگ چیست؟

فرآیند آلومینایزینگ در برابر حرارت و خوردگی مقاوم می  باشد. از طرفی، آلومینایزینگ در برابر فرآیند اکسیداسیون در دمای بالا مقاوم می باشد، چرا که آلومینیوم در برابر اکسید شدن، مقاوم است. یکی از روش های پوشش دهی فولاد و تقویت خواص آن، انجام آلومینایزینگ می باشد که با تشکیل یک لایه ی محافظ آلومینیومی بر روی فولاد، از فولاد در برابر اکسیداسیون محافظت می کند. از دیگر ویژگی های آلومینایزینگ می توان به مقاومت در برابر ضعیف شدن فلز، نافلز یا پلیمر پایه، اشاره کرد. پوشش آلومینیومی ایجاد شده بر روی قطعات فلزی و نافلزی، تضمین کننده ی مقاومت فلز، نافلز و پلیمر پایه در برابر خوردگی گازهای خورنده مانند SO2 می باشد. از طرفی، رطوبت و تماس با آب دریا هیچ آسیبی به قطعات پایه وارد نمی کنند.

 

[irp posts=”40574″ ]

 

معرفی کلی روش های آلومینایزینگ

فرآیند آلومینایزینگ به روش های مختلفی انجام می شود که این روش ها شامل روش غوطه وری گرم (Hot Dipping)، روش پاشش حرارتی (Thermal Spray)، روش شیمی فاز گازی (Gas Phase Ion Chemistry) و روش آبکاری الکتریکی می شوند. در بین این روش ها، روش غوطه وری گرم، اقتصادی ترین روش فرآیند آلومینایزینگ می باشد که برای پوشش دهی سطح مقاطع فولادی کاربرد دارد. ولی متاسفانه قطعات و مقاطع فولادی که دارای پیچیدگی های زیادی هستند را نمی توان با این روش پوشش دهی کرد. چرا که این احتمال وجود دارد که آلومینیوم مذاب به تمام قسمت های قطعات و مقاطع پیچیده، نفوذ نکند. از این رو، روش آبکاری الکتریکی نسبت به روش غوطه وری گرم، قابل کنترل تر می باشد و احتمال تشکیل فازهای ناخواسته و آلودگی در روش آبکاری الکتریکی کمتر است. تمام روش های آلومینایزینگ از مقاطع و قطعات فلزی و نافلزی و پلیمری پایه در برابر عوامل خارجی، حفاظت می کنند.

آلومینایزینگ فولاد

• روش اول: غوطه وری گرم (Hot Dipping)

یکی از روش های آلومینایزینگ، روش غوطه ور گرم است که فوق العاده ارزان قیمت و مقرون به صرفه می باشد. اصولا از روش غوطه وری گرم برای پوشش دهی و کاور کردن قطعات فلزی مانند تسمه، ورق آهن و سیم استفاده می شود. در روش غوطه وری گرم، مقطع فولادی و قطعات فولادی در درون مذاب فلز آلومینیوم غرق می شوند. از معایب این روش می توان به عدم توانایی این روش در پوشاندن قطعات دارای پیچیدگی بالا اشاره کرد، چرا که آلومینیوم مذاب به تمام پیچیدگی های مقطع و قطعات فولادی نمی رسد و از این رو، تمام قسمت های مقاطع فولادی پوشیده نمی شوند.

• روش دوم: روش آبکاری الکتریکی

یکی دیگر از روش های آلومینایزینگ، روش آبکاری الکتریکی می باشد. روش آبکاری الکتریکی نسبت به روش غوطه وری گرم قابل کنترل تر است. احتمال بروز آلودگی و فازهای ناخواسته در روش آبکاری الکتریکی، فوق-العاده کم و پایین است. در این روش، جریان الکتریکی به مقاطع اعمال می شود و مقاطع زیر لایه آلومینیومی، پوشش دهی می شوند. پوشش آلومینیوم اعمال شده با جریان الکتریکی دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی، ضعیف شدن، اکسیداسیون و پوسته پوسته شدن در دماهای بالا می باشد.

 

[irp posts=”40617″ ]

 

• روش سوم: روش پاشش حرارتی (Thermal Spray)

یکی دیگر از روش های آلومینایزینگ، روش پاشش حرارتی است. در این روش، با تلقین انرژی حرارتی و انرژی جنشی، مقاطع با فلز آلومینیوم پوشش دهی می شوند. در روش پاشش حرارتی، ابتدا آلومینیوم به شکل به پودر شده، میله یا سیم (بسته به مدل مورد نظر) درمی آید. در مراحل اولیه این روش، مواد اولیه به صورت خمیر یا مذاب درمی آیند و سپس ذرات ماده ی پوششی به وسیله ی هوای خشک یا گاز خنثی (مثل آرگون، هلیم، نیتروژن و یا مخلوطی از این گازها) با شتاب به سمت سطح مقاطه فولادی پرتاب می شوند. به دلیل شتاب زیاد، هنگام برخورد ذرات ماده ی پوششی به سطح مقاطع، بین ذرات و سطح مقاطع فلزی یا نافلزی، پیوندی ایجاد می شود.

کاربرد آلومینایزینگ

پیش تر اشاره کردیم که روش های آلومینایزینگ، سه دسته هستند و شامل روش غوطه وری گرم، روش آبکاری الکتریکی و روش پاشش حرارتی می شوند. در روش سوم، بین ذرات ماده ی پوششی و سطح مقاطع، پیوند مکانیکی نسبتا قوی ایجاد می شود. در اثر برخورد ذرات ماده ی پوششی به سطح مقاطع، ذرات ماده ی پوششی تغییر شکل می دهند و یک ساختار لایه ای را تشکیل می دهند. در جریان روش پاشش حرارتی، انجماد ذرات با سرعت بسیار زیادی صورت می گیرد و این سرعت برای مقاطع فلزی پایه معادل 106 کلوین بر ثانیه است. روش پاشش حرارتی برای افزایش مقاومت فولاد به کار می رود تا در برابر سایش، خوردگی فلزات، بهبود خواص سطح مقاطع، عایق سازی حرارتی و گرمایی و عایق الکتریکی، مقاومت کند.

کاربرد آلومینایزینگ در صنایع چیست؟

آلومینایزینگ فولاد یکی از مهم ترین روش های آلومینایزینگ می باشد. کاربرد فولاد آلومینایز شده در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. صنایعی چون ساختمان سازی، نیروگاه ها، مبدل ها، گرم کننده ها و تاسیسات نقت و گاز نیازمند فولاد آلومینایز شده می باشند. اصلی ترین هدف از فرآیند آلومینایزینگ در پوشش-دهی مقاطع فولادی می باشد. فولادهایی همچون CK35 و ورق ck45 دارای استحکام و سختی بالایی هستند که مقاومت بالایی دارند. برای دیدن مشخصات بیشتر و اطلاع از قیمت ورق ck45 امروز روی لینک درج شده کلیک کنید.

فولاد به دلیل استحکامی که دارد در تجهیزات صنعتی و تاسیسات مختلفی کاربرد دارد. فولاد ساده ی کربنی دارای مقاومت پایینی در برابر اکسیداسیون و تشکیل لایه ی اکسیدی غیر محافظی که بر روی سطح مقاطع تشکیل شده است، می باشد و از این رو، فرآیند آلومینایزینگ موجب تامین مقاومت فولاد در برابر اکسیداسیون می شود. گرمایش فولاد در محیط های مستعد (مانند توربین های گازی، بویلرهای بخار و مبردهای حرارتی) موجب اکسیداسیون در دمای بالا می گردد.

 

[irp posts=”37473″ ]

 

در پاسخ به سوال، کاربرد فرآیند آلومینایزینگ چیست، می بایست گفت، فولاد آلومینایزینگ در صنعت قطعه سازی خودرو کاربرد دارد و در ساخت قطعاتی پون اگزوز، کاتالیست و محافظ های حرارتی کاربرد دارد. علاوه بر موارد ذکر شده، می توان به کاربرد فولاد آلومینایز شده در صنعت لوازم خانگی اشاره کرد. قطعات شعله، محافظ های حرارتی Heat Shields، داخل فر گازی، داخل فر برقی و پلوپز، را از فولاد آلومینایز شده می سازند. تامین ضخامت، سختی، استحکام چسبندگی و ساختار پوشش های تشکیل شده آلومینایزینگ، همگی از ویژگی های مقاطع پوشش دهی شده، هستند. کنترل شرایط حین پوشش دهی اهمیت بالایی دارد.

روش های آلومینایزینگ

انواع فولاد آلومینایز شده به روش غوطه وری گرم

نوع 1 فولاد آلومینایز شده

آلومینایزینگ فولاد به دو روش غوطه وری گرم، به دو دسته تقسیم می شود. در این نوع فرآیند آلومینایزینگ، حوضچه ی آلومینیوم مذاب وجود دارد که دارای 5 درصد تا 11 درصد سیلیسیم می باشد. وجود سیلیسیم به منظور افزایش چسبندگی آلومینیوم به فولاد در حوضچه های آلومینیوم به کار رفته است. فولاد آلومینایز شده به این روش تولید می شود و دارای مقاومت حرارتی و مقاومت خوردگی می باشد. فولاد آلومینایز شده می تواند بدون هیچ تغییری در دمای 550 درجه سانتی گراد قرار گیرد و این گرما را تحمل کند. مقدار سیلیسیم موجود در پوشش سطحی مقاطع در دمای بالا، موجب ایجاد نقاط سیاه بر روی مقاطع فولادی می شود. برای مشاهده مشخصات و قیمت ورق آلومینیوم امروز کلیک کنید.

در فرآیند آلومینایزینگ فولاد از سرب استفاده نمی شود و از این رو، فولاد آلومینایز شده جایگزین فولاد گالوانیزه شده است و در ساخت لوازم خانگی کاربرد گسترده ای دارد. در ساخت کوره های ذوب، فرها، گرم کننده ها، آبگرمکن ها و وسایل پخت و پز، از فولاد آلومینایز شده، استفاده می شود.

نوع 2 فولاد آلومینایز شده

در این روش از آلومینایزینگ فولاد از حمام آلومینیوم مذاب استفاده می شود. تفاوت نوع 1 و نوع 2 فولاد آلومینایز شده در این است که در این روش، حوضچه فاقد سیلیسیم می باشد. حوضچه نوع 2 فولاد آلومینایز شده دارای آلومینیوم خالص می باشد. کاربرد آلومینایزینگ فولاد به منظور افزایش مقاومت فولاد در برابر خوردگی اتمسفریک انجام می شود. کاربرد نوع 2 فولاد آلومینایز شده در ساخت انواع پوشش های سقفی، دیواره ها، کوره خشک کن و کندانسورهای سیستم های تهویه مطبوع، مشهود و مشخص است. برای مشاهده مشخصات و قیمت ورق در انواع مختلف و کاربری های صنایع مختلف، کلیک کنید.

 

[irp posts=”40770″ ]

 

ویژگی های فولاد آلومینایز شده

  1. مقاومت حرارتی بالا: پوشش آلومینیوم و سیلیسیم که بر روی فولاد آلومینایز شده قرار گرفته است. این پوشش در برابر حرارت بالا مقاوم می باشد. حداکثر دمایی که فولاد گالوانیزه شده می تواند تحمل کند معادل 392 فارنهایت است، در حالی که حداکثر دمایی که فولاد آلومینایز شده می تواند تحمل کند برابر 900 فارنهایت می باشد.
  2. ضریب انبساط حرارتی پایین: ضریب انبساطی فولاد آلومینایز شده به نسبت کمتر از ضریب انبساطی فولاد است. از این رو، فولاد آلومینایز شده برتر از فولاد و استنلس استیل است.
  3. مقاومت در برابر خوردگی آهن: فولاد آلومینایز شده نسبت به فولاد یا آلومینیوم دارای مقاومت بالاتری در برابر خوردگی است. چرا که اکسید آلومینیوم در طول فرآیند آلومینایزینگ به روش غوطه وری گرم شکل می گیرد و این لایه اکسید آلومینیوم بر روی مقاطع فلزی تشکیل می شود و از فلز پایه محافظت می کند.
  4. اقتصادی بودن: فولاد آلومینایز شده طی فرآیند آلومینایزینگ تولید شده است که به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، انتخاب بسیاری از صنایع است. از لحاظ اقتصادی و مقرون به صرفه بودن هم فولاد آلومینایز شده نسبت به استنلس استیل و فولاد، در حد مناسبی قرار دارد. در آمریکای شمالی تقریبا 700 هزار تن فولاد آلومینایز شده در کل کشور مصرف می گردد که بخش عمده ی آن در ساخت لوازم خانگی مانند آبگرمکن، اجاق گاز و گریل استفاده می شود.
    استعلام قیمت ورق، قیمت میلگرد و تمامی شهرها برای تمامی محصولات آهن آلات را از کارشناسان ما جویا شوید.

فرایند آلومینایزینگ چیست

سوالات متداول

آیا تمام انواع آلیاژهای آلومینیوم را دارید؟

بله می توانیم همه نوع آن را برای مشتری تامین کنیم.

آیا قیمت انواع مختلف آلومینیوم با هم فرق دارد؟

بله تاحدودی با هم متفاوت هستند.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *