ورق مشبک چیست؟

12
ورق مشبک یا ورق پانچ، نوعی ورق فلزی است که روی سطح آن سوراخ‌هایی با طرح های مختلف و اغلب دایره‌ای دیده می‌شود. ورق مشبک از انواع ورق‌های فولادی است که با نورد سرد و گرم تولید می‌شود. به‌علاوه ورق پانچ را می‌توان هم به‌صورت فلزی (فولاد، آهن، آلومینیوم، مس و…) و هم غیرفلزی (پلاستیکی و…) تولید کرد.

ورق مشبک یا ورق پانچ به نوعی از ورق فولادی گفته می‌شود که سطح آن دارای شبکه‌هایی منظم باشد. این محصول به دلیل تنوع و زیبایی که دارد در صنعت برای کاربرد گسترده‌ای دارد. برای تولید این نوع ورق از پانچ یا منگنه استفاده می‌شود تا به‌وسیله آن و فشار دستگاه پرس سوراخ‌هایی روی سطح ورق ایجاد شود که به آن چشمه گفته می شود و واحد اندازه‌گیری چشمه‌ها میلی‌متر است. این سوراخ‌ها می‌توانند بسته به کاربری و دلخواه مصرف‌کننده با اشکال مختلف هندسی و در اندازه‌های متفاوتی روی ورق با پانچ‌های سفارشی ایجاد شوند. قیمت ورق مشبک هم به این دلیل که آلیاژی برگرفته از فولاد و آهن است به‌طور مستقیم از قیمت آهن تاثیر می‌گیرد.

ورق مشبک چیست؟  - معرفی انواع ورق پانچ | آهن‌رسان

[irp posts=”42995″ ]

پانچ چیست؟

پرس پانچ یا همان منگنه یکی از انواع پرس ماشینی که برای ایجاد سوراخ‌هایی روی سطح ورق‌های خام با انواع آلیاژ آهن و آلومینیوم و … استفاده می‌شود. ماشین‌های پرس پانچ به‌طور معمول دستگاه‌هایی بزرگ با کاربری ساده و آسان هستند و با نیروی دست نیز کنترل می‌شوند. دستگاه پرس پانچ دارای فریم‌های بیرونی به شکل C  یا H که به‌وسیله ان سطح ورق را فشرده و پرس می‌کنند. نحوه کار این دستگاه به این صورت است پانچ به‌وسیله نوک باریکی که در یک سمت ان قرار دارد روی سطح ورق را نشانه میگیرد و سپس با سر دیگر که چیزی شبیه قنداق و چکش است روی ورق می‌کوبد که این عمل سبب می‌شود تا نیرو با شدت بیشتری روی سطح کوچکی منتقل شود. این دستگاه‌ها مانند سایر ماشین‌ها مزایا و معایبی مختص به خود را دارند. هزینه پایین و سرعت  بالا تولید، امکان سری کاری و ایجاد طرح‌های منظم و یکسان جزو مزایای ماشین پانچ محسوب می‌شوند. از طرف دیگر از معایب این ماشین می‌توان به محدودیت این دستگاه برای تولید اشکال پیچیده اشاره کرد.

ورق مشبک یا ورق پانچ چیست؟

ورق‌های مشبک جزو محبوب‌ترین محصولات فلزی در بازار هستند که عمدتا جنس استیل دارند و این استیل از فولاد کم کربن یا در اصطلاح فولاد ساده ساخته شده است. در گذشته ورق مشبک سال‌ها پیش به عنوان وسیله‌ای برای فیلتر کردن زغال سنگ در صنعت معدن مورد استفاده قرار گرفت و در ابتدا روند ایجاد سوراخ‌ها بسیار زمان بر بود و کارگران ورق های فلزی را به صورت دستی پانچ می‌کردند. اما امروزه کارگران ورق‌ها را با سوراخ زن تولید می ‌کنند. ورق‌های فلزی که سطحی مشبک دارند ورق مشبک یا پانچ نامیده می شوند .برای تولید این ورق‌ها از دستگاه‌های مخصوصی مثل پانچ، CNC و … استفاده می‌شود.

تولید ورق پانچ

برای تولید ورقه‌های مشبک فلزی، در سطح آن‌ها با دستگاه‌های پرس با اعمال فشار، نیرو و برش دادن سوراخ‌هایی ایجاد می‌کنند. سوراخ‌های ایجادشده اشکال مختلفی دارند و بسته به کاربرد ورق می‌توان به‌صورت دایره، مربع، مستطیل و… باشد. برای پانچ‌کاری معمولا از اشکال و طرح‌های متداول استفاده می‌شود اما شکل‌ و طرح‌های پیچیده‌تری نیز قابل پیاده‌سازی هستند که باید برای انجام آن از قالب و تنظیمات خاصی استفاده شود. به‌طور معمول فرایند پانچ روی ورق با نیروی دست انجام می‌شود اما در سال‌های اخیر ماشین‌های CNC وارد این عرصه شدند که سرعت بسیار بالایی نسبت به انجام آن به‌صورت دستی دارند و می‌توانند عملیات پانچ را به‌صورت‌های هیدرولیکی، پنوماتیک و الکتریکی اجرا کنند. البته عملیات پانچ دورریز زیادی دارد و تکه‌های جداشده از ورق بعد از پانچ شدن عموماً دورریخته یا بازیافت می‌شود. به همین دلیل قیمت تمام‌شده ورق پانچ شامل قیمت ورق و کار روی ورق می‌شود.

ورق مشبک چیست؟  - معرفی انواع ورق پانچ | آهن‌رسان

[irp posts=”43102″ ]

روش‌های پانچ ورق

✅پانچ به روش CNC: روش سی ان سی از دستگاه‌های پیشرفته صنعتی است که به کامپیوتر متصل است و با نرم‌افزارهای طراحی کار می‌کند. در روش CNC یک نفر به‌عنوان اپراتور وظیفه حرکت دادن ورق بر زیر دستگاه را به عهده دارد. دستگاه CNC قابلیت ایجاد حفره‌ها و سوراخ‌های سه‌بعدی (مثل فرورفتگی، پیچ‌وخم و…) را دارد.

✅پانچ به روش سمبه ماتریس: دستگاه‌های دیگری برای پانچ کردن فلزات استفاده می‌شود که از آن جمله می‌توان به قالب سنبه ماتریس اشاره کرد. دستگاه یا قالب سنبه ماتریس از قسمت‌های مختلفی برای برشکاری، خم کردن، کشیدن و کوبیدن فلزات تشکیل‌شده است.

✅پانچ به روش لیزر: پانچ فلز با دستگاه لیزر نیز همانند CNC از طریق کامپیوتر انجام می‌شود و درواقع از برنامه کامپیوتری فرمان می‌گیرید. در روش لیزر یک طرح دلخواه طراحی‌شده و تحت برنامه کامپیوتری به لیزر منتقل می‌شود. لیزر نیز به‌صورت اتوماتیک بر اساس طرح پانچ‌های روی ورق را ایجاد می‌کند. از ویژگی‌های این روش، سرعت در انجام کار است.

✅پانچ به روش واترجت: واترجت از جدیدترین روش‌های برش فلزات محسوب می‌شود، دستگاه‌های واترجت با استفاده از فشار بسیار قوی آب و محلول آب و مواد دیگر مواد سخت مثل سنگ و فلزات را برش می‌دهد. برای تولید ورق مشبک و انواع آن از واترجت برای پانچ فلزات نیز استفاده می‌شود.

ورق مشبک پلاستیکی چیست؟

ورق پانچ پلاستیکی یا در اصطلاح عامیانه ورق سوراخ دار پلاستیکی  یکی از انواع ورق مشبک محسوب می‌شود که عملیات پانچ کاری به‌جای اینکه روی فلز انجام شود روی پلاستیک انجام می‌شود. این ورق به دلیل دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردی نظیر ابعاد بزرگ، وزن سبک و پایین، هزینه تولید بسیار اقتصادی و در اختیار داشتن ماشین آلات تخصصی مثل واترجت، لیزر و CNC  تولید این نوع ورق در بین صنایع مختلف اقتصادی و صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. ورق پانچ پلاستیکی در صنعت کشاورزی و پتروشیمی بسیار پرکاربرد است و اغلب برای ساخت فیلتر و توری مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل قیمت ورق پانچ پلاستیکی نیز برای بسیاری از افراد که به‌طور روزمره با آن سروکار دارند با اهمیت است.

[irp posts=”43586″ ]

انواع ورق پانچ و کاربرد آن‌ها

ورق‌های مشبک الگوهای مختلفی دارند و در میان آن‌ها می‌توان به الگو مشبک، دایره‌ای مربعی لوزی ستاره‌ای و غیره اشاره کرد. این ورق‌ها در جنس‌ها مختلف و با فلزات آلیاژهای متفاوتی تحت فرآیند پانچینگ با استفاده از دستگاه‌های مخصوص پرس تولید می‌شوند. انواع ورق پانچ شامل موارد زیر می‌شود.

💠ورق پانچ استیل: این نوع ورق به دلیل استحکام و مقاومت بالایی که آلیاژ استیل دارد، یکی از پرکاربردترین و رایج‌ترین انواع ورق پانچ در صنعت است. همچنین ورق استیل پانچ به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون در نمای کار و همچنین صنایعی نظیر کشتی‌سازی، مخازن صنعتی نفتی و گازی، داروسازی و … کاربرد دارد.

💠ورق پانچ آجدار:  این نوع ورق نیز به دلیل وجود آج روی سطح ورق عمدتا در جاهایی به‌کار برده می‌شود که امکان لغزندگی وجود دارد یا نیاز به اصطکاک روی سطح است. از این ورق در ساخت کف اتوبوس و وسایل نقلیه، ورق شیروانی و همچنین برخی دستگاه‌ها صنعتی استفاده می‌شود. بهترین تولیدکننده ورق مشبک آجدار کارخانه فولاد مبارکه اصفهان است که در ابعاد و ضخامت مختلف این نوع ورق را روانه بازار می‌کند.

💠ورق پانچ گالوانیزه:  ورق مشبک گالوانیزه به دلیل زیبایی و رنگ روشنی که دارد در نمای ساختمان کاربرد دارد. علاوه‌بر این مورد از این ورق در ساخت پل، پاگرد، نرده، دیوار و پارتیشن، نردبان و سایبان استفاده می‌شود. قیمت ورق مشبک گالوانیزه نیز به قیمت ورق گالوانیزه  و قیمت ورق بستگی دارد.

💠ورق پانچ روغنی: ورق روغنی مشبک نیز مانند ورق گالوانیزه زیبایی چشمگیری دارد و به همین دلیل در ساخت لوازم خانگی کاربرد وسیعی دارد. همچنین این ورق به دلیل بهره‌گرفتن از نورد سرد در هنگام تولید از استحکام بالا و مقاومت مناسبی برخوردار است که این خصوصیت بسیار مناسبی برای استفاده در صنعت خودروسازی محسوب می‌شود. ضخامت، ابعاد و کارخانه تولیدکننده از عوامل تاثیرگذار بر قیمت ورق روغنی هستند.

💠ورق پانچ رنگی: این نوع ورق مشبک نیز مانند ورق رنگی به دلیل وجود یک لایه رنگ روی ورق و مقاومت در برابر خوردگی بسیار پرکاربرد است. علاوه‌براین ورق رنگی زیبایی خاص خود را دارا است و به دلیل تنوع رنگی بالا در بین صنعت‌گران بسیار محبوب است. نوع رنگ و تعداد لایه‌های رنگی نیز بر افزایش و کاهش قیمت ورق رنگی مشبک موثرند.

 

ورق مشبک چیست؟  -معرفی انواع ورق پانچ | آهن‌رسان

[irp posts=”43336″ ]

کاربرد ورق مشبک در صنعت

ورق پانچ یا مشبک کاربردهای گسترده‌ای درصنایع گوناگون مانند پتروشیمی، معدن، هوافضا، خودرو الکترونیکی دارد. برای مثال برای ساخت تهویه در کارخانه‌های صنعتی، کیس کامپیوتر،  ساخت قفسه، اتاق آسانسور و در ساخت درب‌های مختلف این نوع ورق استفاده می‌شود. البته باید این نکته را در نظر گرفت که ورق پانچ در هر جایگاهی که استفاده شود باید خصوصیات منطبق با آن را داشته باشد. برای نمونه اگر  قرار است از ورق مشبک در فیلتراسیون استفاده شود باید اندازه چشمه‌ها بسیار ریز و کوچک باشند. همچنین به دلیل تنوع و انعطاف بالا در تولید این محصول به روش‌های مختلف، خریدارن می‌توانند به‌صورت سفارشی و شخصی‌سازی شده متناسب با نیاز خود شکل سوراخ‌های ورق مشبک و حتی تعداد آن‌ها را تغییر دهند که همین امر سبب محبوبیت بالای این ورق در صنعت شده است.

مشخصات فنی ورق مشبک

عموما ورق‌های مشبک ‌تنوع بالایی دارند و در جنس، ضخامت و ابعاد متفاوتی میتوانند تولید شوند. ورق پانچ‌ گالوانیزه کارخانه‌ای استاندارد معمولا ضخامتی بین  ۲۲/۰ تا ۸ میلی متر داشته و ورق‌های روغنی بین ۰.۵ تا ۱.۵ میلی‌متر ضخامت دارند.

عوامل موثر بر قیمت ورق مشبک

به‌طورکلی عوامل و مولفه‌های متعددی بر قیمت ورق مشبک تاثیرگذار هستند. نوسانات ارز، عرضه و تقاضا، نرخ آهن‌ در بازار جهانی، هزینه حمل و نقل و ختی شرایط سیاسی کشور بر قیمت تمام شده انواع ورق مشبک تاثیر دارند. از طرفی دیگر عوامل دیگری همچون ابعاد و ضخامت، ههزینه مواد اولیه، کارخانه تولید کننده و دلایلی از این دست نیز بر قیمت روز ورق مشبک تاثیر مستقیم می‌گذارند. باید این نکته را مدنظر قرار دهید که اگر قصد شخصی سازی کردن سفارش ورق مشبک خود را دارید باید هزینه‌ بیشتری برای آن بپردازید.

ورق مشبک چیست؟ - معرفی انواع ورق پانچ و کاربردهایشان | آهن‌رسان

[irp posts=”43818″ ]

سخن آخر

در این مقاله روش‌های تولید ورق مشبک و انواع  ورق پانچی به‌طور جزئی بررسی شد. اگر در مورد این ورق سوالی ذهن شما را مشغول کرده است یا قصد خرید این محصول را به‌صورت غیرحضوری دارید آهن‌رسان انتخاب مناسبی برای شماست. شما می‌توانید برای خرید ورق مشبک با کارشناسان فروش آهن‌رسان (۳۱۹۱۶☎) تماس بگیرید و پیش از ثبت سفارش خود علاوه‌بر اطلاع از قیمت لحظه‌ای ورق مشبک از مشاره رایگان کارشناسان فروش آهن‎‌رسان با بیش از چندین دهه تجربه بهره ببرید.

سوالات متداول

ورق مشبک یا پانچ چیست؟

به نوعی از ورق‌های فولادی گفته می‌شود که سطحی مشبک دارد و در فرآیندی به نام پانچینگ یا فشار به وسیله ی دستگاه‌های مخصوص تولید شده و صنعت ساخت وساز و سایر صنایع کاربرد دارد. 

رایج‌ترین نوع  ورق مشبک کدام  است؟

ورق‌های پانچ استیل، ورق‌های پانچ آجدار به دلیل خصوصیات منحصر به فرد خود در صنعت پرکاربرد و رایج هستند.

چند نوع ورق پانچ در بازار وجود دارد؟

 ورق‌های متعددی نظیر ورق پانچ سیاه، ورق پانچ استیل، ورق پانچ آلومینیوم. ورق های پانچ تحت سوراخ هایی با ابعاد مختلف تولید می‌شوند و در صنایع مختلف به کار برده می‌شوند.

کدام نوع ورق پانچ بهتر است؟

انتخاب نوع ورق پانچ بستگی به هدف شما برای استفاده دارد و بهتر است قبل از خریداری در مورد آن با کارشناسان ما مشورت کنید.

قیمت ورق پانچ به چه عواملی وابسته دارد؟

به مواردی همچون وزن ورق ، ضخامت ورق ، جنس ورق، تراکم ورق، تعداد سوراخ‌ها، تعداد ورق‌های سفارش داده شده ، نوسان قیمتی در بازار ارزی و فصلی و … بستگی دارد.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *