گل میخ چیست

گل میخ چیست

قبل از اینکه بخواهیم به توضیح گل میخ بپردازیم در مورد یکی از مصالح پر کاربرد ساختمانی صحبت می کنیم که با گل میخ ارتباط نزدیکی دارد. سقف عرشه فولادی از مصالح محبوب و پرکاربرد ساختمانی است و دو جزء اصلی ورق گالوانیزه و برش گیر دارد. در ادامه با آهن رسان مرجع قیمت آهن همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.

گل‌میخ در اینجا چه نقشی دارد؟

نقش گل‌میخ در اتصال عرشه فولادی و سایر اجزا به یکدیگر است؛ یعنی باعث می‌شود تا ورق فولادی و بتن در کنار هم قرارگرفته (به‌عنوان یک واسط بین ورق گالوانیزه و بتن)، همچنین وظیفه تحمل تنش و انتقال نیرو بین بتن و فولاد نیز توسط گل‌میخ انجام می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود تا به آن پایه برش گیر نیز می‌گویند. گل‌میخ را یا به‌صورت مستقیم یا از روی ورق گالوانیزه روی بال تیر جوش می‌دهند. برای اطلاع از قیمت ورق و قیمت ورق گالوانیزه به لینک‌های درج شده مراجعه کنید.

استاندارد ساخت گل‌میخ

گل‌میخ را از فولاد آلیاژی با کربن پایین می‌سازند. استاندارد A.W.S- D1.1 و DIN EN ISO 13918 و فرایندی به نام فورج سرد برای تولید این محصول تعریف‌شده‌اند. گل‌میخ‌ها را در اندازه‌های (قطر و ارتفاع) متنوعی تولید و عرضه می‌کنند تا در موارد مختلف به کار گرفته شوند. اغلب قطر برش گیر را حدود ۲ سانتی‌متر و ارتفاع آن بسته به شکل و نوع ورق فولادی و حداقل ۴۰ میلی‌متر (بعد از نصب) در نظر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: فولاد کورتن چیست

برای تولید گل‌میخ دو روش وجود دارد. روش فورج سرد و فورج گرم. در روش فورج سرد لایه‌های داخلی فولاد یکنواخت و با دانسیته بالا ساخته شده و استحکام کششی، سختی و قدرت تسلیم ر افزایش می‌دهد. گل‌میخ‌هایی که با این روش ساخته می‌شوند دارای ابعاد با دقت بالا و سطح صاف هستند. در روش فورج گرم که پیشنهاد نمی‌شود از آن استفاده کنید، تنش‌های پسماند وجود دارد. در این روش استحکام مکانیکی قسمت‌های مختلف گل‌میخ یکسان و یکنواخت نیست و همین عامل باعث ایجاد ترک و شکستگی آن می‌شود. ویدئوهای جالب را در کانال آپارات مشاهده نمایید.

نکته: تولید گل‌میخ با روش ریخته‌گری و فرج گرم به‌هیچ‌عنوان قابل مورد تائید نبوده و فاقد ارزش فنی است.

اهمیت گل میخ چیست؟ نقش گل‌ میخ در سازه بسیار مهم و پررنگ است. پس لازم است تا کیفیت و مقاوم بودن آن را به‌طور ویژه موردبررسی قرارداد. اگر کل میخ را نامرغوب و غیراستاندارد تولید کنند، تحمل تنش‌های وارده و انتقال نیرو به‌خوبی انجام نمی‌شود و باعث از بین رفتن سازه می‌شود.

برای تولید گل‌میخ باکیفیت و مرغوب باید به استاندارد تولید، موارد اولیه و ابعاد محصول دقت شود.

گل میخ چیست

مزایای استفاده از گل‌میخ

  • نسبت به دیگر برش­گیرها سرعت اجرای گل‌میخ بالاتر است
  • جوش حاصل از گل‌میخ یکنواخت و یکپارچه است
  • قبل از انجام عملیات جوشکاری برخلاف نبشی و ناودانی نیاز به آماده‌سازی ندارد
  • برخلاف ناودانی که نیروی برشی را فقط در جهت عمود بر آن انتقال می‌دهد؛ گل‌میخ نیروی برشی را در تمام جهات انتقال می‌دهد.
  • برخلاف جوشکاری سایر برش­گیرها، گل‌ میخ باعث تغییر شکل تیر فولادی نمی‌شود
  • برخلاف ناودانی که نمی‌توان آن را از روی ورق جوش داد، گل‌میخ از روی ورق عرشه فولادی نیز قابل جوش است.

گل‌میخ را با دستگاه‌های جوش قوس الکتریکی خاصی به قطعات دیگر متصل می‌کنند. روش جوش نام‌برده دارای سرعت بالایی نسبت به روش‌های دیگر است.

آیا میدانید روش جوشکاری گل میخ چیست؟برای انجام جوش گل‌میخ ابتدا باید کیفیت قطعات و زنگ‌زدگی آن‌ها کنترل شود. قبل از اینکه گل‌میخ را در مکان موردنظر قرار دهیم باید یک حلقه سوراخ روی ورق ایجاد کرد. پس‌ازآن یک قطعه سرامیکی به نام دنده پوش در محل جوش قرار داده می‌شود تا در حین جوشکاری مواد مذاب ایجادشده را محافظت کرده و جوش یکنواختی ایجاد کند. بین گل‌میخ و بال بالایی تیر، قوس الکتریکی برقرار می‌شود و حدود ۵ میلی‌متر مواد مذاب گل‌میخ درون سازه قرارگرفته و اتصال ایجاد می‌شود. در جدول زیر مشخصات مکانیکی و فنی گل میخ با استاندارد AWS D 1.1 – ۰۰ را مشاهده می کنید.

مقاومت کششیمقاومت تسلیممیزان افزایش طول نسبی
۴۲۰ نیوتن بر میلی متر مربع۳۴۵ نیوتن بر میلی متر مربع۲۰ درصد

ازآنجاکه کل مراحل بالا و عملیات جوش تنها چند ثانیه طول می‌کشد، این روش جوش با گل‌میخ بسیار سریع بوده و همین موضوع از مزایای اصلی استفاده از گل‌میخ است.

نکات مهم در جوش گل‌میخ:

  • گل‌میخ، ورق و سازه باید خشک باشند
  • در حین عمل جوشکاری دستگاه ثابت بماند
  • بعد از هر ۱۰۰۰۰ گل‌میخ قطعات جوش (لیفت و هولدر) تعویض شوند.
  • پس از هر قوس، گان به مدت ۳ ثانیه ثابت مانده تا مواد مذاب سرد شود.

در این مقاله به موضوع گل میخ چیست، پرداخته شد. برای مطالعه مطالب جالب و آموزنده دیگر در رابطه به محصولات فلزی و فولادی، مطالب منتشر شده در وبلاگ را بخوانید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *