میلگرد زیگزاگ چیست

میلگرد زیگزاگ که با اسامی دیگری مانند خرپا شناخته می‌شود، با کمک اتصال میلگردهای آجدار A3 و میلگردهای ساده شکل تولید می‌شود و بخش عرضی آن به شکل زیگزاگ است. به همین دلیل با نام میلگرد زیگزاگ شناخته می‌شود.
میلگرد زیگزاگ کاربردهای مختلفی در ساختمان‌سازی دارد و معمولاً برای تولید سقف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه قصد داریم به‌طور کامل درباره این قطعه و ویژگی‌های آن توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت میلگرد زیگزاگ و سایر محصولات فولادی، می‌توانید به صفحه قیمت آهن امروز مراجعه کنید.

میلگرد زیگزاگ نوعی قطعه فولادی پیش ساخته است که دارای سه بخش اصلی می‌باشد. بخش اول میلگرد بالایی است که برای تحمل بار تیرچه مورد استفاده قرار می‌گیرد و به افزایش توان سقف هنگام قالب‌بندی و بتن‌ریزی کمک می‌کند. بخش دوم میلگرد عرضی است که با نام میلگرد زیگزاگ نیز شناخته می‌شود و وظیفه نگه داشتن بتن را بر عهده دارد.
بخش سوم میلگرد پایینی است که برای تحمل نیروی کششی و لنگر خمشی استفاده می‌شود. این قطعه به گونه‌ای طراحی می‌شود که بار نیروی سازه را به راحتی تحمل کند.
به طور کلی، خرپا به گونه‌ای ساخته می‌شود که دو میله آجدار در قسمت پایینی و یک میله آجدار در قسمت بالایی در کنار میلگردهای ساده قرار گرفته باشند که البته میلگردهای ساده به صورت زیگزاگی به یکدیگر متصل شده‌اند. برای متصل کردن میلگردهای زیگزاگ، از روش‌هایی مانند خم کاری و جوشکاری استفاده می‌شود.

انواع میلگرد زیگزاگ

به طور کلی، میلگردهای زیگزاگ در دو دسته میلگردهای ساده و تقویت شده قرار می‌گیرند که میلگردهای ساده معمولاً در صنایع ساختمانی کاربرد دارند. میلگردهای تقویت شده دارای مقاومت و استحکام بیشتری هستند. قیمت میلگرد بر اساس نوع و کاربرد آن متفاوت است. میلگردهای زیگزاگ معمولاً بر اساس کاربردها و مصرف خود در انواع مختلفی تقسیم بندی می‌شوند.
به عنوان مثال، در پروژه‌های عمرانی از نبشی آهنی در بخش بالایی و پایینی میلگرد زیگزاگ استفاده می‌شود و شکل ظاهری آن را تغییر می‌دهد. در انواع دیگر، از محصولات فولادی به جای نبشی آهنی یا میلگرد آجدار استفاده می‌شود.
برخی خرپاها با نام میلگرد منفرد به بازار عرضه می‌شوند. در این خرپاها، از یک میلگرد آجدار به جای میلگردهای موازی بخش بالایی و پایینی استفاده می‌شود. نوع دیگر زیگزاگ دوبل است که در بخش‌های بالایی و پایینی آن دو میلگرد قرار دارد.

اجزای تشکیل‌دهنده میلگرد زیگزاگ

همانطور که گفته شد، میلگردهای زیگزاگ دارای سه بخش میلگرد بالایی، میلگرد پایینی و میلگرد عرضی هستند که در این بخش به طور کامل درباره آن‌ها توضیح داده خواهد شد:

میلگرد‌های بالایی

میلگردهای بالایی که با اسامی دیگری مانند میلگرد بالایی تیرچه شناخته می‌شوند، در بخش بالایی سازه نصب خواهند شد و وظیفه تحمل بار تیرچه را بر عهده دارند. علاوه بر این، برای خنثی کردن نیروهای فشاری روی تیرچه مورد استفاده قرار می‌گیرند‌. در واقع، میلگردهای بالایی عملکرد شبیه به بال تیرآهن دارند.

میلگرد‌های پایینی یا کششی

اجزای بعدی میلگردهای پایینی یا کششی هستند که در بخش پایینی سازه قرار می‌گیرند و برای تحمل نیروی کششی ناشی از لنگرهای خمشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین نیروهایی که به میلگردهای پایینی وارد می‌شود، نیروی باربری و نیروی ناشی از وزن مرده سقف است. مقاومت میلگردهای پایینی بسیار بالاتر از سایر میلگردها است و از خاصیت کششی مطلوبی برخوردار هستند.

میلگرد‌های عرضی یا زیگزاگ

میلگردهای عرضی به شکل مورب در این قطعه نصب می‌شوند و برای اتصال بین ملات و میلگرد مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین وظایف میلگردهای عرضی، تحمل نیروهای برشی قسمت‌های مختلف سازه است که باعث از هم پاشیدگی بتن می‌شود‌.

نحوه ساخت میلگرد زیگزاگ

دو تکنیک مختلف یعنی تکنیک دستی و مکانیزه برای تولید میلگرد زیگزاگ استفاده می‌شود. در ادامه هر یک از روش‌ها را برای شما توضیح می‌دهیم:

روش دستی

یکی از بهترین روش‌های تولید میلگرد زیگزاگ، روش دستی است که به عنوان رایج‌ترین روش نیز شناخته می‌شود. در این روش باید از یک میلگرد ساده بسته استفاده کنید. در مرحله اول، میلگردهای آجدار به یکدیگر متصل می‌شوند تا به طول دلخواه خود برسند‌. سپس باید نواحی مناسب برای برش دادن روی میلگردها علامت زده شود.
در وهله بعدی، میلگرد در دستگاه برش قرار می‌گیرد و محل علامت زده شده برش داده خواهد شد. در قدم بعدی، میلگردهای ساده به شکل زیگزاگ در میان میلگردهای آجدار قرار می‌گیرند. سپس در اندازه‌های مختلفی برش داده می‌شوند و به صورت حرف V لاتین خم خواهند شد. در نهایت میلگردهای آجدار باید به گونه‌ای تنظیم شود که دو میلگرد در قسمت پایینی و یک میلگرد در قسمت بالایی قرار داشته باشد.
در مرحله بعد، میلگردهای ساده را به شکل زیگزاگ در بین میلگردهای آجدار قرار می‌دهند و از فرایند جوشکاری برای اتصال آن‌ها استفاده می‌کنند. گاهی اوقات از تکنیک‌های دیگری مانند قلاب کردن برای اتصال قطعات استفاده می‌شود. این قطعات در طول و عرض‌های گوناگون به بازار عرضه می‌شوند و زمان ساخت نسبتاً طولانی دارند.

روش مکانیزه

روش دوم روش مکانیزه نام دارد که با استفاده از دستگاه‌های مخصوصی انجام می‌شود. به همین دلیل زمان ساخت میلگردهای زیگزاگ با استفاده از روش مکانیزه بسیار بیشتر است و به تعداد نیروی کار کمتری نیاز دارد. در این تکنیک، میلگردهای طولی روی یکدیگر قرار می‌گیرند. سپس از دستگاه فشار برای خم کردن میلگردهای عرضی به شکل حرف وی لاتین استفاده می‌شود.
در نهایت قطعات با استفاده از روش‌های الکتریکی و با کمک جوشکاری به یکدیگر متصل می‌شوند. آخرین مرحله برشکاری و تنظیم اندازه قطعات است. با توجه به اینکه در روش مکانیزه از نیروی کار کمتری استفاده می‌شود، هزینه‌های نهایی بسیار کمتر از روش دستی خواهد بود.
علاوه بر این، در این تکنیک از ابزارهای پیشرفته و استانداردهای جهانی استفاده می‌شود. به همین دلیل، تمامی قطعات از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. در روش مکانیزه از الکترود برای جوشکاری میلگردها استفاده نمی‌شود و همکاری به صورت یکدست انجام خواهد شد.

مشخصات میلگرد زیگزاگ

میلگردهای زیگزاگ دارای مشخصات فنی خاصی هستند و بر اساس استانداردهای خاصی تولید می‌شوند. استاندارد تولید و مشخصات فنی میلگرد‌های صادراتی و وارداتی با یکدیگر متفاوت است و همین مسئله باعث تفاوت قیمت میلگرد صادراتی و سایر میلگردها می‌شود. قطر میله‌های پایینی معمولاً بین ۶ تا ۱۲ میلی‌متر است و میله‌های عرضی یا زیگزاگ نیز از نوع میله‌های نورد گرم هستند و قطر آن‌ها معمولا بین ۳ تا ۴ میلی‌متر است.
میلگردهای بخش بالایی خرپا با استفاده از فرآیند نورد سرد و نورد گرم تولید می‌شوند و قطر آن‌ها با توجه به ابعاد و طول تیرچه متغیر است. در جدول زیر می‌توانید نمونه ابعاد میلگرد زیگزاگ را مشاهده کنید:

طول میلگرد (m)

قطر میلگرد نورد گرم (mm)

قطر میلگرد نورد سرد (mm)

۳

۸

۶

۳ تا ۶

۱۰

۸

۶ تا ۸

۱۲

۱۰


وزن میلگرد زیگزاگ

همانطور که گفته شد، میلگردهای زیگزاگ با استفاده از استانداردهای خاصی تولید می‌شوند و وزن آن‌ها با توجه به نوع استاندارد متفاوت است. معمولاً از استانداردهای جدول وزن میلگرد برای تولید قطعات فولادی و میلگرد زیگزاگ استفاده می‌شود. وزن این قطعه به قطر میلگرد بالایی پایینی و قطر میلگرد زیگزاگ بستگی دارد. می‌توان برای محاسبه وزن این قطعات از رابطه زیر استفاده کرد:
وزن میلگرد = ۱۰۰۰/ (شعاعشعاع ۳.۱۴* طول*۷.۸)
در این فرمول شعاع و طول باید بر اساس میلی‌متر وارد شوند. البته توجه داشته باشید که وزن دقیق میلگرد به عوامل مختلفی مانند استاندارد تولید شده، کیفیت مواد اولیه و مواردی مانند این بستگی دارد.
به عنوان مثال، وزن میلگرد زیگزاگ با قطر بالایی ۱۰ میلی‌متر، قطر پایینی ۸ میلی‌متر و قطر زیگزاگ ۱۰ میلی‌متر و طول ۶ متر، حدود ۱.۱۴ کیلوگرم است. وزن میلگرد زیگزاگ با قطر بالایی ۱۴ میلی‌متر، قطر پایینی ۱۲ میلی‌متر و قطر زیگزاگ ۱۴ میلی‌متر و طول ۶ متر، در حدود ۳.۰۳ کیلوگرم است. همچنین وزن میلگرد زیگزاگ با قطر بالایی ۱۶ میلی‌متر، قطر پایینی ۱۴ میلی‌متر و قطر زیگزاگ ۱۶ میلی‌متر و طول ۶ متر، در حدود ۳.۹۸ کیلوگرم است.

کاربردهای میلگرد زیگزاگ

میلگردهای زیگزاگ در انواع پروژه‌های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت میلگرد مشهد به صفحه قیمت میلگرد نیشابور در مشهد مراجعه کنید. برخی از کاربردهای این میلگردها شامل موارد زیر هستند:
۱. برای تولید سازه‌های بتنی جهت افزایش استحکام و مقاومت سازه کاربرد دارند.
۲. برای تولید پل و تونل جهت تحمل بارهای سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرند.
۳. در سازه‌های آبی مانند سد و مخزن برای افزایش مقاومت در مقابل فشار آب کاربرد دارند.

مزایای میلگرد زیگزاگ

میلگردهای زیگزاگ دارای مزایای متنوعی هستند. یکی از مهم‌ترین مزایای این محصولات، افزایش مقاومت سازه است. این قطعات به گونه‌ای ساخته شده‌اند که مقاومت سازه‌های بتنی را در برابر فشار و کشش افزایش دهند. استفاده از این قطعات از ترک خوردگی سازه‌های بتنی جلوگیری می‌کند.
علاوه بر این، میلگردهای زیگزاگ به دلیل شکل خاص خود به راحتی نصب می‌شوند. سایر مزایا شامل تحمل بار مرده سقف، بالا رفتن نیروی گشتاوری، پایین آمدن وزن سازه، کاهش هزینه‌های ساخت و ساز و مواردی شبیه به این هستند. اگر قصد دارید از قیمت لحظه‌ای میلگرد مطلع شوید، توصیه می‌کنیم از صفحه کانال قیمت لحظه ای میلگرد بازدید بفرمایید.

سخن آخر

میلگردهای زیگزاگ یکی از مهم‌ترین اجزای ساخت و ساز هستند که به دلیل برخورداری از بعضی ویژگی‌ها مانند مقاومت و استحکام بالا، جلوگیری از ترک خوردگی سازه، تحمل بار مرده سقف و مواردی مانند این، کاربردهای گوناگونی در صنعت دارند. این قطعات دارای سه بخش کلی میلگردهای بالایی، میلگردهای پایینی و میلگردهای عرضی هستند که هر کدام از بخش‌ها وظایف خاص خود را دارند.
برای تولید میلگرد زیگزاگ از دو روش دستی و مکانیزه استفاده می‌شود. انتخاب یک میلگرد با ابعاد مناسب اهمیت بسیار زیادی دارد و هزینه‌های اجرای پروژه را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. علاوه‌بر این، از بروز خسارت‌های جانی و مالی جلوگیری می‌کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت میلگرد زیگزاگ و سایر قطعات فولادی، می‌توانید با کارشناسان مجموعه آهن رسان به شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس بگیرید. 

سوالات متداول

۱. میلگرد زیگزاگ چیست؟
میلگرد زیگزاگ نوعی قطعه فولادی است که به شکل زیگزاگی شکل داده می‌شود و دارای سه بخش مختلف است. این قطعه در سازه‌های بتنی و صنعتی برای افزایش استحکام و مقاومت سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۲. چه تفاوتی بین میلگرد زیگزاگ و میلگرد ساده وجود دارد؟
مهم‌ترین تفاوت بین میلگرد زیگزاگ و میلگرد ساده، میزان مقاومت و استحکام آن‌ها در برابر فشار و کشش است. میلگردهای زیگزاگ به دلیل استحکام و مقاومت بالا کاربردهای گوناگونی در سازه‌های بتنی و پل‌ها دارند.

۳. میلگرد زیگزاگ چگونه ساخته می‌شود؟
برای تولید این قطعات از فولاد با کیفیت بالا و روش‌های دستی یا مکانیزه استفاده می‌شود. در روش دستی، قطعات به صورت دستی برش داده می‌شوند. اما در روش مکانیزه، از دستگاه‌های مخصوصی برای اتصال و برش‌کاری استفاده می‌شود.

۴. وزن میلگرد زیگزاگ چگونه محاسبه می‌شود؟
وزن میلگرد زیگزاگ به عوامل مختلفی مانند استاندارد تولید، کیفیت مواد اولیه، قطر و طول آن بستگی دارد و از جدول‌های مخصوصی برای محاسبه وزن این قطعات استفاده می‌شود.

۵. میلگرد زیگزاگ چه کاربردهایی دارد؟
این قطعات در سازه‌های بتنی، پل، تونل، مخزن‌ها، سدها و پروژه‌های ساختمانی و صنعتی کاربرد دارند.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *