لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد

لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد

لوله فولادی از مقاطع و محصولات فلزی پرکاربرد صنایع مختلف است. این محصول در انواع مختلف و به روش‌های گوناگون ساخته می‌شود. بر اساس جنس و روش ساخت، می‌توان لوله‌ها را به انواع مختلف تقسیم کرد. از مهم‌ترین انواع لوله می‌توان به لوله درزدار و مانیسمان اشاره کرد. در این نوشته می‌خوانید که لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت لوله فولادی  و سایر لوله‌ها که متغیری براساس قیمت آهن امروز هستند، در ادامه با آهن رسان همراه باشید.

لوله چیست

از لوله عموماً برای سیستم آب‌رسانی، انتقال نفت و گاز و مواد پتروشیمی و… استفاده می‌کند. یک پروفیل توخالی با سطح مقطع دایره‌ای شکل در قطر و طول متفاوت که ممکن است فلزی یا غیرفلزی باشد. از انواع لوله‌ها می‌توان به لوله‌های مسی، لوله گالوانیزه، لوله فولادی، لوله آلومینیومی، لوله پلاستیکی، لوله یو پی وی سی و… اشاره کرد. برای استعلام فوری قیمت لوله اسپیرال با ما در تماس باشید.

لوله اسپیرال چیست

نوعی لوله فلزی (فولادی) است که از ورقه‌های گرم نوردیده ساخته می‌شود. برای تولید این محصول همانند لوله‌های درزدار، از جوشکاری استفاده می‌شود. لوله‌های اسپیرال نیز همانند محصولات دیگر در اندازه‌های مختلف ساخته می‌شوند و بر همین اساس کاربردهای متنوعی نیز دارند.

معمولاً سایز لوله‌های اسپیرال بین ۸ تا ۱۲۰ اینچ است.

نام این لوله از روش ساخت آن گرفته‌شده است. اسپیرال spiral به معنای مارپیچی و حلزونی است. برای ساخت لوله اسپیرال ورق‌های فولادی گرم نورد شده را با عبور دادن از میان غلتک‌های مختلف فرم داده و به‌صورت مارپیچی رول کرده و لبه‌ها را از دو طرف با دستگاه‌های جوش مخصوص به هم متصل می‌کنند. برای اینکه بدانیم قیمت لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد، روش ساخت آن را بررسی می‌کنیم.

تولید لوله اسپیرال

در فرایند ساخت لوله اسپیرال، نوار فولادی طوری نورد می‌شود که جهت آن با جهت مرکز لوله هم زاویه است. همان‌طور که گفته شد، در این روش جوشکاری انجام می‌شود، پس نوع جوش و کیفیت آن اهمیت زیادی دارد. اگر کیفیت جوش در این روش تائید نشود، در برابر اشاره‌ای وارده به دیواره لوله استحکام آن کافی نبوده و به بروز خسارت منجر می‌شود.

پس از خروج لوله اسپیرال از خط تولید، آن را به یکی از سه دسته زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:

  • واجد شرایط
  • ترمیم‌شده
  • غیرقابل استفاده

ضخامت ورق استفاده‌شده در ساخت لوله، ضخامت آن را تعیین می‌کند؛ اما وقتی ساخته شد باید تست شده و تحت آزمایش های مختلف قرار گرفته تا کیفیت آن بررسی شود.

  تفاوت لوله درزدار و بدون درز

لوله اسپیرال واجد شرایط محصولی است که مطابق با استانداردها بوده و کیفیت آن تائید شده باشد.

لوله اسپیرال ترمیم شده محصولی است که کیفیت آن بر اساس استانداردها و شرایط فنی مورد تائید نبوده ولی می‌توان آن را تعمیر کرد.

لوله اسپیرال غیرقابل استفاده محصولی است که نه از نظر ظاهر و نه کیفیت و استاندارد، تائید نشده و حتی با تعمیر نیز نمی‌تواند کیفیت و استاندارد موردنیاز را کسب کند.

قبل از شروع فرایند تولید لوله اسپیرال، ورق فولادی آن باید بررسی شود تا ترک‌ها، پارگی‌ها، له‌شدگی، بریدگی و مشکلات دیگر آن بریده و در قالب ضایعات جدا شود. برای این کار رول ورق را زیر غلتک‌های مخصوص مسطح کرده و بررسی می‌کنند.

برای ساخت لوله اسپیرال دو روش معرفی می‌شود:

  1. روش تک‌مرحله‌ای
  2. روش دومرحله‌ای

در روش اول سه مرحله آماده‌سازی ورق، فرم دهی ورق و جوشکاری زیرپودری داخل و خارج لوله اجرا می‌شود.

لوله اسپیرال چیست

ابتدا سر ورق را با جوشکاری به هم متصل و لبه‌ها را صاف می‌کنند. سپس وارد مرحله فرم دهی شده و لبه‌های ورق با پیش خم شدن آماده جوشکاری می‌شوند. در این مرحله غلتک‌های مخصوص کاری می‌کنند که برآمدگی‌های غیرقابل پرس ایجاد نشود. در مرحله بعدی به ترتیب لبه داخلی و سپس لبه خارجی و بیرونی لوله با جوش زیر پودری متصل می‌شوند. لبه داخلی در موقعیت ساعت ۶ و لبه خارجی در موقعیت ساعت ۱۲ جوشکاری می‌شود. وقتی طول لوله ساخته‌شده به اندازه استاندارد و دلخواه رسید، دستگاه‌های برش وارد عمل می‌شوند.

سرعت تولید لوله اسپیرال به سرعت جوش آن بستکی دارد. با توجه به نوع جوش زیرپودری می‌توان تخمین زد که تولید لوله اسپیرال حدوداً ۱ تا ۳ متر در دقیقه است.

برای ساخت لوله اسپیرال با روش دومرحله‌ای همانند روش تک‌مرحله‌ای عمل کرده با این تفاوت که برای شکل‌دهی به ورق از روش GMAW اجرا می‌شود؛ بنابراین مراحل زیر انجام می‌گیرد:

  • آماده‌سازی ورق فولادی
  • شکل‌دهی ورق فولادی
  • جوش دادن با روش GMAW
  • جوش دادن با روش زیرپودری

آنچه در مورد این روش حائز اهمیت است، سرعت بالای آن است. چنانچه قصد دارید در مورد قیمت لوله در مشهد نیز اطلاعات کسب کنید، کلیک کنید.

لوله مارپیچ چه مزیت‌هایی دارد

احتمالاً در حال مقایسه این لوله با لوله درزدار هستید. بله هر دو به صورت درز جوش هستند اما لوله اسپیرال مزایای زیادی نسبت به لوله درز جوش دارد:

  • قابلیت تولید لوله بدون محدودیت طول
  • به دلیل استفاده از ورق‌های فولادی با خاصیت مکانیکی و شیمیایی خوب، کیفیت و استحکام بالایی دارد.
  • در مقابل شکست و ترک برداشتن لوله بسیار مقاوم است
  • هزینه تولید کمتری دارد
  • به تجهیزات سنگین و گران برای ساخت نیاز ندارد
  • قابلیت تولید لوله‌های با قطر زیاد (تا ۱۲ اینچ)
  • شکل‌پذیری بالایی دارد
  حدیده کاری لوله

در کنار مزایایی که این محصول دارد، معایب و محدودیت‌ها و اشکالاتی نیز بر آن وارد است. از جمله معایب لوله اسپیرال این است که گاهی در هنگام تولید و ساخت آن سطح مقطع به شکل بیضی درمی‌آید و امکان چروکیدگی در این لوله نسبت به درز جوش بیشتر است. برای ساخت لوله اسپیرال دو روش تک مرحله ای و دو مرحله وجود دارد که هریک با توجه به خصوصیاتی که دارند دارای مزیت ها و محدودیت هایی هستند. برای اطلاع از قیمت لوله درزدار و قیمت لوله مانیسمان به صفحات مربوطه مراجعه کنید.

خصوصیات روش تک مرحله ای ساخت لوله اسپیرال چیست خصوصیات روش دو مرحله ای ساخت لوله اسپیرال چیست
تجهیزات کم حجم و قابل حمل

ظاهر نشدن عیوب جوشکاری

ابتدا و انتهای جوش وجود ندارد

دمای هر پاس جوش بالاتر از روش دو مرحله ای است

چقرمگی جوش بالا است

دقت ابعادی پایینی دارد

مقاومت به خوردگی کم است

تنش پسماند بالا است

گازهای محلول زیاد و کیفیت جوش پایین است

سرعت بالای تولید لوله (۵ برابر روش تک مرحله ای)

تنش پسمان کمتری دارد

کیفیت بالاتری دارد

سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد

یکنواخت نبودن جوش در ابتدا و انتها

سرعت سد شدن و خواص مکانیکی در ابتدا و انتها فرق دارد

تنظیمات پیچیده تری نیاز دارد

کاربرد لوله حلزونی

لوله اسپیرال نیز همانند لوله‌های فلزی و غیرفلزی دیگر در سیستم‌های آب‌رسانی، انتقال حرارت و انرژی و … استفاده می‌شود. این لوله که معمولاً در اندازه‌های ۶ و ۱۲ متری در بازار پیدا می‌شود در صنایع شیمیایی، نفت و گاز، صنعت برق، آب و فاضلاب، صنعت گرمایشی، انرژی و حرارتی، پل‌سازی و… کاربرد دارد.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *