
جوشکاری آرگون چیست
اتصال و جوش فلزات یکی از مباحث مهم در صنایع به شمار میرود. جوشکاری روشی برای متصل کردن فلزات به یکدیگر است که خود به انواع مختلف تقسیم میشود. یکی از روشهای جوشکاری، روش گاز آرگون است. جوشکاری آرگون چیست و چگونه انجام میشود. با آهن رسان همراه باشید.
به جوشکاری که در آن از گاز آرگون استفاده میشود تا فلز پایه مذاب شده و عمل جوش انجام بگیرد، جوشکاری آرگون گفته میشود. این روش را با نام جوشکاری قوس تنگستن با پوشش گاز محافظ یا جوشکاری تیگ (Tungsten Inert Gas) نیز میشناسند.
از جوشکاری TIG معمولاً در صنایع پتروشیمی، نظامی، دریایی، هوایی، نیروگاههای برق و … استفاده میشود.
این روش جوشکاری را هم برای جوش دادن فلزات سخت و هم برای فلزات غیر سخت آهنی و غیر آهنی استفاده میکنند. جوشکاری آرگون قابلیت استفاده برای تمام ضخامتهای فلز است؛ بنابراین میتوان ورقههای آلومینیومی نازک و لولههای ضخیم تحت فشار را به روش جوشکاری قوس تنگستن متصل کرد.
کاربرد جوشکاری آرگون
همانطور که قبلاً هم گفته شد، برای صنایع بزرگ و کوچک میتوان از روش جوشکاری تیگ استفاده کرد. برای انجام این کار حتماً نیاز به جوشکار متخصص و آموزشدیده میباشد؛ بنابراین نباید افراد بدون تجربه را به کار گرفت. از این روش معمولاً برای جوشکاری مس و آلومینیوم استفاده میشود. برای ساخت تجهیزات نظامی، صنایع پتروشیمی و در صنعت دریا از جوشکاری آرگون استفاده زیادی میشود.
یکی از مهمترین اجزا در عمل جوشکاری، الکترود یا سیم جوش است. الکترودها بر اساس نوع فلز پایه در انواع مختلف وجود دارند. در روش تیگ نیز از الکترودهای مختلفی برای انجام عمل جوشکاری فلزات استفاده میشود. به عنوان مثال برای جوش آلومینیوم از الکترودی سبز رنگ به نام تنگستن خالص استفاده میشود. این الکترود در هنگام جوشکاری پت پت میکند. جوشکاری آرگون چیست
نوع دیگر الکترود که میتوان به آن اشاره کرد، الکترود توریم دار است. الکترود توریم دار با ۱ درصد به رنگ قرمز و نوعی که ۲ درصد توریم دارد به رنگ زرد است.
نوع دیگر با نام الکترود تنگستن زیرکونیم دار است که با رنگ سفید مشخص میشود.
الکترود تنگستن دیگر لانتان دار است که به رنگ مشکی میباشد.
الکترود تنگستن سزیم دار به رنگ طلایی بوده و در روش جوشکاری آرگون مورد استفاده قرار میگیرد.
جوشکاری گاز آرگون چه مزایایی دارد؟
بالا بودن کیفیت جوش به خاطر تزریق فلز پرکننده از خارج قوس (این کار از اغتشاش جریان قوس جلوگیری می کن)
وضوح در دیده شدن منطقه ذوب به خاطر نداشتن دود، سرباره و جرقه و نیاز نداشتن به پاکسازی زیاد
قابلیت جوشکاری ورقهای رنگی و نازک
قابلیت جوشکاری ورقها در تمام وضعیتها
قابلیت جوشکاری به مدت طولانی و بدون وقفه
دارای بهرهوری خوب
امکان جوشکاری رسوبی با کیفیت بالاتر. جوشکاری آرگون چیست
قابلیت جوشکاری فلزات مختلف در ضخامتهای متنوع
دارای مهره جوش مناسب
کمترین مقدار پاشش مواد به اطراف
دارای ظرافت بالا و مناسب برای کارهای زینتی
از مهمترین مزایای جوشکاری تنگستن با گاز محافظ این است که در آن نسبت به روش سنتی کنترل الکترونیکی سریع و بهتر قابل انجام است.
آیا جوشکاری گاز آرگون برای انسان مضر است؟
آرگون گازی غیر سمی است و برای انسان خطری ندارد؛ اما اگر گاز آرگون در مجاورت اکسیژن و حرارت قرار بگیرد بسیار سمی و مضر میشود.
اگر از جوشکاری آرگون به مدت طولانی استفاده شود مشکلات ریوی، تنفسی، حنجرهای و مجاری ادراری را به وجود میآورد این مشکلات به خصوص وقتی که کار با مواد خطرناکی مثل کادمیوم، نیکل، برلیوم، کروم و ارسنیک همراه باشد. در دود جوشکاری این مواد خارج شده و وارد بدن انسان میشود.
افرادی که به صورت طولانی مدت کار جوشکاری با گاز آرگون را انجام میدهند، ممکن است به مشکلاتی مثل برونشیت، آسم، التهاب ریه، مشکلات قلبی، پوستی، کاهش ناشنوایی و مشکلات گوارشی، مشکلات کلیوی دچار شوند.
افرادی که کار جوشکاری تیگ را انجام میدهند باید تمام مواد امنیتی را رعایت کنند، پوشیدن لباس مناسب، استفاده از کلاه، نقاب، عینک، دستکش و لوازم مناسب برای کار جوشکاری بسیار مهم است. در جوشکاری مواد مذاب و جرقه به همراه گرمای شدید ممکن است باعث سوختگی شود.
مشکلاتی مثل صدمات چشمی، گرمازدگی، سرگیجه، سردرد، کاهش اشتها، تهوع و… میتواند از عوارض کار طولانی مدت جوشکاری تیگ باشد.
همانطور که احتمالاً دیدهاید، در هنگام جوشکاری نور شدیدی ساطع میشود. این نور و اشعههای مضر باعث صدمه به شبکیه و قرنیه چشم شده و منجر به مشکلاتی مثل آبمروارید میشود. تاری دید، درد شدید در چشمها، سوزی و درد چشم از عوارض جوشکاری بدون استفاده از عینک و نقاب مناسب است. جوشکاری آرگون چیست
توجه داشته باشید که نور و اشعه مضر جوشکاری فقط برای چشمها مضر نبوده بلکه برای پوست نیز مضر است و در طولانی مدت منجر به سرطان پوست میشود. برای جلوگیری از این مشکلات باید حتماً از پوشش مناسب استفاده شود.
از عوارض دیگر کار جوشکاری آلودگی صوتی ایجاد شده و به خطر افتادن شنوایی است. به علاوه سر و صدای زیاد و طولانی مدت موجب استرس و فشار عصبی میشود. افرادی که جوشکاری میکنند برای انجام درست کار به خصوص در کارهایی که نیاز به ظرافت و دقت بالا دارد، مجبور هستند که در حالتهای خاص بدنی قرار بگیرند، بنابراین اگر جوشکاری به مدت طولانی انجام بگیرد ممکن است باعث مشکلات عضلانی، کمردرد، درد شانه، درد زانو، مشکلات مربوط به مفاصل و رباطها شود.
اما برای اجتناب از این مشکلات چه باید کرد؟
اگر لازم است اجسامی را بلند کرد، از روش صحیح این کار انجام بگیرد
جوشکاری در ارتفاع مناسب انجام بگیرد تا اپراتور مجبور به خم شدن و یا قرار گرفتن در موقعیت دشوار نباشد.
استراحتهای منظم و تغییر حالت بدن هر چند وقت یکبار. جوشکاری آرگون چیست
داشتن نظم در کار و استفاده از وسایل مناسب در اطراف کار
جلوگیری از ایجاد لرزش