مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی امری بسیار مهم و ضروری بهحساب میآید چرا که امروزه خانه و مسکن به عنوان مهمترین نیازهای انسان شناخته میشود و اگر دقت کرده باشید میبینید که انسان همیشه به دنبال راهی برای تامین این نیاز خود است.
یکی از اتفاقهای ناگوار و وحشتناکی که ممکن است برای ساختمان رخ دهد، آتشسوزی است و باید حتماً برای جلوگیری از وقوع آن راهکارهایی را در نظر بگیرید؛ به همین خاطر بسیاری از مهندسین و معماران ساختمان در تلاش هستند تا برای پیشگیری از احتراق، از مصالح ساختمانی بسیار خوب برای مقاومت در برابر آتش در سازهها استفاده کنند، چرا که چنین سازهای به خوبی میتواند از خطرات جانی و مالی جلوگیری کند.
در ادامه، ما را همراهی کنید تا علاوهبر معرفی مصالح مقاوم در برابر آتش، درباره مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی نیز بیشتر برای شما صحبت کنیم. درضمن لازم است این نکته را ذکر کنیم که قیمت اکثر مصالح ساختمانی تحت تاثیر یک سری عوامل و فاکتورها دائماً در حال نوسان است و به همین خاطر بسیار مهم است که برای خرید در بهترین زمان ممکن و با کمترین قیمت به فکر استعلام قیمت آهن امروز، که یکی از مهمترین و اساسیترین مصالح ساختمانسازی است، از سایتهای معتبر در این زمینه باشید و از قیمت روز مصالح مورد نیازتان آگاه شوید.
دلایل بروز آتش سوزی در ساختمان
در ابتدا باید بدانید که برای وقوع آتشسوزی و شکلگیری مثلث آتش سه عنصر اصلی سوخت، حرارت و اکسیژن باید فراهم باشند و شاید جالب باشد که بدانید آتشسوزیها بر اساس نوع سوخت میتوانند انواع مختلفی داشته باشند.
این انواع و دستهبندی آتشسوزیها شامل سوخت آتشسوزیهای کلاس A از موادی مانند چوب، پارچه، کاغذ و … هستند، سوخت آتشسوزیهای کلاس B که از مایعات و گازهای قبل اشتعال هستند، سوخت آتشسوزیهای کلاس C که از تجهیزات الکتریکی هستند، سوخت آتشسوزیهای کلاس D که از جنس فلزات قابل احتراق مانند تیتانیوم، منیزیم، سدیم، لیتیوم، آلومینیوم و پتاسیم هستند و در نهایت سوخت آتشسوزیهای کلاس K که از چربیهای صنعتی، حیوانی و گیاهی هستند.
تمامی دستهبندیهای نام برده شده هرکدام میتوانند دلیلی برای بروز آتشسوزی در ساختمانهای صنعتی، تجاری و اداری باشند.
تقویت ساختمان های بتنی در برابر حریق
در پروژههایی که از سازههای بتنی در آنها استفاده میشود، برای مقاومسازی سازه در برابر آتشسوزی حتما باید از میلگردهای ۵.۴ درصد برای ستونهای آن استفاده کرد. برای اینکه بتوانید جلوی آسیب دیدن سازه را در برابر آتشسوزی بگیرید باید زمانی که درصد میلگردهای یک ستون از ۵.۲ درصد تجاوز میکند، به فکر یک سری اقدامات ضروری برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر آتشسوزی باشید.
از جمله بهترین راهکارها برای مقاوم سازی ساختمان در برابر حریق میتوان به استفاده از پوششهای ضد حریق یا عایق حرارتی ساختمان اشاره کرد که مزایای زیادی به همراه دارند. این مزایا عبارتند از:
۱. حفاظت از جان و مال ساکنان ساختمان
۲. محافظت از سازه و و افزایش پایداری اسکلت آن
۳. افزایش مقاومت سازه در برابر فروپاشی سریع و آسان
۴. تاثیر نداشتن روی زیبایی ساختمان و تعمیر راحت آنها
۵. امکان اجرای آن روی سطوح داخلی و خارجی سازه
۶. امکان استفاده در سازههای جدید و قدیمی
۷. فراهم کردن فرصت و زمان بیشتر برای فرار از ساختمان
برای تامین مصالح مختلف جهت اجرای سازه به دلیل نوسانات شدید قیمت بهتر است که قبل از ثبت سفارش از قیمت روز آنها مانند خرید تیرآهن مطلع باشید تا جلوی ضررهای مالی پروژه را بگیرید، به همین منظور میتوانید با شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس بگیرید تا همکاران ما در مجموعه آهن رسان شما را راهنمایی کنند.
تقویت سازه های فولادی در برابر آتش سوزی
مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی بهخصوص در سازههایی که از اسکلت فولادی در آنها استفاده شده، اهمیت بسیار زیادی دارد. سازههای فولادی با توجه به اینکه اینرسی حرارتی پایینتری دارند، در مدت زمان کمتری به نقطه بحرانی میرسند، اما با این وجود باز هم باید به مقاومسازی آنها توجه زیادی شود که به این منظور از قواعد و استانداردهای خاصی پیروی میکنند. این قواعد شامل موارد زیر میشود:
۱. ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها ۴ طبقه یا کمتر باشد، نیازی به مقاومسازی حرارتی ندارند.
۲. ساختمانهای ۵ طبقه که سیستم بارنده داشته باشند، نیازی به مقاومسازی ندارند.
۳. ساختمانهای ۵ تا ۱۱ طبقه که از سازههای فلزی تشکیل شدهاند باید حداقل به مدت ۲ ساعت در برابر آتشسوزی مقاوم شده باشند.
۴. ساختمانهایی که بیشتر از ۱۲ طبقه هستند علاوه بر سیستم بارنده باید حداقل بتوانند به مدت ۳ ساعت در برابر حریق دوام بیاورند.
۵. در برخی مواقع بدون توجه به تعداد طبقات اگر تعداد ساکنین بیش از ۱۰۰۰ نفر در ساختمان باشد، باید آن ساختمان به سیستم ضد حریق مجهز شود.
۶. در ساختمانهایی که بیش از ۱۰۰۰ نفر در آن ساکن هستند، علاوه بر سیستم بارنده و ضد حریق باید برای طبقه ۱۲ به بعد از سیستم ضد حریق ۳ ساعته استفاده کرد.
۷. در آخر اگر در یک سازه فلزی بیشتر از ۳۰۰ و کمتر از ۱۰۰۰ نفر ساکن هستند و سازه تنها یک طبقه باشد نیازی به مقاوم سازی در برابر حریق ندارد و اگر سیستم بارنده وجود داشته باشد تا دو طبقه نیازی به مقاومسازی نیست.
خوشبختانه امروزه برای جلوگیری از ضررهای جانی و مالی به خاطر آتشسوزی از مصالح مقاوم در برابر آتش در سازهها استفاده میشود. در ضمن برای خرید هرگونه مصالح در دنیای آهن نیاز به استعلام قیمت لحظهای آنها دارید، چرا که تحت تاثیر یک سری عوامل به صورت مداوم در نوسان هستند، به این ترتیب استعلام قیمت میلگرد و دیگر مصالح مورد نیازتان برای اجرا و پیشبرد پروژه اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند که به همین منظور میتوانید روی خدمات مجموعه آهن رسان حساب باز کنید.
بهترین نوع اسکلت در برابر حریق
همانطور که گفتیم مصالح ساختمانی برای مقاومت در برابر آتش امروزه بسیار مدرن و پیشرفته هستند و به همین خاطر مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی بسیار راحتتر از گذشته شده است. طبق تحقیقات و آزمایشهای انجام شده اثبات شده ست که اسکلتهای بتنی برخلاف تصور عموم مردم مقاومت کمی در برابر آتشسوزی از خود نشان میدهند و به همین خاطر زودتر دچار آسیبدیدگی و خسارت میشوند.
اما در مقابل اسکلت بتنی فولادهای ساختمان اشتعالناپذیر هستند و به همین خاطر در صنعت ساختمانسازی به وفور از آنها استفاده میشود، اما با تمام این تفاسیر افزایش دما میتواند مقاومت این مقاطع را تحت تاثیر قرار داده و منجر به آسیب دیدن آنها شود. اسکلت فولادی از دمای ۴۰۰ تا ۵۰۰ در جه سانتیگراد مقاومت خوبی از خود نشان میدهد اما در دمای بیش از ۶۵۰ درجه سانتیگرد تقریبا تمامی مقاومت خود را از دست میدهند و به این ترتیب مقاومسازی ساختمان امری بسیار مهم و ضروری محسوب میشود که باید توجه ویژهای به آن داشت و از بهترین نوع اسکلت در برابر حریق برای ساختمان استفاده کرد.
روش مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش
همانطور که میدانید علوم و تکنولوژی در زندگی امروزی ما پیشرفت بسیار چشمگیری داشته است و این پیشرفت در صنعت ساختمانسازی نیز بسیار مشهود بوده و نسبت به گذشته تغییرات مثبت بسیار زیادی داشته است؛ به این ترتیب برای مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی در سازههای فولادی و بتنی میتوان از مواد و مصالح مختلفی به منظور افزایش ایمنی ساختمان استفاده کرد.
از جمله مواد و مصالح مختلف که میتوان از آنها برای تقویت فولاد و بتن در ساختمان استفاده کرد میتوان گزینههای مختلفی مانند پتوهای سرامیکی، الیاف سرامیکی، تخته سرامیکی، کوتینگ نسوز، پوشش ضد حریق بر پایه ورمیکولت، پوششهای ضد حریق معدنی بر پایه گچ، پوشش ضد حریق بر پایه مواد معدنی پشم سنگ، رنگ منبسط شونده ضد حریق، طناب، پارچه، نوار نسوز و … را نام برد.
لازم به ذکر است که بدانید هر یک از مواد نام برده شده خصوصیات و ویژگیهای منحصربهفردی دارند که میتوانند با تکیه بر آنها مقاومت خوبی در بخشهای مختلف ساختمان در برابر آتشسوزی از خود نشان دهند.
درضمن اگر برای خرید مصالح مورد نیاز پروژههایتان با کمبود نقدینگی مواجه هستید و به همین خاطر نمیتوانید هرآنچه که نیاز دارید را در حجم دلخواه خرید کنید، دیگر نگران نباشید چرا که مجموعه آهنرسان با فراهم کردن امکان خرید آهن آلات با چک به شما کمک میکند تا هر آنچه که میخواهد را با سقف کیفیت و کف قیمت به صورت اقساطی و اعتباری خریداری کنید.
استانداردهای مقاومت در برابر آتش
مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی به معنی پایداری اجزای ساختمان برای ادامه عملکرد خود در شرایط آتشسوزی است؛ میزان مقاومت اجزای مختلف ساختمان میتواند به عوامل مختلفی وابسته باشد که از جمله آنها میتوان به نوع ساحتمان، مقررات مربوطه و استانداردهی مقاومت در برابر آتش اشاره کرد. لازم به ذکر است که بدانید مقررات ساختمانی که توسط شرکتهای بیمه تدوین میشوند بعضاً مقاومتهای بیشتری نسبت به مقررات ساختمانی دولتی دارند و این میزان مقاومت در برابر آتش توسط آزمایشهایی در کورههای ویژه تعیین میشود.
انواع ساختارهای ساختمانی
مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش سوزی با ابعاد آن رابطه مستقیم دارد؛ یعنی هرچه ابعاد یک ساختمان بزرگتر باشد به مقاومت بیشتری در برابر آتشسوزی نیاز دارد و به این ترتیب برای ساخت ساختمانهای بزرگتر با مساحتهای بیشتر باید از نوع سختار ساختمانی با مقاومت بیشتر در برابر حریق استفاده کنید.
تنها تفاوت بین تمامی ساختارهایی که در ادامه درباره آنها صحبت کردهایم، به حداقل مقاومت اجزای آنها در برابر آتش مربوط میشود. بعضی از ساختارها دو زیرگروه A و B دارند که گروه A مقاومت بیشتری نسبت به گروه B در برابر آتش از خود نشان میدهد.
ساختار نوع ۱ و ۲ (مقاوم در برابر حریق)
این دسته از ساختارها از مصالح غیرقابل احتراق تشکیل شدهاند و قدرت آن در برابر سقوط ساختمانی ناشی از آتشسوزی در مقایسه با دیگر ساختمانها بیشتر است. ساختار نوع ۱ در برابر ساختار نوع ۲ مقاومت بیشتری در برابر آتش از خود نشان میدهد و به همین خاطر محدودیتهای ابعادی آن هم از نظر ارتفاع و وسعت کمتر است. اعضای اصلی این ساختمان نسبت به اعضای فرعی باید در مقابل سقوط قدرت بیشتری داشته باشد و استحکام ساختمان در هنگام حریق نباید کم شود تا بتواند بدون سقوط در معرض آتش دوام بیاورد.
ساختار نوع ۳ (غیر قابل حریق)
این ساختار شامل دیوارهای خارجی، دیوارهای داخلی و البته دیوارهای باربر میشود که به هیچ عنوان اشتعالپذیر نیستند و به همین دلیل هیچ سهمی در شروع آتشسوزی نخواهند داشت.
ساختار نوع ۴ (الوار چوبی سنگین)
این ساختار از اسکلت چوبی، دیوارهای خارجی باربر و اجزای غیرفابل احتراق تشکیل شده است و استحکام کافی در برابر آتشسوزی دارند، اما دیوارهای خارجی غیر باربر قابل احتراق هستند. اجزای داخلی ساختمان و پشتبامها از جنس چوب هستند و باید با در نظر گرفتن محدودیتهای ساختاری پوشانده شوند.
ساختار نوع ۵ (معمولی)
اجزای سازهای، دیوارهای خارجی و دیوارهای داخلی در این ساختار از جنس هر نوع مصالح مجاز هستند و الزامات درجهبندی ماومت در برابر آتش برای اجزای این ساختار بر اساس آییننامه محافظت ساختمانها تعیین شده است.
معرفی انواع پوشش های ضد حریق
پوششهای ضد حریق را به عنوان یکی از مهمترین اجزای سیستم محافظت غیرفعال میشناسند؛ این پوششها برای محافظت فولاد، تیر چوبی یا ساختار بتنی طراحی شدهاند که باید یک سری خواص مقاومتی داشته باشند که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
۱. میزان احتراقپذیری
۲. مقدار گسترش آتش در سطح
۳. مشارکت در انتشار حریق
اما در رابطه با انواع پوششهای ضدحریق میتوان به مواد مختلفی اشاره کرد که پایههای مختلف معدنی و آلی با فرمولاسیونهای مختلف به منظور محافظت سازهها در برابر آتش دارند. این مواد عبارتند از محصولات با چسباننده معدنی، مواد پفکننده و مصالح الیافی.
جمع بندی
مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی موضوع اصلی بحث ما در این مطلب بود و از آنجایی که خانه و مسکن اهمیت بسیار زیادی برای انسانها دارد، بنابراین نباید احتمال وقوع آتشسوزی را نادیده گرفت و به همین منظور امروزه در اکثر سازههای بتنی و فولادی از راهکارهای مختلفی برای تقویت ساختمان در برابر آتشسوزی استفاده میکنند.
در رابطه با مصالح مقاوم در برابر آتش و همچنین نوع اسکلت آنها باید بگوییم که اسکلت فولادی در مقایسه با اسکلت بتنی مقاومت بیشتری در برابر آتشسوزی دارد، اما برای رسیدن به نتیجه بهتر باید هر دو اسکلت به خوبی مقاومسازی شوند تا بتوان از هرگونه خسارات و خطرهای احتمالی پیشگیری کرد.
استفاده از پوششهای ضد حریق با مزایای چسبندگی زیاد، تعمیر آسان، پیشگیری از زنگزدگی و خوردگی مصالح و همچنین اجرای سریع و راحت در سازههای بتنی میتواند بسیار مفید و موثر باشد.
سوالات متداول
۱. آتشسوزیها براساس نوع سوخت به چند نوع تقسیم میشوند؟
آتشسوزی براساس نوع سوخت به پنج نوع تقسیم میشود. این پنج نوع عبارتند از: نوع A، نوع B، نوع C، نوع D و نوع K
۲. برای خرید محصولات باکیفیت فولادی و ساختمانی جهت ساخت ساختمانی ایمن به کجا مراجعه کنیم؟
جهت خرید محصولات باکیفیت فولادی و ساختمانی میتوانید به صفحه اصلی سایت آهنرسان مراجعه کنید.
۳. انواع ساختارهای ساختمانی شامل چه مواردی میشوند؟
انواع ساختارهای ساختمانی عبارتند از ساختار نوع ۱ و ۲ (مقاوم در برابر حریق)، ساختار نوع ۳ (غیر قابل حریق)، ساختار نوع ۴ (الوار چوبی سنگین) و ساختار نوع ۵ (معمولی)
۴. برای اطلاع دقیق از قیمت محصولات فولادی و ساختمانی ضدحریق چه کنیم؟
برای این کار تنها کافی است تا با شماره ۰۵۱۳۱۹۱۶ تماس بگیرید.
۵. آیا امکان خرید اقساطی و اعتباری محصولات فولادی و ساختمانی ضدحریق از آهنرسان وجود دارد؟
بله این امکان وجود دارد و شما میتوانید این محصولات را به سادگی بهصورت اقساطی و اعتباری خریداری کنید.