آلیاژ مناسب برای جوشکاری آلومینیوم چیست؟

آلیاژ مناسب برای جوشکاری آلومینیوم

عمل جوشکاری یکی از راه های اتصال قطعات فلزی به یکدیگر است. جوشکاری فلزات آهنی نسبت به فلزت غیر آهنی رایج تر می باشد. عمل جوشکاری نیازمند رعایت اصول و قواعدی است که بسته به نوع فلز و قطعات جوشکاری می تواند متفاوت باشد. ورق آلومینیوم از فلزاتی است که می تواند جوشکاری شود، همانند فولاد که آلیاژهای مختلفی دارد، آلومینیوم نیز در انواع آلیاژهای متفاوت تولید می شود. در این نوشته آلیاژ مناسب برای جوشکاری آلومینیوم را مورد بررسی قرار می دهیم. با آهن رسان مرجع قیمت آهن امروز همراه باشید.

انواع آلیاژهای آلومینیوم

آشنایی با آلومینیوم

آلومینیوم فلزی بسیار سبک، زیبا و پرکاربرد است. رنگی تقریباً سفید دارد، رسانای خوبی برای الکتریسیته و گرما است. از آن در صنایع مختلفی از ساخت و ساز گفته تا هوافضا استفاده می شود. گاهی لازم است تا قطعات آلومینیومی را به هم متصل کرد. جوشکاری، استفاده از پیچ و مهره و پرچ برخی از روش های ایجاد اتصال است که هریک بر اساس ویژگی هایی که دارند دارای مزایا و معایبی هستند. آلومینیوم در مجاورت هوا قشری به نام اکسید آلومینیوم روی آن را می پوشاند که ضخامتی ۰۰۲/۰ میلیمتر دارد و آلومینیوم را در مقابل بسیاری از گازها و مایعات محافظت می کند. درجه ذوب آلومینیوم C 658 سانتیگراد می باشد که درجه ذوب اکسید آلومینیوم در حدود ۲۰۰۰ درجه سانتی گراد است و برای یرطرف کردن این اکسید کربن که مانع از عمل جوشکاری می شود از پوشش های که تولید سرباره های مخصوص استفاده می کند.

اما همانند انواع آلیاژ فولاد که قابلیت جوشکاری در آن‌ها متفاوت بود، آلیاژهای آلومینیوم نیز از قابلیت های متفاوتی برای عمل جوشکاری برخوردار هستند. اطلاع از این موارد اهمیت زیادی دارد و افراد جوشکار باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشند. آلیاژ مناسب برای جوشکاری آلومینیوم دارای خصوصیاتی است که انجام عملیات جوش را راحت تر می کند. برای استعلام فوری قیمت ورق آلومینیوم امروز و قیمت ورق در مشهد کلیک کنید.

 

  قیمت تیرآهن ۱۴ اصفهان امروز

 

می دانید که قبل از عمل جوشکاری باید محل جوش کاملاً تمیز باشد و این یکی از مشکلاتی است که در هنگام جوشکاری آلومینیوم وجود دارد. آلومینیوم در مجاورت با هوای آزاد اکسید شده و در سطح آن لایه ای از اکسید آلومینیوم ایجاد می شود هرچند که این لایه از قطعه آلومینیوم در برابر بسیاری از گازها و مایعات محافظت می کند ولی در هنگام جوشکاری ایجاد مشکل می کند. معمولاً برای برطرف کردن آن از گرد آلومینیوم یا گرد جوشکاری استفاده می شود.

الکترود مخصوص آلومینیوم خالص

این محصول در ایران با نان آما ۱۰۷۵ شناسایی می شود رنگ آن قهوای با خال های نقره ای است. الکترودهای آلومینیوم روپوش شده هستند و برای جوشکاری آلومینیوم خالص در مخازن و دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند. این الکترود ها یک جریان نرم دارند و در تمام حالات به خوبی جوش می خورند و چون نقطه ی ذوب آن بسیار پایین است خیلی زود آب می شود. برای به دست آوردن درز صاف و بدون سوراخ در قطعات کلفت تر از ۸ میلیمتر بهتر است قطعه ۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم می شود . قطر الکترود معادل ضخامت دیواره جوش دادنی انتخاب می کنند و برای به دست آوردن درزجوش مقاوم در الکتروشیمی لازم است که بقایای سرباره جوش را به خوبی پاک کنند. جنس روپوش رطوبت را جذب می کند و باید الکترودها حتما در محل خشک نگهداری شوندالکترودهائی که مرطوب شده باشند می تواند در حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد دوباره خشک شوند.

آلیاژ جوشکاری آلومینیوم

 

جوشکاری آلومینیوم چگونه است؟

در وهله اول باید آلیاژهایی مانند مس ، برنج و برنز مناسب برای جوشکاری آلومینیوم را انتخاب کرد. آلیاژهایی از آلومینیوم که خاصیت جوشکاری و جوش‌پذیری دارند کاندیدای این کار خواهند بود. از طرفی برخی آلیاژهای آلومینیوم به روش قوس الکتریکی با گاز تنگستن و برخی با قوس الکتریکی معمولی قابل جوشکاری هستند.از آنجایی که آلیاژهای آلومینیوم به سرعت اکسید می شوند با کمک گازهای محافظی همچون جوشکاری آرگون، هلیوم و یا ترکیبی از این دو و به روش هایی که در ادامه گفته می شود، جوشکاری می شوند:

  • جوشکاری قوس الکتریکی در داخل یک اتمسفر گاز محافظ با الکترودهای ثابت – جوشکاری تیگ TIG
  • جوشکاری با الکترود میگ MIG

برای جوشکاری آلومینیوم معمولاً از الکترودهایی استفاده می شود که ۹۵ درصد آن آلومینیوم و ۵ درصد آن سیلیسیم است. اندازه قطر سیم جوش باید با قطعه کار متناسب باشد. همانند تمام عملیات جوشکاری دیگر از جمله فولاد، در جوشکاری آلومینیوم نیز باید تمام قوانین و قواعد کار رعایت شود.از مهم ترین چیزهایی که در جوشکاری آلومینیوم مطرح است، انتخاب فلز پرکننده مناسب می باشد. سیم جوش یا الکترود باید هم جنس با فلز پایه و یا در واقع باید خواصی مشابه و یکسان با خواص آلومینیوم پایه داشته باشد.

 

آلیاژ جوشکاری آلومینیوم

 

  انواع ورق فولادی (مهمترین مشخصات فنی و مکانیکی)

 

آلیاژ مناسب برای جوشکاری آلومینیوم

می توان گفت تمام آلیاژهای آلومینیوم سری ۱۰۰۰، ۳۰۰۰، ۵۰۰۰ و ۶۰۰۰ قابلیت جوشکاری با روش قوسی را دارند. آلیاژهای سری ۲۰۰۰ و ۷۰۰۰ به جز آلیاژهای ۲۲۱۹ و ۷۰۲۰ قابلیت جوشکاری با روش قوسی را ندارند.

 

۵ روش جوشکاری آلومینیوم

روش های مختلفی برای جوشکاری آلومینیوم وجود دارد که شامل روش های زیر است:

  • جوشکاری آلومینیوم با قوس الکتریکی
  • جوشکاری آلومینیوم با لیزر
  • جوشکاری آلومینیوم با پرتو الکترونی
  • جوشکاری آلومینیوم با جوش اصطکاکی
  • جوشکاری آلومینیوم با جوش CO2

نکات مهم جوشکاری آلومینیوم

آلیاژ جوشکاری آلومینیوم

آلیاژهای آلومینیوم خواص اصلی سری آلیاژهای مختلف و الکترود های مناسب است که عبارت است از:

  • آلیاژهای ۱۰۰۰
  • آلیاژهای ۲۰۰۰
  • آلیاژهای ۳۰۰۰
  • آلیاژهای ۴۰۰۰
  • آلیاژهای ۵۰۰۰
  • آلیاژهای ۶۰۰۰
  • آلیاژهای ۷۰۰۰

 

  ورق آلومینیوم چیست؟

 

انواع جوش کاری آلومینیوم

  • جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت با گاز تنگستن GTAW / TIG
  • جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت گازGMAW/MIG ‎‌
  • جوشکاری پرتو لیزری و جوشکاری پرتو الکترونی
  • جوشکاری مقاومتی

 

انواع جوشکاری آلومینیوم

نکات جوشکاری با آلومینیوم

می بایست نکات و مراحل زیر را رعایت کرد:

  • گرم کردن آلومینیوم (Heat the Aluminum)
  • الکترود (Electrode)
  • نکات جوشکاری آلومینیوم
  • سرعت (Speed)
  • دقت (Accuracy)
  • جوشکاری (MIG) در مقابل جوشکاری ( TIG)
  • گاز بی اثر (Inert Gas)
  • سیم (Wire)
  • سینک حرارتی (Heat Sink)

در جوشکاری آلومینیوم یک سری موارد هست که باید آن‌ها را در نظر گرفت. برای اینکه به یک جوش باکیفیت دست یابید باید به فاکتورهایی مثل راحتی جوشکاری، استحکام جوش، قابلیت شکل پذیری جوش، میزان درجه حرارت کار، میزان مقاومت در برابر خوردگی، میزان حساسیت به ترک و عملیات حرارتی پس گرمایی توجه داشته باشید. شما می توانید برای خرید و فروش و استعلام قیمت ورق با آهن رسان تماس بگیرید.

 

  ورق فلزی و انواع مهم آن کدامند؟

 

انواع جوشکاری آلومینیوم

آلیاژ آلومینیوم جوشکاری تیگ TIG جوشکاری دستی SMAW جوشکاری مقاومتی بدون توقف Seam welding لحیم کاری soldering
۱۰۵۰ خیلی خوب خیلی خوب خیلی خوب خیلی خوب
۲۰۱۱ خیلی ضعیف خیلی ضعیف ضعیف قابل قبول
۲۰۱۴ خیلی ضعیف ضعیف قابل قبول قابل قبول
۲۰۲۴ خیلی ضعیف خیلی ضعیف قابل قبول قابل قبول
۵۰۰۵ خوب خیلی خوب قابل قبول خوب
۵۰۸۳ قابل قبول خیلی خوب ضعیف ضعیف
۵۱۸۲ قابل قبول خیلی خوب خوب ضعیف
۵۷۵۴ قابل قبول خیلی خوب ضعیف ضعیف
۶۰۶۳ خوب خیلی خوب خیلی خوب خوب
۶۰۶۱ خوب خیلی خوب خوب خوب
۶۰۸۲ خیلی خوب قابل قبول خوب خوب
۷۰۷۵ خیلی ضعیف خیلی ضعیف خیلی ضعیف خیلی ضعیف

 

یکی از مهم ترین پارامترها در جوشکاری آلومینیوم انتخاب آلیاژ است و به علت فراوانی آلیاژهای آلومینیوم دانستن اطلاعاتی درباره خواص جوش پذیری این آلیاژ  بسیار حائز اهمیت است . به طور عمده جوشکاری ها در حین جوشکاری آلومینیوم کمی سردرگم می شود چرا که استحکام جوش فولاد با فلز پایه یکسان است اما در مورد  آلومینیوم این مسائل متفاوت است و استحکام منطقه جوش آلومینیوم کم تر از ماده پایه است.

 

روش جوشکاری آلومینیوم

 

  کوره ذوب آلومینیوم

 

دستگاه جوش مناسب برای جوشکاری آلومینیوم

دستگاه جوشکاری HI POWER 8850 – ۲۰۰ AC DC Puls یکی از بهترین دستگاه های جوش کاری می باشد.

 

اصول مقدماتی جوشکاری آلومینیوم

اولین نکته که جوش کاران باید در نظر داشته باشند این است که همه ی آلیاژ های آلومینیوم قابلیت جوشکاری به روش های قوس الکتریکی تحت گاز تنگستن (GTAW) و قوس الکتریکی (GMAW)را ندارند. تقریبا تمام آلیاژهای سری ۱۰۰۰، ۳۰۰۰ ، ۵۰۰۰ ، و ۶۰۰۰ را می توان باجوشکاری قوسی ، جوشکاری کرد ولی آلیاژهای سری ۲۰۰۰ و ۷۰۰۰ را (به استثنای آلیاژهای ۲۲۱۹ و ۷۰۲۰ ) نمی توان با جوشکاری قوسی جوشکاری کرد. (۲۲۱۹ و ۷۰۲۰ استثنا می باشند) آلیاژ آلومینیوم به دلیل اکسیداسیون سریع (سوختن) تحت یک اتمسفر گاز محافظ (آرگون ، هلیم و یا مخلوطی از این دو گازبه روش های زیر جوشکاری می شوند. جوشکاری قوس الکتریکی در یک اتمسفر گاز محافظ با الکترودهای ثابت یا جوشکاری TIG تنگستن به عنوان گاز محافظ جوشکاری قوس الکتریکی تحت گاز محافظ با الکترود مصرفی یا جوشکاری MIG می باشد.

 

روش جوشکاری آلومینیوم

 

انتخاب الکترود برای جوشکاری آلومینیوم با برق

الکترودهایی که برای جوشکاری آلومینیوم استفاده می شود دارای پوشش ضخیم هستند و جنس آن ها حدود %۹۵ و آلومینیوم %۵ سیلسیوم می باشد. قطر الکترود هایی با ضخامت قطعه کار باید انتخاب شود و چون پوشش الکترود رطوبت را جذب می کند و آن را حتما باید در محل خشک نگهداری کرد. الکترودهای مرطوب را می توان در درجه حرارت ۲۰۰ درجه سانتی گراد خشک کرد. زاویه الکترود نسبت به قطعه کار در جوش آلومینیوم حدود ۴۵ درجه می باشد. برای ایجاد قوس الکترود و کار، نوک الکترود و کار را باید با برس سیمی یا کاغذ سمباده تمیز کرد.

 

  کوره ذوب

 

جوشکاری آلومینیوم با برق

برای جوشکاری آلومینیوم باید طول قوس را حد الامکان کوتاه نگه داشت و برای این که جوشکاری خوب انجام شود قطعا ضخیم تر از ۵ میلمتر را حدود ۲۰۰ درجه و برای ضخامت های ۲۰ میلمتری تا حدود ۴۰۰ درجه سانتی گراد گرم می کند. در موقع تعویض الکترود و ادامه جوشکاری بایستی حدود ۳ سانتی متر از تفاله هایی را که روی جوش بسته شده است را پاک کرد.

برای کسب اطلاعات کامل درمورد قیمت آهن امروز و انواع مقاطع فولادی و فلزی با کارشناسان آهن رسان در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول

روش های اصلی جوشکاری آلومینیوم کدامند؟

جوشکاری آلومینیوم با قوس الکتریکی – جوشکاری آلومینیوم با لیزر – جوشکاری آلومینیوم با پرتو الکترونی – جوشکاری آلومینیوم با جوش اصطکاکی – جوشکاری آلومینیوم با جوش CO2

دستگاه جوش مناسب برای جوشکاری آلومینیوم چیست؟

دستگاه جوشکاری HI POWER 8850 – ۲۰۰ AC DC Puls یکی از بهترین دستگاه های جوش کاری می باشد.

اشتراک گذاری مقاله
3 پاسخ
  1. درود. آیا آلومینیوم ۷۰۲۰ برای جوشکاری آلومینیوم مناسب هست؟ ای کاش مرغوب ترین و کم هزینه ترین روش جوشکاری آلومینیوم را هم ذکر می کردید

  2. سلام و وقت بخیر برای جوشکاری ورق آلومینیوم کدام شماره های این ورق مناسب تر هستند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *